Ασθένειες Πρόβλημα στο πόδι του από σκάλωμα στο κλουβί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Καλημέρα και καλή χρονιά στην παρέα, αν και εμάς μας μπήκε λίγο στραβά. Σχόλασα σήμερα το πρωί και βρίσκω το αλητάκι στα κάγκελα, με το πρόσωπο προς τα κάτω. Φυσικά και λέω κάτι γίνεται εδώ, πηγαίνω κοντά να το απελευθερώσω και πριν προλάβω να ανοίξω το πορτάκι χτυπάει τα φτεράκια του και απεγκλωβίζεται με τα αποτελέσματα να φαίνονται στις φώτο (χτύπημα στο πίσω δάχτυλο). Αυτή τη στιγμή κινείται κάτω στον πάτο, όσες φορές πάτησε σε πατήθρα είτε το έχει κρεμασμένο είτε πατάει με την κοιλιά.
Ξεκινάμε με τα βασικά:
1) Τροφή και νερό σε μπολάκια στον πάτο του κλουβιού;
2) Το έχει σπάσει θεωρείτε; Και αν ναι, τι μπορώ να κάνω. Να το πάω σε κτηνίατρο ή να κάνουμε μια απόπειρα να το συμμαζέψουμε όπως έχει γίνει στο παρελθόν με άλλα μέλη; Σημειώνω δεν εμπιστεύομαι πολύ την κτηνίατρο που ξέρω για τα πτηνά.

Αυτά για την ώρα, οι φώτο ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Αν χρειάζεστε κάτι καλύτερο πείτε μου να προσπαθήσω. Το πουλάκι είναι 7 μηνών περίπου.
 

Συνημμένα

  • _1_.webp
    _1_.webp
    15 KB · Προβολές: 40
  • _2_.webp
    _2_.webp
    11,3 KB · Προβολές: 39
  • _3_.webp
    _3_.webp
    11,3 KB · Προβολές: 40
  • _4_.webp
    _4_.webp
    10,6 KB · Προβολές: 37
  • _5_.webp
    _5_.webp
    13,9 KB · Προβολές: 38
  • _6_.webp
    _6_.webp
    11,2 KB · Προβολές: 39
Γιάννη τι θα κάνουμε με αυτόν εδώ τον αλήτη; Πετάει κανονικά στις πατηθρες, το πατάει με επιφύλαξη και κελαηδάει. Δεν μου φάνηκε σπασμένο, όχι, αλλά με τρόμαξε που ήταν σα μετατοπισμενο. Epithol χρειάζεται λες; Για το αιματακι;
Στα αλματάκια χρησιμοποιεί τα φτερά του πιο έντονα, προφανώς για να προσγειωνεται πιο ήπια.
 
Βάλε λίγη πάστα betadine αν έχεις για προστασία από επιμολυνσεις.

Ως προς το "ορθοπεδικό" σκέλος πιστεύω σε καμία βδομάδα θα στρώσει.
Αν τώρα υπάρξει κάποια μικρή δυσμορφια δεν μπορείς να το ξέρεις με σιγουριά, ωστόσο δεν κινδυνεύει από κάτι το πουλάκι.
 
Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου. Σήμερα που τον ξαναείδα το τραύμα έχει ξεραθεί αλλά το δαχτυλάκι έχει στραβώσει. Δεν μου φαίνεται σπασμένο, δεν κρέμεται δηλαδή αλλά όπως φαίνεται και από τις φώτο το πίσω δάχτυλο του δεξιού ποδιού έχει πάρει μια κλίση προς τα αριστερά. Τι θα προτείνατε; Θα πάω σε λίγο να ρωτήσω μια κτηνίατρο να δούμε τι επιλογές έχουμε και να επιλέξουμε το καλύτερο. Κατά τα άλλα ευδιάθετος και κινητικός, αλλά όπως είναι λογικό ζορίζεται λίγο στις κινήσεις του.

**Edit: Ορίστε και μία ίσως πιο κατατοπιστική φωτογραφία**
 

Συνημμένα

  • _7_.webp
    _7_.webp
    13,6 KB · Προβολές: 17
Τελευταία επεξεργασία:
Μην κάνεις τίποτε.
Άφησέ το και φρόντισε να απομακρυνθούν οι πηγές πρόκλησης τέτοιων ατυχημάτων.
Σε 20 περίπου μέρες να κόψεις τα νύχια γιατί υποψιάζομαι πως έχουν συμμετοχή στον τραυματισμό του.
 
Πήγα στην κτηνίατρο δείχνοντας τη φωτογραφία. Εκτός ότι μου είπε κατευθείαν ότι έχει ψώρα (λες και είναι σκύλος) της λέω όχι δες καλά το πόδι έχει πρόβλημα. Μου λέει φέρε να του βάλουμε ναρθηκα. Εκεί πήρα την απόφαση ό,τι κάνω να το κάνω μόνος μου. Ότι χρειαζόταν θα το κάναμε μαζί. Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, κατατοπιστικοτατος.

Μπορούμε να καταλάβουμε αν θα αφήσει κάποιο κουσούρι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παιδιά συγγνώμη που σας πρήζω, παρατηρώ ότι όταν πατάει το χτυπημένο πόδι (τώρα πατάει με το ένα μόνο) το πατάει με το δάχτυλο κλειστό. Δεν ανοίγει δηλαδή το πίσω δάχτυλο να αγκαλιάσει την πατηθρα... ☹
 
Αγαπητέ Σταύρο, θα τολμήσω να πω ότι το πουλάκι μάλλον έχει τραυματισμό και όχι σπάσιμο. Αυτό βάσει των όσων έχεις πει έως τώρα σχετικά με την συμπεριφορά του.
Αυτές τις πρώτες μέρες πονάει όποτε είναι λογικό να κάνει διάφορα για να απαλύνει τον πόνο και προστατεύει το τραυματισμένο μέλος του.

Θεωρώ, με κάθε επιφύλαξη και όχι ως ειδικός, οτι εάν βάζεις betadine όπως ήδη σου συνέστησε ο φίλος @patrickios και έχεις το νου σου, σε μερικές ήμερες είτε θα δεις βελτίωση(ευχή όλων μας) είτε θα πρέπει να λάβεις περαιτέρω μετρά.

Στο παρελθόν ένα από τα μικρά μου είχε τραυματιστεί από ένα "δαχτυλίδι" που ούτε καν δαχτυλίδι ήταν..Ήταν ενα γκρι τραχύ σφιχτό κομμάτι πλαστικού που το είχε στο πόδι του από το pet-shop που το είχα πάρει(εγκληματίες-κρετινοι).. Στην προσπάθεια μου να του το βγάλω το είχα τραυματίσει κι άλλο και χτύπαγα το κεφάλι μου😱.. Του έβαλα betadine για μερικές μέρες και σε μια 7-8 μέρες όλα ήταν τέλεια.

Εν κατακλείδι και δεδομένης της απουσίας εξειδικευμένου πτηνιάτρου στο νησί, προτείνω να βάζεις betadine, να διατηρείς καθαριότητα στο κλουβί πάση θυσία, να παρατηρείς και να περιμένεις μερικές μέρες για να εκτιμήσεις την εξέλιξη και να αποφασίσεις τι θα κάνεις παρακάτω. 😉

Εαν θέλεις μπορείς να πάρεις ενα τηλεφωνο καποιον πτηνιατρο εδω στην Αθήνα.. Ίσως κάτι παραπάνω να μπορεί να σου πει.. Εχω πολυ καλη εμπειρια προσφατα..Ισως μπορεις να στειλεις τις φωτο με ενα mail και εν ανάγκη λες ότι θα πληρώσεις κιόλας για την.. Απομακρυσμενη διαγνωση.. Ετσι για να σου φυγει η αγωνια και δεδομενο οτι ο ειδικος ειναι παντα ειδικος.. Εαν εχεις προθεση να το κανεις θα σου δωσω τηλεφωνο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είσαι ωραίος φίλε μου ευχαριστώ. Προς το παρόν όχι δεν θα πάρω κάποιο τηλέφωνο, δε νομίζω πως θα βοηθήσει αυτού του είδους η επικοινωνία ούτε θέλω να απασχολώ ανούσια έναν πτηνιατρο εξ αποστάσεως. Μένουμε σε αυτά που είπαμε και το παρακολουθούμε, αν κάποιος έχει άλλη άποψη καλοδεχουμενη.
 
Λοιπόν με αγαπάει ο κόσμος. Μια φίλη μου με την οποία το συζήτησα χωρίς να μου πει τίποτα έστειλε μνμ στον κύριο Σαντοριναιο (!) και έλαβε την εξής απάντηση:
"χωρίς να το εξετάσω δεν μπορώ να σας πω αν πρόκειται για θλάση, κάκωση ή τραύμα ώστε να σας πω περισσότερα. Ακόμη και μια απλή θλάση χρειάζεται 10-15 ημέρες για να περάσει. Αν στο ενδιάμεσο αρχίζει να αποκτά μαύρο χρώμα θα ήταν καλό να το εξετάσει συναδέλφος στη Μυτιλήνη".
Επίσης ρωτώντας έμαθα ότι υπάρχει στην Αγία Παρασκευή Λέσβου ένα ζευγάρι Ολλανδών νομίζω οι οποίοι ασχολούνται με άγρια πτηνά στη Λέσβο."Lesbian wildlife hospital". Πήρα τηλέφωνο και μου είπε να μην βάλω τίποτα και ότι ίσως χρειαστεί να κόψουμε το δάχτυλο! Του λέω δεν φτιάχνεται; Μου λέει θα πρέπει να το δω. Οι συγκεκριμένοι έχουν πολύ καλές συστάσεις, μου τους πρότεινε κ άλλος. Σκέφτομαι να το πάω αύριο...
Να το πάω ρε παιδιά; Μη βιαστώ και μου αφήσει κουτσό το πουλάκι μου... ☹
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασε το πρώτο άρθρο στο ''Ασθένειες καναρινιών'' ''Επαναφορά δακτύλων καναρινιού στην σωστή θέση''
Προσωπικά όταν αντιμετώπισα αντίστοιχο πρόβλημα με δύο μικρά (Λόγω δακτυλιδιών) χρησιμοποίησα λευκοπλάστ
images.webp
Κόβεις μία λεπτή λωρίδα γύρω στους 5 πόντους (μήκος) και την κολλάς στο πίσω δάκτυλο(δυο στροφές) και μετά την κολλάς στο πόδι έτσι ώστε το δάκτυλο να μένει στην πίσω θέση.
Στα δικά μου χρειάστηκε να αντικαταστήσω το λευκοπλάστ στις 10 ημέρες με νέο.
Το αποτέλεσμα ήταν το ένα πουλάκι να γίνει καλά στις 15 ημέρες και το άλλο γύρω στις 20 ημέρες.
Το καλό με το λευκοπλάστ είναι ότι κολλάει καλά και μένει στην θέση του, όταν θέλεις να το αφαιρέσεις το βρέχεις λίγο και βγαίνει πολύ εύκολα.

ίσως χρειαστεί να κόψουμε το δάχτυλο!
Αν ΔΕΝ αρχίσει να μαυρίζει το δάκτυλο μην αφήσεις να του κόψουν το δάκτυλο.

Καλή τύχη, ελπίζω τα καλύτερα!
 
Πήγα το πρωί στο κέντρο άγριας ζωής που σας είπα. Γυρίσαμε με ένα δαχτυλάκι λιγότερο. Ήταν εμφανές σήμερα το πρωί ότι θα έπεφτε. Είχε μαυρίσει και συστραφει, το κουβαλούσε το πουλάκι σαν ξένο σώμα. Ο άνθρωπος είναι ξένος, μου είπε πως είναι κτηνίατρος και ήρθε στα γεράματα του στη Λέσβο, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Μου τον συνέστησαν όσοι ασχολούνται με πτηνά. Έκοψε το δαχτυλάκι και το καυτηριασε, ο μικρός δεν έδειξε να πονάει καθόλου. Μου είπε πως δεν θα έχει κανέναν απολύτως πρόβλημα. Ακόμη και στη διαδρομή πηγαίνοντας κελαηδουσε. Γιαυτό το καναρινακι, στεναχωρεθηκα.
Για το κέντρο θα έγραφα δύο λόγια, αλλά ο άνθρωπος είναι μεγάλης ηλικίας με πρόβλημα ακόμη και στην κίνησή του λόγω γήρατος. Είχε ζεμπρακια, περιστέρια, κάποια άλλα παραδείσια ενώ φρόντιζε κορακες και μια κουκουβάγια. Θα ήθελα να με ξεναγήσει αλλά δεν του το είπα μην τον ταλαιπωρήσω. Είχε έναν ιατρικό χώρο για τα πουλάκια αρκετά εξοπλισμένο. Αυτά παιδιά. Σας ευχαριστώ όλους. Το ζήσαμε κι αυτό.
 
Λοιπόν μετά από δύο ημέρες το ποδαράκι μας δεν το πατάμε καθόλου και δεν έχουμε καλή διάθεση. Λίγο κίνηση και είμαστε ελαφρώς φουσκωμένοι. Μίλησα με έναν άλλο κτηνίατρο και μου συνέστησε για 6 ημέρες αντιβίωση Marbocil δοσολογία 0,5ml σε 100 ml νερού, καθώς επίσης χειρουργικό betadine (υποθέτω πως είναι η κρέμα) στο σημείο. Αν θα το πατήσει ξανά ή όχι μου είπε πως θα κριθεί κατά την πρώτη εβδομάδα και εξαρτάται από ποιά στοιβάδα έχει κοπεί. Αυτά. Αν έχετε άποψη για το φάρμακο και τη δοσολογία, ευπρόσδεκτη.
 
Η κατάστασή μας στις 12/01/2019.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Όπως βλέπετε, δεν μας πέφτει (η διάθεση) με τίποτα! 😎
 
Αμβροσιε @Καναρίνι4ever ευχαριστώ πολύ. Στην αρχή ήταν πολύ ατσαλος στα γυρίσματα του. Και ταίριαζε και παραταιρες φωνές. Μάθαινε από ένα πάρα πολύ καλό καναρίνι που είχα. Όταν το έχασα του έβαζα σχεδόν κάθε μέρα να ακούει φωνούλες. 1-2 ώρες, ανάλογα. Νομίζω έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, αν και κάποια γυρίσματα είναι ακόμη λίγο σκληρά. Αυτά τα λέω με γνώμονα τι μου κάθεται στο αυτί, δεν έχω ασχοληθεί με νότες ωδικων κλπ.
 
Back
Top