Φροντίδα Σας δαγκώνουν οι παπαγάλοι σας ή μόνο ο δικός μου είναι τρελός; Τον βαρέθηκα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kleos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kleos

PB Member
Εγγραφή
14 Μαρ 2021
Μηνύματα
480
Πόλη
Αθήνα
Δυστυχως συνεχιζει το προβλημα με τις δαγκωνιες και δε μπορω να καταλαβω αν το κανει μονο ο δικος μου η αν το κανουν και οι υπολοιποι παπαγαλοι γενικα τουλαχιστον σε τετοιο βαθμο. Ο δικος μου δεν δεχεται με τιποτα να τον παρεις στο χερι σου οταν ειναι καπου οπουδηποτε και κανει κατι οτιδηποτε με αποτελεσμα να δαγκωνει με πολυ δυναμη και να σου βγαζει και αιμα (δεν καταλαβαινω γιατι τοση αγριοτητα). Ωραια, δεν τον ενοχλουμε και τον αφηνουμε να ερθει πανω μας οποτε θελει εκεινος, αλλα πολλες φορες ομως δαγκωνει και στα καλα καθουμενα, εχει τυχει να βαλουμε κοντα το προσωπο μας και να δαγκωσει μυτες, χειλη... εμενα χθες μου αφησε σημαδι στην μυτη. Επισης αλλες φορες επιτηθεται δαγκωνοντας πολλες φορες συνεχομενα (κυριως στην μητερα μου). Αλλα γιατι ομως να δαγκωνει χωρις κανεναν λογο και με τοση αγριοτητα; στα οπα οπα τον κραταμε τον βγαζουμε συχνα εξω σε μεγαλο κλουβι τον εχουμε... τον εχουμε βαλει στο κλουβι για τιμωρια, τον βρεχω, του εχω φωναξει δεν παιρνει χαμπαρι. Μηπως εχει να κανει που ηταν αγριο και δεν τον ταιζαν με κρεμα οπως τα υπολοιπα που ειναι ημερα; δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο. Επισης θα τον αφησουμε 5 μερες σε κατι συγγενεις γιατι θα λειπουμε. Αυτο θα του κανει καλο η μηπως θα τον τρελανει ακομα περισσοτερο;
 
@Kleos Καταρχάς η τιμωρία με το κλουβί δεν κανει καλό γιατι πρεπει να συνδέσουμε το κλουβί με κατι θετικό. Αρα η τιμωρία με το κλουβί μονο να μην του αρέσει το κλουβί κάνει. Μια καλή τακτική ειναι ενω κάθεται στο χέρι σου και δαγκωνει να γυρισεις το χέρι προς τα πισω ωστε να επιγκεντρωθει πως να βρει την ισσοροπια του. Μια αλλη λύση ειναι να το τον εκπαιδευσεις στο target training καθώς ο παπαγάλος μαθαίνει πως να δαγκώνει απαλα και διακριτικά το ξυλακι και οχι με δυναμη και επιθετικοτητα. Θα μπορουσες επίσης ενω παει να δαγκώσει να του αποσπασεις την προσοχη με την αγαπημενη του λιχουδια. Δεν πρεπει να του φωναζεις ποτε καθώς το μονο πράγμα που καταφερνεις ειναι να τον φοβισεις.
 
τον εχουμε βαλει στο κλουβι για τιμωρια, τον βρεχω, του εχω φωναξει δεν παιρνει χαμπαρι
Σοβαρά τώρα ή τρολάρεις;

Ο δικος μου δεν δεχεται με τιποτα να τον παρεις στο χερι σου οταν ειναι καπου οπουδηποτε και κανει κατι οτιδηποτε με αποτελεσμα να δαγκωνει με πολυ δυναμη και να σου βγαζει και αιμα (δεν καταλαβαινω γιατι τοση αγριοτητα)
Φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό δεν θα θέλει να έχει κανένα πάρε-δώσε μαζί σας. Ίσως θα πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να μη θέλει να το παίρνεις από οπουδήποτε βρίσκεται και κάνει οτιδήποτε για να το βάλεις να κάνει οτιδήποτε θέλεις εσύ.

Αν και τα έχουμε ξαναπεί, θα πρότεινα εφόσον σε ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί του, να ξεκινήσεις προσπαθώντας καταρχάς να σεβαστείς τις επιθυμίες του, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και μετά μπορείς να αρχίσεις να τον δελεάζεις με τη θετική μέθοδο εκπαίδευσης να αρχίσει να κάνει κάτι πού θα ήθελες να κάνει. Πολύ μικρά βήματα κάθε φορά.

Όλα αυτά έχοντας πάντα στο μυαλό ίσως το μόνο πράγμα που χρειάζεται να έχεις, Ότι δηλαδή τα πουλιά δεν είναι κλόουν. Δεν οφείλουν σε κανέναν την υποχρέωση να κάνουν κωλοτούμπες. Αν κάποια πουλιά κάνουν πράγματα που μας εντυπωσιάζουν, το κάνουν επειδή τους ευχαριστεί να ανταποδίδουν με αυτόν τον τρόπο την αγάπη που εισπράττουν.
 
Σε προηγούμενο, πανομοιότυπο ποστ είχα απαντήσει αναλυτικά για το πώς προσεγγίζουμε ένα πουλάκι, τις διαφορές τους στην αντίληψη από τα παιδιά, και γιατί η τιμωρία στο κλουβί είναι ακριβώς το αντίθετο από τιμωρία. Είχα αναφέρει πως πρέπει να κάνετε το κλουβί σπίτι του, ότι δεν φωνάζουμε ποτέ σε πρώτη φάση γιατί δεν καταλαβαίνουν ελληνικά η οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Πώς τον έχετε στα όπα όπα όταν τον βρέχετε? Στα πουλια η μόνωση του πτερώματος είναι υψήστης σημασίας, εκείνος το εκλαμβάνει ως απόπειρα δολογονίας, όχι απλώς ως κάτι δυσάρεστο.

Ναι, όλοι οι παπαγάλοι δαγκώνουν γενικά, λίγο όμως, και με την κατάλληλη εκπαίδευση χωρίς πόνο. ετσι εξερευνούν τον κόσμο, ελέγχουν επιφάνειες. τι είναι βρώσιμο και τι όχι, πάνω σε τι μπορούν να σταθούν και σε τι όχι.

Η κρέμα είναι ενας μύθος. Από όλα τα παπαγαλάκια μου αυτό που δαγκωνε (ναι, αόριστος, με εκαπίδευση εχει καλμάρει πάρα πολύ) ήταν μεγαλωμένο με κρέμα, τα άλλα δεν έχουν προσπαθήσει καν να δαγκώσουν, ακόμα κι όταν θα έπρεπε. Από την άλλη δεν τα ψεκαζω κι όλας...

Το πουλάκι είναι κατατρομαγμένο. Δεν αισθάνεται ασφάλεια στο κλουβί του, δεν αισθάνεται ασφάλεια εκτός κλουβιού, φυσικά και είναι μενόμενος ταύρος. Αν ήταν μεγαλύτερο σε μέγεθος θα σας ειχε κόψει δάχτυλο ή μύτη.

Συγχωρήστε τον τόνο μου, αλλά έχετε παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα για μήνες, μέχρι που οι περισσότεροι έπαψαν να απαντούν. Σας απάντησα, αναλυτικά και σε φιλικό τόνο πιστεύω. Κανατε το ακριβώς αντίθετο από τις συμβουλές που ασς δόθηκαν. Δεν ξέρω γιατί αποφασίσατε να πάρετε παπαγάλο για κατοικίδιο και σε τελική ανάλυση δεν με αφορά. Αλλά αν δεν λειτουργεί το πράγμα, δεν είστε διατεθημένοι, για τον οποιδήποτε λόγο που επίσης δεν αφορά κανέναν παρά εσάς, να τον αντιμετωπίσετε με τον τρόπο που του αξίζει και τον βαρεθήκατε, τότε ίσως είναι η ώρα της πυρηνικής λύσης. Ίσως θα είστε όλοι πιο ευτυχισμένοι χώρια. Το λέω ωμά, γιατί φαίνεστε και εσείς ταλαιπωρημένος με την οικογένειά σας, αλλ'ά και το πουλάκι.

Ίσως να βοηθήσει η φιλοξενία. Οι συγγενείς γνωρίζουν να φροντίζουν παπαγάλους και μάλιστα αυτό το είδος? Αν δεν έχουν εμεπιρία θα πρότεινα να στραφείτε σε κάποιον άλλο. Ίσως για φιλοξενία, ίσως για υιοθεσία. Αν είστε Αθήνα, ενδεχομενως να μπορώ να βοηθήσω, αν και έχω πολλά θέματα με τα δικά μου παπαγαλάκια αυτήν την στιγμή. Στε'ίλτε μου μνμ αν θέλετε να κανονίσουμε κάτι. Μένω κέντρο, δεν θέλω χρήματα.
 
Δεν ειπα πως ειμαστε συνεχεια ετσι, υπαρχουν στιγμες που ειναι πολυ καλος και στοργικος απλα ειναι πολυ νευρακιας, δηλαδη ακομα και οταν τον χαιδευουμε που τρελαινεται για χαδια, αν τον χαιδεψουμε σε καποιο σημειο που δεν του αρεσει δαγκωνει. Απο τη αρχη δαγκωνε πολυ παντως, πιθανοτατα να ειναι ετσι ο χαρακτηρας του και να μην λυνεται με κανεναν τροπο το προβλημα αυτο, απλα δε μπορω να καταλαβω γιατι τοση αγριοτητα. Επισης αυτο που τον βαζουμε μεσα στο κλουβι μια δυο φορες το εχουμε κανει μονο επειδη καπου ειχα διαβασει οτι ετσι πρεπει. Τωρα τι να πω
 
  • Like
Αντιδράσεις: CHRISV
Επισης αυτο που τον βαζουμε μεσα στο κλουβι μια δυο φορες το εχουμε κανει μονο επειδη καπου ειχα διαβασει οτι ετσι πρεπει
Είχαμε πει σαφώς τότε ότι αυτό είναι λάθος.

Πάντως αν μου επιτρέπετε ειναι σαφές ότι έχει έρθει η στιγμή να λάβετε μια πολύ σοβαρή απόφαση. Ούτε εσείς αλλά ούτε και το πουλάκι μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Είτε πέφτετε με τα μουτρα στην σωστή εκπαίδευση, ε'ιτε πρέπει να γίνει άλλου είδους διακανονισμός. Γιατί το παπαγαλάκι δεν είναι τρελό, αυτό είναι σίγουρο. Αν έχει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα αυτό είναι άλλο θέμα, Τα υπόλοιπα είναι εκπαίδευση, χαρακτήρας και εμπειρία. Τι είδος κονούρας είπαμε έχετε?
 
@Nausicaa Green cheek conure είναι.
[automerge]1660040086[/automerge]
@Kleos Οπως λεει και η Ναυσικά είτε θα παρεις την δύσκολη αποφαση να το δώσεις σε ανθρωπο με περισσοτερο εμπειρια (καλυτερα γνωστο μελος απο το φόρουμ) ή θα κατσεις κάτω και με την σωστή εκπαίδευση και με υπομονη θα λύσεις το πρόβλημα. Διαλεγεις και παίρνεις...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Βασικά @Kleos πάνω στον ενθουσιασμό σου έχεις κάνει το ίδιο λάθος 2 φορές. Όπως με τα κοκατιλ έτσι και με αυτό τώρα αγόρασες άγριο πουλί ενώ δεν έχεις την ανάλογη εμπειρία , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα ήμερο πουλάκι δεν θα δαγκώνει. Το ποσό δαγκώνει το δικό σου μόνο εσύ το ξέρεις και δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης για να καταλάβουμε και εμείς ακριβώς τι συμβαίνει. Γνώμη μου είναι να διαβάσεις άρθρα απτό εξωτερικό για να βρείς μια λύση.
 
@HxC ναι εδω εχεις δικιο. Απλα δεν ειχε ημερη κονουρα ο εκτροφεας τοτε ακομα και για αυτο με το ζορι κανονισαμε ηταν βαρυς τυπος με το ζορι μιλαγε αλλα καλος εκτροφεας.
 
Δεν έχει και πολλά να κάνει το εντός εισαγωγικών ήμερο πουλάκι, γιατί και με κρέμα μεγαλωμένο να είναι, πολύ πιθανό να φοβάται πάρα πολύ. Θέλει ειδική μεταχείρηση, πολύ σοβαρή, τύπου @Geokilkis ώστε να 'έρθει και αμέσως να θέλει χάδια. Αλλά είναι και το τυχαίο. Προχθές έψαχνα σας τρελή πράγματα σε έλλειψη, κατέληψα σε ένα γνωστό, φρικαλέο πετσόπ στο κέντρο Αθηνών. Όσο ο υπάλληλος έψαχνε για 20' αυτά που ήθελα (ο ιδιοκτητητς ήταν απασχολημένος να γκουγκλάρει τα είδη πιυ πουλά για πελάτη που τα αντιμετώπιζε σαν διαφορετικά κοψίματα σε πουκάμισα), έπιασα φιλίες με μια κονούρα. Απλώς ζούληξε το προσωπάκι της στα κάγκελα και απαίτησε χαδια. Ίδιο είδος στο διπλανό κλουβί έκοψε λάσπη πριν καν πλησιάσω. Είναι και θέμα χαρακτήρα αν ένα πουλάκι είναι πολύ χαδιάρικο και φιλικό ή ευεξαπτο. Γιαυτό θέλει υπομονή από την αρχή, και καλή έρευνα πριν επιλέξουμε είδος - και το λέει άτομο που δεν είχε δυνατότητα επιλογής.
 
@Ledagcc βρε παιδια δεν ειπα οτι δεν αισθανεται ασφαλεια μαζι μας το πουλακι, πολλες φορες ειναι στοργικος, παιζει, χαιδευεται, χαιρεται, φιλακια δινει, απλα λεω οτι συχνα γινεται και πολυ νευρικος παραδειγμα. Δηλαδη μεχρι και στα χαδια αν τον χαιδεψεις σε σημεια που δεν θελει αγριευει.
[automerge]1660044353[/automerge]
Ενας στο κορωπι ηταν. Tropical bird farm. Ειναι απο τους καλυτερους
 
Παραπανω εγραψες πως δαγκώνει συνέχεια και οχι καποιες φορές. Επίσης εφόσον επελεξες ενα τέτοιο είδος σημαίνει πως ειχες τον νου στο οτι μπορει να δαγκώνει ή να εχει αλλα προβλήματα συμπεριφοράς.
 
  • Like
Αντιδράσεις: CHRISV
@Ledagcc συνεχεια οταν δεν πας με τα νερα του
[automerge]1660044646[/automerge]
Δηλαδη μεχρι και με τα παιχνιδια του νευριαζει, παιζει μεσα στο κλουβι με τα παιχνιδια του και τρελαινεται. Ειναι πολυ νευρικος
 
  • Like
Αντιδράσεις: CHRISV
@Kleos Το πουλακι για να εκφράσει μια τέτοια συμπεριφορά σημαίνει πως οταν ηταν μικρο πηγαινατε με τα νερά του ολη την ωρα. Ειναι οπως σε ενα παιδι: Το μαθαίνεις απο μικρο να εχει οδια και δεν το κακομαθενεις κάνοντάς το δικό του. Θα πρεπει να παρεις μια αποφαση: ή τον δινεις σε καποιον πιο εμπειρο ή καθεσε κάτω παίρνεις την αποφαση να τον εκπαιδευσεις σωστά και με υπομονη.
 
@Kleos Όταν ο τίτλος λέει "τον βαρέθηκα", ακολουθούν λεπτομέρειες με ψεκάσματα και φωνές, που έχουν επαναληφθεί σε 4-5 ποστ, εμένα τουλάχιστον μου ακούγεται ως σοβαρό θέμα που εμποδίζει την ηρεμία και σίγουρα δεν είναι καλή για το πουλάκι.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τα όρια που μας θέτουν, όπως και με τους άλλους ανθρώπους. Αν κάποιος ζητήσει να μην τον αγκαλίαζουν, τον σεβόμαστε, δεν πάμε για αγκλίτσες και μετά θυμώνουμε που δεν θέλει. Και σε ότι αφορά ένα άγριο ζώο το οποίο δεν επιβιώνει πλέον ελεύθερο και δεν ζήτησε να βρίσκεται εδώ, οφείλουμε να διαμορφώσουμε εμείς τον εαυτό μας και τον χώρο μας προς εκείνο, όχι το αντίστροφο, γιατί πέραν του ότι του το οφείλουμε, απλώς δεν θα βγάλουμε ακρη και θα καταλήξουμε στην ημιεμπόλεμη κατάσταση που περιγράφετε παραπάνω.
 
@Ledagcc εγω να τον εκπαιδευσω αλλα δεν ξερω αν θα αλλαξει κατι, αλλα οπως και να εχει θα κανω το δικο μου απο μεριας μου. Παραδειγμα το target training που μου ανεφερες μπορεις να μου το εξηγησεις λιγο; οταν παει να δαγκωσει απλα του βαζω το ξυλακι κοντα του να δαγκωσει εκεινο; που μπορω να βρω το ξυλακι αυτο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: CHRISV
Back
Top