Αναπαραγωγή Προβληματισμοί μέχρι τον απογαλακτισμό των μικρών

Ναι, είχα τετοιο περιστατικό με 3 σπασμένα αυγά πέρυσι
επειτα πέταγε τους δυο εναπομείναντες νεοσσούς κάτω απο τη φωλιά την πρώτη μέρα της εκκολαψής τους, και του ενός του έκοψε και τα δάχτυλα του ποδιού
.. Δεν το πιστεύω, Παναγία μου! στην πραγματικότητα.. Μια μέρα θα λείψω! Μάλλον.έμπλεξα!
 
Να σου πώ κι' εγώ μια γνώμη Δημήτρη. Η δεύτερη γέννα είναι σε πρόοδο. Για τρίτη δεν θα πάς. Αρα κάλιστα μπορείς να αποσύρεις πλήρως το αρσενικό και να "βγάλει" την δουλειά της ανατροφής μόνο του το θηλυκό, και τέλος τα προβλήματα. Μάλιστα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχει ιδιαίτερη επιθυμία του θηλυκού για συνέχεια (3η γέννα) μετά τον απογαλακτισμό. Στην περίπτωση που αποφασίσεις τελικά αυτή την λύση, θα φροντίσεις να είσαι παρόν και να βεβαιωθείς οτι το θηλυκό εξακολουθεί να κλωσάει, αδιαφορώντας για την απουσία του αρσενικού.
 
αφορά στον αρσενικό(μήπως μέσα στην πύρα του.. Τους επιτεθεί) ή στην διατροφή τους.
Μόνο στη διατροφή τους...
Επίθεση αρσενικού σε μικρά δεν έχω ζήσει... και δεν ξέρω.
Ρητορικά ρωτάω... έχει κάποιος καταγράψει θανατηφόρα επίθεση αρσενικού στα μωρά του;
Ναι, είχα τετοιο περιστατικό με 3 σπασμένα αυγά πέρυσι.
Και ήταν το αρσενικό υπεύθυνο;
κι επειτα πέταγε τους δυο εναπομείναντες νεοσσούς κάτω απο τη φωλιά την πρώτη μέρα της εκκολαψής τους,
Εδώ ψάχνουμε για ελλείψεις στη διατροφή των πουλιών...
Εμείς φταίμε κι όχι τα πουλιά.
Και η καλύτερη απόδειξη της λάθος επιλογής μας στη διατροφή τους είναι αυτό...
του ενός του έκοψε και τα δάχτυλα του ποδιού.
Για να μη χαλάμε όμως το θέμα του Δημήτρη... αν υπάρχει ενδιαφέρον για παραπάνω συζήτηση... ας ανοιχτεί νέο θέμα...
 
μπορείς να αποσύρεις πλήρως το αρσενικό και να "βγάλει" την δουλειά της ανατροφής μόνο του το θηλυκό, και τέλος τα προβλήματα. Μάλιστα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μην υπάρχει ιδιαίτερη επιθυμία του θηλυκού για συνέχεια (3η γέννα) μετά τον απογαλακτισμό
.. Αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου, κε Γερολυμάτο, πριν ανοίξω το θέμα αυτό.
Η συγκεκριμένη θηλυκιά, προέρχεται από πολύ καλά αίματα και μάλιστα πέρυσι, μόνη της μεγάλωσε και τα 4 μικρά με μεγάλη επιτυχία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο: ο αρσενικός ήθελε την.. ''συνέχεια''.
..ήθελα όμως να δω τι θα έκαναν και οι φίλοι αν ήταν στην θέση μου!
θα τους παρακολουθώ διακριτικά μέχρι το Μ. Σάββατο και την μέρα εκείνη, λόγω της 24ωρης απουσίας μου,θα αποφασίσω..
 
Μόνο στη διατροφή τους...
καλέ μου δάσκαλε,Γιάννη.. Πιστεύεις πως αν το Σάββατο το απόγευμα(μέχρι τις 15:00 έχω υπηρεσία) γεμίσω 3 ταίστρες με φρέσκους σπόρους,3 αυγοθήκες(2 με αυγοτροφή και 1 με αποφλοιωμένη βρώμη) και 2 ποτήστρες των 100ml νερό.. Τίθεται ακόμη θέμα σίτισής τους;
αν ναι.. Τότε κάποια δικαιολογία θα βρώ και θα κάτσω πίσω! Δεν θα πάω..
 
Έγραψα νωρίτερα... ενέχει κινδύνους..
Αν ρωτάς εμένα... εγώ θα πήγαινα.
σε ευχαριστώ,Γιάννη, από καρδιάς!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους που καταθέσατε την άποψή σας φέρνοντας τους εαυτούς σας στην θέση μουκαι αναλύοντας δικούς μου προβληματισμούς σήμερα..ίσως αύριο κάποιου άλλου!
 
καλημέρα σας! τα νεότερα;
πρωί-πρωί είχαμε επίσκεψη από τα αρσενικά, καθοδηγούμενοι από τις ορμόνες τους και τραγουδώντας, στις φωλιες! τσιμπίματα στα κεφάλια των θηλυκών, προσπάθησαν να βατέψουν αλλά.. Τζίφος!
τι θα κάνατε στην θέση μου;
 
Θα καμάρωνα που τα παλικάρια μου είναι τόσο έτοιμα...
Έτοιμα και στη διάθεση των θηλυκών...
Αν τώρα θέλω να σταματήσω... Θα έχω φοβερούς τραγουδιστές να μου κάνουν παρέα όσο καμαρώνω τα παιδιά τους.
 
Η δεύτερη γέννα είναι σε πρόοδο. Για τρίτη δεν θα πάς. Αρα κάλιστα μπορείς να αποσύρεις πλήρως το αρσενικό και να "βγάλει" την δουλειά της ανατροφής μόνο του το θηλυκό, και τέλος τα προβλήματα.

Θα συμφωνήσω με την γνώμη του Μακη @mgerom .
 
Θα καμάρωνα που τα παλικάρια μου είναι τόσο έτοιμα...
Έτοιμα και στη διάθεση των θηλυκών...
..σοφά τα λόγια σου,Γιάννη..άλλωστε είναι και η αλήθεια.. Είναι πυρωμένοι στο φουλ!
.. Μεγάλη αλήθεια όμως είναι και τούτη:
αποτελέσματα 2ης γέννας(έγινε ωοσκόπηση πριν λίγο):
1ο ζευγάρι: 5 αυγά - 2 ένσπορα
2ο ζευγάρι: 5 αυγά - 2 ένσπορα
3ο ζευγάρι: 5 αυγά - 2 ένσπορα
4ο ζευγάρι:4 αυγά - 1 ένσπορο( η ίδια θηλυκιά που και στην 1η γέννα πάλι 1 ένσπορο είχε)


η διατροφή τους, για να σας προλάβω, περιλαμβάνει όλα όσα γράφω κατά καιρούς και σε θέματα
που αφορούν την διατροφή/αναπαραγωγή, η φωτοδοσία τους είναι 12-13 ώρες, κουρεμένα όλα τους..
τι πιστεύετε ότι φταίει και τα ποσοστά των ένσπορων είναι αυτά;
( παρακαλώ εδώ να σημειώσω ότι το τελευταίο ''θαλασσί'' αυγό. Ένσπορο σε όλες)

Αν τώρα θέλω να σταματήσω...
διαβάζοντας τα αποτελέσματα πιο πάνω,τι θα κάνατε στη θέση μου, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη στιγμή τα αρσενικά τρώνε λαμαρίνες::::
 
Θα είναι 100% στη δεύτερη γέννα...
Συμβαίνει αρκετές φορές στην πρώτη γέννα, ενώ βλέπουμε όσα πρέπει και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα εντούτοις το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιγράφεις..
Πάλι καλά που είχες και κάποια γονιμοποιημένα... σε άλλες περιπτώσεις δεν θα έβλεπες νεοσσό...
 
διαβάζοντας τα αποτελέσματα πιο πάνω,τι θα κάνατε στη θέση μου, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη στιγμή τα αρσενικά τρώνε λαμαρίνες::::
Εγώ τα όρια τα βάζω πολύ νωρίς και εξαιρετικά σπάνια τα παρακάμπτω...
Στη δεύτερη γέννα... Τέλος όλοι.
Είτε έχω πιάσεις τους επιθυμητούς αριθμούς είτε όχι.
Τα όρια τα δικά σου ποια είναι; (ρητορικό το ερώτημα)
Αν σε καλύπτουν όλα τα παραπάνω... Τότε στέλνεις για "διακοπές" τα ζευγάρια κι εσύ παιχνίδι με τα μικρά...
Για μένα αυτή η εποχή έχει εξίσου σημαντική θέση στην καρδιά μου...
Μου επιτρέπει να έχω επαφή με τα μικρά μου.. https://community.petbirds.gr/media/Όταν-τα-μικρά-δε-μας-φοβούνται.2140/
 
Θα σου πώ έναν ανορθόδοξο (για πολλούς) τρόπο που δουλεύει.
Συγκεντρώνεις τα αυγά της δεύτερης γέννας και αφήνεις
το θηλυκό να κλωσάει δυο ψεύτικα αυγά για 4 ημέρες απο την στιγμή που "κάτσει". Τα αποσύρεις και αυτά μαζί με την φωλιά και έτσι την οδηγείς σε τρίτη γέννα χωρίς τον αρσενικό μέσα(με χώρισμα). Οταν αρχίσει να κτίζει την νέα φωλιά αφαιρείς το χώρισμα και έχεις μια γέννα 5/5 . Καλόν είναι όταν κλωσάει αυτήν την γέννα να μην υπάρχει αρσενικό και να βγάλει μόνη τα μικρά της, ώστε να μπορείς να την κόψεις εύκολα στο τέλος στέλνοντάς την στην κλούβα για μπάνια και αλλαγή πτερώματος.
 
Γιάννη, διαφωνώ κάθετα σε όλα που μου γράφεις στο ποστ 23, αλλά ειλικρινά δε βρίσκω το λόγο να το συζητήσουμε περαιτέρω. Άλλωστε δεν ταιριάζει στο θέμα του Δημήτρη.
Δημήτρη, νομίζω οτι ειναι υπεραρκετές οι τροφές που θα βάλεις για 3 ημερες. Όσον αφορά στο νερό τωρα, αν προλαβαίνεις αγόρασε και ποτίστρες με μπίλια, ώστε να μπορείς στο μέλλον να τις αφήσεις με νερό, το οποίο διατηρείται καθαρό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τα πουλιά για μπάνιο κλπ, επομένως να καταναλωθεί γρήγορα.
Για τους αρσενικούς: θα τους χώριζα όλους με κάγκελο, εφόσον ειναι στα ντουζ εινα τους και παρενοχλούν τις μητέρες, και λέω με κάγκελο, διότι εφόσον θελεις να αποφύγεις επόμενη γέννα, καλό ειναι οι νεοσσοί να μπορούν να μεταφερθούν στους μπαμπάδες αν οι θηλυκιες αρχίσουν στο μέλλον να τους ξεπουπουλιαζουν.
Για τα άσπορα: εφόσον τα πουλιά ειναι κουρεμένα και αν τα αρσενικά δεν έχουν λίπος, δεν μπορώ να βρω άλλο λόγο για τόσα άσπορα αυγά. Ίσως κάτι στον συγχρονισμό τροφοδοσίας σε αρσενικά και θηλυκά να φταίει, ίσως και οχι. Σε αυτην την αναπαραγωγική σεζόν, και στην Αθήνα, η αλήθεια ειναι οτι έχω ακούσει, διαβάσει κλπ για πολλά άσπορα αυγά ή για γέννες με ενα ή δυο αυγά τα οποία ήταν και ενσπορα μάλιστα. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω δυστυχώς, ίσως κάτι στον καιρό, ατμόσφαιρα, ίσως κάποια ίωση; Απίθανο μου φαίνεται το τελευταίο. Ομως, η πάθηση που είχε το ενα σου θηλυκό, το cinnamon μου φαίνεται, θα πρέπει να μας προβληματίσει, υπό την έννοια μηπως και τα αλλα πουλακια ειναι ασυμπτωματικοί φορείς και επηρεάζεται και το σπερμα κλπ. Βεβαίως και αυτη η υπόθεση τραβηγμένη μου μοιάζει, αλλά μετα την ενηλικίωση των νεοσσών, σκέψου για μια ολοκληρωμένη αγωγή σε όλα σου τα πουλιά.
 
στην Αθήνα, η αλήθεια ειναι οτι έχω ακούσει, διαβάσει κλπ για πολλά άσπορα αυγά ή για γέννες με ενα ή δυο αυγά τα οποία ήταν και ενσπορα μάλιστα. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω δυστυχώς, ίσως κάτι στον καιρό, ατμόσφαιρα, ίσως κάποια ίωση; Απίθανο μου φαίνεται το τελευταίο.
.. Αυτό ναι, είναι αλήθεια!
σκέψου για μια ολοκληρωμένη αγωγή σε όλα σου τα πουλιά.
. Έχεις δίκιο και αυτό έγινε, σε όλα τα κανάρια, κατ εντολήν της πτηνιάτρου που είδε τότε την cinnamon
Ίσως κάτι στον συγχρονισμό τροφοδοσίας σε αρσενικά και θηλυκά να φταίει,
.. Πρώτα τα αρσενικά δέχτηκαν διατροφική προετοιμασία 4μιση εβδομάδων και εν συνεχεία τα θηλυκά (landmark 12 βιταμίνες + ιχνοστοιχεία στο νερό όλων ακριβώς όπως προβλέπει η landmark,
τροφές/αυγοτροφές πάρα πολύ καλές, φρούτα/λαχανικά βιολογικά και αυγά από το χωριό.. Τι άλλο να έκανα; )
.. Και ενώ στην φιλοσοφία μου είναι καταγεγραμμένο το ''2 γέννες και τέλος.. Μετά διακοπές'', αυτή τη στιγμή ειμαι ελαφρώς σαστισμένος..
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σαστισμένος γιατι;
Σκέφτεσαι οτι θα ήθελες να έχεις πιο πολλά πουλακια; Όσα ήδη έχουν γεννηθεί σκοπεύεις να τα κρατήσεις; Μην αγχώνεσαι τόσο πολυ, έχεις αρκετά χρονια μπροστά σου.
Αυγά απο το χωριό: προσωπικά, πείτε με τρελάρα ( που δεν το αρνούμαι ) αλλά με τιποτα δε δίνω στα πουλιά. Φοβάμαι οτι θα κολλήσουν κάτι και ως πιο μικροί και αδύναμοι οργανισμοί που ειναι θα μου αφήσουν χρόνους. Έτσι αυγά απο το χωριό πηγαίνουν στο στομάχι μου και για τα πουλιά μονο απο το σούπερ μάρκετ, που μου φαίνονται ας πούμε πιο καθαρά, πιο μπαγιάτικα μηπως κι εχει ψοφήσει το όποιο μικρόβιο κλπ.
 
Σκέφτεσαι οτι θα ήθελες να έχεις πιο πολλά πουλακια; Όσα ήδη έχουν γεννηθεί σκοπεύεις να τα κρατήσεις;
η επιλογή των ζευγαριών έγινε με τέτοιο τρόπο που να μου επιτρέπουν,του χρόνου, να ζευγαρώσω τα μικρά της μιας με τα μικρά της άλλης, δίχως το παραμικρό πρόβλημα(από πλευράς αιμάτων),όσο για τους χρωματικούς συνδυασμούς και το αποτέλεσμα αυτών..άλλο θέμα αυτό.
Αν το αποτέλεσμα των γεννήσεων ήταν αριθμητικά υψηλότερο.. Θα ήταν το ιδανικό για αυτό που εχω στο μυαλό μου για το μέλλον.
..''η μεγίστη των αμαρτιών, είπε ο Απόστολος Πέτρος, είναι η αχαριστία'', γι αυτό και αρμόζει να ευχαριστήσω τα κανάρια μου με τρόπο τέτοιο που θα το αντιληφθούν, αλλά..η απορία θα υπάρχει μέσα μου σχετικά με το '' γιατί; Τί πήγε λάθος; ''
 
Back
Top