Δεν είναι απλώς κλέψιμο αλλά λαμογιά πρώτης γραμμής, χειρότερη και από αυτήν των πουλιοπιαστών που πουλάνε με τους σαρμάδες τα πιασμένα στο σχιστό και στα καταστήματα. Και είναι μεγαλύτερη λαμογιά διότι εκτός από το στοιχείο της παρανομίας που περιέχει η πράξη αυτή, περιέχει και το στοιχείο της απάτης με σκοπό το κέρδος ή την κήρυξη των εαυτών τους ως εκτροφέων. Εκτροφείς του κ**ου δηλαδή…Μήπως δεν λέγετε κλέψιμο από την φύση και το ότι μερικοί εκτροφείς (που έχουνε δακτυλίδια του συλλόγου τους) παίρνουνε την άνοιξη αυγά από τις φωλιές των άγριων καρδερινιών-γαρδελιών τα βάζουν στα καναρίνια τους (κοινά καναρίνια) και αφού τα μεγαλώσουν δακτυλιδωμένα πλέων τα μοσχοπουλάνε;
Επίσης θα ήθελα να πω (έστω και αν έχει ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα της) ότι συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Αλεξης Κ. #17. Ακόμη και αν δεν μιλάμε γι' αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ουτοπία, την απελευθέρωση δηλαδή των πουλιών παραγωγής, νομίζω πως όσοι ασχολούμαστε με την εκτροφή ιθαγενών πουλιών και έχουμε ως όραμα την πλήρη εξάπλωση της, οφείλουμε να δημιουργούμε ομάδες ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την εκτροφή και να διαθέτουμε σε αυτούς χωρίς χρήματα τα νέα πουλιά. Μοναδικό αντάλλαγμα θα πρέπει να είναι η υπόσχεση για τη συνέχιση της προσπάθειας με τον ίδιο τρόπο. Δωρεάν λαμβάνουμε, δωρεάν δίδουμε. Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Τότε ίσως να μπορεί να απαντηθεί ευκολότερα το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το thread. Ίσως να υπάρχουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα "Που βρίσκω καρδερίνες με δαχτυλίδι;".
Ξέρω, ουτοπικό θα μου πείτε… δεν μπορώ όμως να πω σε κάποιον τη φράση "αν είναι ακριβές οι καρδερίνες, πάρε καναρίνια" και να μην πω σε κάποιον άλλον "αν δεν μπορείς να συντηρήσεις την εκτροφή καρδερίνας, ασχολήσου με τα καναρίνια". Βεβαίως, όλα αυτά για κάποιον που έχει όραμα την εξάπλωση της εκτροφής ιθαγενών πτηνών σε τέτοια κλίμακα, όμοια με αυτή των άλλων πτηνών συντροφιάς. Για κάποιον που έχει ως όραμα τη στιγμή εκείνη που θα πάψουμε να συζητάμε για πουλιοπιάστες και φωλιατζήδες, διότι δεν θα υπάρχουν πλέον λόγοι ή δικαιολογίες που θα ωθούν ορισμένους στις πράξεις αυτές.