Φροντίδα Πλαστικό & Παπαγάλοι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Guys, διαβάζοντας διάφορα θέματα, παρατηρώ ότι πολλοί κατασκευάζουν παιχνίδια ή χρησιμοποιούν εξαρτήματα, από πλαστικό για τους παπαγάλους τους. Είναι κάτι που συχνά με προβληματίζει σχετικά με τη σύσταση αυτών των πλαστικών.
Στην πραγματικότητα, όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά αντικείμενα :
  • είναι συνθετικά, προέρχονται από πολυμερισμό χημικών ενώσεων (συνήθως οργανικών)
  • αργούν πάρα πολύ να αποσυντεθούν και μάλιστα η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ως και δεκαετίες ολόκληρες
  • δεν μεταβολίζονται από το σώμα και συχνά δεν απεκκρίνονται με αποτέλεσμα είτε τα μονομερή τους είτε και μικρά τμήματά τους να επικάθονται σε ιστούς
Παράδειγμα... Τα πλαστικά καλαμάκια, δεν προορίζονται για κατάποση, τα μπουκάλια του νερού θα πρέπει να πηγαίνουν ανακύκλωση μετά από τη χρήση τους και όχι να επαναχρησιμοποιούνται.
Υπάρχουν φυσικά και πλαστικά τα οποία θεωρούνται αρκετά ασφαλή για χρήση, π.χ. κάτι που τα βάζεις στο ψυγείο να παγώσουν και μετά τα δίνεις στα μωρά που βγάζουν δόντια να τα "μασουλάνε" ώστε λίγο να ανακουφίζονται, διάφορα παγούρια όπως τα καλά ποδηλατικά, κλπ.
Στην πραγματικότητα, αυτό που με προβληματίζει είναι όχι να δαιμονοποιήσουμε το πλαστικό (που είναι ούτως ή άλλως μια πολύ περίπλοκη ιστορία) αλλά το τι θα μπορούσε να προκαλέσει σε μικρούς (από πλευράς διαστάσεων) οργανισμούς καθώς συσσωρεύεται λ.χ. στο σώμα ενός παπαγάλου την ώρα που δαγκώνει το παιχνίδι του.
Προσωπικά δεν μπορώ να λάβω θέση, διότι δεν έχω ακούσει ποτέ ότι ο τάδε παπαγάλος έπαθε κάτι επειδή έπαιζε χρόνια με τα πλαστικά του παιχνίδια, αλλά και πάλι μου δημιουργείται επιφύλαξη.
Έχετε κάποια άποψη;
 
καθώς συσσωρεύεται λ.χ. στο σώμα ενός παπαγάλου την ώρα που δαγκώνει το παιχνίδι του.
Αν μου επιτρέπεις Γιάννη να προσθέσω, ένα παρακλάδι-ερώτηση στο παραπάνω quote..

Συσσωρεύεται; Αποβάλλεται;
Σε τι ποσοστά το ένα και τι ποσοστά το άλλο; Και κατά πόσο τα παραμένοντα ποσοστά σε βάθος χρόνου θα είναι επιβλαβή για το πουλάκι;
Θα ήταν ικανές οι ουσίες αυτές να μειώσουν σεβαστά το προσδόκιμο ζωής όπως π.χ. αποδεδειγμένα, μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής μου από το τσιγάρο;
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, με έχει προβληματίσει κι εμένα αλλά όπως είπε και ο Γιάννης δεν έχω συναντήσει ούτε ένα περιστατικό σε παπαγάλο που να είχε πρόβλημα τέτοιας προέλευσης.

Αυτο το συμπερασμα προκυπτει απο καποια ερευνα Γιαννη;

Είναι χοτ τόπικ το συγκεκριμένο εδώ. Αν θέλετε να διαβάσετε.

https://www.cbc.ca/news/canada/brit...on-found-in-vancouver-water-samples-1.4576756

Οι όρκες, εδώ στον Καναδά είναι ίσως το νο1 ζώο που προστατεύεται και μελετείται.. Τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητά τους στον ωκεανό έχει αυξηθεί και οι αιτίες μάλλον εντοπίζονται στη ρύπανση απο μικροπλαστικά που μπαίνει στην τροφική τους αλυσίδα μέσω των σολομών και του πλαγκτόν που καταναλώνει εκείνος ως τροφή. Έχουν βρεθεί νεκρές φάλαινες με το στομάχι τους γεμάτο απο μικροπλαστικά (μερικά είχαν εντοπιστεί ακόμη ότι προέρχονται απο τις ανθρώπινες οδοντόκρεμες) και η φάλαινα πέθανε τελικά απο νηστεία επειδή το στομάχι της είχε τόσο πλαστικό που δεν πεινούσε. Είναι θλιβερό το πόσο μεγάλο κακό κάνουμε άθελά μας. 😢

https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/killers-jpod-oceans-harming-orcas-1.5220773

Τέλος, για τα πλαστικά που παίζουν τα πουλιά μας δεν ξέρουμε αν μικρά μόρια καταπίνονται και μπορεί αθροιστικά να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αλλά το θεωρείτε απίθανο; Εγώ προσωπικά όχι. Τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί και στο 93% των εμφιαλωμένων νερών.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Φοίβος
Τα μικροπλαστικα σωματιδια οντως επικαθονται στους ιστους αλλα μιλαμε για μια "ελαφρως" διαφορετικη κατασταση του υλικου απο το κομματι πλαστικου της καταποσης.
Θελω να πω με αυτο οτι μικροπλαστικα σωματιδια υπαρχουν και στον αερα που αναπνεουμε.

Στο παραδειγμα με τις ορκες ειναι "μηχανικο" το προβλημα και οχι προβλημα τοξικοτητας.
Το ιδιο θα συνεβαινε με οποιοδηποτε υλικο δεν θα περνουσε απο την διαδικασια της πεψης και ειναι κατι που ισχυει και στους παπαγαλους (ινες υφασματος, μαλλια κτλ)

Νομιζω ο Γιαννης σε πρωτο χρονο αναφερεται κυριως σε τυχον τοξικοτητα του υλικου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εμενα πάντως η δικια μου έχει καταφαει το πλαστικο ταψακι του βραδυνου κλουβιου, ο λόγος που θελει να παει σε αυτό είναι το δαγκωμα σπάσιμο θρυματισμα! Κάθε πρωί υπάρχει κάτω στο κλουβι τριμμένο πλαστικο! Ούτε με ξύλα συγκινείται ούτε τίποτα, θελει το πλαστικο! Πολλές φορές 10,11,12 η ώρα το βράδυ την ακουω στο υπογειο κρακ κ κρουκ!
 
Στο παραδειγμα με τις ορκες ειναι "μηχανικο" το προβλημα και οχι προβλημα τοξικοτητας.
Είναι και τα δύο. Αν διαβάσεις τα λινκς που έβαλα το γράφει ξεκάθαρα ότι ακόμη εντοπίζουν κι απαγορευμένα πλαστικά που έχουν κριθεί καρκινογόνα μιας κι αυτά τα ζώα ζουν ως κι 70 χρόνια. Αλλά δεν είναι αυτό το κυριως θέμα μας εδώ.
Το ιδιο θα συνεβαινε με οποιοδηποτε υλικο δεν θα περνουσε απο την διαδικασια της πεψης και ειναι κατι που ισχυει και στους παπαγαλους (ινες υφασματος, μαλλια κτλ)
Πώς ξέρουμε αν συμβαίνει ή όχι και σε ποιον βαθμό?
Νομιζω ο Γιαννης σε πρωτο χρονο αναφερεται κυριως σε τυχον τοξικοτητα του υλικου.
Εγώ το διεύρυνα. Ο τίτλος του θέματος περιλαμβάνει νομίζω όλους τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει το παιχνίδι με πλαστικά.
 
Εμενα πάντως η δικια μου έχει καταφαει το πλαστικο ταψακι του βραδυνου κλουβιου, ο λόγος που θελει να παει σε αυτό είναι το δαγκωμα σπάσιμο θρυματισμα! Κάθε πρωί υπάρχει κάτω στο κλουβι τριμμένο πλαστικο! Ούτε με ξύλα συγκινείται ούτε τίποτα, θελει το πλαστικο! Πολλές φορές 10,11,12 η ώρα το βράδυ την ακουω στο υπογειο κρακ κ κρουκ!
Αρα εχουμε ζωντανο παραδειγμα που... Παραμενει ζωντανο! 😛

Πώς ξέρουμε αν συμβαίνει ή όχι και σε ποιον βαθμό?

Μα μπορει να συμβει, το ιδιο λεμε, αλλα αυτο δεν περιοριζεται μονο στο πλαστικο.
Το διευρύνω κι εγω λιγο 😛
 
Αυτο το συμπερασμα προκυπτει απο καποια ερευνα Γιαννη;
Αντώνη, πριν με εξετάσεις, κάνε σε παρακαλώ ένα απλό γκουγκλάρισμα κι αμέσως θα δεις έρευνες. Και τα μικροπλαστικά και πλαστικά και ιστορίες τέτοιες είναι που μπερδεύουν ακόμα περισσότερο αυτόν τον προβληματισμό που ήθελα να θέσω, αλλά και τον αναγνώστη του θέματος Τα πλαστικά είναι κυρίως πολυμερή, όπως έγραψα στο αρχικό ποστ. Με άλλα λόγια προέρχονται από πολυμερισμό μονομερών συνθετικών ουσιών. Τα μονομερή ή μικρότερα τμήμα του πολυμερούς όταν δεν μεταβολίζονται και δεν απεκκρίνονται, παραμένουν μέσα στον οργανισμό... Και όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε επικάθονται πάνω σε κάποιον ιστό. Π.χ. Βάλε στο google Accumulation of plastics in tissues και θα βγεις ας πούμε στο:

Accumulation of plastic-derived chemicals in tissues of seabirds ingesting marine plastics
Author links open overlay panel KosukeTanakaaHideshigeTakadaaReiYamashitaaKaorukoMizukawaaMasa-akiFukuwakabYutakaWatanukic
Show more

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025326X12005942

Abstract
We analyzed polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in abdominal adipose of oceanic seabirds (short-tailed shearwaters, Puffinus tenuirostris) collected in northern North Pacific Ocean. In 3 of 12 birds, we detected higher-brominated congeners (viz., BDE209 and BDE183), which are not present in the natural prey (pelagic fish) of the birds. The same compounds were present in plastic found in the stomachs of the 3 birds. These data suggested the transfer of plastic-derived chemicals from ingested plastics to the tissues of marine-based organisms.
 
Εμένα παιδιά τα δικά μου πουλιά όλα τα καταστρέφουν και τα τρώνε...
Τα έχω δει να τρώνε χαρτί, ξύλινες κούνιες, πλαστικές, καλαμάκια κτλ...
Δεν ξέρω πια τι παιχνίδια να αγοράζω η να φτιάχνω...
Φοβάμαι πολύ επειδή σίγουρα θα έχουν καταπιεί διάφορα κομμάτια...
Τον προηγούμενο μήνα 6 κούνιες χάλασαν και δύο ξύλινα πάρκα...
Σκέφτηκα μάλιστα να μην αγοράσω ξανά παιχνίδια αλλά αυτό δε γίνεται...
Πως θα απασχολούνται όταν εγώ δεν είμαι σπίτι;
Το χω πάρει με φόβο το όλο θέμα γιατί μου έχει μείνει αξέχαστο εκείνο το κοκατιλ που του αφαίρεσε μια γιατρός μια μάζα από κομμάτια κτλ από τον οισοφάγο η το στομάχι δεν θυμάμαι καλά.
 
Βρε Εύα, κι εγώ είχα διαβάσει εκείνο το θέμα και έφριξα. Σήμερα διάβασα για το ερώτημα που είχε να κάνει με το πόσα χορταρικά ή κάτι τέτοιο να δίνει μέλος μας σε κοκατίλ και μετά που έφαγε (ελπίζω όχι ακριβώς) λίγο από μια ξύλινη κούνια και στη συνέχεια το σκεφτόμουν. Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι για τα μεταλλικά αντικείμενα, π.χ. τα υλικά των κλουβιών και να θυμάμαι λίγο από χημεία σχετικά με επιδράσεις βαρέων μετάλλων, και έπειτα είναι και το πλαστικό που δεν ξέρω πόσο αναγκαίο είναι στα παιχνίδια. Μάλλον όμως, όπως καταλαβαίνω, η όλη κατάσταση μπορεί φαινομενικά τουλάχιστον να οδηγεί σε αδιέξοδο... Τα ξύλα τα τρώνε, τα πλαστικά τα τρώνε, ατσάλι να βάλεις, όλο και κάποια πρόσμειξη θα έχει πέρα από σίδηρο και άνθρακα, τα χαρτιά είναι συνήθως χλωριωμένα (τα λευκά τουλάχιστον)... Πφφ, δεν ξέρω ειλικρινά...
 
@ianos, Προς γκρεμός και πίσω ρέμα... Πραγματικά είναι δύσκολο... Άμα παίζουν με παιχνίδια μπορεί να πάθουν ζημιά στον οργανισμό
Τους και αν δεν έχουν παιχνίδια θα βαριούνται όλη τη μέρα και στο τέλος μπορεί και να αρχίσουν να τρώνε τα φτερά τους...
Δεν ξέρω τι είναι πραγματικά κατάλληλο γιαυτα...
Να φανταστείς δεν τους αγοράζω παιχνίδια ούτε καν με χρώμα μη τοξικό γιατί ακόμη και κατάλληλα να είναι εγώ πάλι θα ανησυχώ επειδή τόσα γίνονται...
 
Αντώνη, πριν με εξετάσεις, κάνε σε παρακαλώ ένα απλό γκουγκλάρισμα

Καταρχην Γιαννη οπως μπορεις να διαβασεις πιο πανω δεν εισήγαγα εγω τα μικροπλαστικα σωματιδια στην κουβεντα αλλα καλα εκανε ο Aνεστης που το εθεσε.

Απο κει και περα αφου ειχες την ερευνα θα μπορουσες να της βαλεις απο την αρχη.
Το δειγμα της βεβαια ειναι εξαιρετικα μικρο μιας και αναφερεται σε 3 απο 12 πουλια στο συνολο.

Σε μια δευτερη παρατηρηση, η εστω και μικρης εκτασης ερευνα, αναφερεται σε πλαστικα που μπορει να βρει ενα θαλλασοπουλι στην ανοικτη θαλασσα. Οπως καταλαβαινεις οι συνθηκες αλλα και τα υλικα που εχουν στην διαθεση τους ειναι διαφορετικα σε σχεση με ενα εγκλωβισμενο πουλι.

Σε οτι αναφορα το BDE183 που αναφερεται στην ερευνα που παρεθεσες,θα πρεπει να σε ενημερωσω οτι η Ευρωπαικη Ενωση εχει απαγορευσει την χρηση του πισω στο μακρινο 2004.
Οι ΗΠΑ απο το 2005 εχουν θεσει σε περιορισμο την εισαγωγη στην χωρα προιοντων που το περιεχουν και ολα αυτα περνανε απο τον αυστηρο ελεγχο της EPA.
Απο το 2007 11 πολιτειες των ΗΠΑ ακολουθησαν την ΕΕ και το απαγορευσαν και αυτες.

Σε οτι αναφορα το BDE209 που αναφερεται στην ερευνα που παρεθεσες,θα πρεπει να σε ενημερωσω οτι η Γερμανια σε ενα εθελοντικο πρόγραμμα με τις βιομηχανιες παραγωγης πλαστικου της χωρας απο το 1986 ειχε ξεκινησει την ελλατωση στην χρηση του.
Η Σουηδια εχει απαγορευσει την χρηση του απο το 2007.
Η υπολοιπη ΕΕ επιτρεπει την χρηση του στο μεγιστο ποσοστο του 0.1% και το επιτρεπει σε μεγαλυτερα ποσοστα μονο στην αεροναυπηγικη μεχρι και το 2027.
Σε οτι αναφορα τις ΗΠΑ, απο το 2007 εχει σταματησει η χρηση του σε στρωματα υπνου, σε τηλεορασεις και Η/Υ απο το 2011
Το 2009 οι 2 βιομηχανιες των ΗΠΑ που χρησιμοποιουν το BDE209 στις κατασκευες τους συμφωνησαν σε ενα αντιστοιχο εθελοντικο προγραμμα για την μη χρηση με καταληκτικη ημερομηνια το τελος του 2013.

Καλο ειναι λοιπον οντως να χρησιμοποιουμε το google και οποιοδηποτε αλλο μεσω παρεχει γνωση και πληροφορια.


Επειδη λοιπον το πλαστικο ειναι μια πολυ ευρεια εννοια και στην γκαμα του περιεχει πολλες "εκδοσεις" του καλο ειναι να μην πνιγομαστε σε μια κουταλια... Πλαστικο...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απο κει και περα αφου ειχες την ερευνα θα μπορουσες να της βαλεις απο την αρχη.
Γιατί; Για να θέσω τον προβληματισμό μου, θα πρέπει να βάλω και έρευνα; Αν δεν σου άρεσε Αντώνη που δεν έβαλα εξαρχής, ας μην συμμετείχες στο θέμα.
Το δειγμα της βεβαια ειναι εξαιρετικα μικρο μιας και αναφερεται σε 3 απο 12 πουλια στο συνολο.
Έχεις άποψη και για το δείγμα της έρευνας; Θέλεις και μεγαλύτερο δείγμα; Γιατί δεν ψάχνεις μόνος σου να βρεις, εφόσον έχεις την απορία; Διότι εγώ προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία, αλλά όπως τόνισα και σε επόμενο ποστ, ο στόχος μου δεν είναι η έρευνα, αλλά να θέσω τις σκέψεις μου.
Σε μια δευτερη παρατηρηση, η εστω και μικρης εκτασης ερευνα, αναφερεται σε πλαστικα που μπορει να βρει ενα θαλλασοπουλι στην ανοικτη θαλασσα. Οπως καταλαβαινεις οι συνθηκες αλλα και τα υλικα που εχουν στην διαθεση τους ειναι διαφορετικα σε σχεση με ενα εγκλωβισμενο πουλι.
Θα το πω ξανά...ψάξε και βρες εσύ τη σύσταση του πλαστικού που σε ενδιαφέρει, και βρες στο διαδίκτυο αν επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει τον παπαγάλο.
Σε οτι αναφορα το BDE183 που αναφερεται στην ερευνα που παρεθεσες,θα πρεπει να σε ενημερωσω οτι η Ευρωπαικη Ενωση εχει απαγορευσει την χρηση του πισω στο μακρινο 2004.
Οι ΗΠΑ απο το 2005 εχουν θεσει σε περιορισμο την εισαγωγη στην χωρα προιοντων που το περιεχουν και ολα αυτα περνανε απο τον αυστηρο ελεγχο της EPA.
Απο το 2007 11 πολιτειες των ΗΠΑ ακολουθησαν την ΕΕ και το απαγορευσαν και αυτες.

Σε οτι αναφορα το BDE209 που αναφερεται στην ερευνα που παρεθεσες,θα πρεπει να σε ενημερωσω οτι η Γερμανια σε ενα εθελοντικο σχεδιασμο με τις βιομηχανιες παραγωγης πλαστικου της χωρας απο το 1986 ειχε ξεκινησει την ελλατωση στην χρηση του.
Η Σουηδια εχει απαγορευσει την χρηση του απο το 2007.
Η υπολοιπη ΕΕ επιτρεπει την χρηση του στο μεγιστο ποσοστο του 0.1% και το επιτρεπει σε μεγαλυτερα ποσοστα μονο στην αεροναυπηγικη μεχρι και το 2027.
Σε οτι αναφορα τις ΗΠΑ, απο το 2007 εχει σταματησει η χρηση του σε στρωματα υπνου, σε τηλεορασεις και Η/Υ απο το 2011
Το 2009 οι 2 βιομηχανιες των ΗΠΑ που χρησιμοποιουν το BDE209 συμφωνησαν σε ενα αντιστοιχο εθελοντικο προγραμμα την μη χρηση με καταληκτικη ημερομηνια το τελος του 2013.
Θα σε πληροφορήσω κι εγώ με τη σειρά μου Αντώνη, ότι με όλες αυτές τις πληροφορίες που παραθέτεις, είσαι εντελώς έξω από το πνεύμα του θέματος, και το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις είναι να κουράζεις τον αναγνώστη.
 
Δεν καταλαβαινω τον εκνευρισμο σου Γιαννη μου...

Εκανα αυτο ακριβως που προτεινες... Εψαξα, βρηκα και τοποθετηθηκα!
Δεν ειναι κακο να ενημερωνομαστε για τα τεκταινομενα στο χωρο της βιομηχανιας του πλαστικου οταν μαλιστα ενεργειες προς αυτη την κατευθυνση εχουν ξεκινησει πισω στο σωτηριο 1986.

Το πνευμα του θεματος και του ερωτηματος σου ηταν παρα πολυ ωραιο και σε ευχαριστω που το εθεσες γιατι ετσι δοθηκε η δυνατοτητα να μαθουμε δυο πραγματακια παραπανω για τα πλαστικα.
Εξ'αλλου ειναι κατι που αφορα κι εμας που κανουμε χρηση πλαστικων και οχι μονο τους φτερωτους μας φιλους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν καταλαβαινω τον εκνευρισμο σου Γιαννη μου...
Εκανα αυτο ακριβως που προτεινες... Εψαξα, βρηκα και τοποθετηθηκα!
Το θέμα είναι να τοποθετηθεί κάποιος στο ζήτημα και όχι να ψάχνει να βρει την πιστότητα, την ευρύτητα κλπ της πρώτης έρευνας που μπήκε, μετά από δική σου ερώτηση φυσικά και να αναλώνεται σε μηνύματα επί του τυχαίου παραδείγματος και όχι επί του Κεντρικού Ζητήματος που τέθηκε ευθύς εξαρχής. Σε αυτό οφειλόταν και ο εκνευρισμός μου. Άλλωστε γενική επιστημονική έρευνα για τα πλαστικά δεν θα βρεθεί εύκολα διότι το καθένα έχει τη σύστασή του, και υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες. Και φυσικά δεν έκανες αυτό που σου πρότεινα... Το οποίο ήταν να βρεις εσύ έρευνα για το πλαστικό, μια και ενδιαφέρεσαι να πιστοποιήσεις το συμπέρασμα (που κανένα συμπέρασμα δεν έβγαλα) και να μας την αναλύσεις αν σου φαίνεται σημαντική και επί του θέματος.
Εξ'αλλου ειναι κατι που αφορα κι εμας που κανουμε χρηση πλαστικων και οχι μονο τους φτερωτους μας φιλους.
Αυτό πες το πάλι. Είμαι χημικός, φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ξέρω όλα, αλλά έχω ήδη από χρόνια μια απώθηση στα πλαστικά, και ίσως μια ανησυχία. Όχι φυσικά ότι δεν τα χρησιμοποιώ.
Το θέμα είναι ότι το "πλαστικό" είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Και κάθε χρόνο εμφανίζονται και άλλες παρενέργειες από πλαστικά που φαίνονται (πιο πριν) αθώα. Δεν δαιμονοποιώ, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
[automerge]1570482024[/automerge]
Εμενα πάντως η δικια μου έχει καταφαει το πλαστικο ταψακι του βραδυνου κλουβιου, ο λόγος που θελει να παει σε αυτό είναι το δαγκωμα σπάσιμο θρυματισμα! Κάθε πρωί υπάρχει κάτω στο κλουβι τριμμένο πλαστικο! Ούτε με ξύλα συγκινείται ούτε τίποτα, θελει το πλαστικο!
Αν όμως Τάκη, της βάλεις ξύλο, και δεν βρίσκει πλαστικό και περάσουν κάποιες ημέρες; Δεν θα φάει και το ξύλο;
Πολλές φορές 10,11,12 η ώρα το βράδυ την ακουω στο υπογειο κρακ κ κρουκ!
Να της κόψεις βαρέα και ανθυγιεινά !
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το θέμα είναι να τοποθετηθεί κάποιος στο ζήτημα και όχι να ψάχνει να βρει την πιστότητα, την ευρύτητα κλπ της πρώτης έρευνας που μπήκε

Κατι αντιληφθηκες λαθος Γιαννη και απο την στιγμη που δεν εισαι ο συντακτης της ερευνας κακως το πηρες προσωπικα!
Για μενα ειναι ζωτικης σημασιας να δουμε τι λεει μια ερευνα με οση λεπτομερεια μπορουμε για να εξαγουμε το δυνατον ασφαλη συμπερασματα.

Η ερευνα λοιπον μιλα για την ανευρεση 2 ουσιων σε 3 απο τα 12 πουλια.
Το οτι ειναι 3 απο τα 12 πουλια ερχεται να "κουμπωσει" στα στοιχεια που παρεθεσα πιο πανω, οτι η βιομηχανια εχει απορριψει σε συντριπτικο βαθμο της 2 αυτες ουσιες σταδιακα απο το 1986 εως και σημερα. Παλαιοτερα το δειγμα θα ηταν αντιστροφο.
Παραλληλα οτι εστω και σε 3 πουλια ειχαμε τετοιο δειγμα μας δειχνει οτι η θάλασσα κουβαλα βαρυ φορτιο πλαστικων(και αυτο προκυπτει και απο το παραδειγμα του Ανεστη με τις ορκες) πριν και απο το 1986.
Αυτη ειναι η λογικη σκεψη με βαση τα πραγματικα και πρακτικα δεδομενα γιατι διαφορετικα αν το ριξουμε στην τυχη και πουμε οτι ετυχε να ειναι μονο 3 πουλια η κουβεντα θα ειναι τελειως υποθετικη!

Αυτο ομως ολο αφορα ενα περιβαλλον που δεν μπορουμε να ελέγξουμε στην ολοτητα του και ειναι το θαλασσιο περιβαλλον.
Οι ερευνες ειναι σωστες και καλως παρατεθηκαν αλλα αφορα ενα διαφορετικο περιβαλλον(με τελειως διαφορετικες συνθηκες) και πλαισιο απο αυτο των παπαγαλων σε εγκλωβισμό.


Επιφυλακτικοι, σωστα το λες, οφειλουμε να ειμαστε απλα οπως ξερεις και εσυ στο διαδυκτιο τα πραγματα δεν ειναι αθωα και τις περισσοτερες φορες ερευνες ειναι κατευθυνομενες ενθεν και ενθεν.
Σιγουρα το πλαστικο εχει αλλαξει μορφη απο το παρελθον εως τωρα και σιγουρα υπαρχουν πιο ασφαλη υλικα.
 
Παλιά χρησιμοποιούσα πλαστικά μπουκάλια νερού και καλαμάκια για να κατασκευάσω παιχνίδια. Δεν τα χρησιμοποιώ πλέον, όχι γιατί τα πουλιά τα δάγκωναν-κατέστρεφαν και υπήρχε η περίπτωση να φτάσει στο στομάχι τους κάτι.
Το κοκατού και το κοκατίλ έπαιζαν μόνο με ξύλινα παιχνίδια. Στα παιχνίδια των πάροτλετς έβαζα κάποια πλαστικά κομμάτια, τώρα πια όχι (βασικά ούτε η Λήδα ούτε ο Πέρερ παίζουν, με οποιοδήποτε παιχνίδι 🙄 ).
 
βασικά ούτε η Λήδα ούτε ο Πέρερ παίζουν, με οποιοδήποτε παιχνίδι 🙄

Πως αναπληρωνουν την ωρα του παιχνιδιου Σισσυ, με τι ασχολουνται;
 
[
Παλιά χρησιμοποιούσα πλαστικά μπουκάλια νερού και καλαμάκια για να κατασκευάσω παιχνίδια. Δεν τα χρησιμοποιώ πλέον, όχι γιατί τα πουλιά τα δάγκωναν-κατέστρεφαν και υπήρχε η περίπτωση να φτάσει στο στομάχι τους κάτι.
Με άλλα λόγια Σίσσυ, τα θεωρείς ακίνδυνα έστω και αν τα δαγκώνουν τα πουλιά;
 
Back
Top