Αναπαραγωγή Σήμερα βρήκα και τους 4 νεοσσούς μου νεκρούς

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikolina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@mgerom και από τι μπορεί να παθουν δηλητηρίαση; όταν η τροφη είναι συγκεκριμένη, αυγοτροφη αλλάζω και το αυγό είναι κάθε μέρα φρέσκο;
Και είχαν ξεσκίσει το σουπιοκοκκαλο 2 μέρες.
Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι ο αρσενικός τσιμπάει το κάγκελο του κλουβιο, τίποτα άλλο περιεργο
 
Τελευταία επεξεργασία:
και από τι μπορεί να παθουν δηλητηρίαση;
Αν το αυγό δεν είχε βράσει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Αυτό σημαίνει 15 λεπτά βρασμού. Και πάλι όμως, προσωπικά έχω αμφιβολίες εάν αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν όταν το αυγό δεν έχει βράσει - αποστειρωθεί, δημιουργούν διάρροια την οποία δεν βλέπω στη φωλιά, ούτε στη συμπεριφορά των γονιών για την οποία ρώτησα νωρίτερα.

Από την άλλη, αυτό που βλέπουμε ως μωβ κοιλιά, το οποίο κάποιοι ονόμασαν megabacteria*, είναι κατά την άποψή μου σημάδι τροφικής ένδειας (έλλειψη φυσιολογικού λίπους στην περιοχή), η οποία -δεδομένου του γεγονότος ότι τα πουλιά ήταν ταϊσμένα-, υποθέτω ότι οφείλεται σε απόφραξη του γαστρεντερικού τους συστήματος λόγω το ότι χορηγούνταν το αυγό με το τσόφλι.

Το γεγονός ότι πέθαναν και τα τέσσερα μαζί δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

* Προφανώς εννοούσαν black spot, του οποίου η κλινική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που χαρακτήρισαν ως “μωβ κοιλιά”.
 
Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι νεοσσοί να πέθαναν από βακτηριακές λοιμώξεις όπου μεταφέρονται κυρίως από το πεπτικό σύστημα των γονέων. Μέσω του ταίσματος η προσβολή γίνεται εύκολα και ένας αδύναμος οργανισμός όπως ενός νεοσσού είναι φυσικό να μην τα καταφέρει. Χωρίς να μου έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο γνωρίζω πως αυτό συμβαίνει σε ηλικία περίπου 5 - 10 ημερών. Η δεύτερη πιθανή λύση είναι να μην κοιμήθηκε η κανάρα στην φωλιά και να πέθαναν από υποθερμία.
 
Nikolina προσωπικά θεωρώ για να χαθεί όλη η φωλιά ταυτόχρονα ο πιο πιθανός λόγος είναι να σηκώθηκε η κανάρα το βράδυ και να μην μπόρεσε να γυρίσει στη φωλιά με αποτέλεσμα να παγώσουν.
 
Τελικά αυτό που καταλήγουμε είναι ότι μάλλον σηκώθηκε από τη φωλιά. Και εγώ έχω ερώτηση άλλη τώρα.
Στην επόμενη γεννά να τα παρω να τα βάλω σπίτι; τα έχω 1.5 χρόνο τον αρσενικό και 9 μήνες τη θηλυκια έξω. Να τα βάλω μέσα τώρα;
 
Nikolina λυπαμαι πολυ για τα μωράκια που χάθηκαν.. 😥 Δεν έχω τετοιες γνωσεις, παρα μονο ελάχιστες εμπειρικά από όταν είχα καναρινακια, αλλά όπως καταλαβαίνω και απ'ο,τι διαβάζω και στα σχόλια, δεν εκανες κατι λαθος. Ευχομαι στην επόμενη γεννα να σου πάνε όλα όμορφα, ειλικρινά το ευχομαι.
 
Θα σου πω καθαρα την δικια μου γνωμη οχι να μην βαλεις το ζευγαρι σου μεσα περισσοτερο ζημια θα τους κανεις παρα καλο αφησετα εκει που τα εχεις με οσον το περισσοτερο λιγοτερη ενοχληση, και μην απογοητευεσαι δυστυχως αυτα τα ατυχηματα συμβαινουν ,ελπιζω η επομεννη γεννα να παει καλυτερα!
 
Τελικά αυτό που καταλήγουμε είναι ότι μάλλον σηκώθηκε από τη φωλιά. Και εγώ έχω ερώτηση άλλη τώρα.
Στην επόμενη γεννά να τα παρω να τα βάλω σπίτι; τα έχω 1.5 χρόνο τον αρσενικό και 9 μήνες τη θηλυκια έξω. Να τα βάλω μέσα τώρα;
Όχι, να μην τα βάλεις μέσα. Άφησέ τα εκεί που βρίσκονται, αρκεί το μέρος να είναι προστατευμένο από αέρα και αρπακτικά.
Και χώρισε το ζευγάρι για λίγες ημέρες, αφαίρεσε και τη φωλιά και παρατήρησε ύστερα από μια εβδομάδα καλής και λιπαρής διατροφής, την κοιλιά της θηλυκιάς αν έχει αρχίσει να κιτρινίζει / πορτοκαλίζει από λίπος
Η αυγοτροφή που δίνεις είναι κάποιας μάρκας; Αν ναι, θα κοιτάξεις την ημερομηνία λήξεως;
Επίσης, πράσινα, λαχανικά, φρούτα έδινες όσο τα πουλάκια ήταν εν' ζωή;
 
@ianos η αυγοτροφη είναι της cede που είχα διαβάσει είναι η καλυτερη. Την έχω στο ψυγείο από τον αυγουστο που την πηρα, απλά είναι ένα κιλό και για 2 πουλια ατελειωτη. Δεν έχω το κουτί, πρεπει να δω πανω στο σακουλάκι αν έχει ημερομηνία λήξης.
Από όταν γεννήθηκαν οι νεοσσοί, έβαζα καθημερινά αυγό (για 4 ώρες το μισό και μετά το άλλο μισο_μονο την τελευταία μέρα το αφησα 5 ώρες) και μια μέρα πριν είχα βάλει και λίγο μήλο τι οποίο επίσης αφαίρεσε στο 4ωρο.τιποτα αλλο γιατί φοβόμουν. Και το μηλο δεν ημουν σίγουρη αν έπρεπε να το βάλω 6η μέρα ζωής τους.
 
Τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου και του μήλου, τα βάζουμε με συνήθως μικρότερη προτίμηση συγκριτικά με τα χορταρικά, αλλά από όσο γνωρίζω πάρα πολλοί εκτροφείς χρησιμοποιούν μήλο σε καναρίνια. Αυτό που θα ήταν καλό να κρατήσεις στο νου σου είναι ότι επιλέγουμε κυρίως όχι τόσο γινωμένα φρούτα, καθώς αλλοιώνονται πιο σύντομα από τα άγουρα και λόγω του ότι η περιεχόμενη ποσότητα σακχάρων είναι μεγαλύτερη στα γινωμένα φρούτα. Επίσης ότι το μήλο αλλοιώνεται σχετικά σύντομα από το οξυγόνο (αλλάζει χρώμα), ότι οι σπόροι του είναι τοξικοί (αν και δεν ξέρω αν τα καναρίνια να τους τρώνε), ότι αν δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας ο φλοιός του είναι φίσκα στα εντομοκτόνα / φυτοφάρμακα και για αυτό τον αφαιρούμε καθώς τα καναρίνια είναι μικροί οργανισμοί και οπωσδήποτε τα ίχνη των χημικών ενός φρούτου πιθανά να τα επηρεάσει περισσότερο από ό,τι έναν άνθρωπο.
Φυσικά, δεν μπορώ και να ισχυριστώ ότι έφταιγε το μήλο, αλλά σε επόμενη αναπαραγωγή καλύτερα δώσε χορταρικά σε μικρές ποσότητες στην αρχή, αφού οι νεοσσοί (ο τελευταίος της εκκόλαψης) έχουν φτάσει τουλάχιστον 10 ημερών
Για την αυγοτροφή, εφόσον την είχες στο ψυγείο, ακόμα κι αν είχε λήξει, θεωρώ ότι θα ήταν ασφαλής.
 
@ianos μόνο αυγό στα επόμενα, δεν το ρισκάρω για τίποτα άλλο.
Και εννοείται ότι το μηλο το έβαλα χωρίς τα κουκουτσια και τη φλουδα!
Ακόμα και τα αυγά που τους έβαζα ηταν ντόπια φρέσκα και εγώ έτρωγα του σουπερμάρκετ!
Πραγματικά, διάβασα τόσο πολυ, προσεχα τα παντα, ψειροσκονες ακουγα-ψειροσκονες έβαζα, ασβέστιο άκουγα _ ασβέστιο εβαζα, διατροφή πριν , χωρισμα κτλ και είχα αυτή την κατάληξη, όταν άλλοι τα αμολάνε σε ένα κλουβί και δεν ασχολουνται με τίποτα αλλο και έχουν επιτυχία.
Πολυ στεναχωρηθηκα, από το πρωι δεν μπορώ να συνέλθω που τα είδα έτσι,
Και τώρα που ηρέμησα λίγο συνειδητοποίησα ότι αυτό το μωβ που μου λένε στην κοιλιά τους, πρεπει να εμφανίστηκε σήμερα που τα βρήκα νεκρά, δεν ήταν έτσι μέχρι χτες,

Όπως και να χει, κρατάω ό,τι διάβασα και ευχομαι η επόμενη γεννά να παει καλα (αφου τα αφήσω να ξεκουραστούν εννοείται πρώτα). Αλλιώς δεν ξαναμπαίνω σε διαδικασία! Σας ευχαριστω ολους!
 
Πολυ στεναχωρηθηκα, από το πρωι δεν μπορώ να συνέλθω που τα είδα έτσι,
Αγαπητή @Nikolina λυπάμαι πάρα πολύ για ότι συνέβη.. Η περίπτωση που αντιμετωπίζεις είναι γνώριμη σε όσους ασχολούνται με τις αναπαραγωγές. Μην προσπαθείς να βρεις την αιτία σε δικό σου λάθος, γιατί τουλάχιστον από αυτά που αναφέρεις είσαι ολόσωστη. Εικάζω ότι για την τραγωδία έχει μερίδιο ευθύνης και ο καιρός που την τελευταία εβδομάδα θύμιζε περισσότερο Χειμώνα παρά Άνοιξη. Τα σκαμπανεβάσματα του επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την βιωσιμότητα των νεοσσών παρά την διαδικασία της επώασης. Μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός να δεις που όλα θα πάνε καλά στην επόμενη προσπάθεια. Η Άνοιξη ουσιαστικά τώρα αρχίζει. Τις γνώσεις τις έχεις, οπότε μην απογοητεύεσαι. Καλή επιτυχία.
 
@Stfns σας ευχαριστω πολυ, τα χωρισα σήμερα γιατί ο αρσενικός είχε ορέξεις αλλά η θηλυκια δεν ανταποκρινόταν, να ξεκουραστεί λίγο, να φαει και καλά να καρδαμωσει η κακομοιρα που ήταν τόσες μέρες μέσα στη φωλιά και θα τα ξαναβαλω όπως μου είπαν σε μια εβδομαδα,
Πολλοί μου εχουν μιλήσει για φάρμακο για να αποφυγω να έχουν την ίδια κατάληξη οι καινουριοι νεοσσοί, αλλά ειδα οτι πολλοι είχαν το ίδιο θέμα αυτές τις μέρες (την ίδια μέρα πεθαναν και της γειτόνισσας μου οι νεοσσοί), οποτε κρατάω ότι έφταιγε ο καιρός και θα παω παλι σωστά, με καλή διατροφή, ΧΩΡΙΣ τσόφλι το αυγό, οχι μήλο πριν τις 10 μέρες και μακριά από τα κακά τα μάτια που τα έβλεπαν τόσες μέρες!
Ευχαριστώ ξανά!
 
Υπάρχει περίπτωση η μάνα να τα τσίμπησε για να φτιάξει καινούργια φωλιά, ή ακόμα επίσης να μην τα τάισε για πολύ ώρα για να ξανά μείνει έγκυος 🤰. Η επιτυχία είναι 50% επιτυχής καθώς η μάνα είναι πρωτάρα. Μην στεναχωριέσαι βγάλε για μια εβδομάδα την φωλιά και χώρισε τους και μετά ξανακάνε την διαδικασία. Θα μάθουν καλύτερα στην δεύτερη φορά
 
Κατι έφταιξε κριμας γιατι εδειχναν να πηγαινουν καλα,αλλα οτι και να πουμε δε θα ειναι εξακριβωμένο 100%.Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν εφυγαν απο ματι...Ευχομαι να πανε ολα καλα αν σκεφτείς για 2 προσπαθεια!
 
Καλημερα σας!
Θέλω να ρωτήσω κάτι! Όταν τελειώνει η πρωτη γεννά και προετοιμαζονται για τη δευτερη, φτάνει μόνο το αυγό;
Πριν την πρωτη είχα δώσει και το tabernil calcium για προετοιμασια. Θέλει πριν την κάθε γεννά;ευχαριστώ!
 
Back
Top