Διατροφή Πως μπορώ να συντηρώ το μείγμα σπόρων και την αυγοτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Akisbet
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Akisbet

PB New Member
Εγγραφή
7 Σεπ 2014
Μηνύματα
253
Πόλη
Αλεξανδρούπολη
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βάζω τις τροφές, σπόρια κ αυγοτροφη; Μου έχουν πει σε βάζο στο ψυγείο
 
Ένα κλειστό δοχείο, ένας κουβάς με καπάκι για παράδειγμα, τοποθετημένος σε μέρος που δεν υπάρχει υγρασία είναι αρκετό για τα μείγματα σπόρων.
Για τις τροφές που περιέχουν προϊόντα που μπορεί να αλλοιωθούν (πχ αυγοτροφές) χρειάζεται κάποιο τάπερ και να μπουν σε ψυγείο.
 
Τα σπόρια επ ουδενί στο ψυγείο θα βλαστήσουν από την υγρασία. Όπως τα είπε ο Γιάννης :)
 
Μια ωραία λύση για την φύλαξη των τροφών είναι το δοχείο-κουβάς που δίνουν τα petshop για την τροφή του σκύλου.
 
Εγώ αφού ανοιχτεί η συσκευασία την βάζω μέσα σε πολιμπάνγκ και σε ένα ντουλάπι τροφίμων.
 
Παιδιά κι εγώ σε τέτοια πλαστικά δοχεία μοιράζω το τσουβάλι με τους σπόρους που αγοράζω (αυτά των σκύλων) αλλά μιλώντας με τον εκτροφέα @tzavegio μου είπε και με έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις, πως πρέπει να φυλάσσονται με σε ξηρό περιβάλλον αλλά όχι κλεισμένα σε πλαστικά δοχεία αλλά σε δοχεία σχετικά αεριζόμενα όπως πχ τα πήλινα κλειστά κιούπια.
Εσείς τι λέτε;
 
οι επωνυμες τροφες που ειναι σε μεγαλες συσκευασιες ( σακκια) αν δειτε γραφουν επανω οτι φυλασσονται μολις ανοιχτουν στο ιδιο το σακκι αφου βγαλουμε τον αερα απο το κενο σακκι διπλωνουμε μεχρι το σημειο που εχει την υπολοιπη τροφη.σε μερος σκιερο και ξηρο.στο ψηγειο βαζουμε μονο την αυγοτροφη οταν ανοιχτει αφου την κλεισουμε σε ενα μπωλ να μην υγραινετε. Τα σπορια μονο την πιο ζεστη εποχη ιουλιο-αυγουστο αν χρειστει στην καταψυξη για λιγες μονο μερες.
 
Όλα τα είδη τροφών που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρούνται καλύτερα σε χωρο που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 20-22 βαθμούς και η υγρασία όσο το δυνατόν χαμηλότερη ή και καθόλου στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
μεγαλη προσοχη χρειαζονται σποροι πχ ( ηλιοσποροι ) παντα μιλαμε για σακκια. Αμεσος κινδυνος να βγαλουν σκουλικι και μετα πεταλουδα τους ζεστους μηνες. Οι σποροι αυτοι δεν ειναι αποστειρωμενοι γι αυτο και κινδυνευουν.η λυση πολυ απλη. Τους συσκευαζουμε σε μικρες ποσοτητες σε ναυλον σακουλακια, τους βαζουμε στην καταψυξη για 3-4 μερες και τελος τα προβληματα. Τους βγαζουμε μετα και τους ταιζουμε χωρις να εχουν φοβο να σκουλικιασουν για το υπολοιπο διαστημα.
 
Να βρεις ένα δοχείο που βάζουν τις ελιές, κυτό που στο καπάκι έχει λάστιχο στεγανοποίησης, να το βάζεις σε ένα σκιερό και σκοτεινό μέρος. Μέσα να βάζεις λίγα δαφνόφυλλα, από αυτά που χρησιμοποιούμαι στις φακές...
 
τα φυλλα της δαφνης ειναι καταλληλα να προφυλλαξουν την τροφη απο την ψειρα. Ομως αν η τροφη δεν ειναι καλα συντηριμενη δεν μπορουν να την γλυτωσουν. το σφραγισμα σε πλαστικο δοχειο χωρις να μπορει η τροφη να αναπνεει ειναι οτι το χειροτερο. Να αναρωτηθητε γιατι οι ετερειες δεν την πουλανε την τροφη σε σφραγισμενα δοχεια. Αλλα σε σακκια χαρτινα που ειναι εφικτος ο αερισμος της.
 
τα φυλλα της δαφνης ειναι καταλληλα να προφυλλαξουν την τροφη απο την ψειρα. Ομως αν η τροφη δεν ειναι καλα συντηριμενη δεν μπορουν να την γλυτωσουν. το σφραγισμα σε πλαστικο δοχειο χωρις να μπορει η τροφη να αναπνεει ειναι οτι το χειροτερο. Να αναρωτηθητε γιατι οι ετερειες δεν την πουλανε την τροφη σε σφραγισμενα δοχεια. Αλλα σε σακκια χαρτινα που ειναι εφικτος ο αερισμος της.

Αν υπάρχει υγρασία στους σπόρους... Τότε ή θα μουχλιάσουν ή θα βλαστήσουν... κανονικά πρέπει να είναι εντελώς στεγνοί.
Σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένοι είτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες (τσουβάλια συσκευασίας) είτε σε κλειστά δοχεία τύπου "κουβά" με καπάκι ή συναφές δεν πρέπει να καταστρέφουν τους σπόρους αλλά να τους διατηρούν.
Αν για οποιοδήποτε λόγο χαλάσουν θα πρέπει να ψάξουμε αλλού τις αιτίες και όχι στον τρόπο διατήρησης.
 
εγω παντα βαζω τα τσουβαλια την τροφη που περνω σε κουβαδες με καπακι. Τοσο καιρο δεν ειχα προβλιμα τωρα προχθες ανοιξα εναν κουβα κ ειχε μεσα ψειρα.λετε δλδ οτι δεν φτεει ο κουβας που ηταν κλειστος αλλα η τροφη;
 
Πολύ πιθανόν να υπάρχει θέμα με την τροφή. Καμιά φορά οι τροφές ξεμένουν περισσότερο χρόνο.
Εκτός αν με κάποιο λόγο κατάφεραν και τρύπωσαν στο δοχείο αποθήκευσης.
 
ειχα προβλημα με την τροφη που περνω για τα φλωρια και τις καρδερινες γτ δεν εχω πολλα και δεν την χαλαω γρηγορα. Να τριποσαν αποκλειεται. Οταν την εχω πολυ καιρο κλειστη πρεπει να την αεριζω κα8ολου;
 
Αν τοποθετηθούν οι σπόροι σε κλειστό δοχείο για μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει πρόβλημα... αν όμως ο χρόνος αποθήκευσης είναι μεγάλος δεν μπορώ να ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν. Φυσικά δε μιλάω για χύμα τροφές αλλά για συσκευασμένες σε σάκους που σε φυσιολογικές συνθήκες συντήρησης και κατανάλωσης δεν νομίζω να υπάρχει θέμα.
Η δημιουργία εντόμων μέσα στο μείγμα των σπόρων προϋποθέτει είτε κακή προετοιμασία των σπόρων είτε είσοδό των εντόμων (με κάποιο τρόπο) μέσα στο δοχείο συντήρησης και φυσικά απαιτείται υγρασία και κατάλληλη θερμοκρασία...
Οι σπόροι πριν τη συσκευασία τους καθαρίζονται από σκόνες, ξένα σώματα κλπ. και με ειδική διαδικασία νεκρώνονται και οι πιθανοί "ξενιστές" που έχουν μέσα τους. Όταν πρόκειται λοιπόν για συσκευασμένη "επώνυμη" τροφή αυτό είναι λίγο δύσκολο. Από την άλλη χρειάζεται μια πνοή αέρα για να μεταφέρει χιλιάδες αυγά από πολλά είδη εντόμων... και μερικά δευτερόλεπτα ανοικτό το δοχείο για να ολοκληρωθεί η επίσκεψη...
Όπως και να 'χει... ρίχνεις τους "άχρηστους" σπόρους σε κάποιο ανοικτό μέρος μακρυά από σπίτια να τους ξεδιαλύνουν τα άγρια πουλιά... και παίρνεις για τα φιλαράκια σου νέους καθαρούς και φρέσκους σπόρους.
Καλή συνέχεια
 
Επίσης ο κουβάς και γενικά τα δοχεία φύλαξης πρέπει να καθαρίζονται πρίν μπεί η καινούργια τροφή ώστε να αφαιρούνται τυχών υπολείμματα, διαφορετικά είναι σαν να τρώς το φαγητό σου στο ίδιο πιάτο χωρίς να το έχεις πλύνει νωρίτερα.
 
Back
Top