Ασθένειες Πρόβλημα με το ποδι καναρινιου που έχει το δαχτυλίδι

Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι νέο μέλος.
Αγόρασα τον Μάιο ένα αρσενικό καναρινάκι. Τήν ημέρα το έχω έξω και το βράδυ μέσα στο σπίτι. Τώρα το έχω στο σπίτι και την ημέρα. Το βγάζω εξω μόνο όταν έχει καλό καιρό και δεν φυσάει.
Εδώ και 20 μέρες περίπου έχει πρόβλημα με το ποδαράκι που έχει το δαχτυλίδι. Είναι πρησμένο και κόκκινο και στο πέλμα έχει ενα μαύρο εξόγκομα. Τις 10 πρώτες μέρες του έβαζα Epithol/2 ημέρες αλλά δεν είδα βελτίωση. Το πήγα σε έναν κτηνίατρο, μου είπε ότι έχει σταφυλόκοκκο και από τότε (για άλλες 10 μέρες) του βάζω κάθε μέρα στο νερό αντιβίοση Vibramycin και Epithol στο ποδαράκι 2 φορές την εβδομάδα. Δεν είδα όμως βελτίωση και αντίθετα αρχισε να πρήζεται και το άλλο ποδαράκι. Προχθές το πήγα και σε έναν άλλο γιατρο στο Περιστέρι. Του έβαλε αλοιφή Βetadin, του έδεσε το πόδι και μου είπε να λιμάρω τα κλαδάκια του, να του δίνω αντιβίοση στο στομα (μια σταγονα) και να κάνω αλλαγή στο πόδι του κάθε μέρα.
Δεν κατάφερα να του το ξαναδέσω γιατι ο φαρμακοποιός μου έδωσε ελαστικό επίδεσμο και δεν κάνει. Δευτέρα ή Τρίτη θα το ξαναπάω στον γιατρό. Τρώει καλά (και φρούτα), κάνει μπάνιο, κελαηδάει (εκτός από σήμερα) αλλά κάθεται πλέον συχνά κάτω στο κλουβί, και στα κλαδιά ξεκουράζει πότε το ένα και πότε το άλλο πόδι.
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για αυτη την περίπτωση θα παρακαλούσα πολύ να μου γραψει.
Επίσης ξέρετε αν κάνει να του βάζω στα ποδαράκια αλοιφή Betadin
Δεν ξέρω από καναρίνια και προσπαθώ να μάθω. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Περιμένω τις συμβουλές σας.
Ευχαριστώ

Χρυσουλα καταρχην καλοσορισες! Θα βοηθουσε πολυ εαν ανεβαζες μια φωτο με το προβλημα στα ποδια. Εγω εχω αντιμετωπισει αρκετες φορες τον σταφυλοκοκκο στα καναρινια μου με την μορφη μαυρου εξογκωματος στα ποδια με την αλοιφη fucidin(φουσιντιν) ειναι ειδικη αντιβιωτικη αλοιφη για σταφυλοκοκκ.2 επαλειψεις ημερησιως για 7-10 συνεχεις μερες μεχρι να εξαφανιστει το εξογκωμα.
Απ΄ότι καταλαβα εχεις ξυλινα κλαρακια ε;Αντικατεστησε τα με πλαστικα και απολυμανε καλα ολο το κλουβι.
Παραλληλα με fucidin μπορεις να κανεις επαληψεις με epithol.

Φροντίζετε ώστε οι εφαρμογές των αλοιφών στα πόδια να γίνονται
λίγη ώρα πριν το κούρνιασμα ώστε να μη ασχολούνται με αυτές τα πουλιάκαι το πρωί να έχουν "στεγνώσει".

Να συμπληρώσω επίσης ότι θα πρέπει η ποσότητα της αλοιφής να είναι τόση ώστε να καλύπτει μόνο τα πόδια και όχι τα πούπουλα. Εάν απλωθεί παντού στο πτέρωμα, τότε αυτό χάνει τη θερμομονωτική του ιδιότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πληροφορίες.
Τα κλαράκια του ειναι πλαστικά και ο γιατρός μου είπε να λιμάρω όπου υπάρχει προεξοχή. Την Epithol την έβαζα πριν το κούρνιασμα αλλά πήγαινε και στα πούπουλα στην κοιλιά του γιατί μαζεύει τα ποδια του.
Απο εχθές του δίνω αντιβίωση στο στόμα μια σταγόνα όπως μου είπε ο γιατρός και στην ποτίστρα και στο μπάνιο του βάζω καθαρό νερό χωρίς αντιβίωση.
Θα του κάνει καλό αν του βάζω αλοιφή Betadin;
Την Fucidin θα την αγοράσω στο φαρμακειο;
Με τι πρέπει να απολυμαίνω το κλουβί του;
Το βράδυ να σκεπάζω το κλουβί του με πανι;
Σύντομα θα προσπαθήσω για τις φωτογραφίες (δεν τα πάω και τόσο καλά με την τεχνολογία).

Το κλουβι μπορεις να το απολυμανεις τριβοντας το με χλωρινη και πολυ καυτο νερο. Γνωμη μου ειναι οτι εφοσον χρησιμοποιησεις την φουσιντιν να μην βαλεις μπεταντιν. Την φουσιντιν την βρισκεις σε ολα τα φαρμακεια και ειναι σχετικα φθηνη.

Σε ευχαριστώ πολύ PRO για τις συμβουλές σου. Εγώ μέχρι τώρα σαπούνιζα το κλουβί του με σαπούνι για τα πιάτα και τις ταίστρες, ποτίστρες, κλαδιά με μπεταντίν.

Τιποτα Χρυσουλα! Παντα στην διαθεση ολων. Μπορεις να απολυμανεις το κλουβι σου με διαφορους τροπους (πχ detoll σπρευ)αλλα η χλωρινη και το καυτο νερο μπορουν να σκοτωσουν τους παθογονους μικροοργανισμους. Θα περιμενουμε νεοτερα απο τον καναρο σου. 🙂

παιδια μη τρελαθουμε με της απολυμανσης καθε τρεις και λιγο στο τελος κανουμε μεγαλυτερο κακο αντι για καλο απολυμανση με betadin χλωρικη κτλ μονο σε πραγματικα επειγουσα αναγκη!
δεν ειναι καλο να δημιουργησουμε απωστειρωμενα εκρτοφεια και κλουβια σε τετοια περιπτωση οταν παρουσιαστει καποιο μικροβιο θα ειναι τοσο ανθεκτικο που δεν υπαρχει θεραπεια για τα ασθενη πτηνα μας
πολυ προσοχη λοιπον!

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ φοβάμαι τις πολλες απολυμάνσεις όπως και τα πολλά φάρμακα. Από τη στιγμή που δεν είδα για καιρό βελτίωση, καθάρισα πρόσφατα μια φορά όλο το κλουβί με καυτό νερό και μπεταντίν και μετά συχνά μόνο τον πάτο του κλουβιού, τα κλαδάκια και τις ποτίστρες.
Ο γιατρός που είχα πάει πριν από λίγο καιρό, έβαλε στο πέλμα του ποδιού βαμβάκι με ελάχιστη κρέμα μπεταντιν και το έδεσε. Μου είπε να το αλλάζουμε κάθε μέρα και την αντιβίοση αντι στο νερό να του δίνω μια σταγόνα 2 φορές τη μέρα ή 2 σταγόνες μία φορά την ημέρα.
Δεν κατάφερα να του το δέσω πάλι αλλά πρόσεξα ότι από την μία μέρα που το κράτησε δεμένο το μαύρο εξόγκομα άρχισε κάπως να μαραίνεται και αντιβίοση του έδινα στο στόμα μια σταγόνα την ημέρα.
Προχθές μίλησα με τον γιατρό τον ρώτησα αν μπορώ να του βάζω Fucidin μέχρι να το ξαναπάω και μου είπε να του βάζω ελάχιστη ποσότητα μια φορά την ημέρα και δύο σταγόνες αντιβίοση στο στόμα.
Το κάνω αυτό εδώ και δύο μέρες πριν κουρνιάσει αλλά έχω την εντύπωση οτι οι 2 σταγόνες αντιβίοση (Vibramycin) το πειράζουν. Εχθές μετά την αντιβίοση και την αλοιφή το πήγα στο δωμάτιο για να κουρνιάσει (ο φωτισμός ήταν ελάχιστος) και όπως πήγε να πετάξει από κάτω για το πάνω κλαρί που συνήθως κουρνιάζει, κουτούλησε στο κάτω κλαράκι.
1. Ξέρετε να μου πείτε κάτι για την συγκεκριμένη αντιβίοση και για την ποσότητα αυτή (2σταγόνες);
2. Βάζοντας μία φορά την ημέρα Fucidin σε πόσο καιρό μπορεί να δώ κάποιο αποτέλεσμα;
3. Από τότε που ξεκίνησα αντιβίοση μέσα στο νερό του (5/100 ml) έχει περάσει ένας μήνας. Δεν είναι υπερβολικό αυτό; Δεν θα βλάψει το πουλί;
Το πρήξιμο και το κοκκίνισμα παραμένουν και το μαύρο εξόγκομα μαραίνεται.
Σας είχα πει ότι τώρα έχει και στο άλλο πόδι πρήξιμο και κοκκίνισμα.

Ολες οι ερωτήσεις που θέτεις στο φόρουμ είναι πραγματικά ουσιαστικές, αλλά έπρεπε να τις έχεις θέσει ή να τις θέσεις τώρα, στον γιατρό και να έχεις απαντήσεις για όλα αυτά απο τον επιστήμονα που πληρώνεις, και που ήδη, όχι μόνον παρακολουθεί το πουλάκι αλλά του έχει δώσει και φαρμακευτική αγωγή.
-Προσωπικά δεν θα άκουγα κανενός άλλου γνώμη, πέραν του ειδικού.
Στο φόρουμ διατυπώνουμε γνώμες, σκέψεις, εμπειρίες, αλλά και συζητάμε προβλήματα κοινά ή και πολύπλοκα για να έχουμε όσο γίνεται μια γενικότερη γνώση για το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, αλλά όταν έρθει η ώρα του γιατρού, όλοι εδώ περιμένουμε να ακούσουμε την δική του γνώμη. Σε παρακαλώ λοιπόν να θέσεις αυτά τα ερωτήματα στον γιατρό σου και να ενημερώσης και εμάς(αν έχεις την καλοσύνη)για τις απαντήσεις του.

Καλυτερα ειναι πιστευω να ρωτησεις το γιατρο που το παρακολουθει για τη διακοπη της αντιβιωσης οπως και να τον ενημερωσεις για την πορεια του πουλιου. Συνηθως ο γιατρος το ζηταει πριν φυγουμε, να τον ενημερωνουμε σε τακτα χρονικα διαστηματα ωστε να ξερει τι γινεται και πως ανταποκρινεται το ζωο-πτηνο στην αγωγη.

Αυτο που εκανε με το betadine γινεται και με βαμμα ιωδιου, το εχω δει πολλες φορες σε αλλα ζωα με φλεγμονες. Προκαλειται ετσι η εξαρση και εκτονωση της φλεγμονης κανοντας την να προχωρησει πολυ γρηγορα στη θεραπεια της.

Αυτές τις ερωτήσεις είχα σκοπό να τις θέσω και στο γιατρό αύρειο που θα πάω. Ο πρώτος γιατρός που πήγα στην αρχή μου είχε δώσει αυτή την αντιβίοση να τη βάζω στο νερό για ένα μήνα και την αλοιφή επιθόλ.
Επειδή όμως είχαν περάσει 2 εβδομάδες και η κατάσταση χειροτέρευε του τηλεφώνησα για να ρωτήσω τι να κάνω και η απάντηση ήταν τίποτα άλλο.
Ετσι πήγα σε άλλο γιατρό για μια γνώμη ακόμα, και φυσικά του ανέφερα για το τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Ο δεύτερος γιατρός μου είπε να συνεχίσω την αντιβίοση αλλά όχι στο νερό, να του την δίνω στο στόμα και του έδεσε το πόδι λέγοντας ότι πρέπει να το αλλάζουμε κάθε μέρα. Επειδή δεν κατάφερα να το δέσω του τηλ. Για ενημέρωση και τον ρώτησα εγώ μεχρι το ραντεβού μας της Παρασκευής αν μπορώ να του βάζω την Fucidin (μου την είχε προτείνει ένα αλλο μέλος).
Η εμπειρία η δικιά σας για μένα είναι σημαντική χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ρωτησω τον γιατρό που το παρακολουθεί. Επίσης εγώ προσωπικά δεν έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη σε ένα γιατρό που τώρα τον γνωρίζω, ξέροντας ότι λίγοι κτηνίατροι ξέρουν από πουλιά. Μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος και να έχω εμπιστοσύνη στο μελλον. Οι δικές σας απόψεις είναι πολύτιμες γιατί με κάνουν να σκέφτομαι και να τσεκάρω πράγματα μέσω του γιατρού πάντα. Π.χ. εγώ τον ρώτησα για την Fucidin την οποία την έμαθα από σας.
φιλικά
Χρυσούλα

TΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ. Ολα τα υπόλοιπα έπονται. Η fusidin είναι μια αντιβιοτική αλοιφή που δίδεται σε λοιμώξεις του δέρματος που προέρχονται απο σταφυλόκοκο. Είπε ο γιατρός οτι πάσχει απο κάτι τέτοιο; Γι' αυτό η γνώμη μου είναι οτι αφού το πουλάκι είναι κάτω απο ιατρικό έλεγχο(μάλιστα,έχεις επισκεφθεί δύο γιατρούς)πρίν ακολουθήσεις κάποιες απο τις απόψεις μας ή τις υποδείξεις μας, πάρε τις απαντήσεις για τα παρακάτω.
-Τί διάρκεια θα έχει η αντιβίωση και άν δεν έχει αποτελέσματα, μήπως χρειαστεί επανάληψη. Μήπως πρέπει να πάρει προβιοτικά; Μήπως χρειάζεται βιταμίνες ή δεξτρόζη; Για να ανακτήση την χαμένη του ενέργεια;

Σε ευχαριστώ Μάκη για την βοήθεια. Οπως έχω γράψει και στην αρχή ο πρώτος γιατρός μου είπε ότι έχει σταφυλοκοκκο και ο δεύτερος ότι είναι δερματίτιδα που μολύνεται απο μικρόβια γιατί καμιά φορά τραυματίζονται στα κλαδάκια (ρώτησα αν έχει σταφυλοκοκκο και μου είπε ναι τέτοια μικρόβια).
Η Epithol όμως που μου είχε πει ο πρώτος δεν είχε τελικά κανένα αποτέλεσμα (και είχα ακολουθήσει αυτο που μου είχε πει. Δηλ. μερα παρα μερα για μια εβδομάδα και μετά 2 φορές την εβδομάδα).

Back