Προσωπικά θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένη την αγορά / φιλοξενία ιθαγενούς ή άγριου χωρίς δαχτυλίδι και ο βασικός λόγος είναι ότι ένας εκτροφέας π.χ. καρδερινών, προκειμένου να ανανεώνει το κοπάδι του, ενδεχομένως να εισάγει και άγρια σε αυτό, ώστε να διευρύνει τη "γονιδιακή τράπεζα" και να αποφεύγει ασθένειες ή κληρονομικές αδυναμίες που θα προέκυπταν από τις επιμειξίες / αιμομειξίες. Έτσι λοιπόν το να δώσει κανείς χρήματα για να πάρει αμφιβόλου προέλευσης πουλάκι, το θεωρώ και κρίμα και για αυτόν και για το πουλί.
Η ιστορία με καρδερινοκάναρα από εκτροφείς καρδερίνας, πάλι μου φαίνεται ας πούμε ύποπτη ή έστω σχετικά παράλογη για εκτροφέα, διότι πολύ απλά και όσον αφορά στον γεννήτορα καρδερίνα, είναι σαν να σταματάς τη συνέχεια της εκτροφής σου, οπότε πιθανολογώ ότι με τον εκτροφέα αλλά και με την καρδερίνα κάτι πάλι δεν πάει καλά.
Οι major λένε ότι δεν κελαηδούν και τόσο καλά όσο οι balcanica, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν αγοράσεις στην Ελλάδα major, αυτή θα είναι και εκτροφής. Όμως το ερώτημα που προκύπτει για το πετσοπ, είναι από που θα στις φέρει, τι προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να έχουν ή να αποκτήσουν κατά το ταξίδι τους προς εσένα (ειδικά αν είναι από εξωτερικό) και τι φάρμακα έχουν πάρει στη ζωή τους. Και το θέμα της τιμής τους είναι ένα ζήτημα αν το συσχετίσει κανείς με τα παραπάνω.
Τα red Siskin όμως είναι όμορφα πουλάκια και υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται και με αυτά στην Ελλάδα, καθώς έχω ακούσει... Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω παραπάνω πληροφορίες.
Κατά τα άλλα, πουλί κυρίως άγριο χωρίς μεταλλικό δαχτυλίδι κλειστού τύπου, κάλλιστα (και συνήθως δικαίως) μπορεί να αμφισβητηθεί ως προς την προέλευσή του.
Και κάτι που σκέφτηκα μόλις για καρδερίνες...
Στο παρελθόν είχα απλά ρωτήσει (βασικά από περιέργεια) σε δύο καταστήματα που δεν πωλούν πτηνά, δλδ στην Ornitalia, και στο karderines gr (petmat.gr) αν και κατά πόσο θα είχαν αυτοί οι άνθρωποι άποψη για το από που θα μπορούσα να προμηθευτώ καρδερίνες εκτροφής και μου είχαν απαντήσει ότι αν θέλω, θα μπορούσαν να με παραπέμψουν. Δεν ήξερα τους ανθρώπους αυτούς, πρώτη φορά τους έβλεπα, και δεν ασχολήθηκα παραπάνω, αλλά γενικά μου φάνηκε ότι ήξεραν τι έλεγαν.
Τέλος ίσως θα μπορούσε στο θέμα καρδερίνα να μας κατηύθυνε και ο
@johnrider