Γενικά Ποια πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι η τιμή των καρδερίνων εκτροφής;

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Τις τιμές που πωλούνται οι καρδερίνες εκτροφής τις ξέρουμε λίγο ως πολύ όλοι. Πρόσφατα, αναφέρθηκε στη συζήτηση "Μέχρι πια ηλικία είναι γόνιμη η καρδερίνα;" ότι οι αρσενικές καρδερίνες balcanica πωλούνται από εκτροφέα στην τιμή των 200 €, ενώ οι μεταλλαγμένες στην τιμή των 300 € και άνω.

Πιστεύετε ότι αυτές οι τιμές είναι φυσιολογικές και γιατί; Αν όχι, ποια πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι η τιμή των καρδερίνων εκτροφής;
 
Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν είναι λογικές ή όχι αυτές οι τιμές, διότι δεν έχω κάνει αναπαραγωγή του συγκεριμένου είδους. Πάντως σαν τιμή ξεκάθαρα είναι απο εξερετικά μεγάλη εως απλησίαστη για τους περισσότερους...
*Εγω για παράδειγμα ασχολήθηκα με τα καναρίνια γιατί δεν μπορούσα να πάρω καρδερίνες... αν οι τιμές ήταν χαμηλότερες δεν θα είχα καναρίνια αλλά μονο καρδερίνες :D
 
Εγω για παράδειγμα ασχολήθηκα με τα καναρίνια γιατί δεν μπορούσα να πάρω καρδερίνες... αν οι τιμές ήταν χαμηλότερες δεν θα είχα καναρίνια αλλά μονο καρδερίνες

Έχεις όμως ένα ζευγάρι καρδερίνες ετσι δεν είναι;

Οι τιμές θα έπρεπε να κυμαίνονται απο 70 εώς 100 ευρώ ανα πουλι είναι η γνώμη μου και απο εκεί και έπειτα ν αλλάζει η τιμή ανάλογα με το πόσα πουλιά ενδιαφέρεται να πάρει κανείς.

Είναι δύσκολα πουλιά και έχουν αρκετές ασθένειες έχουν περίεργη αναπαραγωγή και μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας νεοσσών για παρα πολλούς λόγους.

Και επειδή φαντάζομαι ποιός εκτροφέας πουλάει σε αυτές τις τιμές, ο ίδιος εκτροφέας ισχυρίζεται οτι οι καρδερίνες του προέρχονται απο μάνες καρδερίνες και όχι παρμάνες κατι το οποίο είναι τακτική για πολλούς εκτροφείς καρδερίνας με σκοπό το κέρδος και τη μείωση θνησιμότητας στους νεοσσούς.

Δεν την θεωρώ σωστή τιμή αλλα ίσως να προτιμούσα ν αγοράσω κάπως υπερτιμολογημένα παρά απο κάποιον ο οποίος εις γνώση μου χρησιμοποιεί παραμάνες (κανάρες) και ανα πάσα στιγμή θα μπρούσε να βάλει αυγά απο άγρια καρδερίνα αλλα και πάλι να έχει ως δείγμα τους γεννήτωρές του ωστε να ισχυριστεί το αντίθετο.

Απο το συγκεκριμένο ανθρωπο δεν έχω αγοράσει ποτέ απλώς παίζει πολύ κοροιδια στο χώρο της καρδερίνας και ίσως καμια φορά το πιο ακριβό να είναι και καλύτερο.
 
Καλημέρα! Η γνωμη μου ειναι οτι 150 ευρώ το ζευγάρι για καρδερίνες αρχέγονες είναι μια νορμάλ τιμή.Από εκεί και πέρα όλοι οι "μεγάλοεκτροφεις "χρησιμοποιούν παραμανες για να περνουν περισσότερες γεννες! Το κανω και γω σε καποια (χωρις να ειμαι μεγαλοεκτροφεας 🙂σε πουλια που ξερω ότι δημιουργούν προβλήματα!Για μένα το καλύτερο είναι να αγοράσει κάποιος από έναν χομπιστα πουλάκια που και πιο φτηνά πιθανόν να το πάρει και δεν θα είναι και τίγκα στο φάρμακο από την πρώτη μέρα τις ζωή του!
 
Έχεις όμως ένα ζευγάρι καρδερίνες ετσι δεν είναι
Ναι έχω, απλά σου λέω ότι δεν θα είχα πάρει καναρίνια από την αρχή.
Δεν την θεωρώ σωστή τιμή αλλα ίσως να προτιμούσα ν αγοράσω κάπως υπερτιμολογημένα παρά απο κάποιον ο οποίος εις γνώση μου χρησιμοποιεί παραμάνες (κανάρες) και ανα πάσα στιγμή θα μπρούσε να βάλει αυγά απο άγρια καρδερίνα αλλα και πάλι να έχει ως δείγμα τους γεννήτωρές του ωστε να ισχυριστεί το αντίθετο.
Το άσχημο όμως είναι πως και πάλι δεν μπορείς να ξέρεις από πού προέρχονται τσ πουλιά... και φαντάσου να δώσεις 100 € και να είναι από κλεμμένα αυγά
 
Ναι έχω, απλά σου λέω ότι δεν θα είχα πάρει καναρίνια από την αρχή.

Το άσχημο όμως είναι πως και πάλι δεν μπορείς να ξέρεις από πού προέρχονται τσ πουλιά... και φαντάσου να δώσεις 100 € και να είναι από κλεμμένα αυγά

η αληθεια ειναι αυτη, γιατι οτι και να σου δειξει ο αλλος ειναι κατοπιν εορτης
ειναι στην διακριτικη ευχερεια του καθε εκτροφεα να σε κοροιδεψει ή οχι

οποτε μιλαμε μονο με ανθρωπους που ξερουμε το μερακι τους κτλ κτλ...
 
Μια νορμαλ τιμη για ένα ζευγαρι balcanika είναι 150 ευρω, οι καρδερίνες είναι ιδιαίτερα πουλια ως προς την φροντιδα τους(ο κάθε χρόνος δεν είναι ποτε ιδιος, ακομα κ η κάθε γέννα τους μπορει να μιν ειναι ιδια, για αυτό καλο και σεβαστο είναι να ακουστούν απόψεις από ατομα που ασχολούνται καποια χρονια με την εκτροφή κ εχουν μια αληθινή εικονα πανω σε ολη την διαχείριση των πουλιών αυτων ώστε να μιν σχηματίζουν λαθος εικονα τα νεα ατομα που θέλουν να ασχοληθούν, αυτό το λεω σαν συμβουλή και δεν αφορά καμία από τις παραπάνω απαντήσεις των μελών).Από εκει κ περα θελει μεγαλη προσοχη από που θα παρει καποιος πουλια(δεν θα μπω στην διαδικασια να κρινω κανεναν, ο κάθε εκτροφεας αποφασίζει πως θελει να δουλέψει την ολη διαδικασια παρουσίασης, άλλος μεταπουλάει πουλια οποτε για να βγαλει κερδος τα δίνει ακριβα, άλλος παιρνει φωλιες κ πουλάει πιασμένα, αλλος θεωρει πολύ ακριβή την διαχείριση τους γιατι "πιστευει" οσα διαβάζει πως θελουν 50 σκευάσματα για να γεννήσουν, οποτε εχει φοβερά εξοδα) στο κομματι αυτό η εμπειρια θα μας κανει καλυτέρους στο να κρίνουμε από που θα πάρουμε πουλιά, πρεπει να μαθουμε να σκεφτόμαστε και να μιν μας εντυπωσιάζει η ποσοτητα των πουλιων που βλέπουμε η τα τεράστια εκτροφεία... Με λιγα λογια τα balcanika δεν είναι καραμελες να παμε στο περίπτερο να πάρουμε 100 κομματια... Ενας ελληνας εκτοφεας balcanika κάθε χρονο με λιγα ζευγάρια δεν προκειται να βγαλει πανω από 25-35 πουλια(το νουμερο είναι στο περιπου),όταν πας και βλέπεις να εχει 80-100 balcanika ε κατι δεν παει καλα(εχουμε ακομα δρομο για να μαζέψουμε εκτροφικες εμπειριες και να βγαλουμε 100 πουλια), από τα λαθη μας γινόμαστε καλύτεροι!
 
Νομίζω ότι πριν από αυτό το θέμα προέχει να απαντήσουμε πόσο πρέπει να είναι η τιμη πχ των ντιμπράντο, των καναρινιών χρώματος κλπ. Παράδειγμα σε pet shop τα ντιμπραντο έχουν 70-80 ευρώ και στη χρυσή ευκαιρία με δακτυλίδι συλλόγου οι τιμές είναι 20 με 50 ευρώ, ακόμα και από βαθμολογημένους γονείς.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα όλοι μας τον τρόπο που κοστολογείται ένα πουλί και στη συνέχεια να μπούμε στα 'βαθιά' της καρδερίνας εκτροφής.

Στο τέλος μπορούμε να φτιάξουμε εναν ενδεικτικό πίνακα στο φόρουμ αντίστοιχο με τις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του autotriti που πλέον τον χρησιμοποιούν και οι ασφαλιστικές εταιρίες σαν βάση για τις αποζημιώσεις στα ατυχήματα...
 
Πάντως δυστυχώς η εμπειρία μου από εκτροφείς καρδερίνας μέχρι τώρα είναι πως λίγοι είναι έντιμοι, λυπάμαι αλλά καταλαβαίνω πως πολλοι μπλέκονται και με άγριες καρδερίνες.120 ευρώ θα θεωρούσα για τις μέρες μας λογική τιμή ζευγαριού balkanika.
 
Να ρώτησω κατι, ίσως όχι και τόσο άσχετο. Έχω ακούσει, μάλλον απο εδώ μέσα, οτι οι καρδερίνες εκτροφής δεν κελαηδούν τόσο καλά όσο οι άγριες. Αν, κι εφόσον ισχύει κατι τετοιο, σε κοπάδια εκτροφής, όπου ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι τα δικά του κελαηδούν καρδερίνα σε υψηλό επίπεδο, θα είναι και αυτός ενας παράγοντας που θα μπορουσε να ανεβάσει την τιμή;
 
Ζητώ συγνώμη από τους φίλους της καρδερίνας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο υπερτιμημένες. Δεν θα έδινα πάνω από 50 ευρώ για μια καρδερίνα και σίγουρα όχι παραπάνω από 100 ευρώ για οποιοδήποτε πουλί.
 
Αν, κι εφόσον ισχύει κατι τετοιο, σε κοπάδια εκτροφής, όπου ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι τα δικά του κελαηδούν καρδερίνα σε υψηλό επίπεδο, θα είναι και αυτός ενας παράγοντας που θα μπορουσε να ανεβάσει την τιμή;
Γιάννη, κάποιος που κάνει πραγματική εκτροφή βάζει τη φωνή σε δεύτερη μοίρα, όσο και να τον ενδιαφέρει. Εκ των πραγμάτων δηλαδή, δεν έχεις τόσο μεγάλο κοπάδι για να μπορείς να διαλέγεις. Σκοπός σου είναι απλά η παραγωγή πουλιών μέχρι την ανεξαρτητοποίηση τους.

Τα πουλιά της φύσης έχουν καλύτερες φωνές για προφανείς λόγους. Τα ακούσματα τους είναι τόσο πολλά αλλά και η εξάσκηση συνεχείς για λόγους κυριαρχίας ή και επιβίωσης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία εκτροφή.

Κάποιες φορές μάλιστα, όσοι ασχολούνται φανατικά ή και αποκλειστικά με τις φωνές θεωρούνται "ύποπτοι" από τους υπόλοιπους εκτροφείς και κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να έχεις αυτή την πολυτέλεια όταν παράγεις 10 πουλιά το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση.

Παρόλο δηλαδή που πρόκειται για ένα πουλί με μελωδική φωνή, όταν ασχολείσαι με την εκτροφή του επικεντρώνεσαι περισσότερο στην εμφάνιση, το βάψιμο του λιποχρώματος στις καθαρές γραμμές, στο μέγεθος εντός των ορίων του κάθε είδους και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά.
 
Παρόλο δηλαδή που πρόκειται για ένα πουλί με μελωδική φωνή, όταν ασχολείσαι με την εκτροφή του επικεντρώνεσαι περισσότερο στην εμφάνιση
Συνάδει αυτό και με την εποχή μας, είναι περισσότερο οπτική και λιγότερο αισθαντική.
 
Νομίζω πως για να έχει κάποιος άποψη και εικόνα από εκτροφή καρδερίνας ώστε να εκτιμήσει σωστά και την αξία πώλησης θα πρέπει πρώτα να αγοράσει ζευγάρια, να βγάλει μικρά και να τα φτάσει σε γόνιμη ηλικία.
Δηλαδή να κάνει εκτροφή τους.
Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά λάθος και κυρίως καταθέτει την τιμή που τον βολεύει και όχι αυτή της αξίας τους.
Το ίδιο ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις "πώλησης" πουλιών.
Φυσικά εγώ δεν θα τολμήσω να εκτιμήσω τον κόπο των άλλων...
Αν μπορώ να τα αγοράσω στις τιμές που τα πουλάνε το κάνω, αν όχι δεν κατηγορώ κανέναν.
Και να σας πω κάτι που μετά από πολλές δεκαετίες εκτροφής διαπίστωσα...
Δεν γνωρίζω κανέναν χομπίστα εκτροφέα που να έβγαλε κέρδος από την εκτροφή σε βάθος χρόνου...
Τις ζημιές "μαζεύουν" με τις πωλήσεις.
 
Μα αν δεν προκύπτει κέρδος για τον "χομπίστα", πως θα προκύψει για τον επαγγελματία που πληρώνει κι εφορία;
Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι το γενικότερο πρόβλημα του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Δύσκολα προκύπτει το υγιές κέρδος.
Όμως η τιμή δεν καθορίζεται (καλώς ή κακώς) από το κοστολόγιο του παραγωγού αλλά από την ζήτηση. Αν δεν έχει γνώμη ο αγοραστής που έχει και θα δώσει το χρήμα ποιος έχει;
 
Επαγγελματίες εκτροφείς καρδερίνας balcanica υπάρχουν στην Ελλάδα;
Ημιεπαγγελματίες θα έλεγα πως ναι... μια και επαγγελματικά δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο.
 
Από προσωπική εμπειρία θα τοποθετηθω .
Ξεκινώντας πέρσι τον χειμώνα για να "μπω" στην καρδερίνα οι τιμές σε εκτροφείς "συστημένους" αλλά όχι μεγαλοεκτροφεις ήταν ταρίφα, 100 ακατεβατα το θηλυκό, τα αρσενικά σήκωναν παζάρι...

Ενάμιση χρόνο μετά με την ενασχόληση με αυτό το υπέροχο πουλί θεωρώ ότι οι τιμές αυτές είναι περίπου σωστές! Μιλάμε πάντα για αρχέγονα μπαλκανικα.
Διαφωνω όσον αφορά στο ότι οι φύσης έχουν πολύ μεγάλη διαφορά στο κελάηδισμα.
Δεν είναι τραγική ή διαφορά!

Αν αγαπησεις αυτό το πουλί και είσαι διατεθειμένος για λίγη κούραση και χρήματα (μην κρυβωμαστε) παραπάνω θα σε αποζημιώσει!

Όταν είμαι σπίτι μέρα είναι η πιο καλή παρέα... Κοιμήθητε μεσημέρι παρέα με γαρδελια και θα με καταλαβετε χαχχαα😀
 
Back
Top