Φροντίδα Πόσες πατήθρες ανά 60αρα ζευγαρώστρα για 1 καναρίνι;

Γεια σας και παλι! 🙂
Διαβασα ολα τα σχολια σας, (ξανα)διαβασα το σχετικο θεμα με το πως τοποθετουμε τις πατηθρες (αναποδο τριγωνο σε 60αρα ζευγαρωστρα για ενα πουλακι) αλλα ομολογω οτι δεν καταλαβα ακριβως την διαταξη...
Τι παει πανω, τι κατω, τι δεξια, τι αριστερα... με μπερδεψε το σχεδιαγραμμα...
Για να καταλαβω τι εννοειτε, βαζουμε ξυλινες πατηθρες του μετρου (0,8 & 10mm) διαγωνια επανω, δυο επανω και μια η' δυο κατω;
Δηλαδη επανω, απο την μια γωνια του κλουβιου να φτασει στην αλλη; Το ιδιο και για κατω;
Η αρκει να ειναι σε ευθεια καθετα οι πατηθρες;
Πραγματικα μπερδευτηκα...
 
Η 8αρα θα ελεγα ειναι μικρη,10αρα 12 αρα για τον συνήθη σωματοτυπο των καναρινιών προτεινω.

Αναποδο τριγωνο 2 πανω δεξια αριστερα και μια στη μεση χαμηλα.

Για μενα το καλυτερο setup είναι 2 πανω, στη μεση δεν χρειαζεται φρονώ.
Στις ζευγαρωστρες εχω στην πλατη και στο μεσο βαση σουπιοκοκκαλου με μινι πατηθρακι, τα πουλια στην μετακινηση τους ποτε δεν χρησιμοποιούν το πατηθρακι αυτο παρα μονο οταν πανε στο σουπιοκοκκαλο.
Αυτο το φερνω ως παραδειγμα μη δυσκολίας στην μετακίνηση με 2 πατηθρες μονο.
 
Αντωνη, ευχαριστω για την απαντηση σου, ομως χρειαζομαι λιγη αναλυση ακομη (εχω φωτογραφικη μνημη και η θεωρια χωρις εικονα με δυσκολευει καπως).
Δηλαδη: βαζουμε μια ξυλινη πατηθρα οξιας10mm (του μετρου) διαγωνια απο αριστερα προς τα δεξια στην επανω μερια του κλουβιου (με αποσταση 10εκ υψος απο την οροφη του κλουβιου;), αλλη μια ξυλινη πατηθρα 12mm απο δεξια προς τα αριστερα στο ιδιο υψος με την πρωτη; Και συμπιπτουν σχηματιζοντας ενα 'Χ'?
Η' δεν συμπιπτουν κι απλα ακουμπουν οι ακρες τους στην μπροστινη προσοψη του κλουβιου, σχηματιζοντας 'μυτη'? Τοτε, που μπαινει η ποτιστρα;
Και οσον αφορα την κατω πατηθρα; Ποσα mm διαμετρος; Μπαινει στην μεση χαμηλα, ευθεια κι οριζοντια απο την μια μερια του κλουβιου (60εκ) στην αλλη κατα μηκος του;

Την βαση με το σουπιοκοκκαλο και το μικρο λεπτο πατηθρακι τους εχω κι εγω, αλλα βλεπω οτι τους αρεσει να καθονται εκει, το προτιμανε. Δεν ξερω αν εχει να κανει αυτο βεβαια που προς το παρον τους εχω πλαστικες πατηθρες, μια δεξια και μια αριστερα καθετα σε καθε ακρη του κλουβιου (αυτην την πλαστικη του μετρου με τις ραβδωσεις και μια αλλη που ειναι κουφια απο κατω, που ηταν σετ της ζευγαρωστρας) και να τα βολευει η μικρη πατηθρα ισως.
Σιγουρα θα ειναι καλυτερα με τις ξυλινες πατηθρες οξιας που προτεινετε (με ραβδωσεις η' χωρις;) οποτε εντος των ημερων θα τις παραγγειλουμε απο το ιντερνετ, να ειναι μια χαρα τα πουλακια και μ' αυτο.
Επισης, ποια ειναι η πιο καταλληλη θεση (αριστερα, δεξια, κεντρο) και υψος για την βαση-πατηθρακι με το σουπιοκοκκαλο;
Αυτα επι του παροντος, μενει να καταλαβω πληρως την διαταξη των ξυλινων πατηθρων, κι ολα κομπλε!
 
Όχι βέβαια...
[automerge]1544172646[/automerge]
Τα σχήματα που βλέπεις είναι από την ΠΡΌΣΟΨΗ και όχι από την ΚΆΤΟΨΗ του κλουβιού.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ααα... Τωρα καταλαβα Σπυρο...
Δεν ειχε διευκρινιστει αυτο στο σχετικο αρθρο και με ειχε μπερδεψει το σχημα με τοσες διαγωνιες γραμμες.
Οποτε εχω ηδη σωστα τις δυο πατηθρες, στην επανω θεση, ευθεια καθετα και δεξια κι αριστερα αντιστοιχα.
Να βαλω και μια στην μεση κατω χαμηλα η' ειναι περιττο; (για το αναποδο τριγωνο που λετε).
Η' την αλλη εκδοχη που υποθηκε, δυο πανω, δυο κατω;
Ρωταω γιατι βλεπω οτι οι αποψεις διιστανται και οι πιο εμπειροι σιγουρα ξερουν περισσοτερα...
 
Εάν μιλάμε για μια 60αρα ζευγαρώστρα εννοούμε 60cm μήκος 35-40cm πλάτος και 40-45cm ύψος. Οι πατήθρες λοιπόν τοποθετούνται κατά πλάτος και παράλληλα προς το πάτο του κλουβιού. Ούτε διαγώνια ούτε σε κλίση ούτε να τέμνονται κλπ και ούτε και πολύ κοντά στα πλαϊνά (όπως βλέπουμε το κλουβί από μπροστά) για να μην ακουμπά η ουρίτσα τους στα κάγκελα την ώρα που κάνουνε μεταβολή.:) Μια απόσταση 8-10cm από το πλάι είναι καλά.

Οι γνώμες για το πόσες θα βάλεις είναι πολλές και ποικίλες όπως είδες. Το πόσες θα βάλεις θα το κρίνεις εσύ από τα όσα διάβασες.
Εγώ είμαι τις άποψης δυο πάνω δυο κάτω με την λογική ότι έτσι δίνουμε την δυνατότητα περισσότερων πτητικών συνδυασμών- διαδρόμων. Άρα η λογική μου λέει: περισσότερες επιλογές = περισσότερη χαρά.

Εφόσον ο σύζυγος είναι ξυλουργός σίγουρα θα έχει ράβδους για καβίλιες. Μπορεί άνετα να φτιάξει όσες πατήθρες θέλεις διαμέτρου 10 & 12mm (Εγώ προσωπικά τους έχω και μια 8mm) και μήκος όσο το πλάτος του κλουβιού σου + 1cm ώστε να δημιουργήσει μια εγκοπή στις άκρες για να μπορούν να πιάνουν στα κάγκελα του κλουβιού και τέλος. Κι εγώ μόνος μου τις έφτιαξα. Αφού τις φτιάξει μπορείς να τις επαλείψεις με ελαιόλαδο και αφού στεγνώνουν να επαναλάβεις έως ότου να μην «τραβάνε» άλλο. Μετά είναι έτοιμες.

Το ζήτημα είναι να μην είναι πολύ φορτωμένο το κλουβί και να έχει χώρο για πτήσεις το πουλάκι:)
 
Δημητρη, ευχαριστω πολυ για την χρησιμη απαντηση σου!
Κατανοησα πληρως επιτελους το θεμα με τις πατηθρες.
Ευχαριστω ολους σας για τις απαντησεις, να ειστε καλα!
[automerge]1544193153[/automerge]
Δημητρη, μια διευκρινηση, ααν ξερεις να μου πεις.
Επειδη αναφερεις στις διαστασεις της 60αρας ζευγαρωστρας συγκεκριμενο πλατος και υψος, εγω αυτες που μεχρι τωρα εχω βρει απο το ιντερνετ, ειναι μεχρι 26εκ πλατος και 39εκ υψος.
Καμια προταση που μπορω να βρω αυτες με τις μεγαλυτερες διαστασεις; Η' καλυπτονται τα πουλακια και με το λιγο πιο μικρο μεγεθος σε πλατος και υψος;
 
Τελευταία επεξεργασία:
-> [page not found]

Ιδανική!
Βγάζεις το μεσαίο χώρισμα και έχεις τον ιδανικό χώρο για το μικρο σου. Ένα πουλάκι ανά ζευγαρώστρα.

Έχει το κάλο οτι αφαιρείται και το ταψάκι του πάτου και το πλέγμα για πολύ εύκολη καθαριότητα. Εννοείται όχι ταυτόχρονα γιατί τότε.. Πέταξε το πουλάκι:) Βγάζεις το ταψί, το καθαρίζεις, το βάζεις στην θέση του και μετά βγάζεις το πλέγμα το καθαρίζεις και βάζεις κι αυτό στην θέση του.

Αυριο το πρωι θα παρω τεσσερις απο αυτες για να.. Μετεσταγασω τα δικά μου μικρά:)

Μπορείς να πάρεις και τηλέφωνο στο συγκεκριμένο μαγαζί και να ζητήσεις τον Λεωνίδα για όλες σου τις απορίες και να του πεις ότι είσαι μέλος εδώ. Του έχω μιλήσει και ξέρει το site μας. Καλός και εξυπηρετικός άνθρωπος.
 
Χα! Δημητρη, αμα σου πω οτι αυτο ειχα βρει για να παρω! Τεσσερις κι εγω, δυο για τα δυο αρσενικα πουλακια που ηδη εχω (προς το παρον ειναι σε μια ζευγαρωστρα με χωρισμα) κι αλλα δυο τετοια κλουβια για τα επομενα δυο αρσενικα καναρινακια που θα παρω το επομενο φθινοπωρο.
Το petbirds το ανακαλυψα απο εδω που ειδα να αναφερεται σε καποιο σχολιο και εχει υπεροχα πραγματα και πολυ καλες τιμες (οπως και το petmat οπως ειδα) κι εχω σημειωσει να παρω μπολικα πραγματα απο εκει, γιατι τα εδω τοπικα καταστηματα δεν εχουν αυτα που θελω.
Ok, θα εχω υποψιν το ονομα του κυριου που μου ειπες, το σημειωνω και οταν παραγγειλω θα του πω οτι ειμαι μελος εδω και οτι απο το petbirds ανακαλυψα το birdmarket!
Ευχαριστω για την προταση λοιπον, τωρα ξερω τι θα παρω στα σιγουρα, κι επισης ειναι και πολυ κομψο σαν κλουβι απο αισθητικης αποψης!

Μια απορια ομως εχω ακομη.
Επειδη στο ιντερνετ, εχω δει οι ξυλινες πατηθρες οξιας να ειναι λειες κυλινδρικες, εχει καμια διαφορα για τα πουλακια αυτο, αν ειναι πιο ανετη στα ποδαρακια τους δηλαδη;
Ρωταω, γιατι οι ξυλινες καβιλιες οξιας του μετρου (ηδη μου πηρε ο αντρας μου νωριτερα, σε 0,8 -10-12mm) εχουν ραβδωσεις κατα μηκος του κιλυνδρου.
Ειναι ενταξει με τις ραβδωσεις, η να προτιμησω τις λειες;

Επισης, καθε φορα που θα πλενω τις ξυλινες πατηθρες, πρεπει να τις ξαναπερναω με ελαιολαδο η' αυτο ειναι μια διαδικασια που κανουμε στην πρωτη χρηση τους; Η' λαδωνουμε περιοδικα για συντηρηση του ξυλου;
Ερωτησεις, εεε; χαμος, 😀! 😛

Σημειωση: το birdmarket ηθελα να πω παραπανω.. Ουπς! Χε! 😛
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ειναι ενταξει με τις ραβδωσεις, η να προτιμησω τις λειες;

Kαλημέρα Μαρία, παρά το γεγονός ότι εγώ δεν έχω με ραβδώσεις, θεωρό ότι είναι καλύτερες για τα πουλάκια δεδομένο ότι στην φύση τα κλαδιά δεν ειναι λεία. Άρα κάτω από αυτή την λογική μάλλον τα φέρνουμε ποιο κοντά στην φύση με ραβδωτές πατήθρες.

Επισης, καθε φορα που θα πλενω τις ξυλινες πατηθρες, πρεπει να τις ξαναπερναω με ελαιολαδο η' αυτο ειναι μια διαδικασια που κανουμε στην πρωτη χρηση τους; Η' λαδωνουμε περιοδικα για συντηρηση του ξυλου;

Δεν χρειάζεται κάθε φορά. Ίσως κάθε εξάμηνο και αυτό αναλόγως την κατάσταση που είναι οι πατήθρες. Άλλωστε μπορείς και να τις αλλάζεις με καινούργιες γιατί το κόστος είναι μηδαμινό.

Σου παραθέτω και μια παλαιότερη φώτο ενός από τα κλουβιά μου. Στην συγκεκριμένη φώτο μπορείς να δεις την διάταξη των πατηθρων. Αυτή την στιγμή και βάσει των όσων έχω πει παραπάνω περί διαδρόμων κλπ κλπ έχω αφαιρέσει την μεσαία πατήθρα (αυτήν που στην φώτο κάθεται το πουλάκι. Έχουν μείνει οι τέσσερις ακριανές )

5.webp
 
Στην συγκεκριμένη φώτο μπορείς να δεις την διάταξη των πατηθρων.
Να πούμε όμως πως αυτό που βλέπουμε είναι πάρα πολύ.
Οι δυο κάτω σίγουρα είναι άχρηστες
 
Επισης οι πατηθρες καλο ειναι να παραμενουν λειες, κατα πρωτον γιατι δεν μπορουν να μιμηθουν τις "πατηθρες" της φυσης και κατα δευτερον για λογους υγιεινής.
Έπειτα μιλαμε για καναρινια, εχουν απολεσει προ καιρου την αγρια φυση τους.
 
Έχεις δίκιο να μπερδεύεσαι και επειδή το άρθρο δεν έχει διαστάσεις κλουβιών πιστεύω πως αφήνει και λάθος κατά τη γνώμη μου εντυπώσεις.
Μια απλή λογική λέει πως αν οι αποστάσεις είναι 25-30 εκατοστά το πουλί δεν πετάει και άρα δε γυμνάζεται αλλά πηδάει από πάτηθρο σε πάτηθρο.
Κι εμείς θέλουμε να πετούν.
Και για να σου δώσω το μέγεθος της βοήθειας που δίνουν οι πατήθρες στα πουλιά θα σου πω πως ακόμη και στις μεγάλες κλούβες πτήσης που έχω με μήκος 1,4 μέτρα και ύψος 70 εκατοστά έχω τρεις πατήθρες μεγάλες (ραβδωτές) τις δύο πάνω ψηλά και τη μια χαμηλά... στη μέση περίπου ώστε να υπάρχει χώρος και αποστάσεις για να πετούν.
Πάνω - πάνω έχω πολλά κοτάνθαρα (μικρές πατήθρες 5 εκατοστών) για να κουρνιάζουν τα πουλιά το βράδυ και μια κούνια περιστρεφόμενη για γυμναστική και παιχνίδι.
Στις ζευγαρώστρες αφήνω μόνο δύο κατά μήκος και μια μπροστά στη φωλιά όταν υπάρχει.
 
Kαλημέρα Μαρία, παρά το γεγονός ότι εγώ δεν έχω με ραβδώσεις, θεωρό ότι είναι καλύτερες για τα πουλάκια δεδομένο ότι στην φύση τα κλαδιά δεν ειναι λεία. Άρα κάτω από αυτή την λογική μάλλον τα φέρνουμε ποιο κοντά στην φύση με ραβδωτές πατήθρες.

Εγώ σε 76 άρα ζευγαρωστρα είχα μόνο 2. Τις κάτω που είχα βάλει αρχικά δεν τις χρησιμοποιούσε καθόλου. Αλήθεια, οι δύο κάτω ακριανες δεν λερώνονται;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@misalouris, Έχω δει στα βίντεο σου αυτές τις κλούβες (και τις πολυ εντυπωσιακές περιστρεφόμενες κούνιες!) και όντως έχω παρατηρήσει την λιτότητα που διατηρείς. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου! Ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο..

Αλήθεια, οι δύο κάτω ακριανές δεν λερώνονται;

Οχι διότι είναι ακριβώς παράλληλες με τις επάνω και έτσι τα περιττώματα πάνε κατευθείαν στον πάτο του κλουβιού.
 
Γεια και χαρα σε ολους! 🙂
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας αρχικα, με βοηθησαν πολυ, ας αρχισουμε ομως τα σχολια για περισσοτερες χρησιμες διευκρινησεις.
Δημητρη, καταλαβα, ευχαριστω και για την φωτο (γλυκα το καναρινακι σου) ομως οπως βλεπεις οι αποψεις διιστανται οσων αφορα των αριθμο των πατηθρων και να ειναι ραβδωτες η' λειες.
Οποτε, λαδωνουμε ανα 6μηνο τις ξυλινες πατηθρες και τις αντικαθιστουμε οποτε δουμε φθορα (1 φορα τον χρονο).
Επισης κατι που προσεξα στην φωτο σου με την ζευαγαρωστρα και χαρηκα, ειναι οτι οι πατηθρες στεκονται στην θεση που τις τοποθετησες, παρολο που δεν ειχε οριζοντιο πλεγμα στο κλουβι στα συγκεκριμενα σημεια.
Αυτο το σχολιαζω γιατι με προβληματιζε το υψος της θεσης των πατηθρων, γιατι στο κλουβι που μου προτινες να παρω (που αυτο ειχα ξεχωρισει κι εγω) δεν ειχε οριζοντιο πλεγμα στο σωστο σημειο, οποτε καταλαβα οτι 'μαγκωνει' η πατηθρα με την εγκοπη στο σημειο που θελουμε, επειδη πιεζει τα πλαι'να της ζευγαρωστρας.
Επισης, με μια μικρη βαση με σουπιοκοκκαλο με το ενσωματωμενο μινι πατηθρακι, στην μεση του κλουβιου, απο αυτα που εχω διαβασει, πιστευω πως θα εχει το πουλακι την επιγη για μια ενδιαμεση σταση χωρις να εμποδιζονται οι πτησεις του, αλλα και επιλογη για κουρνιασμα (τα δικα μου καθονται συχνα στο μινι πατηθρακι).

Τωρα, Αντωνη και Γιαννη και οι δυο ειστε εξαιρετικα εμπειροι με τα πτηνα και με εχετε βοηθησει πολυ με τις γνωσεις και τις απαντησεις σας και σας ευχαριστω πολυ.

Ομως, βλεπω οτι ο μεν Αντωνης προτεινει τις λειες κιλυνδρικες πατηθρες οξιας -για λογους υγιεινης- κι ο μεν Γιαννης εχει ραβδωτες πατηθρες οπως αναφερει.

Βρισκω λογικη την αποψη του Δημητρη του οτι οι ραβδωτες πατηθρες ειναι πιο κοντα στην 'φυση', εστω και τεχνητα, εχει λογικη ομως και το θεμα υγιεινης που αναφερει Αντωνης.
Τελικα τι ειναι καλυτερο;
Πιστευω πως με μια συχνη καθαριοτητα των πατηθρων (1 φορα την εβδομαδα) δεν θα υπαρχει θεμα με μικροβια, μυκητες κλπ. Τι λετε;
[automerge]1544438256[/automerge]
 
Back
Top