Γενικά Ποια είναι η αναπαραγωγική συμπεριφορά των άγριων καναρινιών στη φύση;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MARY58
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
29 Αυγ 2021
Μηνύματα
3.987
Καλησπέρα σε όλους μας. Θα ήθελα να θέσω μία ερώτηση γενικής φύσεως αναφορικά με την αναπαραγωγή των καναρινιών που με τριβέλιζε καιρό κ την θυμήθηκα από το θηλυκό καναρινάκι της Αθηνάς @AthinaJR που μπαίνει σε mode αναπαραγωγής εκτός εποχής.
Τον πρώτο καιρό που απέκτησα το καναρινάκι μου, σκεφτόμουν να του πάρω αργότερα κ μια "πουλίνα" (ορολογία της μητέρας μου) για να μην είναι μόνος του. Να ζούσε δηλαδή μαζί του στο κλουβί, το οποίο θα βόλευε λόγω έλλειψης χώρου για νέα Ζευγαρώστρα. Φυσικά βγήκα από την πλάνη μου, (κ το χρωστάω σε εσάς κ στα σχετικά άρθρα του φόρουμ) κ ξέρω πια ότι δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί παρά μόνο την άνοιξη, την αναπαραγωγική περίοδο ώστε να μην εξαντλείται η θηλυκιά, να επιβιώνουν τα μικρά, κλπ. Κ η ερώτηση είναι, τα άγρια καναρίνια τα οποία ομοίως αναπαράγονται την άνοιξη όπου τόσο η θερμοκρασία όσο κ η πλούσια ποικιλία τροφής το επιτρέπει, δεν αντιμετωπίζουν τις υπόλοιπες εποχές το ίδιο πρόβλημα; Δεν νομίζω, το χειμώνα, φθινόπωρο ή καλοκαίρι να χωρίζονται μεταξύ τους σε ομάδες θηλέων κ αρρένων. Επίσης, δεν νομίζω να γεμίζουν γέννες εκτός εποχής κ μόνο κάποια να επιβιώνουν. Τα θηλυκά θα ήταν εξαντλημένα κ η επιβίωση του είδους τους τελικά αμφίβολη. Οπότε, ξέρουμε πώς το αντιμετωπίζουν;
 
Καλή και εύλογη η απορία σου! Το αναρωτιέμαι κι εγώ πολύ καιρό και παρατηρώντας τα σπουργίτια που ταΐζω στο μπαλκόνι έχω καταλήξει στην παρακάτω άποψη.
Όταν είναι ελεύθερα στη φύση συμβαίνουν τα εξής διαφορετικά σε σχέση με την αιχμαλωσία:
1)Απεριόριστος χώρος ελευθερίας. Χαρη σε αυτό όταν τα θηλυκά ή αρσενικά δε νιώθουν έτοιμα για αναπαραγωγή μπορούν εύκολα να το αποφύγουν.
2) Έλλειψη τροφής. Στη φύση επειδή δεν έχουν απλόχερα μπολακια με ποικιλία τροφών και οι κίνδυνοι επιβίωσης είναι πολύ περισσότεροι, αγωνιούν περισσοτερο για να φάνε η να σωθούν απο κινδύνους παρά για να αναπαραχθούν. Οπότε τις εποχές που οι καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και μοχθούν για να βρουν τροφή για να μπορέσουν να επιβιώσουν τις κρύες υγρές νύχτες, δεν ενδιαφέρονται για αναπαραγωγή.
Παρόλα αυτά αν ο καιρός είναι θερμός και βρουν χωρίς κόπο τροφή είναι πολύ πιθανό κάποια να θελήσουν να αναπαραχθούν. Τότε ή θα κάνουν μικρά που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην επιβιώσουν λόγω απότομης αλλαγής καιρού ή άλλης αιτίας ή να μην είναι γόνιμα τα αυγά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί το θηλυκό και να μειωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης του αν βαρύνει ο χειμώνας.
Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη απο την παρακολούθηση των σπουργιτιων της γειτονιάς μου.
 
καλησπερα
Πολυ βασικο ρολο παιζει και η διαρκεια του ημερησιου φωτισμου. οπως βεβαια και η ποικιλια και ποσοτητα τροφης και ολα αυτα που ειπωθηκαν.
Προφανως αν ζευγαρωναν τωρα τα καναρινια και τα πουλια στην χωρα μας που 5μιση σκοτεινιαζει εντονα..ποσες ωρες θα εμεναν χωρις φαι οι νεοσσοι, πχ. με τις θερμοκρασιες επισης τοσο χαμηλα? μην ξεχναμε οτι δεν κανουν με juta και βαμβακι φωλιες τα πουλια στην φυση.

Στην φυση ας πουμε τα αρσενικα της Αθηνας θα ηταν ολα στο ιδιο δεντρο/θαμνο να ανταγωνιζονται ολη την μερα στο κελαηδημα και το θυληκο να τα ακουει συνεχεια? Αθηνα αληθεια ποσες ωρες τα εχεις τα αρσενικα σε πληρη φωτισμο? Τι ωραριο περιπου ακολουθουν?
 
@AthinaJR Σ'ευχαριστώ Αθηνά. Θεωρώ ότι κ τα άγρια καναρίνια θα τραγουδούν από τώρα, όπως κ τα ήμερα, ίσως σε μικρότερη συχνότητα. Οπότε κ τότε τι γίνεται με τα θηλυκά;
Συμφωνώ στο ότι η αναζήτηση της τροφής είναι η κύρια πηγή κατανάλωσης της ενέργειας, το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι αν βρουν τροφή, μπαίνουν σε διάθεση για αναπαραγωγή; Κ το καλοκαίρι; Πριν την πτερόροια;
 
@φιλομαθης Χαχα!
Όντως τα έχω καλομαθημενα κι όλο στο κοκο το χουν το μυαλό τους. Πάντως πέρα απο την πολύ φροντίδα (σπόρια, φρούτα, πτήσεις, μπάνιο που γίνονται συχνά) ο φωτισμός είναι πλήρως φυσικός. Όταν χαράζει ξυπνούν κι όταν σουρουπωνει κοιμούνται. Μάλιστα κάποιες μέρες που τυχαίνει να γυρίζω κομμάτια από το γραφείο και θέλω να κοιμηθώ, τους σκοτεινιαζω το χώρο νωρίτερα (πχ 16:30)
 
τα άγρια καναρίνια τα οποία ομοίως αναπαράγονται την άνοιξη όπου τόσο η θερμοκρασία όσο κ η πλούσια ποικιλία τροφής το επιτρέπει
Μαρία δεν είναι αυτό που το επιτρέπει, όπως λανθασμένα ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι. Θερμοκρασίες, υγρασίες, διατροφή, ένταση φωτός κλπ, είναι δευτερεύοντα. Είναι τα βοηθητικά. Αυτό που ενεργοποιεί το ένστικτο, τη διάθεση τους δηλαδή για αναπαραγωγή είναι ο ΧΡΟΝΟΣ και η αίσθηση που έχουν τα πουλιά για αυτόν.

Οι χημικές - ορμονικές διεργασίες του οργανισμού τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ να έρθουν σε κατάσταση αναπαραγωγής όταν η μέρα συνεχίζει να μικραίνει. Θα ξεκινήσουν να νιώθουν την ανάγκη αυτή μόνο όταν θα υπάρχουν αρκετές ώρες φως μέσα στην ημέρα με τάση καθημερινής αύξησης. Μόνο έτσι είναι σίγουρα ότι θα προλαβαίνουν να βρίσκουν την τροφή τους και να ταΐζουν τα μικρά τους.

Ακόμη κι αν υποθέταμε ότι η τροφή τους θα ήταν ατελείωτη και άμεσα διαθέσιμη, δεν θα ξεκινούσαν ποτέ την αναπαραγωγή γνωρίζοντας ότι έχουν μόνο 8 ώρες στη διάθεσή τους για να ταΐσουν τα μωρά τους και αυτό γιατί πολύ απλά, τα πουλάκια που ταΐζονται μόνο για 8 ώρες μέσα στο 24ωρο, δεν επιβιώνουν.

Από την αίσθηση που έχουν τα πουλιά για το χρόνο ρυθμίζονται τα πάντα. Εκτός εποχής στη φύση δεν έχει τη διάθεση ούτε το αρσενικό ούτε το θηλυκό να έχουν οποιαδήποτε σχέση. Το αντίθετο μάλιστα, αποφεύγουν το ένα το άλλο.

Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των πουλιών, ίσως το βασικότερο, είναι όταν τα αναγκάζουμε να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Εκεί βρίσκεται και η αρχή του τέλους ενός πουλιού. Ο οργανισμός τους παύει να λειτουργεί φυσιολογικά και μπαίνει σε μία κατάσταση συνεχούς στρες με αποτέλεσμα τα "εκτός εποχής" φαινόμενα σε οτιδήποτε με τελική κατάληξη τις χρόνιες ασθένειες.
 
[automerge]1702386899[/automerge]
Το αντίθετο μάλιστα, αποφεύγουν το ένα το άλλο
οπως συχνα και εδω αναφερονται τσακωμοι απο περιπτωσεις μη πυρωμενου θηλυκου που το εξαναγκαζουμε να συγκατοικησει με τεχνητα / πιεσμενο πυρωμενο αρσενικο. μπορει να καταληξουν σε πολυ πολυ ασχημους τσακωμους.
πχ πολυ προσφατα εδω αναφερθηκε περιπτωση που πηρα ενα μου χαρισαν αλλο ενα μπηκαν απευθειας με χωρισμα σε ζευγαρωστρα (δεκεμβρη) και "αναμενονται" αποτελεσματα.Ενοιες καραντινας προετοιμασιας κλπ αγνωστες το πιθανοτερο
 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 νομίζω πως όταν έχουν προβλήματα οργανικά όπως πτερορροια ή έντονη αγωνία επιβίωσης δε δίνουν τόσο σημασία σε αναπαραγωγή. Ισως δεν εκκρίνονται σε κατάλληλες ποσότητες οι αναπαραγωγικές ορμόνες.
Πάντως τα αρσενικά που ολοκληρώνουν την πτερορροια αρχίζουν πάλι να κελαηδούν. Ίσως όμως να μην το κάνουν για αναπαραγωγή αλλά για να διεκδικούν κ να κυριαρχούν στο χώρο τους.
 
[automerge]1702387331[/automerge]
 
[automerge]1702387331[/automerge]
Χμ .... αυτό πρέπει να το λάβω υπόψη μου. Κάνουν σαν τρελά για να φάνε σπόρια.
Υπάρχει περίπτωση αν τα ταιζω με σπόρια να αρχίσουν να μην τρώνε κάμπιες κι άλλα έντομα;

Και μια ερώτηση για το φωτισμό. Σε χώρες που έχει πολλούς μήνες μεγάλη διάρκεια ημέρας αλλά αρκετό κρύο τι συμβαίνει με τα πτηνά; πχ χώρες κοντά προς τους πόλους
(Ένας γνωστός μου που μένει Αγγλία μου είχε πει ότι το χειμώνα η διάρκεια την ημέρας είναι μεγαλύτερη απο ότι στην Ελλάδα με τη διαφορά ότι δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά ο ήλιος. 🤔 )
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Οι χημικές - ορμονικές διεργασίες του οργανισμού τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ να έρθουν σε κατάσταση αναπαραγωγής όταν η μέρα συνεχίζει να μικραίνει.
Τι ωραία που το έθεσες Σταύρο.
Από την αίσθηση που έχουν τα πουλιά για το χρόνο ρυθμίζονται τα πάντα. Εκτός εποχής στη φύση δεν έχει τη διάθεση ούτε το αρσενικό ούτε το θηλυκό να έχουν οποιαδήποτε σχέση. Το αντίθετο μάλιστα, αποφεύγουν το ένα το άλλο.
Όμως αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είναι επιθετικά, ότι μπορούν να ζήσουν μαζί (μη πυρωμένα) στο κλουβί είτε σε εξωτερική εκτροφή είτε σε εσωτερική εκτροφή, εάν ο χρόνος του ημερήσιου φωτός της εκτος αναπαραγωγικής εποχής τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προφανως αν ζευγαρωναν τωρα τα καναρινια και τα πουλια στην χωρα μας που 5μιση σκοτεινιαζει εντονα..ποσες ωρες θα εμεναν χωρις φαι οι νεοσσοι, πχ. με τις θερμοκρασιες επισης τοσο χαμηλα?
Συμφωνώ Νίκο. Κ για αυτό ρωτάω. Γιατί δεν μπορούν να μείνουν μαζί χωρίς να μπουν σε mode αναπαραγωγής στο ίδιο κλουβί το χειμώνα εάν το ζευγάρι έχει την σωστή αίσθηση του χρόνου;
 
Καλησπέρα . πέραν όσων ειπώθηκαν το κυριότερο είναι πως έτσι είναι η κατασκευή τους . Έτσι τα έκανε ο δημιουργός . Κάθε τόπος έχει διαφορετική πανίδα ανάλογα με το κλίμα του κλπ. Εξάλλου τα καναρίνια στην φύση δεν έχουν καμιά σχέση με ότι εκτρέφουμε . Αυτά είναι καθαρά δημιουργίες μας και διαβιώνουν σε απόλυτα ελεγχόμενο χώρο , όπου δεν γίνεται αυτό τα πουλάκια ¨πάπαλα¨ . Καλή συνέχεια.
 
Χμ .... αυτό πρέπει να το λάβω υπόψη μου. Κάνουν σαν τρελά για να φάνε σπόρια.
Υπάρχει περίπτωση αν τα ταιζω με σπόρια να αρχίσουν να μην τρώνε κάμπιες κι άλλα έντομα;
Η παραθεση εκ μερους μου των δυο αρθρων δεν ηταν reply σε καποιο αλλο post. Απλα επειδη αυτο συζηταμε εψαξα να βρω σχετικα αρθρα με την αναπαραγωγικη συμπεριφορα των ειδων που συζηταμε στην φυση και οχι σε αιχμαλωσια.
Ως προς τα redsiskin πχ και την μελετη που γινεται πανω τους με σκοπο την διασωση του ειδους υπαρχει παρα πολυ υλικο για το πως μελετουν την αναπαραγωγικη συμπεριφορα τους την διατροφη τους και πολλα άλλα στο RSCC . Δεν εχω πετυχει ποτε αντιστοιχη μελετη για τα αγρια καναρινια. πχ απο φθινοπωρο και μετα τα σποροφαγα οπως λεμε που και πως βρισκουν στην φυση ολους αυτους τους σπορους που εμεις τους παρεχουμε? Ή τα ringneck και τα quaker που πλεον εχουν μεγαλους πλυθησμους στην αθηνα ελευθερα.
 
Πάντως τα αρσενικά που ολοκληρώνουν την πτερορροια αρχίζουν πάλι να κελαηδούν. Ίσως όμως να μην το κάνουν για αναπαραγωγή αλλά για να διεκδικούν κ να κυριαρχούν στο χώρο τους.
[automerge]1702394773[/automerge]

και ενα χρησιμο,για μενα, link

ηχητικες καταγραφες αγριων καναρινιων. Αν μπει καποιος στον κοπο να ακουσει μερικες αλλα σε διαφορετικες στιγμες μεσα στο ετος θα βγαλει χρησιμα συμπερασματα για το κελαηδισμα των αγριων.Διαρκεια ενταση πολυπλοκοτητα κλπ . το ποιους μηνες ειναι οι περισσοτερες εγγραφες ειναι οπτικα ευκολα εντοπισιμο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Όμως αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είναι επιθετικά, ότι μπορούν να ζήσουν μαζί (μη πυρωμένα) στο κλουβί είτε σε εξωτερική εκτροφή είτε σε εσωτερική εκτροφή, εάν ο χρόνος του ημερήσιου φωτός της εκτος αναπαραγωγικής εποχής τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια;
Θεωρητικά ναι σε ένα πεδίο σε κλίμακα Φύσης. Σε ένα κλουβί, ακόμη και μεγάλων διαστάσεων, είναι απλά δύο άτομα με διαφορετική σωματική διάπλαση και δύναμη που διεκδικούν τον ίδιο χώρο και την ίδια τροφή. Η συνέχεια είναι αυτονόητη.

Τα καναρίνια δεν είναι παπαγάλοι σε κοινωνικό επίπεδο. Καλόν είναι, για το δικό τους καλό να σταματήσουμε να ερμηνεύουμε με τη δική μας ανθρώπινη συναισθηματική ματιά τις ανάγκες τους σε μία προσπάθεια να ανταποδώσουμε τη χαρά που μας δίνουν με τη συντροφιά τους και να μείνουμε μόνο στα λίγα πράγματα που χρειάζονται για να είναι υγιή και χαρούμενα. Είναι κρίμα να πεθαίνουν πουλάκια επειδή θέλουμε να τους προσφέρουμε το "κάτι παραπάνω" από αγάπη.
 
Και μια ερώτηση για το φωτισμό. Σε χώρες που έχει πολλούς μήνες μεγάλη διάρκεια ημέρας αλλά αρκετό κρύο τι συμβαίνει με τα πτηνά; πχ χώρες κοντά προς τους πόλους
(Ένας γνωστός μου που μένει Αγγλία μου είχε πει ότι το χειμώνα η διάρκεια την ημέρας είναι μεγαλύτερη απο ότι στην Ελλάδα με τη διαφορά ότι δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά ο ήλιος. 🤔 )
Σε ποια περιοχη μενει ο γνωστος σου αν επιτρεπεται?
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@φιλομαθης δεν εννοούσα για τα άγρια καναρίνια αλλά για τα άγρια σπουργίτια που ταΐζω. Επειδή το άρθρο που παρέθεσες για τα σπουργίτια αναφέρει ότι δεν έδειξαν ενδιαφέρον στις κάμπιες για τις οποίες τα προόριζαν. Και η απορία μου ήταν αν υπάρχει περίπτωση τα σπουργίτια που τα ταιζουμε με σπόρους να μη θέλουν να φάνε κάμπιες κι άλλα μικροεντομα
[automerge]1702408180[/automerge]
Δεν γίνεται αυτό.
Πάντως όσο πιο κοντά στους πόλους είσαι τόσο αλλάζει το "μέρα -νυχτα". Έτσι για παράδειγμα στο βόρειο πόλο έχει 6μηνες μέρα κι 6μηνες νύχτα

Ο γνωστός που μου το είχε πει αυτό, μένει κοντά στη Σκωτία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το άρθρο αναφέρεται όταν έγινε εισαγωγή τους στην χώρα μήπως και μείωναν τον πλυθησμό της κάμπιας τότε πριν κάποιους αιώνες. Τα πουλιά είναι πάρα πολύ καλά στο να προσαρμόζονται. Πιστεύω επειδή δεν τρέφονται μόνο με καμπιες θα προσπάθησαν να επιβιώσουν με ότι έβρισκαν με τον λιγότερο κόπο. Και δεν τρώμε συνεχώς κάμπιες και σκουλήκια.. από το ράμφος τους το καταλαβαίνεις.
Έχεις δει κοκκινολαιμηδες Παπαδίτσες αηδόνια κοτσύφια και λοιπά εντομοφάγα?
Αφού δεν τις εξολόθρευσαν οι κοκκινολαιμηδες τα σπουργίτια τι να κάνουν?
Επίσης το είδος της κάμπιας υπήρχε στις περιοχές που πήραν τα σπουργίτια? Η ήταν και αυτοί σαν τους ανδασωτες στην Ελλάδα που είναι ψιλοχυμα και σπάνια πετυχαίνουν το σκοπό τους? Λόγω λάθος σχεδιασμού εννοω
 
Back
Top