Αναπαραγωγή Πρέπει ή δεν πρέπει να αντικαθιστούμε τ' αυγά και γιατί;

Αν και έχω πλαστικά αυγά και λαβίδα και κάθε χρόνο λέω να δοκιμάσω την αντικατάσταση, στο τέλος ποτέ δεν το κάνω. Τα πήρα όχι επειδή θέλω να βγαίνουν όλα την ίδια μέρα αλλά για να αποφύγω κάποιο σπάσιμο αυγών είτε από την κανάρα είτε από το αρσενικό. Αφού όμως βλέπω πως αφού γεννηθεί το πρώτο αυγό όλα είναι ήρεμα στα ζευγάρια, δεν μπαίνω στη διαδικασία να τα αλλάξω.

Πουλάκι από υποσιτισμό δεν έχω χάσει. Αυτό που έχω δει αρκετές φορές είναι τις κανάρες να πετάνε μόνες τους έξω από τη φωλιά κάποια αυγά, που έχω την εντύπωση ότι καταλαβαίνουν πως είναι άσπορα. Όσες φορές έχω μπορέσει να καταλάβω ποιο αυγό πέταξαν, πάντα ήταν αυτό που μετά τις πρώτες μέρες εκκόλαψης είχε σαφώς μικρότερο μέγεθος από τα άλλα.

Σωστό και λάθος δεν υπάρχει. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα των πουλιών και από τους στόχους της κάθε εκτροφής. Δε βρίσκω το λόγο ένας που έχει 3-4 ζευγάρια και μάλιστα με πετυχημένες προηγούμενες γέννες να μπει σε αυτή τη διαδικασία αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και κάποιον που μπορεί να βιοπορίζεται από αυτή την ασχολία ή έστω να έχει επενδύσει μια μικρή περιουσία να θέλει να μηδενίσει οποιαδήποτε πιθανότητα να πάει κάτι στραβά.

Απλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχει στην κοινότητα των εκτροφέων επαρκές στατιστικό δείγμα ώστε να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να ''μετρήσουμε'' αν οι πιθανότητες να μην τα καταφέρει ένα μικρό επειδή θα βγει αργότερα είναι περισσότερες ή λιγότερες από το να χάσουμε κάποιο αυγό στη διαδικασία της αντικατάστασης και συντήρησής τους.
 
Είναι περισσότερο από βέβαιο πως η αντικατάσταση των αυγών δρα θετικά στην, αναπαραγωγή των καναρινιών.
Επίσης είναι βέβαιο πως πέντε και δέκα ζευγάρια καναρινιών δοκιμασμένα σε αναπαραγωγή για πέντε και δέκα χρόνια, δεν δίνουν δείγμα ικανό για ασφαλή συμπεράσματα.
Και κυρίως δεν φτάνει η προσωπική εμπειρία μας όση κι αν είναι να πιστοποιήσει τη μια η την άλλη άποψη.
Χρειάζονται πολύ περισσότερα.
Είτε τα έχουμε τα καναρίνια όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα ως χόμπι, είτε κάποιοι άλλοι για κάτι περισσότερο η αντικατάσταση των αυγών αν τηρούνται τα δέοντα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Είναι κοινά πλέον αποδεκτό.
Μπορούμε να τα αφήσουμε όπως είναι στη φωλιά αν μας φοβίζει η δοκιμή ή υπάρχει φόβος και έλλειψη εμπειρίας.
Αυτό όμως δε σημαίνει πως ανατρέπεται η πρακτική που ακολουθείτε από τις περισσότερο οργανωμένες εκτροφές.
 
Εγώ πάντως από προσωπική εμπειρία έχω να σας πω πως αν τα μικρά είναι πολλά (4 και πάνω) και δεν αντικατασταθούν τα αυγά τότε το τελευταίο είναι καταδικασμένο. Την άνοιξη που μας πέρασε έτσι έχασα το πιο μικρό κόκκινο μωσαικό... Από τα 5 αυγά έσκασαν τα 4 και επέζησαν μόνο τα 3.. Από και πέρα πάντα αντικαταστάσεις αυγών!
 
Να πω και την δική μου τακτική.

Εγώ παίρνω μόνο τα δύο πρώτα και μόλις κάνει το τρίτο της γυριζω και τα άλλα δύο που της έχω πάρει.
Έτσι γίνεται σχεδόν ταυτόχρονο κλωσσημα σε όλη την τετράδα.
Τα αυγά τα παίρνω με πλαστικό κουταλάκι και τα βάζω σε μπολακι πήλινο από μικρό γιαούρτι που έχει μέσα βαμβακι.
Ή φύλαξη γίνεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Αν κάποιος φοβάται ή είναι αρχάριος καλύτερα να μην ακουμπήσει τίποτα.
 
Η δική μου εμπειρία ήταν ότι 2 φορές σε γέννα με 5 και 4 νεοσούς αντιστοιχά είχα από μια απώλεια πειπου την 3 με 4 μέρα. Δεν ξέρω αν πέθαναν από υποσιτισμό αλλά είναι πιθανό.φοβήθηκα να αλλάξω τα αυγά αν και είχα πάρει ψεύτικα.φέτος ωστόσο έχω σκοπό να το κάνω.
 
Εμένα χωρίς αλλαγή και τα 4 βγήκανε σώα. Τα δυο βγήκανε την πρώτη μέρα και μετά το 3ο μετά το 4ο.Ήταν η πρώτη φορά.Αν ξαναβάλω του χρόνου θα τα αντικαταστήσω.
 
Κάθε χρόνο και γω τα περνώ τα αυγά. Εάν δεν καταφέρω να το πάρω το πρωί θα το πάρω το μεσημέρι και μπορεί να τύχει να είναι από τα τελευταία οπότε θα το έχει κλωσησει καποιες ωρες. Αλλα και παλι δεν υπάρχει προβλημα!
Αυτό που έχω δει είναι ότι αρκετές φορές παρόλο που τους τα βάζεις όλα τα αυγά μαζί, καποια απο τα πουλια μπορεί να βγουν την επομενη μερα! Αυτα πιστευω οτι ειναι τα πρωτα αυγα γιατι οσο περισσοτερο μενουν εκτος τοσο καθυστερουν να παρουν "εμπρος"!
 
Εγώ δεν έβαζα ποτέ πλαστικά και δεν είχα πρόβλημα βέβαια μιλάω για δύο τρία ζευγάρια, και με πέντε πουλάκια μια χαρά τα μεγάλωναν φέτος πήρα πλαστικά και έκανα αλλαγή στην δεύτερη γέννα από τρία ζευγάρια τα αποτελέσματα ήταν ίδια εκτός από το ένα ζευγάρι όπου στην γέννα που άλλαξα τα αυγά έκανε 4 βγήκαν όλα τα πουλάκια την ίδια μέρα αλλά το ένα δεν τα κατάφερε την 5 ημέρα χωρίς να λέει κάτι αυτό. Μάλλον θα τα αλλάξω καί στην επόμενη γέννα. Σε τι θερμοκρασία και πόσο υγρασία πρέπει να έχει ο χώρος που τα τοποθετούμε;
 
Σε τι θερμοκρασία και πόσο υγρασία πρέπει να έχει ο χώρος που τα τοποθετούμε;
Νομίζω ότι 13 βαθμοί είναι μια βέλτιστη θερμοκρασία συντήρησης. Για την υγρασία δεν γνωρίζω.
 
Back
Top