Αναπαραγωγή Πολυγαμική αναπαραγωγή καναρινιών

Η ανάγκη ζευγαρώματος ενός αρσενικού καναρινιού με δύο ή περισσότερα θηλυκά μέσα στην ίδια σεζόν είναι συχνό φαινόμενο στις εκτροφές κυρίως των καναρινιών. Πριν αναπτύξουμε όμως αυτή τη μέθοδο, ας δούμε τους λόγους που μας οδηγούν σε τέτοιου τύπου αναπαραγωγή καθώς και τις επιπτώσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν.

Λόγοι πολυγαμικής αναπαραγωγής​

Πολυγαμική αναπαραγωγή καναρινιών

Η επιλογή αναπαραγωγής καναρινιών με τη μέθοδο της πολυγαμίας βρίσκει εφαρμογή κυρίως στις μεγάλες και επαγγελματικές εκτροφικές μονάδες.

Βασικότερος λόγος επιλογής της μεθόδου, είναι η μείωση των εξόδων και άρα το οικονομικό όφελος. Πραγματικά η μέθοδος αυτή επιτρέπει στον εκτροφέα να έχει με μειωμένο κόστος τον αρχικά σχεδιαζόμενο αριθμό νεοσσών.

Στην "οικονομία" αυτή συμπεριλαμβάνονται ο μικρότερος απαιτητός αριθμός αρσενικών, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αγοραστική ζήτηση και άρα αξία, η οικονομία τροφών από το μειωμένο αριθμό σιτιζόμενων πτηνών, ο μικρότερος χώρος διαχείμασης και συντήρησης των πουλιών, ο ελάχιστος απαιτούμενος εκτροφικός εξοπλισμός, οι μειωμένες εκτροφικές υποχρεώσεις κλπ.

Ως δεύτερος και μοναδικά αποδεκτός, κατά την προσωπική μου κρίση λόγος επιλογής αυτής της μεθόδου κυρίως από ερασιτέχνες, είναι η ανυπαρξία περισσοτέρων του ενός καλών αρσενικών επιλογών ζευγαρώματος.

Δικαιολογείται από το γεγονός της ύπαρξης ενός και μόνο χαρισματικού αρσενικού με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, με πιθανόν υψηλή βαθμολογία στις κρίσεις των εκθέσεων και συνεπώς σωστά standards κάποιας ράτσας. Είναι το "μοναδικό εργαλείο" του εκτροφέα, ο οποίος θέλει να κληροδοτήσει τα καλά γενετικά χαρακτηριστικά του, σε όσο το δυνατό περισσότερους απογόνους.

Αυτό θα γίνει μόνο με τη βοήθεια πολλών θηλυκών, ευελπιστώντας στη γενική βελτίωση της ποιότητας του κοπαδιού του.

Ελεύθερη αναπαραγωγή σε κλούβα​

Με μικρότερη συχνότητα παρουσιάζεται και η κοινοβιακή πολυγαμική αναπαραγωγή που συνήθως συμβαίνει σε κάποιο μεγάλο χώρο - κλούβα, όταν συνυπάρχουν αρσενικά με περισσότερα από δύο ή τρία θηλυκά και συνεπώς αυτού του τύπου αναπαραγωγή γίνεται "αναπόφευκτη".

Συνήθως διαδραματίζεται σε τυχαίες και εκτροφικά αδιάφορες περιπτώσεις μεγάλων κλωβών φύλαξης και είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Μερικά πουλιά σε μεγάλη ζευγαρώστα​

Με ακόμη μικρότερο ποσοστό παρουσιάζεται η στοχευμένη κοινοβιακή αναπαραγωγή όπου δυο η τρία θηλυκά καναρίνια συνυπάρχουν με ένα και μόνο αρσενικό φυσικά στον κατάλληλο σε μέγεθος χώρο, με ελεγχόμενα ως κάποιο βαθμό εκτροφικά αποτελέσματα.

Οι επιπτώσεις της πολυγαμικής αναπαραγωγής​

Για κάθε ενέργεια υπάρχουν και συνέπειες όπως είναι εύκολα κατανοητό, που ειδικά για τα έμβια όντα ανάγονται σε σοβαρές επιπτώσεις.

Έτσι λοιπόν, η ύπαρξη ενός και μόνο γονιδιακού φορέα ως γονέα, δημιουργεί μια πληθώρα απογόνων που δεν έχουν τη δυνατότητα της μεταξύ τους αναπαραγωγής χωρίς τις σοβαρές επιπτώσεις της αιμομιξίας. Έχουμε λοιπόν ένα θεωρητικά μεγάλο αριθμό καναρινιών που δεν θα πρέπει να διασταυρωθούν γενετικά μεταξύ τους.

Η χρήση ενός μόνο αρσενικού μέσα στην αναπαραγωγική διαδικασία αυτόματα τον μετατρέπει σε επιβήτορα, αναστέλλοντας σταδιακά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μόνιμα, τις πατρικές του υποχρεώσεις.

Ο αρσενικός συνήθως δεν θα ταΐσει τους νεοσσούς ούτε το θηλυκό ταίρι του και γενικά δεν θα έχει καμία εκτροφική συμμετοχή στην παραπέρα ανατροφή των μικρών του.

Αυτή η συμπεριφορά κουράζει το θηλυκό καναρίνι, που από την αρχή είναι επιφορτισμένο με την επώαση των αυγών και το μεγάλωμα των νεοσσών. Το υποχρεώνει να σιτίζεται βιαστικά και φυσικά όχι επαρκώς, να τροφοδοτεί για τους ίδιους λόγους τους νεοσσούς πλημμελώς και να καθυστερεί την επόμενη ωοτοκία τουλάχιστο μέχρι τον απογαλακτισμό των νεοσσών.

Οι νεοσσοί έχουν αρκετές πιθανότητες να μην αναπτύξουν το ένστικτο της συντροφικότητας, της πατρικής (για τα αρσενικά) συμμετοχής στην αναπαραγωγική διαδικασία, της έλλειψης κοινωνικότητας (ίσως και επιθετικότητα) προς τα άλλα μέλη και γενικά ένα μεγάλο αριθμό μη προβλέψιμων και εκτροφικά "κακών" συμπεριφορών.

Μάλιστα, με τη συνεχή επιλογή της ίδιας μεθόδου, τα ποσοστά εμφάνισής τέτοιων συμπεριφορών πολλαπλασιάζονται. Θυμίζω πως κάπως έτσι χάθηκε το ένστικτο της μητρότητας από τις κότες της "κλωσομηχανής".

Υπάρχει μείωσης της αποδοτικότητας του αρσενικού, ειδικά μετά την πρώτη γέννα των θηλυκών από πιθανολογούμενη κούραση ή ακόμη χειρότερα, από μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο να μη φτάσουμε τους επιθυμητούς αριθμούς νεοσσών από μη γονιμοποιημένα αυγά.

Συνεπώς, η προετοιμασία των αρσενικών πρέπει να είναι προσεγμένη, η διατροφή τους πολύ καλή και η διαχείρισή τους εξαιρετική.

Το "στρεσάρισμα" και η εξαγρίωση των πουλιών και των ενστίκτων αυτοσυντήρησης του αρσενικού από την τακτικότατη επαφή με το χέρι του εκτροφέα. Αυτός αναγκαστικά πιάνει το αρσενικό και το μεταφέρει στα προς αναπαραγωγή θηλυκά καναρίνια. Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα καναρίνι και να καταστρέψει μια εκτροφική προσπάθεια.

Τέλος σημαντικές επιπτώσεις στον εκτροφικό σχεδιασμό, θα υπάρξουν μετά από πιθανή υπογονιμότητα του μοναδικού αρσενικού ή μετά από κάποια αδαδιαθεσία του ή ακόμη χειρότερα από κάποια απώλειά του. Οι εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Τρόποι πολυγαμικής αναπαραγωγής​

Οι τρόποι εφαρμογής αυτής της αναπαραγωγικής μεθόδου ποικίλουν. Διαφοροποιούνται κυρίως από τις γνώσεις, τις αντιλήψεις αλλά και τον εκτροφικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι εκτροφείς που την υιοθετούν.

Αν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε να την ομαδοποιήσουμε θα μπορούσαμε να έχουμε τις παρακάτω περιπτώσεις - κατηγορίες:

Κατακόρυφη συστοιχία κλωβών​

Κατακόρυφη συστοιχία κλωβώνΠολυγαμική αναπαραγωγή με κατακόρυφη συστοιχία κλωβών ισάριθμους με τα προς ένωση θηλυκά καναρίνια και ένας μικρότερος κλωβός για τη φιλοξενία του αρσενικού καναρινιού.

Τα θηλυκά όταν ξεκινήσουν τη διαδικασία για την κατασκευή της φωλιάς δέχονται την καθημερινή αλλά βραχύχρονη επίσκεψη του αρσενικού, που διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι το πολύ 1-2 ώρες. Στη συνέχεια, το αρσενικό επιστέφει στον κλωβό - βάση του μέχρι την επόμενη γονιμοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και σε άλλο θηλυκό της ομάδας του που πιθανόν να συνυπάρχει σε οίστρο, χωρίς επιπτώσεις. Τα θηλυκά άτομα που μπορεί να γονιμοποιηθούν με τη μέθοδο αυτή συνήθως είναι τρία ή τέσσερα. Υπάρχουν όμως αναφορές και για περισσότερα.

Οριζόντια συστοιχία κλωβών​

Πολυγαμική αναπαραγωγή με οριζόντια συστοιχία κλωβών ισάριθμους με τα προς αναπαραγωγή θηλυκά ενώ στο άκρο της υπάρχει το διαμέρισμα φιλοξενίας του αρσενικού. Οι επισκέψεις στα προς γονιμοποίηση έτοιμα θηλυκά όσο και ο αριθμός των θηλυκών είναι όμοιες με την πιο πάνω περίπτωση.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η τακτικότατη "εισχώρηση" των χεριών του εκτροφέα στο χώρο των πουλιών και το απαραίτητο πιάσιμο του αρσενικού για την αλλαγή χώρου.

Επίσης γίνεται απόλυτα φανερό πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμμετοχής του αρσενικού στις εκτροφικές ανάγκες των θηλυκών ή των νεοσσών απογόνων του μια και άμεσα απομακρύνεται.

Προτεινόμενος τρόπος εφαρμογής​

Η εφαρμογή του προτεινόμενου τρόπου προαπαιτεί ειδικό εκτροφικό εξοπλισμό, περιορίζει τον αριθμό των προς αναπαραγωγή θηλυκών σε δύο, προϋποθέτει προετοιμασία και ομαλή συνύπαρξη των θηλυκών νωρίτερα, ενώ επιπρόσθετα απαιτεί πολύ καλές γνώσεις από τον εκτροφέα.

Σε αντιστάθμισμα των "δύσκολων" προαπαιτούμενων προσφέρει απόλυτη συμμετοχή του αρσενικού τόσο στις "συζυγικές" του υποχρεώσεις όσο και στο τάισμα των νεοσσών του και μειώνει την εμφάνιση αρκετών από τα μειονεκτήματα της μεθόδου.

Επιπρόσθετα περιορίζει την ανθρώπινη παρέμβαση στο χώρο των πουλιών, ενώ απουσιάζει εντελώς η επαφή, το πιάσιμο του αρσενικού και άρα οι επιπρόσθετες από αυτό συνέπειες.

Στη μέθοδο αυτή, απαιτείται οριζόντια συστοιχία τριών ή τεσσάρων χώρων με δυνατότητα επικοινωνίας των διαμερισμάτων μεταξύ τους. Ο εξοπλισμός είναι εύκολα προσιτός ακόμη και για το λιγότερο μυημένο εκτροφέα και με χαμηλό σχετικά οικονομικό αντάλλαγμα. Ταυτόχρονα η διαχείριση των ζευγαριών είναι εφικτή ακόμη και από άπειρους σχετικά εκτροφείς.

Στο κεντρικό διαμέρισμα τοποθετείται ο αρσενικός και αριστερά δεξιά του χωρισμένα με το αδιαφανές χώρισμα, τα δύο προς ένωση θηλυκά.

Όταν κάποιο από τα δυο θηλυκά δείξει τα βασικά σημάδια αναπαραγωγικής ετοιμότητας, τοποθετείται το χώρισμα που επιτρέπει την μεταξύ τους οπτική επαφή για λίγες μέρες και μετά την απομάκρυνσή του, την ομαλή ένωση του ζευγαριού.

Τοποθετώντας κατάλληλα τα χωρίσματα επιτρέπουμε στο αρσενικό την μετάβαση από το ένα θηλυκό στο άλλο. Όταν αρχίσει η εκκόλαψη των αυγών, απομακρύνουμε τα διαχωριστικά και επιτρέπουμε στο αρσενικό να επισκέπτεται και τις δύο φωλιές ταΐζοντας στην αρχή τα θηλυκά και αργότερα τους νεοσσούς του.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Τα διαχωριστικά θα τοποθετηθούν εκ νέου όταν το θηλυκό αποφασίσει να ξεκινήσει νέα φωλιά και αφού φυσικά η παλιά εγκαταλείφθηκε από τους νεοσσούς.

Όταν οι νεοσσοί αφήσουν τη φωλιά και μέχρι να απογαλακτιστούν εγκλείονται στο μεσαίο διαμέρισμα έχοντας τη δυνατότητα της αδιάκοπης τροφοδοσίας τους τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους, άσχετα με το σε ποιο διαμέρισμα βρίσκονται.

Θυμίζω πως ο πατέρας σε αυτή την περίπτωση δεν απομακρύνεται και συνεπώς συμμετέχει ενεργά στην σίτιση των μικρών του. Με την κατάλληλη χρήση των διαχωριστικών είναι σχετικά εύκολη η διαχείριση της περίπτωσης του ταυτόχρονου οίστρου και των δύο θηλυκών.

Ως αποτέλεσμα θα συνυπάρξουν μερικές βδομάδες αργότερα μικρά από δύο διαφορετικές μητέρες. Τα μικρά αυτά που πιθανόν να έχουν μικρές ηλικιακές διαφορές, ταΐζονται μέσα από τα κάγκελα στο μεσαίο διαμέρισμα του κλωβού. Και είναι εξαιρετικά όμορφο να τα βλέπουμε να στέκονται στη σειρά και πάντα αλάθητα στη σωστή πλευρά των διαχωριστικών.

Media gallery​


Σχετικό περιεχόμενο​

Η αναπαραγωγή των καναρινιών
Αναπαραγωγή καναρινιών σε ζευγαρώστρες
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο. Υποχρεωτικά θα το χρησιμοποιήσω φέτος. Θα δοκιμάσω τον τελευταίο τρόπο που ακούγεται ο καλύτερος. Ελπίζω όταν ανοίξω τα χωρίσματα να μην έχουμε προβλήματα.
 
Ως ανήσυχο νιάτο ειδικά στην αναπαραγωγή καναρινιών μου γεννήθηκαν απορίες. Έχω δοκιμάσει αναπαραγωγή σε κλούβα και δεν την συνιστώ σε κανέναν! Όσον αφορά τώρα την πολυγαμική αναπαραγωγή που περιγράφεις και πιο συγκεκριμένα τον προτεινόμενο τρόπο εφαρμογής της πρακτικής αυτής, στον οποίο βλέπουμε και στο βίντεο να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο 2 θηλυκά με 1 αρσενικό, έχω τις εξής απορίες:
  1. Πως είσαι βέβαιος ότι ο αρσενικός βατεύει και τις 2 θηλυκές; Υπάρχουν αρσενικά που δένονται με ένα θηλυκό, δημιουργούν ζευγάρι και βατεύει μόνο αυτή. Είναι πιο σπάνιο αλλά γίνεται.
  2. Όσοι έχουμε ασχοληθεί με την αναπαραγωγή ξέρουμε ότι σε κάθε φάση της αναπαραγωγής ακολουθούμε και διαφορετική διατροφή. Όταν το θηλυκό κλωσάει, κόβουμε το αυγό και δίνουμε συντηρητική διατροφή. Όταν όμως έχουμε μικρά το αυγό επιβάλλεται καθημερινά! Επειδή όμως τα καναρίνια μας δεν είναι μηχανές και υποθέτω πως δεν μπορείς να ελέγξεις πότε θα γεννήσει η κάθε κανάρα, τι γίνεται όταν η μία κλωσάει τα αυγουλάκια της και η άλλη ταΐζει νεοσσούς; Τι διατροφή παρέχεις;
  3. Επειδή όπως προείπα έχω δοκιμάσει αναπαραγωγή σε κλούβα με 1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των θηλυκών υπήρχε. Όπως έχω ξαναπεί την ιστορία του Άγγελου πολλές φορές (το καναρίνι στη φώτο του άβαταρ μου) όταν η μία θηλυκιά ετοίμαζε 2η φωλιά, η μαμά του Άγγελου κλωσούσε. Όταν ήρθε η μέρα και ο Άγγελος κατάφερε και βγήκε απ το αυγό, η άλλη κανάρα πήγε και βούτηξε το νήμα απ τη φωλιά του Άγγελου (φυσικά είχα παντού μέσα στην κλούβα νήμα, οπότε αυτή η συμπεριφορά είναι ξεκάθαρα ανταγωνιστική) με αποτέλεσμα ο λίγων ωρών Άγγελος να πέσει από τη φωλιά από ύψος πάνω του 1,50 μέτρου.. Όταν πήγα τον βρήκα κάτω.. Τον έβαλα στη πίσω στη φωλιά και τελικά ήταν πολύ τυχερός και τα κατάφερε. Όμως ο ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ των θηλυκών και εκδηλώνεται με τέτοιες συμπεριφορές. Πως τον αντιμετωπίζεις;
 
  1. Ποτέ κανείς δεν γνωρίζει... Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Πολλά από αυτά τα θέματα λύνονται με υπομονή, επιμονή και εμπειρία από τον εκτορφέα. Στην παρούσα περίπτωση και τα 9 αυγά στην ωοσκόπηση δείχνουν "καλά".
  2. Γι αυτό υπάρχουν τα χωρίσματα... ανάλογα πράττουμε και ενεργούμε. Διατροφή πάντα όσο μπορώ την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη. Η προετοιμασία για μένα ξεκινά με τη γέννησή του και σταματά στο τέλος της ζωής του. Απλά διαφοροποιείται ανά περίοδο.
  3. Ο εκτροφέας οφείλει να βλέπει και να προβλέπει. Διαφορετικά ας μη δοκιμάζει. Αν υπάρχει θέμα που φυσικά είναι και κοντά στη λογική, θα μπουν χωρίσματα. Εκεί διαφοροποιείται η πρότασή μου με αυτή στην κλούβα.
 
Και φυσικά ο αρσενικός μπαίνει με την θηλυκιά που τον έχει πιο πολύ ανάγκη ή και πάλι τον αλλάζεις συνεχώς και την μία είναι στην μία κανάρα και την άλλη στην άλλη θηλυκιά; Αυτό δεν τον στρεσάρει;

Όσο να βλέπεις και να προβλέπεις, πότε δε ξέρεις πότε θα πάει η θηλυκιά να χτυπήσει το αυγό της άλλης ή να την χαλάσει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο πάνω απ το κεφάλι τους.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις και οι απορίες μου Γιάννη μου δεν στις κάνω για να βγάλω την εφαρμογή σου "άχρηστη". Ξέρω τι εμπειρία και τι γνώσεις έχεις πάνω σ αυτό το χόμπι. Απλά αν κάποιος αρχάριος διαβάσει τα σχόλια θα καταλάβει πως είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί εμπειρία, γνώσεις και είναι αρκετά ριψοκίνδυνο με μεγάλο ρίσκο τόσο για τα μικρά όσο και για τα ενήλικα πουλιά.

Άλλο όταν έχεις να διαχειριστείς ένα ζευγάρι και άλλο 3 ενήλικα καναρίνια διαφορετικού και ίδιου φύλου και σε μια δύσκολη περίοδο όπως η αναπαραγωγή που υπάρχει πολύς ανταγωνισμός. Προσωπικά θεωρώ πως ίσως στο άρθρο σου θα έπρεπε να τονίζεται περισσότερο ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν είναι για όλους και κυρίως τους αρχάριους! Γιατί έτσι όπως το εμφανίζεις στο άρθρο σου κάποιος που έχει 1 αρσενικό και 2 θηλυκά και θέλει να τα ζευγαρώσει θα το δοκιμάσει, ακόμα και αν δεν έχει εμπειρία. :)

Φιλικά πάντα!
 
Όλοι οι τρόποι απαιτούν μεγάλη εμπειρία. Γίνεται αναφορά στους λόγους που γίνεται αυτή η αναπαραγωγή. Η πρόταση όμως αφορά τον καθένα που θέλει να προσπαθήσει με βοήθεια από όλους μας. Εγώ θα βοηθήσω όσο μπορώ.

Σωστά γράφεις για τις δυσκολίες. Χρειάζεται πολύμηνη συνύπαρξη των δυο θηλυκών, καλός προγραμματισμός και όλα ελέγχονται. Όποιος δει τις φωτό και το video θα καταλάβει πως είναι εφικτό.
 
Από την στιγμή που θα τραβήξουμε τα χωρίσματα και πάμε δηλαδή σε ενιαίο χώρο, είναι σίγουρο ή είναι θέμα τύχης το ότι ο αρσενικός δεν θα επιλέξει να ταΐζει μόνο την μια κανάρα και το πιο σημαντικό μόνο τα παιδιά της μιας εκ των δύο;
 
Πουθενά δεν έγραψα πως ο αρσενικός θα ταΐζει μόνο τη μία κανάρα ή κάποια από τα παιδιά του. Προϋπόθεση αυτής της προσπάθειας είναι να υπάρχει φυσιολογική συνέχιση και ακολουθία της κάθε φάσης στην αναπαραγωγή των πουλιών χωρίς προβλήματα και η εμπειρία όπως έχω γράψει είναι άκρως απαραίτητη

Η σωστή προετοιμασία των πουλιών κυρίως σε επίπεδο ανοχής και συνύπαρξης είναι οι βασικότερες προαπαιτήσεις σε τέτοιο ζευγάρωμα.

Χρειάζεται συνεπώς πολύ καλή γνώση της εκτροφής για να μπορείς να έχεις ένα αρσενικό που να ταΐζει αρχικά τις δυο μητέρες στη συνέχεια τα πουλιά στις δύο φωλιές και στο τέλος όλα τα μικρά που θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο όσο οι μητέρες κλωσούν τα επόμενα.
 
Αυτό που ρώτησα αφορά την ουσία της πρότασής σου Γιάννη, ότι ο αρσενικός θα ταΐσει και τις δύο κανάρες και τις δυο γραμμές απογόνων.

Εγώ έχω το τέλειο αρσενικό. Δεν το έχω βάλει όμως έτσι όπως εσύ προτείνεις μέχρι τώρα. Πως θα ξέρω ότι αυτό θα λειτουργήσει στην περίπτωσή του και αν όχι, πότε μπορώ να σταματήσω το εγχείρημα;

Σήμερα ο αριστερός κλωβός έχει 3 αυγά, ο δεξιά 1 αυγό.Αν εγώ τραβήξω το χώρισμα σήμερα και ο αρσενικός ταΐζει και τις δυο κανάρες όσο κρατά η διάρκεια της επώασης(δηλαδή θετικό σημάδι) είναι σίγουρο ότι αυτό θα συνεχιστεί και για τους απογόνους ή θα κάνει μια επιλογή;
 
Deukalion είπε:
Από την στιγμή που θα τραβήξουμε τα χωρίσματα και πάμε δηλαδή σε ενιαίο χώρο, είναι σίγουρο ή είναι θέμα τύχης το ότι ο αρσενικός δεν θα επιλέξει να ταΐζει μόνο την μια κανάρα και το πιο σημαντικό μόνο τα παιδιά της μιας εκ των δύο;
Βρε Δημήτρη αν δεν έχεις ακολουθήσει τα βήματα της πρότασης είναι δυνατό να αποζητάς τα αποτελέσματά της;

Εξήγησα όσο πιο απλά μπορούσα πως η συνύπαρξη και η ανοχή είναι η βασικότερες προϋποθέσεις και ο εκτροφέας βλέποντας την όλη κατάσταση εκτιμά κατά περίπτωση. Είναι κάτι που εμπειρικά έρχεται και που κανείς σε θεωρητικό επίπεδο δεν θα μπορέσει να το καλύψει.

Επί της ουσίας τώρα... και εφ' όσον το αρσενικό σου δείχνει πολύ καλά δείγματα θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις το άρθρο και να επιτρέψεις στα πουλιά να συνυπάρξουν.

Στο σχετικό με το άρθρο άλμπουμ πολυγαμικής αναπαραγωγής καναρινιών υπάρχουν για εκπαιδευτικούς λόγους videos... μάλιστα εκεί πρόσθεσα ένα ακόμη για να καλύψω και τη δική σου απορία.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα και στο 1:20'' περίπου θα δείτε το αρσενικό να ταΐζει διαδοχικά και τα δύο θηλυκά.

Γνωρίζοντας πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα σου πρότεινα να δημιουργήσεις ένα νέο σχετικό θέμα ώστε να έχεις τη βοήθεια όσων γνωρίζουν (χωρίς να χαλάμε με τέτοια σχόλια το άρθρο) αλλά και να υπάρχει τροφή για μελλοντικούς θιασώτης της προσπάθειας όλων μας.

Εκεί θα έχεις και τη δική μου βοήθεια που πιστεύω πως τη χρειάζεσαι.
 
Ευχαριστώ για την απάντηση, δεν είχα δει το άλμπουμ ούτε και ήξερα πως να το βρω. Έχω το χώρο και πιστεύω και τα πουλιά για να το δοκιμάσω. Υπάρχει ένας ενδοιασμός άσχετος με το θέμα που με κρατά σε επιφύλαξη. Έχω το χρόνο όμως και την διάθεση, να προλάβω σε αυτή την περίοδο να το δοκιμάσω και ευχαρίστως να το παρουσιάσω.
 
Back
Top