Αναπαραγωγή Πτώση νεοσσού gouldian από τη φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kika
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kika

PB Member
Εγγραφή
13 Δεκ 2021
Μηνύματα
499
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα,
σήμερα το απόγευμα πήγα να ελέγξω τα αυγά από τα 2 μου gouldian (περίμενα το 1ο να εκκολαφθεί στις 30 Ιανουαρίου), όμως είδα 4 αυγά μέσα στην φωλιά ενώ κανονικά ήταν 5, και το 1 βρισκόταν στον πάτο του κλουβιού σπασμένο και το πουλάκι ζωντανό. Το ξανάβαλα στην φωλιά και η θηλυκιά που ήταν εκείνη τη στιγμή μέσα το ξαναέριξε. Οπότε το έβαλα μέσα σε ένα κυπελάκι με υλικό φωλιάς και μία θερμολάμπα να το ζεσταίνει, όσο πήγα σε πετσοπ να αγοράσω κρέμα νεοσσών και άλλα. Όμως δεν ανοίγει ακόμα το στόμα του για να το ταΐσω. Μπορώ να κάνω κάτι για να συνέλθει;
 
  • Sad
Αντιδράσεις: MARY58
Έχω διαβάσει ότι οι γονείς μπορεί να καταλαβαίνουν τα ασθενικά πουλάκια κ τα πετάνε οι ίδιοι από την φωλιά. Μπορεί να μην είναι τέτοια περίπτωση κ η συμπεριφορά της μάνας ναναι τυχαία. Αν του νεοσσού του ακουμπάς στα πλάγια του ράμφους το ταιστρο, μήπως παίρνει το σήμα κ ανοίγει το ράμφος; τοχα δει σε ένα βιντεάκι στο yt. Καλημέρα.
 
Καλημερα σας. Σημερα εσπασε και το 2ο αυγο και το πουλακι παλι το ριξαν κατω-ευτυχως το μαζεψα πριν παγωσει και το εβαλα μαζι με το χθεσινο στην θερμολαμπα-και στις 10πρωι ευτυχως συνηλθε και το χθεσινο,ανοιγαν το στομα τους και τα ταισα πρωτη φορα στις 10 πρωι. Τα γκουλντιαν κανουν τετοια κουφα διαβαζω...περιμενω απο τα αλλα 3 αυγα τι θα γινει...
 

Συνημμένα

  • 20240130_113353.webp
    20240130_113353.webp
    331,4 KB · Προβολές: 24
  • 20240130_113210.webp
    20240130_113210.webp
    261,5 KB · Προβολές: 24
  • 20240130_111718.webp
    20240130_111718.webp
    385 KB · Προβολές: 24
  • 20240130_111625.webp
    20240130_111625.webp
    326,1 KB · Προβολές: 24
αχ βρε παιδια αγχωθηκα και δεν βρισκω τα σχετικα για τη σιτιση στο χερι . μπορει κανεις να με φωτισει?
 
Όμως δεν ανοίγει ακόμα το στόμα του για να το ταΐσω.
Το πρώτο 24ωρο δεν τρώνε. Απ' ότι βλέπω σήμερα ξεκίνησε οπότε όλα καλά.

Τα γκουλντιαν κανουν τετοια κουφα διαβαζω.
Ναι όντως τα κάνουν κάτι τέτοια. Καλό θα ήταν ίσως να είχες μία κανάρα παραμάνα έτοιμη.

Η Ειρήνη @Irene chatzimichail έχει εμπειρία στην πράξη από την αναπαραγωγή των gouldian και ίσως μπορούσε να βοηθήσει κάπως περισσότερο.
 
@Stavros Καλησπερα παιδιά κι από μένα .. καναρα δεν μπορεί να μπει παραμάνα λόγω διαφορετικής διατροφής και άλλων ασθενειών που είναι επιρρεπή τα καναρίνια .. στα γκουλντιαν βάζουμε για παραμανες κοινωνικούς σπίνους ή ζεμπρακια .. προσωπικά δεν το κάνω..
Τα γκουλντιαν γι αυτό θεωρούνται δύσκολα στην αναπαραγωγή ,υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν ν αφήσουν τη φώλια ή να πετάξουν τα μικρά . Πολλές φορές μπορεί να είναι ρηχή η φωλιά και να σκαλώσει το μικρό σε υλικό φωλιά και κατά την έξοδο του πουλιού από κει να πέσει έξω ,πράγμα που δεν συμβαίνει με τη δίκη σου περίπτωση καθώς ειδες τη μαμα να το κάνει . Τι ηλικία έχουν τα πουλιά σου ; Έχουν κάνει ξανα γέννες ; Υπάρχει κάτι που μπορεί να τα στρεσάρει; Επίσης αν τα πουλιά είναι άρρωστα οι γονείς δεν ταΐζουν τους νεοσσούς . Τη πρώτη μέρα δεν ταΐζουν έτσι κι αλλιώς παρά δίνουν κάτι σαν γάλα στα μωρά και κάθονται φυσικά μέσα στη φωλιά να τα ζεστάνουν . Συνήθως τ αρσενικά είναι αυτά που μπορεί να έχουν τέτοια συμπεριφορά και να πετάξουν έξω τους νεοσσούς . Επιμένω όμως στην ηλικία των γονιών ,μου έχει τύχει πρωτάρης μπαμπάς περσυ να πετάξει έξω μικρό και φέτος είναι ο καλύτερος μπαμπάς . Έχεις άλλο ζευγάρι αντίστοιχα με νεοσσούς ίδιας ημέρας που θα μπορούσαν να μπουν ;
 
Καλή δύναμη κ από μένα Κυριακή. Σε περιμένουν αρκετά ξενύχτια από ότι βλέπω.
Το επισυναπτόμενο άρθρο είναι από τα πιο πλήρη κ κατατοπιστικά άρθρα που έχω διαβάσει στο φορουμ κ πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει, δεδομένου κ την εμπειρία που έχεις. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
 
@Irene chatzimichail ..λοιπον,το αρσενικο ειναι 12,5 μηνων, και το θηλυκο 14μηνων.ειναι πρωταρικα,καναν 2 ασπορες γεννες με 3 αυγα η καθεμια. το θυληκο ειναι πιο αγχωδες δηλαδη αν μπω στο δωματιο και κανω αποτομη κινηση σκουπιζοντας η' βαζοντας τα φαι και νερο, τρομαζει και καλει το αρσενικο να βγει εξω απο τη φωλια. ενω οταν ειναι το θηλυκο μεσα και το αρσενικο εξω,το αρσενικο δεν τρομαζει ουτε και οταν σκουπιζω και ας κανω περισσοτερες κινησεις,και παντα οταν το μιλησω με κελαηδαει.. δεν ξερω αν τα αγχωνει οτι το δωματιο που τα εχω εχει 16 βαθμους,δροσερο για το ειδος τους... Η αληθεια ειναι Ειρηνη οτι ΔΕΝ ειδα με τα ματια μου τι εγινε.-απλα το υπεθεσα- ειχα βρει χθες απογευμα το αυγο και το πουλακι στον πατο του κλουβιου-δεν ξερω ποσο χρονο ηταν κατω και κρυωνε-,το ξαναεβαλα μεσα και απλα ειδα το θηλυκο να μπαινει μεσα στη φωλια ,μα δεν καθισα η χαζη εκει πηγα για κατι στο σαλονι και συντομα γυρισα και ξαναβρηκα κατω το πουλακι. Σημερα ειχα το νου μου και βρηκα το 2ο πουλακι στον πατο ,και το σπασμενο αυγο στη φωλια. εχω ενα ζευγαρι σε προετοιμασιαχωρις φωλια ακομα-,ο αρσενικος την κελαηδαει-λες αμα βαλω πουλακια σε αυτο,να το ταισουν?
[automerge]1706622748[/automerge]
@MARY58 οχι καλη μου, δεν εχω εμπειρια απλα θεληση και προσπαθω σιγα σιγα να μαθαινω.
[automerge]1706622886[/automerge]
@ianos δυσκολα τα πραγματα 🤪
 
@kika μην βάλεις τα μικρά στο ζευγάρι που προετοιμάζεται διότι δεν πρόκειται να τα δεχτούν. Τα πρωτάρικα ζευγάρια μπορεί να τα κάνουν αυτά. Αυτό που κάνω εγώ είναι να συνδυάζω ένα έμπειρο συνήθως θηλυκό με ένα άπειρο αρσενικό. Τα μικρά gouldian to πρώτο 24ωρο δεν τα ταϊζουν οι γονείς τους διότι έχουν υπολείμματα από το αυγό. Στο κυπελάκι που τα έχεις χρειάζεται να βάλεις και ένα κομμάτι απο βρεγμένο σφουγγάρι. Τσέκαρε το παρακάτω link από την Πωλίνα που έχει εξαιρετικές οδηγίες:


Επίσης τσέκαρε την ιστοσελίδα GouldianFinch.gr. Στην εν λόγω ιστοσελίδα παραθέτονται πολλές λεπτομέρειες για την εκτροφή των gouldian finch.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πληροφοριακα, σημερα πρωι βρηκα και το τριτο πουλακι στον πατο,σχεδον ετοιμοθανατο,το ξαναβαζω στη φωλια, στηνω καρτερι, και σε λιγη ωρα τσακωσα τη θηλυκια με το νεοσσο στο ραμφος-οποτε λυθηκε η απορια μου. και φυσικα τωρα το απογευμα σταματησαν να κλωσουν και τα τελευταια 2 αυγα. Τελος το θριλερ. Με ολα αυτα καταλαβα ποσο σημαντικο ειδικα στα γκουλντιαν ειναι να εχει κανεις ετοιμο παραπανω απο ενα ζευγαρι γκουλντιαν η' Bengaleze finch ...μπας και σωσουν την κατασταση.
 
βρε παιδια,αλλη μια περιπετεια ! Απο τα τελευταια 2 αυγα ,που σταματησαν και να τα κλωσουν, κρατησα το ενα ενσπορο -ηταν κρυο οταν το επιασα-και το βαζω στη θερμολαμπα με σφουγγαρι βρεγμενο διπλα...Και στις 12μεσανυχτα βλεπω να κουνιεται και να σπαει το αυγο. Τουλαχιστον αυτο το πουλακι δεν προλαβε να το τραυματισει το θηλυκο. Ας προσπαθησω λεω.. Θα αγορασω πρωι αυριο καλυτερη κρεμα γιατι της quiko που βρηκα βιαστηκα' την Δευτερα δεν ομογενοποειται καλα. Θα αντεξει λετε 10 ωρες νηστικο ετσι?
 
βρε παιδια,αλλη μια περιπετεια ! Απο τα τελευταια 2 αυγα ,που σταματησαν και να τα κλωσουν, κρατησα το ενα ενσπορο -ηταν κρυο οταν το επιασα-και το βαζω στη θερμολαμπα με σφουγγαρι βρεγμενο διπλα...Και στις 12μεσανυχτα βλεπω να κουνιεται και να σπαει το αυγο. Τουλαχιστον αυτο το πουλακι δεν προλαβε να το τραυματισει το θηλυκο. Ας προσπαθησω λεω.. Θα αγορασω πρωι αυριο καλυτερη κρεμα γιατι της quiko που βρηκα βιαστηκα' την Δευτερα δεν ομογενοποειται καλα. Θα αντεξει λετε 10 ωρες νηστικο ετσι?
[automerge]1706741826[/automerge]
αυτο ειναι πιο ζωηρο γιατι δεν το εχει τραυματισει το θηλυκο-και ανοιγει διαπλατα το στομα. ελπιζω να αντεξει ως το πρωι
 

Συνημμένα

  • 1706740940835887594232325902650.webp
    1706740940835887594232325902650.webp
    382,9 KB · Προβολές: 21
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα.
Πώς είναι το μικρό σήμερα;
Προσπάθησες να το ταΐσεις;
Ελπίζω να τα καταφέρεις, και να ζήσει.
Τα gouldian γενικά θεωρούνται δύσκολα πουλιά στην αναπαραγωγή.
Το Chick Tossing (πέταγμα των νεοσσών), όπως ονομάζεται είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά στα πουλάκια που μπαίνουν για πρώτη φορά σε αναπαραγωγή.
Το συγκεκριμένο άρθρο γράφει σαν έσχατη λύση το ταΐσμα των νεοσσών στο χέρι από την πρώτη μέρα καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ λίγες.
Προτείνει σαν πρώτη αντίδραση την επανατοποθέτηση τους στην φωλιά.
 
@Vada Aρχισα να το ταιζω απο σημερα 12μεσ -ανοιγει το στομα του- προσεχω οσο μπορω αλλα ειναι τοσο μικροσκοπικο...και δυσκολευομαι να διακρινω αν εχει αερα στον προλοβο που λενε οτι δεν πρεπει..και η ποσοτητα τροφης ειναι πολυ μικρη 0,05-0,10 ml λιγο φουσκωνει ο προλοβος. βγαζει και κουτσουλιτσες. Δεν γινοταν να το ρισκαρω να το αφησω παλι στη φωλια,αφου αποδεδειγμενα πια η θηλυκια τα πετουσε εξω και μαλλον τραυματιζοντας τα. Εγω πιστευω οτι επειδη τα γκουλντιαν ειναι πολυ αγχωδη πουλια αυτο το νεο γεγονος τα τρομαξε και φερθηκαν παραλογα. Ελπιζω να ωριμασουν ως τον Σεπτεμβριο που ευελπιστω να τα βαλω νωριτερα, γιατι φετος ειχαν ακαρεα και αργησε ολη η φαση.
 
@Irene chatzimichail καλημερα Ειρηνη. Πεθανε κι αυτο στις 27ωρες. Το εστειλα για νεκροψια,γιατι ειδα black spot,οπως και σε ακομα ενα ειδα-και οντως βρεθηκε.Στις κουτσουλιες γονιων δεν βρεθηκε κατι παθογονο. Μου συνεστησαν να τονωσω το ανοσοποιητικο τους-δινω virus formula της evia parrots εκτος των βασικων.
 
Back
Top