Λοιπόν θα γράψω όχι συγκεκριμένα για τις κονουρες αλλά γενικά για όλα τα είδη.
Ένα ΆΓΡΙΟ πουλάκι που δεν έχει μάθει να έχει άμεση επαφή με τον άνθρωπο ΦΟΒΆΤΑΙ. κάθε του κίνηση μέσα σε έναν χώρο που βρίσκεται και άνθρωπος γίνεται πάντα με επιφύλαξη και οπουδήποτε βρίσκεται μας βλέπει πάντα. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, να το εμπεδώσουμε και μετά να το διαχειριστούμε. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι όταν βρισκόμαστε στον χώρο να μην το τρομάζει και να αρχίσει να νιώθει μια οικειότητα. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσουμε με τεράστια υπομονή να του δείξουμε πως δεν είμαστε απειλή. Ξεκινάμε βάζοντας το χέρι μας μέσα στο κλουβί με κάποια λιχουδια και υπομένουμε δαγκώματα και φυσικά περιμένουμε. Μπορεί να γίνει 100 φορές δεν απογοητευομαστε και δεν αντιδρούμε ποτέ τιμωριτικα ή ότι μπορεί να του φανεί απειλητικό... Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ξεκινά η εκπαίδευση.
Στα ΗΜΕΡΑ πουλάκια τώρα. Σαν εκτροφέας εκτός από την αγάπη και τον σεβασμό δίνω και κάτι που τους δίνουν και οι γονείς τους και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους..Τροφή. οπότε τα πουλάκια έχουν ένα είδος εξάρτησης αλλά και μίμησης. οπότε τα πουλάκια στον τροφό τους εκφράζουν έναν χαρακτήρα βρεφικό και συνάμα διαμορφώνουν μια βάση για τη συνέχεια της ζωής τους. Έτσι λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα να πάνε στις νέες τους οικογένειες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέες προκλητικές και φυσικά να επιβιώσουν. Ένας παπαγάλος,ανεξάρτητα από το είδος, και θα δαγκώσει για να δοκιμάσει από την μια αν η νέα οικογένεια είναι απειλή από την άλλη για να περάσει τα δικά του θέλω - κυριαρχία στο νέο σμήνος- οικογένεια. άρα ο σωστός προγραμματισμός, η πειθαρχία όλων και ο αλληλοσεβασμός είναι μια μιξη επιτυχίας για μια ομαλή συγκατοίκηση.
Και για τις δύο κατηγορίες:
Κανένα πουλάκι δεν ξέρουμε αν θα δεχθεί χάδια, αν θα ανεβαίνει με ευκολία στο χέρι μας, αν θα έρθει στις δικές μας επιθυμίες.
Όμως πρέπει να τους παρέχουμε τη σωστή ποιότητα/ποσότητα τροφής που επιθυμεί, καθαρό περιβάλλον, σωστή εγκατάσταση του κλουβιου, και κάτι άκρως σημαντικό που δεν δίνεται συχνά βάση... Ο σωστός ύπνος.. όλα αυτά όσο και αν ακούγονται αυτονόητα δεν είναι πάντα δεδομένα πως ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των πουλιών. Μάλιστα έχω παρατηρήσει πως όταν κάποιο από αυτά δεν γίνονται σωστά τα πουλάκια εμφανίζουν νευρικότητα και μεγάλη διαφορά στις αντιδράσεις τους σε σχέση με τη συμπεριφορά που είχαν με τον εκτροφέα...
Και κάτι σχετικό με τις κονουρες. Θεωρώ πως είναι ένα είδος που όταν είναι περιορισμένο φοβάται αρκετά. Το βλέπω όταν τα ζευγάρια είναι στα κλουβιά τους και όταν πετανε στον χώρο πως αλλάζουν συμπεριφορά. Μάλιστα στα περισσότερα από τα ζευγάρια μας έχουμε καταφέρει να τρώνε και από τη παλάμη μας χωρίς φόβο και ακραίες αντιδράσεις και ας είναι απόλυτα άγρια, αναπαραγωγικά και μεγάλα σε ηλικία για εκπαίδευση.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως.