Αναπαραγωγή Πότε εκκολάπτονται τα αυγά των Ζέμπρα και πότε τρώνε μόνα τα μικρά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nayia lem
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Nayia η υπόθεση είναι τελειωμένη. Και ένσπορα να είναι κάποια, το θηλυκό αδυνατεί να ζεστάνει και να περιποιηθει όλο αυτό τον αριθμό αυγών. Εγώ θα σου έλεγα να βγάλεις την φωλιά για να μην πάθει υπερκόπωση το θηλυκό. Σουπιοκοκαλο έχεις στο κλουβί; Μπορείς να ανεβάσεις μια φώτο που να φαίνεται όλο το κλουβί;
 
Καλημέρα σήμερα είχα ακόμη μια έκπληξη.Μετά από 16 αυγά. Βγήκαν τα πρώτα 2 ζεπρακια μωρά...
 

Συνημμένα

  • Screenshot_20190501-124434_Gallery.webp
    Screenshot_20190501-124434_Gallery.webp
    24,9 KB · Προβολές: 22
  • Screenshot_20190501-124911_Gallery.webp
    Screenshot_20190501-124911_Gallery.webp
    46,6 KB · Προβολές: 20
Εντάξει αυτό δεν το περίμενα με τίποτα.
Νάγια πρέπει να κάνεις ωοσκοπηση στα υπόλοιπα ώστε να αφαιρέσεις τα άσπορα. Σε λίγο το θηλυκό θα δίνει σημασία μόνο στους νεοσσούς.
 
Νάγια πρέπει να κάνεις ωοσκοπηση στα υπόλοιπα ώστε να αφαιρέσεις τα άσπορα
Δεν συμφωνώ Γιάννη. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει όταν το είχαμε πρωτοπεί. Αυτή τη στιγμή και με τέτοιου είδους φωλιά μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει μια ωοσκοπηση.

Ούτε κι εγώ το περίμενα. Να σου ζήσουν!
 
Το ξέρω Ζωή αλλά το θηλυκό πλέον δεν θα ασχολείται πάντα με τόσα αυγά. Κάποια στιγμή θα τα παρατήσει και θα ασχοληθεί με το μεγάλωμα των νεοσσων. Και εάν μέσα σε αυτά που παρατήσει είναι και κάποιο ένσπορο;
Εγώ θα σου έλεγα να κάνει όσο ποιο διακριτικά και ήσυχα μπορείς την ωοσκοπηση. Αν το κλουβί έχει χώρισμα το βάζεις και κάνεις την δουλειά σου. Είναι κρίμα για το ζευγάρι να ασχολείται με τόσα αυγά.
 
Ασφαλώς και μπορει να κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο. Αυτή τη στιγμή όμως και με τόσα αυγά και δύο τόσο μικρούς νεοσσούς είναι επικίνδυνο να επιχειρήσει κάτι τέτοιο σε τέτοιου είδους φωλιά. Το ατύχημα είναι σχεδόν βέβαιο.
Η ωοσκοπηση επρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
 
Συμφωνώ απόλυτα με την Ζωή, δεν χρειάζεται να γίνει ωοσκόπηση τώρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το θηλυκό κατάλαβαίνει και γνωρίζει ποιά αυγά είναι ένσπορα, δεν είναι τυχαίο που κατάφερε μέσα από 16 αυγά να εκκολάψει μέχρι στιγμή 2 νεοσσούς με επιτυχία.
Το θηλυκό σίγουρα συγκέντρωσε τα σωστά αυγά για να κλωσήσει και σε λίγες ημέρες όταν εκκολαυτούν και τα υπόλοιπα ένσπορα το ζευγάρι μάλλον θα πετάξει έξω από την φωλιά τα άσπορα ή απλά θα τα βάλει στην άκρη.
Αυτό που προέχει τώρα είναι η σωστή τροφοδοσία των γονιών με βραστό αυγό, αυγοτροφή και σπόρους για να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

@Nayia να χαίρεσαι τα μικρά και τους γονείς!
 
Καλημέρα δυστυχώς πέθανε το 1 μωρό χθες. Δεν ξέρω γιατί.
 

Συνημμένα

  • received_524288247977293.webp
    received_524288247977293.webp
    147,8 KB · Προβολές: 28
  • received_443347092901398.webp
    received_443347092901398.webp
    81,3 KB · Προβολές: 24
Εμ γιατί άλλο, ή με τα αυγά θα ασχολούνταν ή με τα μικρά. Είναι πολύ πιθανό να το πάτησε κατά λάθος στην προσπάθεια της να μαζέψει τα υπόλοιπα αυγά. Σου εύχομαι να ζήσει το άλλο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.
 
Εμ γιατί άλλο, ή με τα αυγά θα ασχολούνταν ή με τα μικρά. Είναι πολύ πιθανό να το πάτησε κατά λάθος στην προσπάθεια της να μαζέψει τα υπόλοιπα αυγά. Σου εύχομαι να ζήσει το άλλο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.
Αρχικά πρότεινες να κάνει ωοσκοπηση γιατί στην περίπτωση που υπήρχαν ενσπορα αυγά θα ήταν κριμα να τα παρατήσει αφού πλέον θα ασχολείται με τους νεοσσούς. Τώρα αποδίδεις τον θάνατο στην ενασχόλησή της μητέρας με τα αυγά.

Δεν αντιλέγω, είναι λάθος να έχει η φωλιά μέσα τόσα αυγά, αλλά το πράγμα ξεκίνησε στραβά. Στα δικά σου ζευγάρια έχεις επέμβει σε τέτοιου είδους φωλια τις πρώτες μέρες που σκανε τα μικρά; Επειδή ζευγαρωνα πολλά ζευγάρια για πάνω από δέκα χρόνια, θα σου πω ότι καμιά φορά θεωρητικά υπάρχουν πολλές λύσεις που πρακτικά δεν είναι εφικτές. Η ωοσκοπηση έχοντας τέτοιου είδους φωλιά ενέχει κινδύνους ακόμη και όταν δεν υπάρχουν νεοσσοί.

Το μικρό δεν φαίνεται καν ταισμενο και αυτό δεν οφείλεται σίγουρα στα αυγά. Το θηλυκό ζεμπρακι (όταν δεν πρόκειται για άπειρο που σε αυτήν την περίπτωση η αποτυχία δεν εξαρτάται από τα αυγά) θα ασχοληθεί και θα ταισει τα μωρά του ο κόσμος να χαλάσει. Σου έχει τύχει στα ζευγάρια σου κάτι διαφορετικό;

Δυστυχώς χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες, την κατάσταση των γεννητορων και πολλά πολλά άλλα και χωρίς να είμαστε φωτεινοί παντογνώστες που είναι σε θέση να βγάλουν διαγνωση από μια φωτογραφία, καλό είναι να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.
 
Κοίταξα να δω το άλλο μωρό και ανησύχησα δεν το βρήκα μέσα έβγαλα την φωλιά. Απο 16 αυγά 9 είχε μέσα Τώρα και δυστυχώς βρήκα ακόμη 2 νεκρά. Τώρα δεν έχει μωρά μόνο 9 αυγά. Εκανα με το κινητό μου αυγόσκοπιση και απο τα 9 αυγά 2 έχουν μέσα μωρό τα είδα να κινούντε για τα αλλα δεν ξέρω . Τα έβαλα και τα 9 μεσα Τώρα και ο Θεός βοηθός.άποψη μου δεν τα τάιζε.
 
Άλλο πράγμα είναι όμως Ζωή να προσπαθεί να ζεστάνει δύο νεοσσούς και 2-3 αυγά και άλλο 2 νεοσσούς και 14 αυγά. Αν το είχατε σκεφθεί αυτό μερικοί και δεν προτείνατε διαφορά μόνο και μόνο για να πείτε κάτι δεν θα είχαν πάρει τέτοια τροπή τα πράγματα. Και ναι, και το πιστευω και το υποστηρίζω ή με τα αυγά θα ασχολούνταν ή με τους νεοσσούς. Όπως βλέπεις τι ωοσκοπηση θα έκανε τι όχι πάλι απώλειες θα είχε. Δηλαδή όταν προσπαθούσε να βγάλει τον νεκρό νεοσσο δεν υπήρξε αναστάτωση στην φωλιά, αυτό ισχυρίζεσαι. Και όταν θα βγάλει τα άσπορα αυγά μετά από μέρες δεν θα υπάρξει αναστάτωση στην φωλιά; όπως και τον άλλο νεοσσο γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζήσει.
Καλύτερα να σκεφτόμαστε μερικά πράγματα και οχι επειδή έτυχε σε εμάς 2-3 φορές να βγάλουμε πουλιά σημαίνει ότι θα είναι μέλι γάλα σε όλους.
[automerge]1556877693[/automerge]
Κοίταξα να δω το άλλο μωρό και ανησύχησα δεν το βρήκα μέσα έβγαλα την φωλιά. Απο 16 αυγά 9 είχε μέσα Τώρα και δυστυχώς βρήκα ακόμη 2 νεκρά. Τώρα δεν έχει μωρά μόνο 9 αυγά. Εκανα με το κινητό μου αυγόσκοπιση και απο τα 9 αυγά 2 έχουν μέσα μωρό τα είδα να κινούντε για τα αλλα δεν ξέρω . Τα έβαλα και τα 9 μεσα Τώρα και ο Θεός βοηθός.άποψη μου δεν τα τάιζε.
Εχεις ακόμη ενδοιασμούς τώρα Ζωή; 😉
 
Αν το είχατε σκεφθεί αυτό μερικοί και δεν προτείνατε διαφορά μόνο και μόνο για να πείτε κάτι δεν θα είχαν πάρει τέτοια τροπή τα πράγματα.
Καλύτερα να σκεφτόμαστε μερικά πράγματα και οχι επειδή έτυχε σε εμάς 2-3 φορές να βγάλουμε πουλιά σημαίνει ότι θα είναι μέλι γάλα σε όλους.
Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μην σου απαντησω.
 
Αν το είχατε σκεφθεί αυτό μερικοί και δεν προτείνατε διαφορά μόνο και μόνο για να πείτε κάτι
@Γιαννης17 προσωπικά ποτέ δεν προτείνω κάτι αν δεν το πιστέυω.
Σε γέννα που είχα με 8 αυγά βγήκαν 4 νεοσσοί (και 4 άσπορα) και στην πρώτη γέννα με 2 αυγά βγήκαν 2 νεοσσοί εκ των οποίων ο ένας πέθανε 10 ημερών.
Αυτό που θα πρότεινα τώρα στην @Nayia είναι όταν γεννηθούν οι δύο νεοσσοί που ειδε στην ωοσκόπηση να αφαιρέσει όλα τα υπόλοιπα αυγά απότην φωλιά.
 
Όταν όμως Γιάννη τις πρότεινα να κανει ωοσκοπηση στην Νάγια, πέσατε να με φάτε ορισμένοι. Τώρα που έκανε δεν λέτε τίποτα και τις προτείνεις κιόλας να ξανακάνει. Εδώ δηλαδή δεν υπάρχει ενόχληση στην φωλιά.
Λυπάμαι αλλά δεν θα συμμετάσχω άλλο στο θέμα. Εύχομαι καλά μυαλά. Νάγια ελπίζω την επόμενη φορά να τα θυμηθείς αυτά. Καλή συνέχεια και σου εύχομαι να πάνε όλα καλά.
 
Αυτο θα κάνω. Κρίμα. Τα μωρά που χάθηκαν.
Όταν έιμαστε στην αρχή πάντα κάνουμε και λάθη (16 αυγά στην φωλιά), το καλό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι.
Αυτό που προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ είναι η τήρηση ενός ημερολογίου που σημείωνα τις ημερομηνίες γέννησης των αυγών, το αριθμό τους και την συμπεριφορά των πουλιών.
Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζεις ακριβώς τις ημερομηνίες εκκόλαψης και θα πράττεις αναλόγως.

Καλή συνέχεια!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Παιδιά πιστεύω πως είμαστε από την ίδια πλευρά... και κακώς αναζητούμε ευθύνες.
Κάθε φορά δίνουμε συμβουλές σύμφωνα με όσα πιστεύουμε (για την περίπτωση) ως απαραίτητα.
Κανείς από μας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του ειδικού γιατί απλά δεν είμαστε και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ως σωστά όσα προτείνουμε γιατί πιθανόν να μην είναι.
Όλοι μαζί προσπαθούμε να βοηθήσουμε..
Κι αυτή είναι η σωστή πλευρά...
Και σ' αυτή ας παραμείνουμε.
Εντάξει;
 
Back
Top