Φροντίδα Σας δαγκώνουν οι παπαγάλοι σας ή μόνο ο δικός μου είναι τρελός; Τον βαρέθηκα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kleos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Kleos Η εκπαίδευση δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Δοκιμάστε στο ΥΤ το BirdTricks. Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό ραβδί, οτιδήποτε αρκεί να είναι ασφαλές. Όχι, δεν κάνει ιδιαίτερα το target training για το δάγκωμα, είναι προεργασία για την εκπαίδευση γενικότερα, δείιχνει στο ζώο πώς λειτουργεί η εκπαίδεση. Κανεις την επιθυμητή κίνηση, δλδ αγγίζεις με το ράμφος σου το ραβδί, παίρνεις κέρασμα, αλλιώς δεν έχει κέρασμα. Το δάγκωμα αντιμετωπίζεται με το να σηκώνεται κανείς και να φεύγει.
 
Εγώ θα σου πω ενα πραγμα και για τα υπόλοιπα ας μιλήσουν οι ειδικοί.
Πριν 3 μήνες υιοθετήσα ένα παροτλετ από εκτροφεα, παπαγαλο δεν είχα ποτε ξανά στην ζωή μου και γνώριζα ελάχιστα πραγματα.
Η πρωτη του κουβέντα στο θέμα ήταν " Μην έχεις στο μυαλό σου ότι θα παρεις ένα πουλακι και θα σου βγει οπωσδηποτε χαδιάρικο, φιλικό, ότι θα μιλάει και ότι άλλο μπορεί να έχεις δει σε βίντεο"
Μου εξήγησε ότι οι παπαγαλοι είναι ιδιαίτερα πλάσματα και το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα την οποία πρεπει να κατανοήσω και να δουλέψω πανω σε αυτήν, ακόμα και αν το πουλακι που πηρα ηταν μεγαλωμενο στο χέρι.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι πρεπει να μπεις στην διαδικασία να καταλάβεις την προσωπικοτητα του δίκου σου πουλιου. Γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν το έχεις κάνει.
Ποτε έχει όρεξη για κάτι, ποτε φοβάται ,ποτε δεν του αρέσει κάτι και φυσικά να θέσεις τα όρια που πρεπει με σωστό τρόπο και υπομονή.
Εδώ υπάρχουν εμπειροι ανθρωποι που μπορουν να σου δώσουν συμβουλές και να σε καθοδηγήσουν , αρκεί να έχεις όρεξη να τους ακουσεις.
Καλη συνέχεια από μένα.
 
@Kleos Θα σου το εξηγήσω με βήματα:
1) Παίρνεις ενα απλο ξυλακι οπως αυτα για σουβλακι και το βαζεις μπροστα του.
2) Λόγω οτι οι παπαγάλοι ειναι πολυ περιεργοι θα το ακουμπησει απο περιέργεια με το που το ακουμπησει του δινεις λιχουδια.
3) Εαν το ακουμπησει με δυναμη μην τον επιβραβεύσεις. Οταν ακουμπαει απαλα και διακριτικά τοτε τον επιβραβεύεις.
4) Μόλις το μάθει αρχίσε να το απομακρυνεις ολο και πιο μακριά μεχρι να πετάει για να το φτάσει.
Σημειώση
Αυτό βοηθάει στο να μάθει να μην δαγκωνει επιθετικα αλλα απαλα με διακριτικοτητα.
 
Λοιπόν θα γράψω όχι συγκεκριμένα για τις κονουρες αλλά γενικά για όλα τα είδη.

Ένα ΆΓΡΙΟ πουλάκι που δεν έχει μάθει να έχει άμεση επαφή με τον άνθρωπο ΦΟΒΆΤΑΙ. κάθε του κίνηση μέσα σε έναν χώρο που βρίσκεται και άνθρωπος γίνεται πάντα με επιφύλαξη και οπουδήποτε βρίσκεται μας βλέπει πάντα. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, να το εμπεδώσουμε και μετά να το διαχειριστούμε. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι όταν βρισκόμαστε στον χώρο να μην το τρομάζει και να αρχίσει να νιώθει μια οικειότητα. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσουμε με τεράστια υπομονή να του δείξουμε πως δεν είμαστε απειλή. Ξεκινάμε βάζοντας το χέρι μας μέσα στο κλουβί με κάποια λιχουδια και υπομένουμε δαγκώματα και φυσικά περιμένουμε. Μπορεί να γίνει 100 φορές δεν απογοητευομαστε και δεν αντιδρούμε ποτέ τιμωριτικα ή ότι μπορεί να του φανεί απειλητικό... Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ξεκινά η εκπαίδευση.

Στα ΗΜΕΡΑ πουλάκια τώρα. Σαν εκτροφέας εκτός από την αγάπη και τον σεβασμό δίνω και κάτι που τους δίνουν και οι γονείς τους και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους..Τροφή. οπότε τα πουλάκια έχουν ένα είδος εξάρτησης αλλά και μίμησης. οπότε τα πουλάκια στον τροφό τους εκφράζουν έναν χαρακτήρα βρεφικό και συνάμα διαμορφώνουν μια βάση για τη συνέχεια της ζωής τους. Έτσι λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα να πάνε στις νέες τους οικογένειες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέες προκλητικές και φυσικά να επιβιώσουν. Ένας παπαγάλος,ανεξάρτητα από το είδος, και θα δαγκώσει για να δοκιμάσει από την μια αν η νέα οικογένεια είναι απειλή από την άλλη για να περάσει τα δικά του θέλω - κυριαρχία στο νέο σμήνος- οικογένεια. άρα ο σωστός προγραμματισμός, η πειθαρχία όλων και ο αλληλοσεβασμός είναι μια μιξη επιτυχίας για μια ομαλή συγκατοίκηση.

Και για τις δύο κατηγορίες:
Κανένα πουλάκι δεν ξέρουμε αν θα δεχθεί χάδια, αν θα ανεβαίνει με ευκολία στο χέρι μας, αν θα έρθει στις δικές μας επιθυμίες.
Όμως πρέπει να τους παρέχουμε τη σωστή ποιότητα/ποσότητα τροφής που επιθυμεί, καθαρό περιβάλλον, σωστή εγκατάσταση του κλουβιου, και κάτι άκρως σημαντικό που δεν δίνεται συχνά βάση... Ο σωστός ύπνος.. όλα αυτά όσο και αν ακούγονται αυτονόητα δεν είναι πάντα δεδομένα πως ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των πουλιών. Μάλιστα έχω παρατηρήσει πως όταν κάποιο από αυτά δεν γίνονται σωστά τα πουλάκια εμφανίζουν νευρικότητα και μεγάλη διαφορά στις αντιδράσεις τους σε σχέση με τη συμπεριφορά που είχαν με τον εκτροφέα...

Και κάτι σχετικό με τις κονουρες. Θεωρώ πως είναι ένα είδος που όταν είναι περιορισμένο φοβάται αρκετά. Το βλέπω όταν τα ζευγάρια είναι στα κλουβιά τους και όταν πετανε στον χώρο πως αλλάζουν συμπεριφορά. Μάλιστα στα περισσότερα από τα ζευγάρια μας έχουμε καταφέρει να τρώνε και από τη παλάμη μας χωρίς φόβο και ακραίες αντιδράσεις και ας είναι απόλυτα άγρια, αναπαραγωγικά και μεγάλα σε ηλικία για εκπαίδευση.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.
 
@Ledagcc παιδια ισως με παραξηγησατε λιγακι αν και εγω βασικα απο μεριας μου εκφραστηκα λαθος, με τον παπαγαλο μου εχουμε αρκετα καλη σχεση, απλα οπως ειπα ειναι νευρικος και δαγκωνει καποιες φορες και οταν δαγκωνει δε μου αρεσει καθολου και για αυτο ισως να εκφραστηκα λαθος, αλλα τι να κανουμε. Τελικα τον αφησαμε 5 μερες μονο του αφου του βαλαμε πολυ φαγητο, το φροντιζε και ενας οικογενειακος μας φιλος που ειναι υδραυλικος ο οποιος ερχοτανε στο σπιτι μας και εκανε ταυτοχρονα κατι εργασιες, απο την παρασκευη ειναι πολυ καλος και αγαπητος και δεν μας εχει δαγκωσει ουτε μια φορα, εκτος απο την μητερα μου που του αρεσει να της κανει μπουλινγκ καποιες φορες 😄
 
Τελικα τον αφησαμε 5 μερες μονο του αφου του βαλαμε πολυ φαγητο, το φροντιζε και ενας οικογενειακος μας φιλος που ειναι υδραυλικος ο οποιος ερχοτανε στο σπιτι μας και εκανε ταυτοχρονα κατι εργασιες, απο την παρασκευη ειναι πολυ καλος και αγαπητος και δεν μας εχει δαγκωσει ουτε μια φορα
Κλεάνθη, σκέψου απλά ότι χρειάστηκαν μόνο πέντε μέρες για να απαλλαγεί το πουλάκι από το στρες που του προκαλούσε η προηγούμενη κατάσταση. Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι αν του αφήνεις την πρωτοβουλία να εκφράζει τα θέλω του και όχι να είναι αναγκασμένος να εξυπηρετεί τα δικά σας, θα γίνει πολύ πιο φιλικός προς όλους σας
 
@Stavros παντως οσες φορες ειναι ελευθερο μεσα στο σπιτι με καποιο μελος της οικογενειας και μετα ερχονται οι αλλοι δυο, παντα μα παντα επιτηθεται σε αυτους που ερχονται. Λετε να το κανει απο αντιδραση που τον αφησαμε μονο του η απο αντιδραση που το βαλαμε μεσα στο κλουβι την προηγουμενη μερα; η φοβαται μη τυχον και τον βαλουμε μεσα στο κλουβι; να τονισω επισης οτι το κλουβι το βλεπει σαν αγκαρια και ποτε δε μπαινει μεσα με την θεληση του. Αν μπορει καποιος να απαντησει στην ερωτηση μου γιατι ειμαστε σε καλο δρομο αλλα σημερα ξανακανε επιθεση.
 
@Ledagcc οταν ειναι σπιτι η μητερα μου παραδειγμα και τον βγαζει ελευθερο στο σπιτι, οταν ερχομαστε εγω και ο πατερας μου παντα μας επιτηθεται. Επισης καποιες φορες επιτηθεται οταν γυρναμε ολοι σπιτι και τον βγαζουμε. Ο λογος λετε να ειναι απο αντιδραση; επειδη φοβαται μην τον βαλουμε μεσα στο κλουβι; επισης οπως ειπα δε του αρεσει καθολου οταν τον βαζουμε μεσα στο κλουβι. Μολις καταλαβαινει οτι θα τον βαλουμε μεσα παει και κρυβεται. Να υποθεσω πως αυτο δεν ειναι καλο, ετσι;
 
@Kleos Κάποιοι παπαγάλοι προτιμούν τους αντιθέτου φύλου ανθρώπους ως φροντιστες τους. Μάλλον αυτό συμβαίνει... Βέβαια δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που το αποδειχθεί αλλά κάποια πουλια το κάνουν.
Το έχουμε πει: Μην τον βάζεις για τιμωρία στο κλουβί. Η φοβία αυτή προς το κλουβί δημιουργήθηκε γι αυτόν το λόγο. Σύνδεσε το κλουβί με κάτι αρνητικό ενώ θα έπρεπε με κάτι θετικό.
 
@Ledagcc το εχω ξαναπει στο κλουβι μια δυο φορες το εχει βαλει μεσα ο πατερας μου επειδη δαγκωνε, δεν το εχουμε κανει παραπανω απο δυο φορες αυτο, δεν ειναι αυτος ο λογος που φοβαται το κλουβι. Απλα του αρεσει η ελευθερια και ο μεγαλος χωρος για αυτο και θελει να ειναι ολη μερα εξω.
 
@Kleos Επαναλαμβάνω πως ο λόγος που φοβάται το κλουβί είναι αυτός. Σε σχεδόν όλους τους παπαγάλους αρέσει να είναι έξω και να έχουν την ελευθερία τους. Το πουλί αυτό όμως δεν έχει όρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει μάθει να είναι έξω χωρίς να έχει όρια.
Μπορείς να στείλεις μια φωτογραφία του κλουβιού του?
 
@Ledagcc ναι η αληθεια ειναι πως βγαινει αρκετες ωρες εξω και ισως να εχει κακομαθει. Οριστε το κλουβι του 20220823_181926.webp
 
@Kleos Το κλουβί αυτό είναι μικρό. Χρειάζεται ένα πιο μεγάλο. Επίσης παρατηρώ πως έχεις έναν καθρέφτη μέσα στο κλουβί. Ο καθρέφτης είναι ακατάλληλος για τα πουλιά γιατί δείνει την αίσθηση ότι έχουν φίλο ενώ δεν έχουν. Επίσης δημιουργεί προβλήματα όπως εθισμό σε αυτόν και κατάθλιψη καθώς ο καθρέφτης δεν μπορεί να ξεψιρισει το πουλάκι. Πρέπει να τον βγάλεις άμεσα. Την πατήθρα που είναι σαν βέργα καλό θα ήταν να την βγάλεις καθώς παραμένει ίσια και δεν αλλάζει τίποτα. Δημιουργεί πρόβληματα όπως αρθρίτιδα, bumblefoot πληγές στο μαλακό σημείο των ποδιών και άλλα προβλήματα των ποδιών.
Μάλλον έχει κακομάθει...
 
@Stavros παντως οσες φορες ειναι ελευθερο μεσα στο σπιτι με καποιο μελος της οικογενειας και μετα ερχονται οι αλλοι δυο, παντα μα παντα επιτηθεται σε αυτους που ερχονται. Λετε να το κανει απο αντιδραση που τον αφησαμε μονο του η απο αντιδραση που το βαλαμε μεσα στο κλουβι την προηγουμενη μερα; η φοβαται μη τυχον και τον βαλουμε μεσα στο κλουβι; να τονισω επισης οτι το κλουβι το βλεπει σαν αγκαρια και ποτε δε μπαινει μεσα με την θεληση του. Αν μπορει καποιος να απαντησει στην ερωτηση μου γιατι ειμαστε σε καλο δρομο αλλα σημερα ξανακανε επιθεση.
Κλεάνθη, οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα πουλιά. Μπορούν να γίνουν μέλη σε μία οικογένεια με δέκα άτομα, αλλά το άτομο που θα τους κάνει κλικ από την αρχή για οποιοδήποτε λόγο, είναι αυτό με το οποίο θα συνεχίσουν να συνδέονται στη συνέχεια.

Τα άτομα που κάνουν κλικ σε έναν παπαγάλο ή και σε άλλα πτηνά ή ζώα με την πρώτη ματιά, οι εκπαιδευτές τα ονομάζουν συνήθως Alpha male. Στη δικιά μας ανθρώπινη κοινωνία δεν έχει σημασία αν το Alpha male θα είναι αρσενικό ή θηλυκό άτομο, επειδή η ικανότητα κυριαρχίας σε μία ανθρώπινη οικογένεια δεν αφορά αποκλειστικά το φύλο αλλά την αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς στις μέρες μας ο όρος Alpha male έχει γίνει σούπα κι η ερμηνεία που του δίδεται είναι "ρίξε ξύλο μέχρι να μάθει". ΛΑΘΟΣ. Με αυτόν τον τρόπο η κατάληξη θα είναι να μη σέβεται ΚΑΝΕΝΑΝ από την υπόλοιπη αγέλη και να φοβάται μόνο έναν χωρίς να έχει καμία διάθεση να τον εξυπηρετεί. Μάλιστα, εκτός από να μην έχει διάθεση να τον εξυπηρετεί, θα περιμένει τη στιγμή για να τον βρει "μπόσικο" ώστε να του επιτεθεί και να εξολοθρεύσει.

Αν θέλεις να βρεις κάποια λύση στο πρόβλημά σου, ξαναδιάβασε ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ και διάθεση να καταλάβεις το μήνυμά μου:
 
Να πω πως και η δικιά μου αγαπάει και την μητέρα μου και τον πατέρα μου και την αδερφή μου αλλά έχει ένα τικ σε εμένα. Δεν επιτίθεται στους άλλους αλλά προτιμά εμένα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δικός σου προτιμά την μητέρα σου και θα πρέπει να το αποδεχτείς.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@Ledagcc ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις του κλουβιου; Από μια φωτογραφία εγώ προσωπικά δύσκολο να πω αν είναι μικρό μπορεί να μας ξεγελάει. @Kleos τι διαστάσεις έχει το κλουβί;
 
@Ledagcc δεν ξερω πως φαινεται το κλουβι στην φωτογραφια αλλα ειναι παρα πολυ μεγαλο για τα κυβικα του . Το παιχνιδι δεν ειναι καθρεφτης, δεν κανει καν αντανακλαση. Πατηθρα σαν τι πατηθρα να του βαλω;
[automerge]1661270280[/automerge]
@HxC 76×45×46
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top