Ασθένειες Ποιες αρρώστιες των πουλιών είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Wind-sa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Wind-sa

PB Member
Εγγραφή
7 Μαρ 2008
Μηνύματα
2.021
Πόλη
Αθήνα
Ποιες αρρώστιες πουλιών είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο; Πόσο επικίνδυνες; Πως μπορούμε να τις να αποφύγουμε; Από που τις κολλάνε τα πουλιά; Πως τα προστατεύουμε;
 
Απάντηση: Ασθένειες των πουλιών που είναι επικίνδυνες για το

Η σημαντικοτερη που γνωριζω εγω ειναι η λεγομενη ψιττακωση η ορνιθωση(Chlamydia psittaci.). Προσβαλλει κυριως τα παπαγαλοειδη εκδηλωνεται με συμπτωματα κ αποτι ξερω μεταδιδεται στον ανθρωπο μεσω της επαφης.Α! Κοιτα κ σχετικα το αρθρο της Τζωρτζινας που πρεπει να ειναι κατατοπιστικοτατο.
Ψιττάκωση
 
Η Δερματικη μυκητιαση(favus)
συνανταται στα καναρινια και τα αγρια πτηνα του ειδους passeriformes
ο συγκεκριμενοι μυκητες του ειδους trichopyton ειναι δυνατον να μεταδοθουν απο τα πτηνα στον ανθρωπο
Π.Ι.Ιορδανιδης παθολογια των πτηνων αναψυχης
 
To pouli petheni apo ορνιθωση (Chlamydia psittaci.); An nai - poso grigora? Pos fenete pouli pou exei ornithosi? Pos methadinete h arostia ston anthropo? Me dagomata? Poso grigora emfanizete molinthi ston anthropo? (Upologizo, an kaneis karantina sto pouli ena mina kai einai kala simeni oti den exei tipota?) H kano lathos?
Einai spania arostia?
 
Πωλινα το πουλι μπορει να ειναι φορεας της ασθενειας και να μην ασθενει για αρκετα χρονια, ετσι μου ειπε ο κτηνιατρος. Τα πουλια επειδη στη φυση ειναι ζωα θηραματα δεν δειχνουν παντα την ασθενεια τους για να μη γινουν στοχοι για τους θηρευτες. Ειναι μια μορφη πνευμονιας που μεταδιδεται στον ανθρωπο οχι μονο με δαγκωμα αλλα και με τον αερα απο ενα αρρωστο πτηνο. Και στον ανθρωπο αν διαγνωστει εγκαιρα θεραπευεται! 🙂
 
πάντως, σχεδόν, αν όχι όλες τις αρρώστιες μπορούμε να τις αποφύγουμε έχοντας καθαρό το κλουβί και παρέχοντας στο πτηνό μας καθαρό νερό και φαγητό.
 
ο κτηνιατρος μου ειχε πει ναι αλλα ισως χρειαστει να κανει καιρο θεραπεια. :) εξαρταται απο την περιπτωση. 😉
 
Psitakosi theratebete me Antibiosei. Therapia 7 meres, 3 meres dialima alo 7 meres.

An o anthropos kolise, kai den pai sto iatro na kani mia therapia me Antibiosei tha pethenei. Ta symptomata einai san grippi.

Einai arostia apo Bakteries kai etsi kolai. Apo igro tou somatou, apo kontakt kai meza stin aera.

Psittakosei boris na kolas apo arosta poulia sto PET-Shop, den pedi katholou rollo i kathariotita stin kloubi. Os egrapse o Anesti to pouli bori na einai foreas kai kolas, xoris na arosteni tou pouli.


Alexandros
 
να μην ξεχναμε και το τοξοπλασμα. επικινδυνη ασθενεια για τις εγκυες και τα εμβρυα. μεταδιδεται απο τις γατες και τους παπαγαλους
 
Νομίζω ότι το τοξόπλασμα μεταδίδεται κυρίως από τις γάτες. Εκεί ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του. Απλά όλα τα ζώα μπορούν να προσβληθούν. Να και ένα σχετικό άρθρο.
 
Mporei na metaferete stin ginekai kai apo papagalo pou einai katharos kai zei sto spiti poli kairo idi? (diladi pou den einai arostos?) Gia gates ixa akousi...kai nomizo oti to zoo den prepei na einai arosto, apla opoia dipote gata mporei na einai epikindini sti gineka... Sosta? Kai gia papagalous to idio?
 
Ο άνθρωπος, σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει, μπορεί να το κολλήσει άμεσα και έμμεσα. Άμεσα αν με κάποιο τρόπο καταπιεί τα κόπρανα ή τις τρίχες της γάτας που μπορεί να βρίσκονται σε κάποια όχι καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά ή οπουδήποτε αλλού. Και έμμεσα όταν φάει μολυσμένο και όχι καλά ψημένο κρέας. Ο παπαγάλος το κολλάει όπως ακριβώς και ο άνθρωπος και κάθε άλλο ζωντανό. Αν ισχύουν πραγματικά και είναι πλήρη τα όσα έχω διαβάσει σχετικά, τότε δε θα πρέπει να θεωρούνται οι παπαγάλοι περισσότερο "ένοχοι" (στη μετάδοση του τοξοπλάσματος) από κάθε άλλο πούλι ή άλλο ζώο ή ακόμη και από τον σύντροφο μας που μπορεί να έχει κολλήσει το τοξόπλασμα!
Δε γνωρίζω κατά πόσο μπορούμε να μολυνθούμε από όλα αυτά τα ζωντανά που μας περιβάλλουν. Το σίγουρο είναι πως αν ο παπαγάλος σου δεν έχει κολλήσει το τοξόπλασμα δε μπορείς να μολυνθείς! (Πωλίνα ψάξε στο google θα βρεις αρκετό υλικό) Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα καλό θα ήταν να μας ενημερώσει για να έχουμε μια πιο πλήρη και σωστή εικόνα!:)
 
Ασπεργίλλωση

Η ασπεργίλλωση αποτελεί άλλη μια ασθένεια των οικόσιτων πτηνών που δυνητικά μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο.
Το παθογόνο αίτιο είναι μύκητας με το αυτό όνομα (aspergillus και κυρίως ο aspergillus fumigatus), ο οποίος αναπτύσσεται στο αναπνευστικό σύστημα και στο έντερο του πτηνού. Η προσβολή συνήθως ξεκινά από την κακή ποιότητα της τροφής, στην οποία και ενέχεται ο μύκητας. Το πουλί εμφανίζει ασθμαίνουσα συμπεριφορά και αδυνατίζει σταδιακά, αν και διατηρεί την όρεξή του. Τα ενήλικα πουλιά παρουσιάζουν σχετική ανοχή στη νόσο, ενώ όταν έχουμε προσβολή, η νόσος εξαπλώνεται και μέσω των αυγών και οι νεοσσοί καταλήγουν μεταξύ της 7ης και 40ης μέρας από την εκκόλαψη.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συνιστώμενη αποτελεσματική θεραπεία με εγκεκριμένο σκεύασμα και το προσβεβλημένο πτηνό αργά ή γρήγορα καταλήγει.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής ώστε να προλαμβάνουμε την εκδήλωση της νόσου. Αν έχουμε προσβολή, απομονώνουμε τα άρρωστα άτομα, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε τα αυγά τους να εκκολαφθούν, αλλά τα καταστρέφουμε. Επιπλέον, ως απολυμαντικά, χρησιμοποιούμε φορμαλδεΐδη, θιαμπενταζόλη και νυστατίνη.
Αν προσβληθεί ο άνθρωπος, τα σκευάσματα που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα είναι αυτά που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες: αμφοτερικίνη Β, ιτρακοναζόλη, φλουκοναζόλη, βορικοναζόλη κ.ά.)
 
Απο όσο ξέρω εγω το τοξόπλασμα μεταδίδεται μόνο απο τις γάτες. Η αδελφή μου που ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είχε και τον γάτο της. Ο γυναικολόγος της μας είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μόνο να μην καθαρίζει η αδελφή μου τη λεκάνη του με τις ακαθαρσίες του. Και πήγαινα εγω και την καθάριζα:D και όλα πήγαν μια χαρούλα και για το μωράκι (τώρα είναι 2 μηνών) και για την αδελφή μου, και για τον γάτο που τελικά έμεινε σπίτι του. Και το λέω αυτό γιατί κάτι άσχετοι ''φιλόζωοι'' με μια εγυμοσύνη το γατί βρίσκεται στο δρόμο... 😡
 
Ασθενειες παπαγαλων που προσβαλουν τον ανθρωπο

καλησπερα σας!
σημερα συναντησα εναν παλιο καλο φιλο που ειχα 1 χρονο να τον δω.
ενα απο τα νεα που του ειπα για μενα(με πολυ χαρα) ηταν οτι εδω και καποιους μηνες εχω παπαγαλακια και μαλιστα γεννησανε, με αποτελεσμα να εχω 14 παπαγαλακια και οτι ασχολουμαι συνεχεια μ αυτα!
με απογοητευσε λεγοντας μου να προσεχω διοτι ειδικα τα παπαγαλακια εχουν καποιες ασθενειες που προσβαλουν τον ανθρωπο με σοβαρες συνεπειες.
η αληθεια ειναι οτι ακουσα και απο αλλους παρομοια πραγματα αλλα δεν τα εδωσα σημασια.
(στο forum διαβασα αρθρα για ασθενειες παπαγαλων αλλα δεν αναφερονται για τη μεταδοση τους στον ανθρωπο)
τελικα ποια ειναι η αληθεια;
 
Back
Top