Φάρμακα Πότε μπορεί να επαναληφθεί η εφαρμογή του Pulmosan;

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Σε αυτό το θέμα γίνεται μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ποιος είναι τελικά ο σωστός χρόνος για να επαναληφθεί η εφαρμογή του Pulmosan, όταν κάνουμε θεραπεία για τα ακάρεα της τραχείας (Sternostoma tracheaacolum).

Σχετικό περιεχόμενο​

Pulmosan - Beaphar
 
Μη λησμονήσεις άλλες δύο εφαρμογές από το pulmosan με απόσταση επτά ημερών.
θα πρεπει να βαλεις ναι μετα απο τεσσερις βδομαδες...
Νομίζω υπάρχει διαφορετική άποψη εδώ...

To άρθρο: https://petbirds.gr/product/beaphar-pulmosan/
αναφέρει αυτό:
Επανάληψη θεραπείαςΓια την αποφυγή της μετάδοσης του ακάρεος σε όλα τα άλλα πτηνά, από ένα πτηνό το οποίο σας διέφυγε της προσοχής, συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας μετά από 4 εβδομάδες. Δεδομένου ότι οι ταΐστρες και οι ποτίστρες αλλά και οι λεκάνες στις οποίες τα πτηνά κάνουν μπάνιο, ενδέχεται να αποτελούν πηγές νέας μετάδοσης της νόσου, συνιστάται ο εξονυχιστικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των δοχείων.

Γιάννη εσύ γιατί λες ανά βδομάδα; Να το λύσουμε το θέμα να μην υπάρχουν παρερμηνείες γι αυτό σε ρωτάω.. :)
 
Από αυτά που γνωρίζω, συζητήσεις καλά ενημερωμένων και μη ο κύκλος ζωής στα ακάρεα της τραχείας είναι 7 ημέρες...
Είμαι όμως πάντα πρόθυμος να ακούσω οτιδήποτε τεκμηριωμένο και διαφορετικό.
 
Αφου διαβασες βρε τις οδηγιες τοτε γτ εκανες λαθος τον τροπο εφαρμογης;
Στης οδηγειες λεει στο λαιμο σε γυμνο σημειο, οποτε δεν ηξερα αν εννοει σβερκο η απο κατω... :D

Εγω απ οτι διαβασα σε διαφορα αρθρα οπως κ εδω μεσα(γιατι αν δεν παθεις δεν θα κατσεις να ψαξεις) πιστευω πως δυο τρεις φορες ανα 7 ημερες ειναι οτι καλυτερο για να εισαι σιγουρος. Και αυτο σκοπευω να κανω. Το θεμα ειναι αν ειναι σωστο να βαλω και στο αλλο μου πουλακι, για προληψη, γτ δεν εχει παρουσιασει κατικαι φοβαμαι μην τρομαξει η παθει κανενα σοκ και χασει το κελαϊδημα του. Εσεις τι προτεινετε;να περιμενω μπας και δω κανενα συμπτωμα ή να του βαλω μια σταγωνα;
Σας ευχαριστω πολυ ολους παιδια, η βοηθεια που μου δινετε ειναι πολυτιμη, γτ ημουν ασχετος εντελος απο τετοια θεματα.
 
Γιάννη εσύ γιατί λες ανά βδομάδα; Να το λύσουμε το θέμα να μην υπάρχουν παρερμηνείες γι αυτό σε ρωτάω.. :)
Κι εγώ έχω ξαναδιαβάσει και τις δύο απόψεις και θα ήθελα μια συζήτηση επί του θέματος. Το φάρμακο βέβαια γράφει μετά ένα μήνα επανάληψη. Αλλά έχω διαβάσει από αρκετούς για το 7ήμερο.
 
Από αυτά που γνωρίζω, συζητήσεις καλά ενημερωμένων και μη ο κύκλος ζωής στα ακάρεα της τραχείας είναι 7 ημέρες...
Είμαι όμως πάντα πρόθυμος να ακούσω οτιδήποτε τεκμηριωμένο και διαφορετικό.

Ο κτηνίατρος μου συνέστησε (όταν χρειάστηκε το καναρίνι μου) να ξαναβάλω 1 σταγόνα pulmosan (στο γυμνό σβέρκο του πουλιού) σε 10 ημέρες (από την πρώτη εφαρμογή) και την τρίτη σταγόνα σε ένα μήνα (μετά την 2η εφαρμογή).
 
Κι εγώ έχω ξαναδιαβάσει και τις δύο απόψεις και θα ήθελα μια συζήτηση επί του θέματος. Το φάρμακο βέβαια γράφει μετά ένα μήνα επανάληψη. Αλλά έχω διαβάσει από αρκετούς για το 7ήμερο.
Ο κύκλος ζωής των ακάρεων της τραχείας είναι έξι μέρες, οπότε δίνουμε την έβδομη επαναληπτική για να προλάβουμε τη δημιουργία καινούργιου κύκλου από τα ακάρεα που δεν εξοντώθηκαν με την πρώτη εφαρμογή του φαρμάκου.

Αυτό που γράφουν οι οδηγίες του Pulmosan είναι κάτι που το συζητάμε καιρό αλλά άκρη δεν έχει βρεθεί ακόμη. https://community.petbirds.gr/threads/Επαναληπτική-χορήγηση-pulmosan.4945/
 
το συζητάμε καιρό αλλά άκρη δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Ευχαριστώ πολύ Σταύρο, μήπως μια επικοινωνία με την εταιρεία;

Με λίγο ψάξιμο, όντως όλα τα στοιχεία που δίνονται είναι για 6ήμερο εβδομαδιαίο κύκλο ζωής.
Κάποια σχετικά:
https://books.google.gr/books?id=-o...f life of tracheal mites in canaries?&f=false
&
http://www.finchinfo.com/health/diseases/air_sac_mites.php
Άρα καταλήγουμε στην 7ήμερη επανάληψη;
 
Να "ταράξω" κάπως την συζήτηση και να πω πως γίνεται από πολλούς χρήση του σκευάσματος μέσα στο στόμα των πουλιών ή θα σας φανεί πολύ;
 
Άρα καταλήγουμε στην 7ήμερη επανάληψη;
Προσωπικά εκεί έχω καταλήξει από καιρό αλλά δεν μπορώ να το προτείνω για το Pulmosan μιας και το λόγο έχει η εταιρία που το παρασκευάζει.

Είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις με τη συγκεκριμένη εταιρία. Θα προσπαθήσω και τηλεφωνικώς για να δούμε αν θα βγει κάτι.
 
Έψαξα κάμποσα ώρα στο διαδικτυο, ώστε να βρω τον κύκλο ζωής των ακάρεων της τραχείας, αλλά δυστυχώς οι λεπτομέρειες δεν είναι επαρκείς για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Πράγματι μιλάμε για κύκλο ζωής 7 ημερών. Αλλα πουθενά δεν αναφέρει αν οι προνύμφες και νύμφες ωριμάζουν σε συγκεκριμένο χρόνο, αν είναι ευάλωτες στα φάρμακα και σε πόσες ημερες το θηλυκό κάνει αυγά. Οποτε είναι όντως ασαφές, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον το ποτέ επαναχορηγούνται τα πουλακια. Το θέμα όμως είναι οτι αφενός δεν υπάρχει μέχρι σήμερα φάρμακο που να εξαφανίζει δια παντός τα ακάρεα της τραχείας, μια και δηλώνεται χαρακτηριστικά οτι απλως μειώνει δραστικά μεν, αλλα οχι ολοσχερώς τον πληθυσμό τους και αφετέρου οτι τα τρία φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν διαφορετική οδό απορρόφησης: το ένα δλδ έξω αυτών μπαίνει στο πόσιμο νερό, το άλλο επαναλαμβάνεται στη χορήγησή του εβδομαδιαίως κλπ.
Το ζήτημα που τίθεται είναι ως εξής: σκοτώνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, επαναλαμβάνουμε σε μια εβδομάδα μια και ο κύκλος ζωής είναι έξι ημερες, και επειτα ο επόμενος χρόνος εφαρμογής θα πρέπει να είναι ακριβώς πριν την ωοτοκία των ατόμων που θα προκύψουν απο τα εναπομείναντα αυγά, το οποίο δεν ξέρουμε ποτέ θα γίνει. Ο ίδιος θα ακολουθούσα το σχήμα : πρώτη δόση, επανάληψη σε μια εβδομάδα, 2η επανάληψη σε μια εβδομάδα και 3η επανάληψη σε 15 ημερες απο την τελευταία εφαρμογή.
Επισης λέγεται, οτι τις δυο πρώτες ημερες απο την κάθε εφαρμογή, ο πληθυσμός των ακάρεων που θανατώνεται, στην περίπτωση που είναι μεγάλος μπορεί να αποφραξει τις αεροπορίες οδούς και το πουλάκι να πεθάνει, όπως επισης και οτι ενδεχομένως να χρειαστεί αντιβίωση ευρέως φάσματος για δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που προέρχονται απο την προσπάθεια των ακάρεων να αγκιστρωθουν σε διάφορους ιστούς του πουλιού, για να αποφύγουν το τοξικό περιβάλλον που δημιουργείται απο το φάρμακο.
Καλή επιτυχία στην προσπαθειά σου. Να θυμάσαι όμως οτι μπορεί να μην προκειται για ακάρεα, αλλα για κάποια αναπνευστική λοίμωξη, η οποία αντιμετωπίζεται ειτε με ζεστό περιβάλλον ειτε με την ανάλογη αντιβιοτική αγωγή.
 
γίνεται από πολλούς χρήση του σκευάσματος μέσα στο στόμα των πουλιών ή θα σας φανεί πολύ;
Προσωπικά θα το έκανα μόνο αν υπήρχε επιστημονική αναφορά και όχι απλά μια κατατεθειμένη εμπειρία έστω και εξαιρετικά έμπειρου ατόμου. Γιατί άλλος ο χειρισμός ενός έμπειρου εκτροφέα και άλλος ο δικός μου ενός απλού ερασιτέχνη.
δεν υπάρχει μέχρι σήμερα φάρμακο που να εξαφανίζει δια παντός τα ακάρεα της τραχείας,
Ακριβώς αυτό διάβασα κι εγώ, όπου διάβασα γι' αυτά. Κάποιοι προτείνουν την περίοδο της καραντίνας στα πουλιά να κάνουμε εφαρμογή για ακάρεα στο νεοεισερχόμενο πτηνό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Πράγματι μιλάμε για κύκλο ζωής 7 ημερών. Αλλα πουθενά δεν αναφέρει αν οι προνύμφες και νύμφες ωριμάζουν σε συγκεκριμένο χρόνο, αν είναι ευάλωτες στα φάρμακα και σε πόσες ημερες το θηλυκό κάνει
Είχα διαβάσει κάποτε ότι ο χρόνος των έξι ημερών αναφέρεται στο διάστημα από τη γέννηση των αβγών μέχρι την ενηλικίωση (σεξουαλική ωρίμανση) ακάρεων αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι την πηγή της πληροφορίας.

Ο λόγος που υποπτεύομαι ότι προτείνεινει η Beaphar η επαναληπτική θεραπεία, εφόσον χρειάζεται, να γίνεται μετά από τέσσερις εβδομάδες είναι γιατί το φάρμακό τους καλύπτει το πουλί για όλη τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων οπότε πρόκειται για ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί η δημιουργία νέας προσβολής από τυχόν εναπομείναντα από την πρώτη εφαρμογή ακάρεα.

Έχω στείλει ένα email στην εταιρία οπότε ας περιμένουμε λιγάκι να δούμε τι θα πουν.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι να ξεκινούμε τη θεραπεία μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά, γιατί σύμφωνα τουλάχιστον με τον Dr Coutteel οι περιπτώσεις που ασθενούν τα καναρίνια από ακάρεα της τραχείας είναι ελάχιστες οπότε, ίσως το πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε κάποιες περιπτώσεις να μην οφείλεται στον τρόπο χορήγησης αλλά στον εάν χρειαζόταν εξαρχής.
 
Αφτο με τον κυκλο των ακαριων το διαβασα και εγω σε ενα φαρμακο που παλι εχει ιβερμεκιτινη και ειναι τησ ταφαρμ που λεει βαζεισ δυο σταγονεσ την μια βδομαδα παιρναν δεκα μερεσ και βαζεισ αλλεσ δυο σταγονεσ εννοει δυο διαφορετικεσ μερεσ κ τελοσ... Τωρα μανησυχισατε κ μενα κ σκεφτηκα να του βαλω μια σταγονα ακομα μετα τεσσερισ βδομαδεσ... Μηπωσ να βαλω και γω σε εφτα. Αλλα ρε παιδια κανονικα οτι λενε οι οδηγιεσ πρεπει να κανουμε.. Αυτοι κτ θα ξερουν για να τολενε τι ετσι στην τυχη,?μια γνωστη μ ειχε καναρινι το καναρινι επαθε πνευμονια πηρε αντιβιωση οι οδηγιεσ λεγαν 6 σταγονεσ αυτη εβαλε 8 κ παει το καναρινι.. Ασχετο αλλο παραδειγμα.. Πρεπει να προσεχουμε μαφτα εγω προτεινω να μενουμε στισ οδηγιεσ.. Τι να π ω αμα επικοινωνιστε με την εταιρια πειτε κ μενα :)
 
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή δοκιμών, πειραμάτων ή ακόμη και στατιστικών.
Μάλιστα μας είχε απασχολήσει το ίδιο θέμα πολλές φορές στο παρελθόν... https://community.petbirds.gr/threads/dr-peter-coutteel-σχετικά-με-τα-ακάρεα-της-τραχείας-στα-πτηνά.23651/#post-265550
Κάθε εκτροφέας πουλιών, μικρός ή μεγάλος... Πορεύεται με αυτά που κατά καιρούς υπό μορφή φήμης, πληροφορίας ή πειραματισμού μαθαίνει και στην καλύτερη με τον ίδιο τρόπο τα μεταφέρει στους "γνωστούς". Διαφορετικά (όπως είθισται) τα κρατά επτασφράγιστο μυστικό στην προσπάθεια να σταθεί αυτός πρώτος μονόφθαλμος στη χώρα των τυφλών.
Δυστυχώς στα χρόνια που τέτοιες πληροφορίες έφταναν στα αυτιά μου δεν είχα τη σύνεση να τις καταγράψω και να τις αρχειοθετήσω όπως συμβαίνει τώρα.
Στα πλαίσια όμως αυτής της πολύ καλής συζήτησης θα καταθέσω πως είμαι μάρτυρας χορήγησης σε ολόκληρο το πτηνοτροφείο του φαρμάκου από το στόμα των πουλιών... συμμετείχα ως βοηθός στη φαρμακοδοσία τους. Μπορώ επίσης να καταθέσω πως ορατά κακές επιπτώσεις δεν υπήρχαν στα πουλιά ακόμη και μετά την τρίτη και τελευταία δόση.
Σε συζήτηση που είχα με "φίλο" μου πτηνίατρο σχετικά με το θέμα η απάντηση που πήρα ήταν "αν κινδυνεύει να χαθεί το πουλί από απόφραξη τότε είναι καλύτερα να ρισκάρεις με το δηλητήριο...".
Όλα αυτά όμως είναι off the record, γι' αυτό και δεν κάνω αναφορά στο όνομά του.
 
Σε συζήτηση που είχα με "φίλο" μου πτηνίατρο σχετικά με το θέμα η απάντηση που πήρα ήταν "αν κινδυνεύει να χαθεί το πουλί από απόφραξη τότε είναι καλύτερα να ρισκάρεις με το δηλητήριο...".
Όλα αυτά όμως είναι off the record, γι' αυτό και δεν κάνω αναφορά στο όνομά του.
Δεν καταλαβα δηλαδη κινδινευει με αποφραξη
 
Δεν καταλαβα δηλαδη κινδινευει με αποφραξη
Όταν ο πληθυσμός από τα ακάρεα είναι μεγάλος υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του αεραγωγού.
Οι ήχοι που ακούμε στην ανάσα άρρωστων πουλιών προέρχονται πιθανόν... από τη δυσκολία αναπνοής τους.

Ωραία, χρήσιμα. Για ποιο φάρμακο μιλάμε;
Για το pulmosan Μαρία
 
Λοιπόν, η απάντηση της Beaphar για τη χρήση του Pulmosan.

Η ερώτησή μου: Για ποιο λόγο προτείνετε την επανάληψη της εφαρμογής του Pulmosan (εάν χρειαστεί) σε τέσσερις εβδομάδες, από τη στιγμή που ο κύκλος ζωής των ακάρεων είναι 6-7 ημέρες και άρα θα ήταν προτιμότερο να επαναληφθεί μετά από εφτά μέρες ώστε να προληφθεί η δημιουργία δεύτερου κύκλου ζωής από τυχόν εναπομείναντα από την πρώτη εφαρμογή ζωντανά ακάρεα.
Good Morning Stavros

Our parent company in Holland have advised us that under laboratory conditions, it is indeed possible to breed mites within 6 days, but in nature, it takes longer for nymphs to turn into mites. For hobby farm chickens, the cycle for mites is most likely 14-21 days. It is safe to repeat the pulmosan treatment after 14 days, but not after 7 days.

Kind regards

Carol Player
Customer Services & Office Manager
Η μητρική μας εταιρεία στην Ολλανδία*, μας ενημέρωσε ότι σε εργαστηριακές συνθήκες, είναι πράγματι δυνατό να αναπαραχθούν ακάρεα μέσα σε 6 ημέρες, αλλά στη φύση, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μετατραπούν οι νύμφες σε ακάρεα. Στα κοτόπουλα ο κύκλος ζωής των ακάρεων είναι 14-21 ημέρες. Είναι ασφαλές να επαναληφθεί η θεραπεία με pulmosan μετά από 14 ημέρες, αλλά όχι μετά από 7 ημέρες.

*Αρχικά το email στάλθηκε στην Αγγλία.
 
Παράδοξη απάντηση Σταύρο. Είναι αυτο που λέμε οτι οι φαρμακευτικές εταιρείας συχνα απαντούν με έναν τροπο ο οποίος είναι κάπως διφορούμενος ή λίγο ασαφής. Συγκεκριμενα, δεν αναφέρουν αν η απάντηση σχετίζεται με πειράματα in vitro ή in vivo, σε δοκιμαστικό σωλήνα δλδ ή σε ιστό στο εργαστήριο, δεν αναφέρουν με σαφήνεια αν έχουν γίνει μετρήσεις σε καναρίνια κλπ.
Τελος πάντων αυτο είναι, και όντως η δραστική ουσία είναι τοξική για τον οργανισμό των πουλιων, οποτε ας ακολουθήσουμε την αποφυγή της επανάληψης σε μια εβδομάδα.
Ευχαριστούμε πολυ για την πληροφορία που μας κοινοποίησες
 
Back
Top