Παπαγάλοι Παπαγάλοι Ρίγκνεκ - Indian Ringneck (Psittacula krameri)

Οι παπαγάλοι Ρίγκνεκ (ringneck parakeet) είναι από τα πιο ευφυή και κοινωνικά είδη παπαγάλων και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους λάτρεις του είδους. Τα πουλιά ringneck προέρχονται από τις Ινδίες, αλλά ζουν και αναπαράγονται στην Αφρική και την Ασία.

Οι Ινδικοί Παπαγάλοι Ringneck​

Οι Ινδικοί παπαγάλοι ringneck

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ringneck parakeet, από το οποίο πήραν και το όνομά τους, είναι ο δακτύλιος που φέρουν σε πιο έντονο βαθμό τα αρσενικά γύρω από το λαιμό τους.

Αν και επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι παπαγάλοι ρίγκνεκ είναι επιθετικά πουλιά λόγω των δυνατών κραυγών που εκπέμπουν και μπορεί να τρομάξουν τον κάτοχό τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέξυπνα και πολύ κοινωνικά πουλιά που δένονται ιδιαίτερα με τον άνθρωπο που τα φροντίζει.

Είναι λίγο πιο μεγαλόσωμα από τα (cockatiel) και το συνολικό τους μήκος μαζί με τα φτερά της μακριάς ουράς τους αγγίζει τα 45 εκατοστά. Το κατακόκκινο γαμψό ράμφος των Ringneck, τα λαμπερό πρασινωπό φτέρωμα με την μακριά ουρά τους τα κατατάσσει στα πιο ελκυστικά είδη παπαγάλων. Εκτός από το πράσινο χρώμα του φτερώματος τα συναντάμε και με κίτρινες, γαλάζιες και οπάλ αποχρώσεις.

Ο Ringneck ανήκει στα είδη παπαγάλων που λέγονται δυμορφικά, δηλαδή υπάρχουν διαφορές στα δύο γένη που όμως αρχίζουν να είναι ευδιάκριτες μετά τους 18 μήνες και δεν ολοκληρώνονται πριν να ωριμάσουν αναπαραγωγικά. Η σεξουαλική ωριμότητα για τα αρσενικά αρχίζει με την συμπλήρωση του τρίτου έτους ενώ για τα θηλυκά με την συμπλήρωση του δεύτερου έτους ζωής τους. Τα δύο φύλα πριν την ενηλικίωση δεν έχουν αισθητές διαφορές.

Τα αρσενικά ringneck parakeet εμφανίζουν ένα δακτύλιο στο φτέρωμα του λαιμού σε έντονο μαύρο, ροζ, μπλε και τυρκουάζ χρώμα ενώ στα θηλυκά αν και δεν είναι ευδιάκριτο, αν τα παρατηρήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει την ύπαρξη ενός αχνού σε χρωματισμό δαχτυλίδι, παρόμοιο με τα χρώματα του φτερώματος. Τα θηλυκά ringneck έχουν πιο δυναμική προσωπικότητα με τάση για κυριαρχία.

Οι θηλυκοί παπαγάλοι ρίγκνεκ έχουν πολύ πιο δυνατό δάγκωμα από τα αρσενικά και δείχνουν περισσότερο επιθετική διάθεση αν συνυπάρχουν με πουλιά του ίδιου είδους.

Διαμονή των ring-necked parakeet​

Οι ιδιοκτήτες των Rinkneck πρέπει να τους παρέχουν κλουβί με τα χαρακτηριστικά των κλουβιών που είναι κατάλληλα για παπαγάλους αυτού του μεγέθους. Άνετα, με ξύλινες πατήθρες και οριζόντια κάγκελα για να ενισχύεται η τάση τους για σκαρφάλωμα. Πρέπει να τους διατίθεται ποικιλία παιχνιδιών με τα οποία και θα απασχολούνται αλλά θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνά μιας και λόγω της ιδιαίτερης ευφυΐας τους βαριούνται εύκολα και συχνά εμφανίζουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Αυτονόητη θεωρείται η καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις από βακτήρια. Καθημερινή χορήγηση φρέσκου νερού, άμμου στο πάτο του κλουβιού, σουπιοκόκαλο ενώ η διατροφή τους περιλαμβάνει ποικιλία μείγματος σπόρων, ξηρών καρπών όπως φιστίκια, διάφορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα ringneck parakeet λατρεύουν τους ιδιοκτήτες τους και απαιτούν συνεχώς την προσοχή τους. Έχουν μια γλυκιά και γοητευτική προσωπικότητα που φροντίζουν και την επιδεικνύουν με κάθε τρόπο. Είναι διεκδικητικά πουλιά και δείχνουν αδυναμία και προτίμηση σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας.

Έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα της μίμησης και μπορούν να αναπτύξουν όχι μόνο λεξιλόγιο μέχρι και 250 λέξεων αλλά και να σχηματίζουν ολοκληρωμένες εκφράσεις με νόημα. Τα αρσενικά είναι αυτά που έχουν αναπτύξει περισσότερο την ικανότητα της ομιλίας χωρίς να αποκλείεται και η εκπαίδευση των θηλυκών. Το λεξιλόγιό τους είναι συνεχώς εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο αλλά για την επίτευξη αυτής της ικανότητας, απαιτείται υπομονή και επιμονή.

Οι Παπαγάλοι Ringneck εκπαιδεύονται για να παίζουν και διαφόρων ειδών παιχνίδια με τον κάτοχό τους αλλά χρειάζεται να βγαίνουν αρκετά συχνά από το κλουβί και να τους δίνεται η δυνατότητα να πετάξουν ελεύθερα στο χώρο γυμνάζοντας τα φτερά τους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, μιας και είναι δραστήρια και ενεργητικά πουλιά όπως τα περισσότερα είδη παπαγάλων.

Το προσδόκιμο ζωή τους αγγίζει τα 25 με 30 χρόνια ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί ότι έζησαν μέχρι και 50 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα.

Τα ringneck parakeet έχουν παρατηρηθεί να πετούν κατά σμήνη ακόμα και σε δάση, άλση και πάρκα της χώρας μας αφήνοντας κατάπληκτους πολλούς ανθρώπους στο πέρασμα τους για το πως καταφέρνουν και επιβιώνουν στις δύσκολες αστικές συνθήκες.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Psittacula krameri
Ελληνική ονομασία: Ψιττακίσκος δαχτυλιδολαίμης
Αγγλική ονομασία: Indian ringneck, Ring-necked parakeet, Rose-ringed parakeet
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακουλίδες (Psittaculidae)
Γενος: Ψιττακίσκος (Psittacula)
Είδος: P. krameri

Σχετικό περιεχόμενο​

Πληροφορίες για παπαγάλους Ringneck
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν νομίζω ότι είναι ακριβά. Γύρω στα 100 με 150 ευρώ. Τώρα για μωράκι δεν ξέρω...
 
Είναι πολύ παρεξηγημένο πουλί. Επειδή είναι σχετικά φτηνό σαν παπαγάλος κι αν ο κάτοχος του δεν μείνει ευχαριστημένος από το πουλί (λόγω κραυγών συνήθως) το αφήνει ελεύθερο. Ευτυχώς όμως είναι ανθεκτικό πουλί και συνηθίζει το κλίμα μας, επιβιώνει, εντάσσεται σε σμήνη άλλων Ringncek που είχαν την ίδια "τύχη" με αυτόν και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο δαχτυλιδολαίμης (ελληνική ονομασία του) ανήκει στην και πανίδα της χώρας μας.
 
Αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση και θα βγούμε off topic..

Το ότι επιβιώνουν και προσαρμόζονται στη χώρα μας, ναι μεν είναι καλό για αυτά, αλλά για την καθαρή ελληνική πανίδα δεν είναι καθόλου θετικό. Διότι εάν επιβιώσουν, σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστικά ισχυρά και προφανώς ισχυρότερα από τα γηγενή είδη. Καταλαμβάνουν λοιπόν την οικόθεση άλλων ειδών και εκτοπίζουν έτσι τα ήδη υπάρχοντα.
 
Το είδος υπήρχε στις Ινδίες αλλά έχει πάει σε όλη την Ασία και την Αφρική. Μην αποκλείεις τη συνύπαρξή τους με τα γηγενή είδη.
 
Αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση και θα βγούμε off topic..

Το ότι επιβιώνουν και προσαρμόζονται στη χώρα μας, ναι μεν είναι καλό για αυτά, αλλά για την καθαρή ελληνική πανίδα δεν είναι καθόλου θετικό. Διότι εάν επιβιώσουν, σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστικά ισχυρά και προφανώς ισχυρότερα από τα γηγενή είδη. Καταλαμβάνουν λοιπόν την οικόθεση άλλων ειδών και εκτοπίζουν έτσι τα ήδη υπάρχοντα.
 
Το είδος υπήρχε στις Ινδίες αλλά έχει πάει σε όλη την Ασία και την Αφρική. Μην αποκλείεις τη συνύπαρξή τους με τα γηγενή είδη.
 
Μου αρέσουν πολύ οι πράσινοι ρινγκ νεκ. Βρήκα μωρά που είναι ταϊσμένα από τους γονείς που έχουν μόλις 90€; Το μόνο που με κρατά και δεν παίρνω είναι ότι θα ταλαιπωρηθεί το ζώο μέσα στο κουτί μεταφοράς μέχρι να έρθει Βόλο.
 
Εμείς σε μια πλατεία 5 rigneck βοσκαν στα καλώδια τις ΔΕΗ.
Για αυτό το θέμα γίνεται συζήτηση εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Η-Ρεματιά-Χαλανδρίου-έχει-γεμίσει-παπαγάλους.5395/ Είναι πολύ ενδιαφέρον νομίζω να το διαβάσει κανείς κι αν έχει να προσθέσει κάτι καλό θα ταν!
 
Εξαιρετικό άρθρο μπράβο! Εγώ εδώ κ δύο μήνες είδα μερικά στο Dutch waterland δίπλα στη Χάγη στην Ολλανδία ελεύθερα σε σμήνος στο δάσος.
 
ο κάτοχος του δεν μείνει ευχαριστημένος από το πουλί (λόγω κραυγών συνήθως) το αφήνει ελεύθερο
Εγώ έχω ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα. Τον έχω δυο μήνες και έχω ακούσει τη φωνούλα του δυο φορές. Όχι κραυγή παρά μόνο ένα στιγμιαίο χαμηλόφωνο κελάηδημα. Τώρα είναι τεσσάρων μηνών και είναι υπερβολικά ήσυχος εκτός από το πρωί που κάνει ακροβατικά για αρκετή ώρα. Επίσης ακόμη δεν μπορώ να τον πλησιάσω, φοβάται πολύ.
 
Ringneck πράσινος ήταν ο πρώτος μου παπαγάλος όταν ήμουν ακόμη στο Γυμνάσιο. Θυμάμαι που κατέβαινα από το σπίτι και για 5 λεπτά περπάτημα ακόμη τον άκουγα που φώναζε κάθε φορά που έφευγα.

Με αγαπούσε πάρα πολύ. Ζητούσε χαδάκια. Ήθελε να είναι πάντα πάνω μου και πολλες φορές ερχόταν να κοιμηθεί πάνω μου όταν κοιμόμουν και εγώ. Μεγάλος ερωτάς. Τον έβαζα στον ώμο μου και πήγαινα βόλτες μαζί του. Άρχισε να μιλάει στο 6μηνο.

Πολύ γλυκό πουλί, αλλά όπως γράφει και στη περιγραφή, είναι πολύ διεκδικητικό πουλί με αποτέλεσμα πολλές φορές στη δική μου περίπτωση να δαγκώνει άτομα της οικογένειάς αν πλησίαζαν το κλουβί του και δεν κρατούσαν φαγητό στο χέρι η αν δεν ήμουν εγώ κοντά.

Μετά από καιρό άρχισε να γίνεται αρκετά επιθετικός με τους υπόλοιπους πράγμα που μας κούρασε πολύ οικογενειακά. Ενώ στην αρχή καθόταν σε όλους. Σπανίως δάγκωνε και μένα. Είχε κόμπλεξ να μη του ακουμπάς τα φτερά. Είχε δεθεί πάρα πολύ μαζί μου όμως και δεν κρυβόταν. Τον έβαλα μετά στο δικό μου δωμάτιο ενώ στην αρχή ήταν στο σαλόνι. Για να αποφύγω τις επιθέσεις. Ηρέμησε κάπως. Αλλά γενικότερα αυτή η επιθετικότητα δεν την απέβαλε ποτέ και μας κούρασε. Κάναμε πολλές προσπάθειες να μπορεί να συνυπάρξει με τους υπόλοιπους αλλά δεν τα καταφέραμε.

Θυμάμαι που ο πατέρας μου τον τάιζε και καθόταν έτρωγε από το χέρι του και μόλις τελείωνε το φαγητό τον δάγκωνε. Πιστεύω πως είναι πάρα πολύ δυνατές προσωπικότητες και θέλουν πολύ προσοχή στη συμπεριφορά τους. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι που κάναμε λάθος στο θέμα εκπαίδευσης και εκδήλωσε τέτοια συμπεριφορά. Παρόλο που πέρασαν 10 χρόνια τον θυμάμαι σαν χθες. Πανέμορφο πουλί. Στοργικό σε μένα και μου έδειχνε συνέχεια πόσο αδυναμία με έχει.

Θα το συνιστούσα σε όλους για κατοικίδιο. Οι κραυγές τους είναι πάρα πολύ δυνατές να το γνωρίζει αυτό κάποιος πριν πάρει παρόλο το μέγεθος τους. Αυτά από μένα.
 
Αναγκαστήκαμε να τον δώσουμε στον 3ο η 4ο χρόνο που τον είχαμε. Είχαμε κάποια προβλήματα υγείας στο σπίτι και η μητέρα μου δεν άντεχε την επιθετική του συμπεριφορά άλλο Και δυστυχώς τότε έμενα με τους δικούς μου και έπρεπε να τους σεβαστώ. Μιλάμε για 11 12 χρόνια πριν περίπου.
 
Ως ιδιοκτήτρια ringneck έχω να πω τα εξής:

Κατ' αρχήν δεν ξέρω τι ισχύει για τα θηλυκά του είδους καθώς επέλεξα να πάρω αρσενικό (μετά από εξέταση dna) γιατί δεν έχω την εμπειρία να αντιμετωπίσω θέματα με αυγά κλπ. Είναι αρκετά ιδιότροποι χαρακτήρες και πολύ πεισματάρηδες.

Η φωνή τους και οι κραυγές τους είναι πραγματικά πολύ δυνατές και εκνευριστικές. Αν έχετε παράξενους γείτονες σκεφτείτε το... Συνήθως φωνάζουν από βαρεμάρα ή από απαίτηση να ασχοληθείς μαζί τους. Λέω απαίτηση γιατί αν δεν ασχοληθείς ότι και να κάνεις δεν γλιτώνεις :D. Ο δικός μου δηλαδή αν κάτσουμε και παίξουμε για μία με δύο ώρες την ημέρα μετά απλά ασχολείται με τα παιχνίδια του.

Είναι πανέξυπνα και αυτό θέλει προσοχή! Π.χ μπορούν να μάθουν πολύ εύκολα να ανοίγουν το κλουβί. Αλλά μπορούν να μάθουν και πολύ εύκολα να μιλάνε. Δεν μιλούν καθαρά όπως ένας ζακό, αλλά έχουν μία παιδική φωνή που τα κάνει αξιολάτρευτα.

Ένα από τα βασικότερα θέματα τους είναι ότι δαγκώνουν αρκετά! Άλλοι για παιχνίδι, άλλοι από κτητικότητα όταν βάζεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί, άλλοι για να σε δοκιμάσουν πως θα αντιδράσεις. Είναι κάτι που κόβεται δύσκολα και μόνο να προσαρμοστεί μπορεί κανείς σε αυτό, αποφεύγοντας τις κινήσεις που ξέρει ότι θα το προκαλέσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Είναι αστείοι! Ο δικός μου επειδή γελάω πολύ συχνά μαζί του, γελάει με όλους τους πιθανούς τρόπους και ξέρει ότι μου αρέσει και ότι εκείνη τη στιγμή περνάμε καλά.

Είναι από τα δύσκολα είδη παπαγάλου. Δεν είναι ιδανικό για πρώτο! Κυρίως λόγω των κραυγών που μπορεί να δυσαρεστήσουν τον νέο ιδιοκτήτη και του δαγκώματος. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ένας παπαγάλος που θα κάτσει εύκολα για χάδια. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει κιόλας.

Σε κάθε περίπτωση όπως κάθε παπαγάλος και γενικά κατοικίδιο, θέλει σεβασμό, προσαρμοστικότητα και φυσικά ισχύει το ότι όσο πιο πολύ ασχολείσαι μαζί του τόσο το καλύτερο και θα στο ανταποδώσει.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα!
 
Ως ιδιοκτήτρια ringneck έχω να πω τα εξής:

Κατ' αρχήν δεν ξέρω τι ισχύει για τα θηλυκά του είδους καθώς επέλεξα να πάρω αρσενικό (μετά από εξέταση dna) γιατί δεν έχω την εμπειρία να αντιμετωπίσω θέματα με αυγά κλπ. Είναι αρκετά ιδιότροποι χαρακτήρες και πολύ πεισματάρηδες.

Η φωνή τους και οι κραυγές τους είναι πραγματικά πολύ δυνατές και εκνευριστικές. Αν έχετε παράξενους γείτονες σκεφτείτε το... Συνήθως φωνάζουν από βαρεμάρα ή από απαίτηση να ασχοληθείς μαζί τους. Λέω απαίτηση γιατί αν δεν ασχοληθείς ότι και να κάνεις δεν γλιτώνεις :D. Ο δικός μου δηλαδή αν κάτσουμε και παίξουμε για μία με δύο ώρες την ημέρα μετά απλά ασχολείται με τα παιχνίδια του.

Είναι πανέξυπνα και αυτό θέλει προσοχή! Π.χ μπορούν να μάθουν πολύ εύκολα να ανοίγουν το κλουβί. Αλλά μπορούν να μάθουν και πολύ εύκολα να μιλάνε. Δεν μιλούν καθαρά όπως ένας ζακό, αλλά έχουν μία παιδική φωνή που τα κάνει αξιολάτρευτα.

Ένα από τα βασικότερα θέματα τους είναι ότι δαγκώνουν αρκετά! Άλλοι για παιχνίδι, άλλοι από κτητικότητα όταν βάζεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί, άλλοι για να σε δοκιμάσουν πως θα αντιδράσεις. Είναι κάτι που κόβεται δύσκολα και μόνο να προσαρμοστεί μπορεί κανείς σε αυτό, αποφεύγοντας τις κινήσεις που ξέρει ότι θα το προκαλέσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Είναι αστείοι! Ο δικός μου επειδή γελάω πολύ συχνά μαζί του, γελάει με όλους τους πιθανούς τρόπους και ξέρει ότι μου αρέσει και ότι εκείνη τη στιγμή περνάμε καλά.

Είναι από τα δύσκολα είδη παπαγάλου. Δεν είναι ιδανικό για πρώτο! Κυρίως λόγω των κραυγών που μπορεί να δυσαρεστήσουν τον νέο ιδιοκτήτη και του δαγκώματος. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ένας παπαγάλος που θα κάτσει εύκολα για χάδια. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει κιόλας.

Σε κάθε περίπτωση όπως κάθε παπαγάλος και γενικά κατοικίδιο, θέλει σεβασμό, προσαρμοστικότητα και φυσικά ισχύει το ότι όσο πιο πολύ ασχολείσαι μαζί του τόσο το καλύτερο και θα στο ανταποδώσει.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα!
Ευτηχως που πηρες αρσενικο, ειναι γατακια μπροστα στα θυληκα!
 
Back
Top