Φροντίδα Πόσο καιρό σας πήρε να εκπαιδεύσετε τον παπαγάλο σας και πως;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Giopant
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Giopant

PB New Member
Εγγραφή
30 Αυγ 2020
Μηνύματα
239
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα παιδια θα ηθελα να μου πειτε τις δικες σας εμπεριες με τους παπαγαλους σας δηλαδη τι ειδος είναι, ποσο καιρο σας πηρε για να τον εξημερωσετε τι κανατε για να τα καταφερετε, αν το πηρατε απο pet shop ή εκτροφεα.
Ευχαριστώ πολυ🙂
 
Καλησπέρα, λογικά αναφέρεσαι σε όσους αγόρασαν ένα πουλάκι από pet άγριο.

Γιατί συνήθως οι εκτροφείς δίνουν ήμερα πουλάκια.

Εγώ έχω 3 cockatiel αρσενικά, 3 ετών τα 2 (αδέλφια) αγορασμένα από pet αλλά τα πήρα περίπου 25 ημερών, οπότε δεν αντιμετώπισα θέμα εξημέρωσης.

( Το ίδιο και ο 3ος μου, μεγαλωμένος από μωρό στο χέρι, απλά αυτόν μου τον έδωσαν όταν ήταν ήδη 1,5 και ήταν και αυτός ήμερος)

Γενικά όμως δε νομίζω να σε βοηθήσει ένα τέτοιο "poll" σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα :) , οι περιπτώσεις είναι πολλές και μη ξεχνάς ότι έχουμε να κάνουμε ποικίλες προσωπικότητες ανθρώπων αλλά και πουλιών...με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θέλω να πω ότι εγώ και εσύ, έχουμε 2 "άγρια" πουλάκια ίδια ηλικίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους αφενός, ή και αν το καταφέρουμε θα γίνει στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Επίσης ποιος είναι ο στόχος; να μπορούμε να το βγάζουμε από το κλουβί ; Να μιλήσει, να κάνει "κόλπα" κλπ , τι ακριβώς θα θέλαμε να πετύχουμε;


Η εμπειρία παίζει ένα σοβαρό ρόλο στο να προσεγγίσεις ένα άγριο πουλάκι αλλά έχεις να κάνεις με ένα πλάσμα που έχει τη δική του προσωπικότητα.

Συμπερασματικά, θέλεις πολύ χρόνο, τεράστια υπομονή, σωστή τακτική και πολύ αγάπη για να τα καταφέρεις να εξημερώσεις ένα άγριο πουλάκι και πάλι δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.
 
Παλιότερα ειχα 2 budgie και ενα κοκατιλ αλλα δεν ασχολιομουν καθόλου. Τωρα εχω ενα ζευγαρι budgie 2 μηνες ακριβως. Εχω το χέρι μου διπλα τους και δεν τρομαζουν.Πως θα καταφέρω να ανεβαινουν στο χερι μου με άνεση? Για τον καιρό που τα έχω ειμαι σε καλό σημειο? Να σημειωθει οτι και τα 2 τα πηρα αγρια απο pet shop.
@Chrisad στοχος ειναι να τα βγαζω απο το κλουβι και απο ενα σημειο και μετα να ειναι σχεδον ολη την ημέρα (εκτος απο τις στιγμες που χρειάζεται) εκτος κλουβιου.@Tony Forpus κοιτα ασχολουμαι αρκετά σε καθημερινή βαση
 
2 μήνες είναι ένα αντικειμενικά πολύ μικρό διάστημα, τι ηλικίας είναι τα πουλάκια;

Είναι ζευγάρι να φανταστώ, το ζευγαράκι ίσως να είναι πιο δύσκολο από ότι να είχες ένα και να συγκέντρωνες ακόμα πιο εύκολα τη προσοχή του.

Όπως και να έχει αφού το ψάχνεις και ασχολείσαι έχεις αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Το να βγουν από το κλουβί είναι το μόνο εύκολο, να ξανα μπουν μέσα όπως και όταν πρέπει είναι το θέμα :)
 
Μικρούλια είναι μια χαρά, εννοώ ότι αν δεν είναι σε επίπεδο να σε "ακούνε" (να κάθονται στο χέρι σου μέχρι να τα βάλεις πάλι μέσα στο κλουβί) , είναι πακέτο να τα καταφέρεις.
 
@Chrisad μιας και ανεφερες οτι εχεις κοκατιλ επειδή πολλα ακούγονται και τα παντα είναι πιθανα πχ ενα lockedown. Αμα γίνει lockdown εχω σκοπο να παρω ενα κοκατιλ μιας και θα εχω πολύ χρονο. Μπορεις να μου πεις καποιες πληροφορίες ή θα τα παει καλα με τα budgie. Να σημειωθεί οτι δεν θα είναι στο ιδιο κλουβι βέβαια
 
@Giopant και εγώ δύο budjie έχω εδώ και μια εβδομάδα από petshop και μέσα στο κλουβί ανεβαίνουν στο χέρι μου είναι ζευγαράκι και στην αρχή με το που πλησίαζα πέταγαν από εδώ και από εκεί.οταν είμαι σπίτι έχω το κλουβί δίπλα μου και τους μιλάω, η ακόμα κ όταν βλέπω τηλεόραση ασ πούμε τα έχω κοντά μου.μολις είδα ότι δεν φοβούνται το χέρι μου στο κλουβί άρχισα να τα ταιζω από μακριά κ σιγά σιγά ανέβηκαν στο χέρι μου.ειδικα με το κεχρί κάνουν σαν πυρανχας 😂 βέβαια θα πρέπει να τους πάω το χέρι μου μπροστά τους για να αρχίσουν να τρώνε και να ανέβουν αλλά πιστεύω για μια εβδομάδα καλά είμαστε
 
@Giopant κοίτα γενικά τα κοκατιλ είναι ήρεμα πουλάκια και πολύ δεμένα με τον ιδιοκτήτη τους...θέλουν την προσοχή σου συνεχια αλιως θα νιώθουν παραμελημενα...αντιδρανε συνεχια σε καινούρια πράγματα και πολες φορές έχουν επιθετικές συμπεριφορές αν κάποιος η κάτι σε πλισιασει...πχ η αδερφή σου για παράδειγμα (άμα έχεις)...προτείνουμε να περπατάνε και να σκαρφαλώνουν...και είναι πολύ παιχνιδιάρικα
[automerge]1603783460[/automerge]
Τώρα σχετικά με αυτό που είπες...εγώ τον παπαγάλο μου τον πήρα άγριο από πετ σοπ...ο οποίος μέσα σε μια μέρα με έχει εμπιστευτεί στο μαξ και με αφήνει ακόμα και να τον χαιδευω...ειμουν αρκετά τυχερός...
 
@Xrhstosk κοίτα να δεις απο εκτροφεα δεν εχω παρει ποτε και θα προτειμουσα να παρω αλλα δεν εχω βρει κάποιον και δεν ξερω απο αυτα. Οπως ειπες το κοκατιλ ειναι ηρεμο ζωο. Εσυ ετυχες με ηρεμο.Αμα παρω απο pet shop υπαρχουν πιθανότητες για ενα ηρεμο κοκατιλ?
 
Πάντως επειδή το βλέπω συχνά το θέμα, και τα άγρια πουλάκια ξαναμπαινουν μια χαρά στο κλουβακι τους, απλά τα βγάζουμε(τους ανοίγουμε και οταν νιωσουν άνετα βγαίνουν) αρχικά σε σχετικά μικρο δωμάτιο και όταν περάσει αρκετή ώρα πάμε δίπλα τους ενα μακρυ ξυλάκι ή γνώριμη πατηθρα (ήρεμα, δεν τα κυνηγάμε με αυτο ούτε το παμε κατα πάνω τους απότομα, θέλουμε να ρθουν αυτά) και οταν ανεβούμε τους δίνουμε κεχρί ή αλλη λιχουδιά (από ταίστρα ή μακρυ τσαμπι αν δεν εχουν μάθει το χέρι). Μπορουμε να δέσουμε πάνω ενα κομμάτι τσαμπι κεχριού για καλύτερα αποτελέσματα. Μετα τα κατευθύνουμε αργα στο κλουβί στο οποίο έχουμε βάλει ελκυστικό φαί και νερό. Μπορεί να φύγουν τις πρώτες 10 φορές, υπομονή, την επόμενη φορα θα είναι πιο εύκολο.
Σε λίγο καιρό μαθαίνουν τον χώρο και μπαίνουν μονα τους μέσα.
Αν πάνε κάπου που δεν τα φτάνουμε πλησιαζουμε αργά στο απαγορευμένο σημείο ένα απωθητικό αντικείμενο (πχ σκουποξυλο) ωστε να το δουν και να πάνε απο την αντίθετη, ήρεμα και σταθερά, χωρίς να το τρομάξουμε ή να το ακουμπήσουμε. Το απωθητικό αντικείμενο εμφανίζεται μόνο στα απαγορευμένα σημεία ενώ στα υπόλοιπα εξαφανίζεται και το αφήνουμε ήσυχο.
Όταν ησυχάσει μπορουμε να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε/επιστρεψουμε στο κλουβί.
Τα σταντ και οι πατηθρες πάνω και εξω απ το κλουβί συχνά τα προτιμάνε αμέσως για να κάτσουν.
Οσο είναι έξω είμαστε ήρεμοι, μιλάμε ή τραγουδάμε γλυκά, βάζουμε ήπια μουσική που τους αρέσει, δεν κινούμαστε απότομα ή κατα πάνω του και παρακολουθούμε διαρκώς την γλώσσα του σώματος του.

Εμάς μας βοήθησε και στην εξημέρωση του Κρί-κι (ημιαγριο νεαρό ενήλικο budgie που μαζέψαμε απ τον δρόμο) το να βγαίνει έξω. Έξω μας εμπιστεύεται πιο πολυ παρα μεσα στο κλουβί. Σταδιακά το κλαδί/πατηθρα έγινε δάχτυλο (με ανταμοιβή) και όλα καλά. Τώρα προτιμάει τα κεφάλια 😛
 
@Giopant ναι μπορείς και ο δικός μου μόνος βγαίνει και μόνος μπαίνει. Από την δεύτερη μέρα το κατάλαβε και επιστρέφει μόνος του. Όχι δεν χρειάζεται να του κόψεις τα φτερά, δεν υπάρχει λόγος. Είναι ανούσιο!
 
Ωραια σκοπευω να τα βγαλω το Σαββατο σε ένα δωματιο σχετικα μικρο.Τι αντικείμενα δεν πρέπει να υπάρχουν στο δωμάτιο? Απλα ανοίγω την πορτα και περιμενω να βγουν και μετά να μπουνν? . Εγω να φανταστώ πρέπει να ειμαι μέσα στο δωματιο. Πιστευετε θα με μάθουν καλύτερα έτσι?
 
@Giopant κλειστά παράθυρα, κουρτίνες, φυτά, κάλυψε καθρέπτες και οτιδήποτε θεωρείτε επικίνδυνο (δεν ξέρω τι μπορεί να έχει ο χώρος), ανοίγεις την πόρτα κάθεσαι σε μια γωνία και απλά περιμένεις, εμένα ο δικός μου δεν βγήκε με την πρώτη, βγήκε μετά την 3η μέρα, και φυσικά θα είσαι εκεί πέρα για να επιβλέπεις.
 
@Giopant Όχι, μην τα κόψετε τα φτερά, δεν βοηθάει.
Εφόσον τα έχετε αρκετές μέρες ωστε να εχουν συνηθίσει τον χώρο και είναι ψύχραιμα μπορείτε. Πρέπει να εξασφαλίσετε πώς ο χώρος είναι ασφαλής από επικίνδυνα ή τοξικά αντικείμενα/υλικά/φυτα κλπ, κλειστά πορτοπαραθυρα/σίτες και σκεπασμένα τζάμια/καθρέφτες και οτι έχετε αρκετό χρονο και υπομονή. Επίσης να εχετε σταντ/ασφαλή ξύλα ή και πατηθρες εξω απ το κλουβί και παιχνίδια. Βοηθάει να μπαίνουν αν δεν έχετε σπορια και νερό εκτός κλουβιού τον πρωτο καιρό.
(Συγγνώμη για τις επαναλήψεις, δεν μου ειχαν εμφανιστεί οι υπολοιπες απαντήσεις ακόμα)
 
Υπαρχει περίπτωση να μην μπαινουν? Τοτε τι κανω? Επισης αυτο που ειπες @christina07 οτι μετα την 3 μερα βγήκαν τα δικα σου δλδ υπάρχει περίπτωση να τα αφησω να βγουν και να μην βγαινουν? Εννοω ενας παπαγάλος με την πρωτη ευκαιρία που θα εβλεπε ανοιχτη πορτα δεν θα ήθελε να βγει?
 
Back
Top