Το αυγό είναι μια πολύ καλή,
εξαιρετική θα έλεγα τροφή για όλα τα όντα, για τον άνθρωπο αλλά και για τα πτηνά.
Σε όλες τις περιπτώσεις είναι σωστό να καταναλώνεται
μετά από πολύ καλό βράσιμο (10-15 λεπτά) ώστε να εξολοθρεύονται ακόμη και τα πιο ανθεκτικά άτομα βακτηρίων της
σαλμονέλας και πιθανόν και άλλων παθογόνων ή νοσογόνων καταστάσεων που έχει.
Στα πτηνά λοιπόν μπορεί να δίνουμε άφοβα, το 1/4 ενός πολύ καλά βρασμένου αυγού (με το τσόφλι του) μια δυο φορές την εβδομάδα προσέχοντας να μη μένει περισσότερο της μιας ημέρας ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
Η επιστημονική "ανάλυση" του αυγού μας έχει δώσει:
Για το λεύκωμα -
ασπράδι :
- Νερό 85-90%
- Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
- Λίπος 0,25%
- Τέφρα 0,6%
- Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
- Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων
Για τον
κρόκο - λέκιθο
- Νερό 45-51%
- Πρωτεΐνες 16-17%
- Λίπος 31-36%%
- Τέφρα 1,3%
- Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Αν σκεφτούμε πως
ένα και μόνο αυγό έχει την διατροφική αξία δύο (2) ολόκληρων λίτρων γάλακτος (!) ή μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας (100 γρ). Πέραν αυτού, περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης πολύ υψηλής ποιότητας, πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού.
Εξ' αιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης των παραπάνω είναι κατάλληλο για τη διατροφή και τη γαλουχία των νεοσσών των πτηνών μας και αποτελεί από μόνο του σχεδόν πλήρη και ολοκληρωμένη τροφή.
Πολλές φορές έχει απασχολήσει την ομάδα μας αυτό το θέμα και ασφαλώς μπορείς να διαβάσεις κάποια σχετικά θέματα,
Βραστα αυγα ή αυγοτροφη του εμποριου στα καναρινια; • PetBirds
πηγή