Γενικά Ποιο ιθαγενές θα ήταν καλύτερο για αρχάριο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Θα συμφωνήσω με τον kostas karderines να πάρεις ενα ζευγαράκι και να ασχοληθείς με την αναπαραγωγή του. Μην μπλέξεις με υβρίδια θα τα βαρεθείς και τα θηλυκά δυστυχώς ειναι πρόβλημα για τον εκτροφέα. Προτίμησε καρδερίνες ή φανετα κατα τη γνωμη μου. Αν ειναι στρωμένα πουλιά ειναι σχετικά εύκολα στη διαχείριση τους
 
ότι συντελούμε επί γενεές στην (ας το πούμε ανελεύθερη) φιλοξενία πτηνών που αιχμαλωτίστηκαν.
Όπως και σε όλα τα κατοικίδια (άλογο, γάτα, αρνί κότα κλπ).. αλλά αυτή είναι η φύση του ανθρώπου Γιάννη.
Όσο υπάρχει σεβασμός στο εκτρεφόμενο ζωντανό δε χρειάζονται αναφορές και να ξεφεύγουμε και να χαλάμε το θέμα του θεματοθέτη.
 
Στο σημείο αυτό, και χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος αρνητισμού απέναντί σου (σε διαβεβαιώ), θα ήθελα να συνεχίσω τη πρότασή σου...ή ακόμα και να καταθέσω την πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο νου διαβάζοντας την.

Γιάννη δεν υπήρχε περίπτωση να το πάρω στραβά. Είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα μπορούσαμε να την κάνουμε από κοντά κάποια στιγμή, ίσως σε κάποια συνάντηση, να γνωριστούμε κιόλας. Διαβάζοντας αυτά που λες μου ήρθε ο τίτλος ενός βιβλίου που δεν έχω διαβάσει, εκτιμώ πολύ όμως το συγγραφέα: "Τα ψάρια δεν ξέρουν ότι βρέχει"...
 
Φιλε μου ace21 πιστεύω πως ενα απο τα ποιο ευκολα ιθαγενες πουλια για συντήρηση (δεν ειμαι σίγουρος για αναπαραγωγή) ειναι ο φλώρος που αν κςι δεν εχει και το καλητερο κελάηδημα κατα την γνωμη μου (αμα θες δες βιντεο να κρίνεις μονος σου) εχει πολυ ωραια χρωματα πάντως οτι και αν πάρεις σου εύχομαι καλή τύχη
 
@tasioskis γόνιμους εννοείς;
λολ συγγνωμη, δε το εκφρασα καλά και απο οτι βλεπω δεν το εκφρασα καν ! Ναι εννοω γονιμους, και αν θυμαμαι καλα απο ενα αρθρο οτι καναρινι υπαρχει σημερα με κοκκινο χρωμα, οφειλεται σε διασταυρωση με red siskin.
 
Φίλε μου. Οι καρδερίνες είναι δύσκολες. Το καυτερό κατά την γνώμη μου είναι το λουγαρο που είναι το πιο ήρεμο πουλακι. Μπορεις και να πάρεις σκαρθι το οποίο είναι όμορφο πουλάκι και έχει ωραία φωνή. Τωρα από εδώ και πέρα επιλογή σου
 
@Nenkeren, Φίλε μου καταρχάς γειά. Το λουγαρο δεν είναι τοσο απαιτητικό σε σχέση με την καρδερίνα. Οπως είπες τα λουγαρα είναι και κοινωνικά
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και τις προτάσεις παιδιά. Το θέμα δεν είναι μόνο τι, αλλά και το από που. Προς το παρόν έχω βρει μέσω ενός γνωστού από Αθήνα έναν εκτροφέα (μέχρι στιγμής δεν ξέρω όνομα) ο οποίος εκτρέφει και πουλάει καρδερίνες - καρδερινοκάναρα. Είδα βίντεο και είναι πολύ όμορφα, φαίνονται ήμερα αλλά δεν είναι δαχτυλιδωμένα. Ίσως απλά δεν τα δαχτυλιδώνει. Η τιμή τους (100) σίγουρα δηλώνει πουλάκια εκτροφής, αλλά εννοείται δεν θα πάρω γουρούνι στο σακί.
Μία άλλη περίπτωση είναι ο "πετσοπάς" μου, ο οποίος όταν το συζητήσαμε μου είπε ότι φέρνει συστημένα ιθαγενή εκτροφής με δαχτυλίδι. Μου είπε πως πέρσι πούλησε δύο ζευγάρια major, 480 το ζευγάρι. Επίσης ότι φέρνει πολύ ωραία φλώρια (με δαχτυλίδι πάντα) αλλά να περιμένω μέχρι το φθινόπωρο - χειμώνα. Φυσικά κερδερίνες balcanica - φλώρια πιο φθηνά (γύρω στα 70 το πουλάκι).
Τις τιμές τις βάζω για να έχετε μία εικόνα γιατί και αυτό το θεωρώ σημαντικό κομμάτι.
Επίσης οι καρδερίνες, αν και απότι καταλαβαίνω πιο απαιτητικές, "παίζουν" πιο πολύ. Τα άλλα που αναφέρετε είναι πολύ ενδιαφέρονται αλλά μάλλον και πιο δυσεύρετα...
 
Τις τιμες για τις balcanica τις βλεπω μια χαρα. Το δικο μου το ζευγαρακι το αγορασα 120 και σε κατι μηνες μου γεννησαν και 3 μωρακια. Για τα αλλα πουλια δε γνωριζω, πιστευω εχεις πολυ χρονο μπροστα σου, ετσι κι αλλιως μετα την πτεροροια θα αγορασεις.
 
Η υψηλή τιμή δεν αποδεικνύει ότι τα πουλιά του είναι εκτροφής. Το δαχτυλίδι ειδικά στα ιθαγενή είναι απαραίτητο. Για κάποιον που μπαίνει στον κόπο να ζευγαρώσει ιθαγενή, προφανώς δεν είναι κόπος να γραφτεί σε έναν σύλλογο και να προμηθευτεί δαχτυλίδια.
 
Προσωπικά θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένη την αγορά / φιλοξενία ιθαγενούς ή άγριου χωρίς δαχτυλίδι και ο βασικός λόγος είναι ότι ένας εκτροφέας π.χ. καρδερινών, προκειμένου να ανανεώνει το κοπάδι του, ενδεχομένως να εισάγει και άγρια σε αυτό, ώστε να διευρύνει τη "γονιδιακή τράπεζα" και να αποφεύγει ασθένειες ή κληρονομικές αδυναμίες που θα προέκυπταν από τις επιμειξίες / αιμομειξίες. Έτσι λοιπόν το να δώσει κανείς χρήματα για να πάρει αμφιβόλου προέλευσης πουλάκι, το θεωρώ και κρίμα και για αυτόν και για το πουλί.
Η ιστορία με καρδερινοκάναρα από εκτροφείς καρδερίνας, πάλι μου φαίνεται ας πούμε ύποπτη ή έστω σχετικά παράλογη για εκτροφέα, διότι πολύ απλά και όσον αφορά στον γεννήτορα καρδερίνα, είναι σαν να σταματάς τη συνέχεια της εκτροφής σου, οπότε πιθανολογώ ότι με τον εκτροφέα αλλά και με την καρδερίνα κάτι πάλι δεν πάει καλά.
Οι major λένε ότι δεν κελαηδούν και τόσο καλά όσο οι balcanica, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν αγοράσεις στην Ελλάδα major, αυτή θα είναι και εκτροφής. Όμως το ερώτημα που προκύπτει για το πετσοπ, είναι από που θα στις φέρει, τι προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να έχουν ή να αποκτήσουν κατά το ταξίδι τους προς εσένα (ειδικά αν είναι από εξωτερικό) και τι φάρμακα έχουν πάρει στη ζωή τους. Και το θέμα της τιμής τους είναι ένα ζήτημα αν το συσχετίσει κανείς με τα παραπάνω.
Τα red Siskin όμως είναι όμορφα πουλάκια και υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται και με αυτά στην Ελλάδα, καθώς έχω ακούσει... Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω παραπάνω πληροφορίες.
Κατά τα άλλα, πουλί κυρίως άγριο χωρίς μεταλλικό δαχτυλίδι κλειστού τύπου, κάλλιστα (και συνήθως δικαίως) μπορεί να αμφισβητηθεί ως προς την προέλευσή του.
Και κάτι που σκέφτηκα μόλις για καρδερίνες...
Στο παρελθόν είχα απλά ρωτήσει (βασικά από περιέργεια) σε δύο καταστήματα που δεν πωλούν πτηνά, δλδ στην Ornitalia, και στο karderines gr (petmat.gr) αν και κατά πόσο θα είχαν αυτοί οι άνθρωποι άποψη για το από που θα μπορούσα να προμηθευτώ καρδερίνες εκτροφής και μου είχαν απαντήσει ότι αν θέλω, θα μπορούσαν να με παραπέμψουν. Δεν ήξερα τους ανθρώπους αυτούς, πρώτη φορά τους έβλεπα, και δεν ασχολήθηκα παραπάνω, αλλά γενικά μου φάνηκε ότι ήξεραν τι έλεγαν.
Τέλος ίσως θα μπορούσε στο θέμα καρδερίνα να μας κατηύθυνε και ο @johnrider
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προς το παρόν έχω βρει μέσω ενός γνωστού από Αθήνα έναν εκτροφέα (μέχρι στιγμής δεν ξέρω όνομα) ο οποίος εκτρέφει και πουλάει καρδερίνες - καρδερινοκάναρα. Είδα βίντεο και είναι πολύ όμορφα, φαίνονται ήμερα αλλά δεν είναι δαχτυλιδωμένα. Ίσως απλά δεν τα δαχτυλιδώνει. Η τιμή τους (100) σίγουρα δηλώνει πουλάκια εκτροφής, αλλά εννοείται δεν θα πάρω γουρούνι στο σακί.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης απορρίπτεται για ευνόητους λόγους.
Από κει και πέρα ξέρω ότι και οι Χιώτες γενικά ασχολούνται με ωδικά, έχουν και σύλλογο. Ο πατέρας μου είχε πάρει πολλά πουλάκια από κει παλαιότερα, και κάποια ράτσας. Επειδή έχω σχέσεις και μάλιστα αν όλα παν καλά θα κατέβω σε λίγες μέρες, υπάρχει κάποιο μέλος ή κάποιος αξιόπιστος γνωστός σας ή έστω και πετ που να ασχολείται με ιθαγενή; Βέβαια η εποχή δεν είναι η κατάλληλη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα καναρίνια μπαίνουν στον ίδιο χώρο μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ενώ τα ιθαγενή βρίσκονται σα ζευγάρι μαζί ολόκληρο το χρόνο. Ισχύει αυτό?

Επίσης, για ζευγάρι ιθαγενών ποιες διαστάσεις κλούβας θα ήταν ιδανικές; Αν βρω μόνο αρσενικό, η κλασσική 60άρα ζευγαρώστρα για ένα μόνο πουλάκι μας κάνει;
 
Back
Top