Φροντίδα Προφύλαξη πουλιών σε εξωτερικό χώρο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mlt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mlt

PB Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2008
Μηνύματα
410
Πόλη
Βόλος
Αρκετές ερωτήσεις στο φόρουμ, αφορούν την προφύλαξη των πουλιών που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνια-βεράντες) από τα σαρκοφάγα αγριοπούλια, ή και διάφορα άλλα ζωντανά, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα από τους ανέμους.

Προτείνω την κατασκευή ενός σκελετού από Dexion με μία βάση και μία οροφή από μελαμίνη 16 χιλιοστών (2 πατώματα)
Η βάση και η οροφή θα πρέπει να έχουν μήκος κατά 25 ή 30 εκ. μεγαλύτερο της βάσης του κλουβιού, το δε ύψος βάσης-οροφής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκ. μεγαλύτερο από το ύψους του κλουβιού.
Τα ανοίγματα του Dexion μεταξύ των δύο πατωμάτων (πίσω άνοιγμα και δύο πλαϊνά) θα τα καλύψουμε, είτε με τζάμι X χιλιοστών είτε με διαφανές πλεξιγκλάς (καλύτερα τζάμι) που θα το κολλήσουμε με την ειδική σιλικόνη πάνω στις κάθετες πλευρές του Dexion.
Το κάλυμμα του εμπρός ανοίγματος θα πρέπει να είναι αφαιρούμενο και ως υλικό κατασκευής του προτείνω το πλεξιγκλάς στο οποίο θα ανοίξουμε μερικές μικρές τρύπες, ώστε να διέρχεται ελεύθερα το οξυγόνο από αυτές, μέσα στον χώρο που θα έχουμε το κλουβί.
Στο πλεξιγκλάς σε κάθε μία από τις 4 γωνίες του, θα ανοίξουμε τρύπα, διαμέτρου ίσης με την διάμετρο των οπών του Dexion.
Θα χρειαστούμε 4 βίδες με κεφάλι μεγαλύτερο της οπής του Dexion και με πεταλούδα, καθώς επίσης και 4 ροδέλες.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε εύκολα να αφαιρούμε ή να προσθέτουμε το πλεξιγκλάς στο μπροστινό μέρος της κατασκευής μας.
Θα μπορούσαμε επίσης να ανοίξουμε αρκετές τρύπες στο πλεξιγκλάς και στην εσωτερική του όψη να προσθέσουμε την ειδική σίτα για τα κουνούπια.
Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπες στο πλεξιγκλάς, τότε απλά αυτό θα πρέπει να έχει ύψος κατά 1 ή 2 εκατοστά μικρότερο του ύψους του ανοίγματος του Dexion.
Το ύψος δάπεδο-βάση είναι ελεύθερο και εξαρτάται από το σε ποιο ύψος θέλουμε να έχουμε το κλουβί.
Επίσης στο Dexion μπορούμε να προσθέσουμε ρόδες για την εύκολη μετακίνηση της κατασκευής.
Εάν την κατασκευή μας την «βλέπει» αρκετή ώρα ο ήλιος, ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο, επειδή το τζάμι είναι καλός αγωγός της θερμότητας, θα πρέπει να σκιάζουμε την πλευρά της κατασκευής που θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο, αν η βεράντα μας, ή το μπαλκόνι μας δεν διαθέτουν ήδη την ειδική τέντα σκιάς.
Η ανωτέρω κατασκευή προφυλάσσει και εμάς από πούδρες, πτερόρροια, υπολείμματα τροφής των πουλιών μας, ακόμη και σε περίπτωση που την έχουμε σε εσωτερικό χώρο, ακόμη και στο σαλόνι μας, ακόμη και επάνω στο χαλί μας. Όλα τα ανωτέρω θα πέφτουν στον εσωτερικό χώρο του τρόπον τινα "ενυδρείου" μας, οπότε με την αφαίρεση του πλεξιγκλάς και ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, το καθάρισμα του θα είναι πολύ εύκολο.
Τουλάχιστον τα δικά μου μπάτζι, έχουν συνηθίσει αυτή την διαδικασία, δεν τρομάζουν με τον θόρυβο που κάνει το σκουπάκι, και μπορώ να πω μάλιστα ότι τους αρέσει κιόλας.
Πρότεινα το Dexion ως υλικό κατασκευής του σκελετού, επειδή πιστεύω ότι γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι αρκετά σταθερή.
 
Είδα σε διαφημιστικό φυλλάδιο γνωστών καταστημάτων ένα θερμοκήπιο παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας με 3 επίπεδα και διαστάσεις 69x49x125 cm και μου φάνηκε καλό για να τοποθετήσει κάποιος σε αυτό, 2 κλουβιά στα 2 επάνω επίπεδα, έτσι ώστε αν τα έχει στο μπαλκόνι του, να είναι έστω και στοιχειωδώς προστατευόμενα από αέρα, αγριοπούλια και γάτες, αρκεί βεβαίως να μην τα βλέπει πολύ ο ήλιος.
Η τιμή του είναι 25 € και διατίθεται από Δευτέρα 11/05
Θα πάω να το δω από κοντά, επειδή στην φωτό της διαφήμισης δεν φαίνεται καλά το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο (αν δηλαδή το πλαστικό περικάλυμμα είναι διάτρητο ή συμπαγές)
Επί τόπου θα δω αν επιδέχεται και κάποιες μετατροπές.
Σαν πρώτη εντύπωση όμως μου φαίνεται χρήσιμο, γι'αυτό και σκέφτηκα να σας το προτείνω.
 
Ξέχασα την φωτογραφία ☹
Το συγκεκριμένο (4 επίπεδα) κοστίζει 41 €
 

Συνημμένα

  • 9602.webp
    9602.webp
    33,3 KB · Προβολές: 200
Μπραβο Μιλτιαδη συγχαρητηρια εισαι αρκετα κατατοπιστικος στην περιγραφη σου και πολυ εξυπνη η ιδεα σου να εισαι καλα.Αρκει να μας πεις και σε πιο μαγαζι το ειδες για να το δουμε και απο κοντα.
 
Back
Top