Αναπαραγωγή Πρέπει ή δεν πρέπει να αντικαθιστούμε τ' αυγά και γιατί;

Από την εμπειρία σου @mgerom στις μικρές εκτροφές, στα ένα ή δυο ζευγαράκια... Θα έκανε καλό η αντικατάσταση των αυγών στη φωλιά;
Πόσο δύσκολο είναι κατά τη γνώμη σου να απομακρυνθούν τ' αυγά σε ασφαλή χώρο και να επιστρέψουν στο χρόνο που πρέπει.
Ο εξοπλισμός για το όλο εγχείρημα δεν ξεπερνά τα 2-3 ευρώ, είναι όμως εύκολο για τον "άπειρο" να μάθει να το εφαρμόζει;
Και τι τελικά πρέπει να προσέξει αν το αποφασίσει;
 
Τίποτε δύσκολο ακόμα και για τον πιο άπειρο. Αν η μεταφορά γίνει με το σωστό εργαλείο προσεκτικά, σ' ένα δροσερό, καλά αεριζόμενο μέρος με βάση το βαμβάκι ΟΛΑ ΘΑ κυλήσουν ομαλά, και θα υπάρξει, αφ' ενός μια εξοικείωση του εκτροφέα με αυτή την ενέργεια, αφ' ετέρου θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των μικρών χωρίς καμμιά εξωτερική παρέμβαση.
 
Ειμαι υπερ των πλαστικων αυγων και τα αλλαζω όταν μπορω και στα 5-6 ζευγάρια που εχω κάθε χρονο. Στην αρχη φοβομουν οπως και το περασμα των δακτυλιδιών αλλα τωρα είναι ρουτινα. Επειδη δεν ταιζω εγω νεοσσους θελω ολοι να εχουν ισες ευκαιριες. Και δοξα το θεο όλα πηγαινουν καλα..
 
Ίσως θα έπρεπε σιγά σιγά να συγκεντρώσουμε τα ΚΑΛΩΣ και τα ΚΑΚΩΣ της υπόθεσης για να μπορούμε μέσα από το διάλογο να τα μελετήσουμε.
Με τον τρόπο αυτό πιστεύω πως θα έχουν και οι δύο πλευρές καλύτερη εικόνα.
Εγώ θα συγκεντρώσω όλα αυτά σε κάποιο άλλο ποστ και συγκεντρωμένα θα βρίσκονται εκεί για κάθε χρήση...
Εμπρός λοιπόν... Τις απόψεις σας...
 
Εμπρός λοιπόν... Τις απόψεις σας...
Έχω καθιερώσει στην εκτροφή μου, ακόμα και κάποια χρόνια πριν που αυτή περιελάμβανε πολύ μικρό αριθμό ζευγαριών να αντικαθιστώ τα αβγά με ψεύτικα. Εκφράζω την άποψη μου σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία και όχι σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει, που μου έχουν πει ή που έχω διαβασει. Είμαι λοιπόν υπέρ της αντικαταστασης των αβγών, για να δίνω τουλάχιστον από την πλευρά μου ίσες ευκαιρίες επιβίωσης στους νεοσσους. Έχω καταγεγραμμενα παραδείγματα από το παρελθον, όπου καναρα βιδωθηκε στη φωλιά από την πρώτη μερα και δεν είχα κάνει αντικατασταση, με αποτέλεσμα να βγουν έξι νεοσσοι και ο τελευταίος να έχει έξι μέρες διαφορά από τον πρώτο και δεν φαινόταν καν στη φωλιά. Δυστυχώς δεν έζησε. Έχω όμως και παράδειγμα πέρυσι όπου για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσα να αφαιρώ τα αυγα τα πρωινά και καναρα έβγαλε πέντε νεοσσους και τους μεγάλωσε με τρανή επιτυχία. Θεωρω πως οταν γινεται αντικατασταση ο αριθμος των νεοσσων που χανεται απο ασιτια ειναι πολυ ελαχιστος. Θα χετε όλοι διαβάσει πάρα πολλά ποστ, που πολλοί ακόμα και γω, προτείνουμε στα νέα μέλη αν δεν είναι έμπειρα να μην τα αλλάξουν. Δε θεωρώ ότι η αντικατασταση αυγών χρειάζεται εμπειρία, άλλωστε πως θα αποκτήσεις εμπειρία αν δεν το κάνεις; Αυτό που χρειάζεται είναι ιδιαίτερη προσοχή για να μη τα σπάσουμε και κάνουμε ζημιά. Ειδικά οι νέοι θα πρέπει να είναι συγκεντρωμενοι, ώστε να μη γίνει η λάθος κίνηση και το αβγό σπάσει. Όσο αφορά την αποθήκευση τους, τα έχω σε δροσερο μερος σε ένα μπολάκι με σπόρους με τον αεροθαλαμο προς τα πάνω και δεν τα γυρίζω μέχρι να τα επιστρέψω στη φωλιά. Εν κατακλείδι, μεγάλη σημασία για μένα έχει ότι με την αντικατασταση των αβγών έχει ελαχιστοποιηθει η απώλεια νεοσσών απο ασιτια ακόμα σε φωλιές με μεγάλο αριθμό νεοσσών. Σίγουρα και οι απόψεις των άλλων μελών θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης.
 
Περιμένω και άλλες γνώμες... όσο περισσότερες τόσο καλύτερα.
Περιμένω και τις απόψεις και των ατόμων που δεν κάνουν αντικατάσταση αυγών ώστε να τα μαζέψουμε όλα...
Εμπρός λοιπόν.. όλες οι γνώμες είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητές... είναι απαραίτητες.
 
καλησπερα και απο μενα εγω θα μηλισω απο τη πλευρα οπου στην εκτρωφη καναρινιων μου ειχα ξεκηνησει χωρις την αντικατασταση των αυγων για περιπου 10 χρονια, σε αυτο το διαστημα θα σας πω καποιες απο τισ παρατηρησεις μου
ειχα καναρες (κυριοσ gloster) με της οποιες δεν ειχα κανενα προβλημα μεχρι και 4 αυγα και δεν εχανα πουλι, αλλες παλι σκαγανε ολα τα αυγα σε 2 μερες, σε ελαχηστες περηπτωσεις ειχα χασει νεωσσο τον 5ο ή τον 4ο, καποια στιγμη για να μην εχω απωλειες αδικος, βοηθουσα τους τελειυταιους νεωσσους στο ταισμα με σιριγγα ωστε να φτασουν σε αναπτιξει τους υπολιπους.
εν συναιχεια αρχισα την αντικατασταση των αυγων το οποιο με βοηθησε σε ποιο καλο προγραματισμο χρονικα τουλαχιστων. και σε καποιες περηπτωσεις π.χ. καποια καναρα εκανε τα αυγα της με διακοπη μιας μερας, ειναι ποιο πρακτηκο ακομα περησωτερο στη δευτερη γενα οπου και μπορει τα μικρα να πιγενουν στη φωλια και να ενοχλουν τη καναρα βαζοντας τα πλαστηκα αυγα κερδιζεις παρησοτερο χρονο και ασφαλεια.

τελος θα σας πω οτι τωρα το 99% κανω αντικατασταση αυγων και σε καποιες περηπτωσεις οχι, λογο ιδιοτροποιας
που μπορει να εχει καποια απο τις καναρες μου και το εχω παρατηρηση μπορει καποια να ενοχλητε και να παρατηση για καποιες μερες τη φωλια.
 
Γεια σας και από μένα. Φέτος αποφάσισα να μην αλλάξω αυγά και να αφήσω την φύση να κάνει το καθήκον της.. ήθελα να δω τι συμβαίνει όταν δεν βοηθάμε καθόλου στην αναπαραγωγή, το αποτέλεσμα έως τώρα από τα τιμπραντο είναι σε δύο συνεχόμενες γέννες το ίδιο ακριβώς σενάριο.. Πρώτα έσκαγε ένα αυγό και την επόμενη μέρα αλλα δύο σχεδόν ταυτόχρονα.. Μια μέρα κενό και μετά έσκαγε και το τέταρτο.. Και έμενε και ένα Ασπορο.. Και στις δύο γέννες ο τέταρτος νεοσσος δεν τα κατάφερνε και παρόλο που ταιζονταν από τους γονείς το επόμενο πρωί τον έβλεπα νεκρό πατημένο από τα αδέρφια του. Πλέον νομίζω ότι επιβάλλεται αντικατάσταση αυγών όταν θέλουμε όλα τα πουλάκια να έχουν ίσες ευκαιρίες.. Μια λύση είναι αυτή και κάποια άλλη λύση που ενέχει όμως Ρίσκο είναι τον τελευταίο νεοσσο να τον μεγαλώσει παρένθετη μανα.
 
Περιμένω και άλλες γνώμες... όσο περισσότερες τόσο καλύτερα.
Περιμένω και τις απόψεις και των ατόμων που δεν κάνουν αντικατάσταση αυγών ώστε να τα μαζέψουμε όλα...
Εμπρός λοιπόν.. όλες οι γνώμες είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητές... είναι απαραίτητες.
Εγώ στην προηγούμενη γέννα δεν έκανα και... Το μετανοιωσα! Ειδικά από τις κουτσουλιές του 1ου νεοσσου πανω στα ασκαστα αυγά αλλά και κ λόγω της δυσκολίας υπολογισμού ημερών φανταστείτε το 1ο αυγό 6 ημερών θέλει ωοσκόπηση και το τελευταίο είναι 2 ημερών. Γιαυτό τώρα τα προμηθεύτηκα και τα αυγά 2 φωλιών είναι ήδη στα δοχεία με σπόρους!
 
το οποίο φυλάμε σε σημείο σκιερό και ζεστό.
Δημήτρη προσοχή δε θέλει ζεστό μέρος! Αλλά δροσερό για να μην αρχίσει η ανάπτυξη των εμβρύων!

Η δικιά μου εμπειρία τώρα.. Εκτρέφω καναρίνια από το 2010. Από τότε μέχρι πέρσι έχουν βγει απ το αυγό 18 νεοσσοί και περίπου άλλοι 6-10 (δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό) νεοσσοί που έβγαιναν αλλά δεν τα κατάφερναν και πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες. Αυτές οι απώλειες δεν οφείλεται το μη ταίσμα των γονιών, ούτε είχαν ποδοπατηθεί απ τα υπόλοιπα αδέλφια τους. Γι αυτές τις απώλειες λοιπόν θεωρώ πως οφείλονται άλλοι λόγοι και όχι το μη επαρκές τάισμα.
Από αυτόν τον αριθμό λοιπόν μόνο 1 μικρό που είχε διαφορά 3 μέρες απ το μεγαλύτερο αδελφάκι του (στο σύνολο ήταν 4 μικρά), δεν τα κατάφερε. Έζησε περίπου 17 μέρες και τελικά δεν τα κατάφερε. Αλλά πως ξέρουμε πως ο λόγος είναι η μη αντικατάσταση των αυγών; Πως είμαστε σίγουροι πως το μικρό δεν ήταν άρρωστο;

Φέτος πήρα και την ειδικά λαβίδα για να αρχίσω να εξοικειώνομαι με την ιδέα της αντικατάστασης των αυγών, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε (ακόμα) μιας και οι 2 θηλυκές μου που έχουν αυγά, κάθισαν στο τελευταίο αυγό. Η μία πρωτάρα και η άλλη 5 χρονών! Κι όμως και οι 2 δεν ξεκίνησαν το κλώσημα αμέσως! Οπότε περιμένω τα μικρά να βγουν με διαφορά λίγων ωρών και δεν πιστεύω πως θα υπάρχει πρόβλημα στην ανατροφή τους. Τα ζευγάρια τα πάνε εξαιρετικά και είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσουν και οι μπαμπάδες! :D
 
και κατι παραξενο αλλα επι του θεματος καναρα που της αλαξα τα αυγα 4 μου εβγαλε τους νεοσσους σε 4 διαφοετηκες μερες καθε μερα και απο εναν!
 
Να περιμένουμε μερικές απόψεις μέχρι και την Παρασκευή... και μαζέψουμε τα συμπεράσματα...
Όσοι δεν κάνουν αντικατάσταση αυγών, ας παραθέσουν τις απόψεις τους... είναι απόλυτα χρήσιμες και απαραίτητες στη συζήτηση.
 
που δεν κάνουν αντικατάσταση αυγών


Αν και πρωτάρης στα ζευγαρώματα πουλιών διάβασα τα άρθρα εδώ και τόλμησα να τα αλλάξω με ψεύτικα.

Έβαλα σε μια ταΐστρα τροφή και τοποθέτησα τα αυγά σε όρθια θέση όπως είχα διαβάσει τοποθετώντας τα σε σκοτεινό ζεστό μέρος.

Τα αυγά τα πήρα από την φωλιά με ένα πλαστικό κουταλάκι (δεν εχω λαβίδα)

Μάλιστα είχα μόνο 3 και το τέταρτο απλά το έβγαλα χωρίς αντικατάσταση.

Όταν είδα ότι η κανάρα καθόταν χωρίς να γεννήσει την επόμενη μέρα έβαλα τα πραγματικά αυγά.

Όμως εκκολάφτηκαν μόνο τα 2 από τα 4 συνολικά αυγά

Τα άλλα 2 τα άνοιξα και είδα ότι είχαν μέσα μία μαύρη ακαθόριστη μάζα.

Τώρα δεν τα άλλαξα κι έχω την κανάρα στο 4ο αυγό, οπότε τα λέμε σε ενα μήνα πάλι
 
...
Μάλιστα είχα μόνο 3(πλαστικά) και το τέταρτο απλά το έβγαλα χωρίς αντικατάσταση...

-Δεν είναι απαραίτητο να βάζουμε κάθε μέρα απο ένα πλαστικό αντικαθιστόντας το κανονικό.
Μπορούμε, παίρνοντας το πρώτο αυγό να τοποθετήσουμε στην θέση του ΔΥΟ πλαστικά και απο τότε να μήν ξαναβάλουμε κανένα άλλο ομοίωμα.
-Το τέταρτο αυγό ΔΕΝ το αφαιρούμε απο την φωλιά.
Εκείνη την ημέρα επιστρέφουμε και τα άλλα τρία που έχουμε πάρει. :)
 
και κατι παραξενο αλλα επι του θεματος καναρα που της αλαξα τα αυγα 4 μου εβγαλε τους νεοσσους σε 4 διαφοετηκες μερες καθε μερα και απο εναν!
πΩς έγινε αυτό;νόμιζα ότι με την αντικατάσταση θα έπρεπε να εκκολαφθούν όλα την ίδια ημέρα!
 
και γω ετσι γνωριζα και ετσι γινοταν δυστηχος δεν σκεφτικα να παρω photos που να φενονται και οι ημερομηνιες
 
σε σκοτεινό ζεστό μέρος.
όχι σε ζεστό μέρος... Μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβρύου και δεν το θέλουμε. Σε δροσερό μέρος η φύλαξη των αυγών!

Τα άλλα 2 τα άνοιξα και είδα ότι είχαν μέσα μία μαύρη ακαθόριστη μάζα.
Έμβρυα που αναπτύχθηκαν μέχρι ένα σημείο και μετά πέθαναν μέσα στο αυγό...
 
Εγώ παιδιά δεν ξέρω τίποτα απο αναπαραγωγή και το ξέρετε! Η γνώμη μου όμως είναι πως δεν μου αρέσει η ανταλλαγή αληθινών αυγών με τα ψεύτικα μόνο και μόνο γιατί δεν το βρίσκω φυσικό όλο αυτό! Κανονικά δεν θα έπρεπε να μένουν τα αυγά στην φωλιά μέχρι να σκάσουν"όλα τα καναρίνια και να απογαλακτιστουν; Αυτό δεν είναι το πιο σωστό;(αλλά πάλι αν πρόκειται για το καλό τους,τι να πω εσείς τα ξέρετε καλύτερα)όταν η κανάρα αρχίζει και κάνει"τα αυγά τον αρσενικό τον έχετε μαζί;έχει τύχει σε κανέναν που κάποιο αρσενικό να μην ήθελε τα αυγά;
 
Εύα, κάποιοι αλλάζουν τα αυγά, διότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης πιο πολλών νεοσσών, μια και ούτε μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θα δρουν ανταγωνιστικά προς τους νεοεκκολαπτόμενους.
Πράγματι δεν ειναι φυσικό, δλδ, δεν συμβαίνει στη φύση, αλλά το άγριο θηλυκό καναρινι, λέγεται οτι, ξεκινά την επώαση στο 3ο αυγό, μειώνοντας κατά αυτόν τον τροπο το χρονικό χάσμα μεταξύ πρώτου και τελευταίου νεοσσού. Το οικόσιτο καναρινι, συχνά ξεκινά απο την πρώτη ημέρα, καταλαβαίνεις λοιπόν οτι ο πρώτος απο τον τελευταίο νεοσσό μπορεί ηλικιακά σε γέννα 5 αυγων να απέχουν έως και 4 ημερες, το οποίο σηματοδοτεί την πιθανή απώλεια του τελευταίου ειτε απο ασιτία ειτε απο σύνθλιψη μέσα στη φωλιά. Επιπρόσθετα, τα μικρά που έχουν ήδη εκκολαφθεί, μπορεί με κουτσουλιές ή ίχνη φαγητού να επι μολύνουν τα αυγά προς εκκολαψη ή ακόμα να εμποδίσουν την καναρα στο σωστό κλώσημα των υπολοίπων, όπως στο γύρισμα των αυγων, στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, αναλόγως βέβαια και των συνθηκών όπως συνεργασία πατερα στο τάισμα κλπ.
Σε μή βιομηχανικής κλίμακας εκτροφές, είθισται ο αρσενικος να παραμένει στο κλουβί, να ταΐζει τη θηλυκια κατά την επώαση και κατά το πρώτο διάστημα που έχουν γεννηθεί οι νεοσσοί, κι επειτα σταδιακά να αναλαμβάνει τα μικρά έως την ενηλικίωση τους, παρέχοντας τους αποκλειστική σίτιση κάποιες φορες, ειδικά στο διάστημα εκείνο στο οποίο η καναρα θα ξεκινησει δεύτερη φωλιά.
Ειναι καποια αρσενικά πουλιά που βλάπτουν τη φωλιά, σπάνε τα αυγά, ακόμα και σκοτώνουν τους απογόνους τους, ίσως προσδοκώντας σε ενα επόμενο ζευγάρωμα σε συντομότερο χρόνο. Αυτά, καλό ειναι να απομακρύνονται από το κλουβί αφού έχουν επιτελέσει το ρόλο του επιβήτορα. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται οτι ενα τετοιο καναρινι δεν πρεπει να ξαναμπεί σε ζευγάρωμα, ενώ κάποιοι άλλοι οτι σε καθε εποχή, ζευγάρωμα ή γέννα η συμπεριφορά του αρσενικού η και του θηλυκού πουλιου μπορεί να αλλάξει τόσο πολύ και ίσως και αναίτια στα μάτια τα δικά μας.
 
Back
Top