Ασθένειες Πρόβλημα στο πτέρωμα Ζάκο

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλή σου ημέρα, τώρα είδα το ποστ σου..
Το κενό που παρατήρησες πίσω, πολύ καλά σε ανησυχεί γιατι είναι μασημένα πούπουλα. Ακριβώς αυτό ξεκινούν και κάνουν σιγά σιγά ανεξαρτήτως φύλλου, πλησιάζοντας στην σεξουαλικη ωρίμανση. Η πτεροφαγεια συντελειται σιγά σιγά δε ξυπνάς μια ημέρα και βλέπεις το πουλάκι μασημένο μαδημενο. Απλά κάποιους μήνες είναι σε έξαρση μετά περνάει μια περίοδο «ηρεμιασ« μετά έξαρσης παλι και μετά πάλι ηρεμει. Αν παρατηρήσεις το κύκλο - σου εύχομαι να μην το περάσεις- με τα χρόνια θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

Το κορίτσι μου εμένα με παίδεψε πάρα πάρα πάρα πολύ…

Παρατήρησε τον παντού… πριν φτάσει να τα μασήσει έχει ήδη ξεκινήσει να τα ελαττώνει. Θέλει έμπειρο μάτι δυστυχώς αλλά θα παρατηρήσεις ότι ο όγκος των πούπουλων σε κάποια σημεία ( κοίτα και κάτω από τις φτερούγες στα πλευρά του περίπου Και στο λαιμό επίσης ). Το μασημένο πούπουλο είναι το δεύτερο στάδιο….

Ακριβώς αυτό ξεκινούν και κάνουν σιγά σιγά ανεξαρτήτως φύλλου, πλησιάζοντας στην σεξουαλικη ωρίμανση.
Εσύ τι έκανες για να το αντιμετωπίσεις; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;

παρακολούθηση πολύ στενή εφεξής….
Μπαινουμε στον Απρίλη, μήνας για το δεύτερο κύκλο αναπαραγωγής. Μήνες έντονης ανησυχίας είναι ο Απριλης και ειδικά ο Μάιος σε αυτό το κύκλο… Ιανουάριος και ειδικά ο Φεβρουάριος στον επόμενο…και μετά Σεπτέμβρη και ειδικά Οκτώβρη ο τελευταίος …

@MARY58 μιλάμε για ένα πουλάκι “human imprinted” αποτραβηγμένο από τους γινεισ Τους και ταϊσμένο με κρέμα…η αγάπη και φροντίδα από τους ιδιοκτήτες του δυστυχώς δε μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί όμως να προλάβει πολύ άσχημη εξέλιξη. Οτι τον παρατήρησε και έφτασε να το συζητήσει -ρωτήσει είναι ένα πολύ θετικο σημάδι για την πορεία και υγεία του ζωντανού

Εσύ τι έκανες για να το αντιμετωπίσεις; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;
Την δικιά μου την πρόλαβα πριν ξεκινήσει να μασάει. Κάτω από το στομάχι ήταν μικρότερος ο όγκος…

Πολύ περισσότερο χρόνο μαζί της foraging παιχνίδια-τρόπους ταιστρες Που ψάχνει -παιδεύεται να βρει την τροφή (υπάρχουν στο εμπόριο) μπάνιο τακτικά με αλόη -έξτρα παιχνίδια και παράλληλα της έφερα και έναν όμορφο αντρα 🙂

Μεσα στα χρόνια φτάσαμε μέχρι το μασούλημα στα πούπουλα αλλά σε όλο το σώμα σχεδόν. Εκεί σταματήσαμε όμως.
Τώρα πια, φτιάχνουμε μόνο ένα brood patch για τα μικράκια μας και τα μεγαλώνουμε και είναι οοοολα παρελθόν αλλά πραγματικά παρά πάρα πολύ στενόχωρο

Την δικιά μου την πρόλαβα πριν ξεκινήσει να μασάει. Κάτω από το στομάχι ήταν μικρότερος ο όγκος…

Πολύ περισσότερο χρόνο μαζί της foraging παιχνίδια-τρόπους ταιστρες Που ψάχνει -παιδεύεται να βρει την τροφή (υπάρχουν στο εμπόριο) μπάνιο τακτικά με αλόη -έξτρα παιχνίδια και παράλληλα της έφερα και έναν όμορφο αντρα 🙂

Μεσα στα χρόνια φτάσαμε μέχρι το μασούλημα στα πούπουλα αλλά σε όλο το σώμα σχεδόν. Εκεί σταματήσαμε όμως.
Τώρα πια, φτιάχνουμε μόνο ένα brood patch για τα μικράκια μας και τα μεγαλώνουμε και είναι οοοολα παρελθόν αλλά πραγματικά παρά πάρα πολύ στενόχωρο
Σας ευχαριστώ παρά πολύ για τις συμβουλές σας! Σήμερα κιόλας έστειλα δείγμα κουτσουλιών για εξέταση μήπως υπάρχει και κάποιο μικρόβιο! Τον εκανα μπάνιο με άλατα oropharma!ειμαι σε αναζητηση ραντεβού σε πτηνιατρο και παράλληλα ψάχνω και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση!τον κοίταξα και κάτω από τις φτερούγες δεν υπάρχει κενό!το προϊόν που τους ψεκάζεις με την πικρή γεύση της lava θα βοηθούσε η θα χειροτερέψει την κατάσταση ?

Μαρία αν δεν βρίσκεις κομμένα και μασημένα φτερά δεν τίθεται θέμα πτεροφαγίας.
Δεν υπάρχει ούτε κακή διατροφή, ούτε κάποιος ψυχολογικός παράγοντας.
Το γεγονός ότι το πουλάκι είναι ταϊσμένο στο χέρι, και μπαίνει σε φάση ενηλικίωσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να μαδηθεί.
Εσύ βλέπεις να ασχολείται περισσότερο με το φτέρωμα του από το συνηθισμένο;

μην περιμένεις ότι μια ημέρα θα ξυπνήσεις και θα έχει ξεκινήσει πτεροφαγεια. Συντελείται σταδιακά με τα χρόνια. Οτι δεν το παρατηρούν -παρά μόνο όταν είναι έντονο το πρόβλημα- οι περισσότεροι μην σε μπερδεύει…

Γνώμη μου είναι να είσαι σε επιφυλακή. Τους μήνες που σου έγραψα παραπάνω. Εαν καποιος από αυτους τουσ Μήνες είναι και ο μήνας που έσκασε από το αυγό το αγόρι σου τότε εκείνο το μήνα θα δεις ακόμη μεγαλύτερη «δραστηριότητα».

Η φωτό που ανέβασες εμένα μου είναι πολύ γνώριμη 😉

Εύχομαι να πάνε όλα καλά

Δεν υπάρχει ούτε κακή διατροφή, ούτε κάποιος ψυχολογικός παράγοντας.
Το γεγονός ότι το πουλάκι είναι ταϊσμένο στο χέρι, και μπαίνει σε φάση ενηλικίωσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να μαδηθεί.
Εσύ βλέπεις να ασχολείται περισσότερο με το φτέρωμα του από το συνηθισμένο;
Δεν υπάρχουν ούτε κομμένα ούτε μασημένα ούτε φτερά με αίμα στο καλάμι τους!τα φτερά του τα περιποιείται όπως συνήθως και το σημείο που μάτωσε δεν το έκανε μπροστά μας!θεωρω πως από θέμα διατροφής,καθαριότητας,παιχνιδιών και ενασχολήσεις κάνω πραγματικά το καλύτερο που μπορώ!ωστοσο έχω διαβάσει ότι τα πτηνά που είναι εξολοκλήρου ταϊσμένα με κρέμα τείνουν να αναπτύξουν τέτοια συμπεριφορά χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος!ειμαι πολύ στεναχωρημένη😞 ελπίζω να το πρόλαβα εγκαίρως και να μην εξελιχθεί άσχημα

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Σε όλες τις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει υπάρχουν μασημένα πούπουλα και κάποια φτερά στην ουρά. Στις άκρες παραρηρησε όλα τα φτερά του και τα φτερά στην ουρά. Δες πάνω από την ουρά επίσης. Δες επίσης τις άκρες στα πούπουλα θα μπορείς να καταλάβεις άμα είναι μασημένα θα βλέπεις διαφορές με άλλα που δεν είναι….ακομα και να μην τα έχει μασήσει σε όλο το μήκος εύρος θα βλέπεις διαφορεσ στις άκρες τους…στην αμαρα του είναι ξεκάθαρο ότι κάτι γίνεται

Παρατήρησε τον σχολαστικά… υποψιάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα σημεία αλλά ισως να μην τα Παρατηρείς ακόμα…. Θυμήσου- δε ψάχνεις να βρεις αν του λείπουν οδηγοί ή φτερά. Είναι αστείο αυτό.. Οταν θα φτάσει σε αυτό το σημείο που θα λείπουν φτερά και οδηγοί θα έχει προχωρήσει πάρα πολυ. Σου επαναλαμβάνω ότι η πτεροφαγεια συντελείται σιγά σιγά και όλο και πιο έντονα. Με τους μήνες-τα χρόνια. Δε γίνεται έτσι ξαφνικά να του λείπουν φτερά…όλα έχουν μια αρχή….

Ανεφερεσ Οτι βγαίνουν κάποια καινούρια φτερα και εκείνος τα σπάει και τα καταστρέφει; Κατάλαβα καλά;
Και το έχει ξανακάνει στο ίδιο σημείο (ουρά) στο παρελθόν; Και η αμαρα του επίσης είναι μασουλημενη; 🤔🤔🤔🤔🤔

δυστυχώς διάβασα τώρα ολόκληρο το ποστ σου…
Μην ξαναβάλεις αιμοστατικά ή οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν για ανθρώπους
Είτε αγόρασε το F10, είτε χρησιμοποίησε μηλόξυδο και χλιαρό προς ζεστό νερό με μια βρεγμένη πετσέτα σε αναλογία 1:50
Κατέγραψε τις περιόδους που βλέπεις οτιδήποτε… ποια είναι η ακριβής ηλικία του;

δυστυχώς διάβασα τώρα ολόκληρο το ποστ σου…
Είτε αγόρασε το F10, είτε χρησιμοποίησε μηλόξυδο και χλιαρό προς ζεστό νερό με μια βρεγμένη πετσέτα σε αναλογία 1:50
Κατέγραψε τις περιόδους που βλέπεις οτιδήποτε… ποια είναι η ακριβής ηλικία του;
Είχε παρουσιάσει πάλι θέμα με την ουρά του το 2023 την ίδια περίοδο αλλά εβρισκα σπασμένα φτερά κ θεώρησα ότι το πάθαινε από άτσαλο παιχνίδι!δεν είχε πληγωθεί πουθενά ούτε είχα δει να κάνει κάτι μονοσ Τ!Δεν έβαλα προϊόν για ανθρώπους,είχα βάλει αυτό στην φωτογραφία!ειναι σχεδόν 3 χρόνων ! Η αλήθεια είναι ότι και σήμερα που τον κοίταξα εκτενώς δεν βλέπω πουθενά μασημένα η ξεπουπουλιασμένα σημεία !

Συνημμένα

• BAE8EF22-28E7-462B-BE05-DE44E88668EC.webp
    BAE8EF22-28E7-462B-BE05-DE44E88668EC.webp
    36,4 KB · Προβολές: 7
Συμβαίνει πολλές φορές στην πτεροροια.. τα νέα πούπουλα βγαίνουν και μερικά από αυτά "πληγώνουν" λίγο παραπάνω το δέρμα.

Αχ αχ αχ 😞 δυστυχώς παιδιά ο πτηνιατρος μου επιβεβαίωσε ότι είναι πτεροφαγια!συμφωνα με την ποιότητα και τον τρόπο ζωής του, η αιτία κατα πάσα πιθανότητα είναι ορμονική!εκτος από 12 ώρες ύπνο κ να του κόψω τα σπόρια δεν μου είπε κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές του @thunderfck κ του @Vada σκέφτομαι επίσης να φέρω το κλουβί του στο σαλόνι(τους είχα σε δικό τους δωμάτιο) (διαρρύθμιση εσωτερικά του άλλαξα σήμερα) και αφού βγουν και τα αποτελέσματα από τις κουτσουλιές θα του δίνω και τα παρακάτω προϊόντα!δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω 😞

Συνημμένα

• 2A9980AB-F5F2-4FD0-84E4-2A35A7869C3B.webp
    2A9980AB-F5F2-4FD0-84E4-2A35A7869C3B.webp
    20,2 KB · Προβολές: 4
  • C4FCD917-D32E-492A-98B9-7F1B419C6211.webp
    C4FCD917-D32E-492A-98B9-7F1B419C6211.webp
    29,9 KB · Προβολές: 4
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Δυστυχώς ναι :(
Στη φωτό επίσης Βλέπω και στο λαιμό του μικρότερο όγκο και στα Μπουτακια του..

Θα διαβάσεις και θα ακουσεις πολλά δυστυχώς τα περισσότερα είναι παντελώς άκυρα….

Αν αυξήσεις τις ώρες ύπνου θα αυξήσεις δηλαδή την νύχτα -θα μικρύνεις δηλαδή την ημέρα -
Δε συμφωνώ καθόλου με αυτή την πρακτική. Θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα

δε θέλει λιπαρή διατροφή ναι αλλά δε θέλει επίσης οτιδήποτε ενισχύει την αναπαραγωγική διάθεση…

Υπομονή και επιμονή. Διάβασε προσεκτικά ότι σου έγραψα…και για τους μήνες. Εισαι σε πρώιμο στάδιο.. αν έμενες στη λογική «όλα καλά είναι-αφού δε σπάει ξεριζώνει φτερά πούπουλα» θα έχανες πολύτιμο χρόνο. Και πραγματικά είναι πολύτιμος για αυτό σου έγραψα κατευθείαν…

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς αλλά θα έρθει η στιγμή δυστυχώς που θα καταλάβει ότι η πτεροφαγεια του σου προκαλεί έντονο ενδιαφέρον σε κινητοποιεί και σε φέρνει ακόμα πιο κοντά του. Πρέπει να μένεις εντελώς αδιάφορη όμως. Ακόμα και όταν θα έχει τραβήξει/ξεριζωσει ένα φτερό και θα το κρατάει στο ράμφος του κοιτάζοντας εσένα. Προσπάθησε να μένεις ψύχραιμη και εντελώς αδιάφορη.

Αύξησε του τις ώρες δραστηριότητας & μην κάνεις αλλαγές τώρα… έχεις πορεία αλλά μην απελπίζεσαι….προσωπικα δεν βρήκα ποτέ κάποιον να έχει αντιμετώπισε την πτεροφαγεια (αντιθετως γινόταν σε όλα τα παραδείγματα όλο και χειρότερα) αλλά δε σταμάτησα να την προσπαθώ…

Εάν έστω και ένας τα έχει κατάφέρει σκέψου- σίγουρα μπορείς και εσύ 😉

Και μετά όλα θα είναι μια ανάμνηση

Ψύχραιμη να είσαι μην στενοχωριέσαι θα το πηδήξεις αυτό- είναι μικρός ακόμα και τον «τσίμπησες» 👌🏻👌🏻👌🏻

@thunderfck μάλλον ή δεν διάβασες προσεκτικά το ποστ του @Vada ή το διάβασες αποσπασματικά
Συνεπώς, δεν υπάρχει καμμιά ανάγκη για τα βαρυγδουπα περί "εγκληματικού" ή "μην συμβουλεύεις" , ειδικά όταν υπό την προϋπόθεση που έθεσε ο @Vada, τα υπόλοιπα είναι σωστά. Για να υπάρχει πτεροφαγια μάλλον απαιτείται να βρίσκεται μασημένο ή κομμένο φτερό. Δεν το καταβροχθίζει το πουλάκι. Κ το οποίο επιβεβαίωσε η Μαρία @Ιβαν σε επόμενο ποστ.
Άρα ενώ ότι αναφέρεις είναι πολύ ενδιαφέρον κ μαθαίνουμε όλοι από τις γνώσεις κ την εμπειρία σου, αυτοί οι χαρακτηρισμοί εντυπωσιασμού και δεν χρειάζονται και αδικούν κ εσένα.
Όλοι εδώ αυτό το σκοπό έχουμε, το καλύτερο για τα μικρά μας φτερωτά πλασματάκια. Ειδικά η Μαρία @Ιβαν προσφέρει τέτοια φροντίδα στον Ιβάν της που είναι πρότυπο στο φόρουμ (τουλάχιστον σε εμένα).
Αν τώρα που σε επόμενο ποστ το Μαράκι διαπίστωσε το αντίθετο με τον πτηνιατρο ότι έχει δηλαδή να κάνει με πτεροφαγια, χρειάζεται να την βοηθήσουμε κ όχι να ρίξουμε άδικα ευθύνες.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, θέλω να πω, ότι κ λάθος να υπάρξει σε εκτίμηση όποιου μέλους, τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι. Δεν έχεις το αλάθητο, ούτε εγώ ούτε εσύ ούτε οι γιατροί ούτε κανείς.
Κ πραγματικά δεν μπορώ να χωνέψω ότι σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παπαγάλοι (πχ ζακό) που τα φροντίζουν σωστά θα καταλήξουν σώνει κ ντε, να έχουν πτεροφαγια. Το φόρουμ θα είχε κατακλυστεί από ποστ για το θέμα από τα τόσα μέλη υπεύθυνους φροντιστές παπαγάλων κ αυτό δεν συμβαίνει. Καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία σου αλλά πιστεύω (ή θέλω να πιστεύω) ότι είσαι υπερβολικός στην εκτίμηση σου.

Τελευταία επεξεργασία:
Η Μαρία @Ιβαν δεν ανέφερε ότι είχε βάλει τέτοιο προϊόν σε κανένα ποστ της. Γιατί το αναφέρεις;
Επίσης, θυμάμαι άσχετο αλλά σχετικό στο φόρουμ ότι σε περίπτωση αιμορραγίας (κόψιμο νυχιών καναρινιού) μπορούμε να βάζουμε pulvo.

@thunderfck
Αυτά που γράφεις για μένα, είναι άστοχα και επιεικώς απαράδεκτα.
Έχω χρόνια στο Pet Birds και πιστεύω ότι με τις απαντήσεις μου έχω βοηθήσει αρκετά μέλη.
Δεν χρειάζεται να με βοηθήσεις φίλε μου σε κάτι ευχαριστώ πολύ.
Πέντε χρόνια τώρα το ζακό μου δεν έχει μαδήσει ούτε ένα πούπουλο.

Back