Σας παρουσιάζω το σταντ για παπαγάλους που έφτιαξα

Μελαμινη (το εσωτερικό απο τα ντουλάπια της κουζίνας σου) Με 5 εκατοστά βάζεις άνετα και 3 βίδες.
 
ναι ρε γρηγορη τωρα μουρθε, καλα λες.
θα ψαξω να βρω λοιπον κανα κομματι. Που να κοιταξω, σε ξυλουργεια;
 
οκ γρηγορη τωρα καταλαβα πληρως την ιδεα.σαν του κωσνταντινου δηλ απλα με τη λαμαρινα μεσα.σευχαριστω!
σταυρο η ανεστη σβηστε τα ποστ που ειναι επεξηγηματικα μην εχουμε αχρηστη ποσοτητα ποστ και γινεται κουραστικο το θεμα!
 
Πρόσεξε στο βίδωμα του κορμού να μην βιδώσεις τις βίδες πολύ άκρη γιατί μπορεί να σκάσει το ξύλο ή να ξεβενίσει. Χλωρό ή ξερό είναι; Ελπίζω αύριο να τελειώσω το δικό μου σε πρώτη φάση.
 
Επειδή έχω σκεφτεί αρκετά το θέμα της βάσης του σταντ, θα αναλύσω την ιδέα του Γρηγόρη και θα προσπαθίσω να δείξω τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της κατασκευής. Αν κάτι δεν έχω κάνει σωστά ας με διορθώσεις Γρηγόρη.

Ξεκινάμε!

1. Έχουμε το βασικό σταντ.

2. Έχουμε και τον παπαγάλο! (γι' αυτόν δεν γίνονται όλα; :D)

3. Μία βάση από μελαμίνη ή άλλο υλικό. Πρώτο πρόβλημα για όλες τις βάσεις. Οι διαστάσεις δεν είναι φιξαρισμένες αλλά εξαρτώνται άμεσα από το πλάτος του σταντ. Ο παπαγάλος μπορεί να κάτσει και σε κάποιο μακρύ κλαδί οπότε εμείς οφείλουμε να έχουμε εξασφαλίσει ότι όπου και να κάτσει θα κάνει τη... Δουλειά του εντός της βάσης.

4. Υπολογίζουμς το πλάτος του σταντ λαμβάνοντας υπόψη τα πιο μακριά κλαδιά και διαλέγουμε την πιο σωστή γωνία μήπως και εξοικονομήσουμε μέγεθος. Κατόπιν κόβουμε τη βάση σε αυτές τις διαστάσεις και βιδώνουμε από κάτω τον κορμό. ( Το βίδωμα είναι ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί καθώς αν το ξύλο είναι χλωρό μπορεί όταν ξεραθεί να σκάσει στα σημεία αυτά)

5. Στη συνέχεια βιδώνουμε (ή κολλάμε) 3 πηχάκια σχηματίζοντας ένα Π. Δεν χρειάζεται να είναι χοντρά αλλά να έχουν ικανό ύψος σε περίπτωση που βάλουμε μέσα π.χ. άμμο.
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    2,8 KB · Προβολές: 69
  • 2.webp
    2.webp
    3,7 KB · Προβολές: 74
  • 3.webp
    3.webp
    3,8 KB · Προβολές: 78
  • 4.webp
    4.webp
    4,1 KB · Προβολές: 76
  • 5.webp
    5.webp
    4,8 KB · Προβολές: 81
6. Προσθέτουμε άλλο ένα πηχάκι μπροστά αλλά αυτή τη φορά προσέχουμε να είναι πιο κοντό αλλά να εφάπτεται με τα άλλα στην πάνω πλευρά αφήνοντας κενό στην κάτω πλευρά για να περάσει το συρτάρι. Ανάλογα τι συρτάρι θα βάλετε να αφήσετε και το αντίστοιχο ύψος υπολογίζοντας πάντα και τα μικροαντικείμενα που μπορεί να έχουν πέσει.

6.1. Μια πιο κοντινή άποψη του κενού.

7. Πάμε στο συρτάρι τώρα. Αφού μετρήσουμε την διάμετρο του κορμού κόβουμε την λαμαρίνα ώστε να χωράει να περάσει δίπλα από τον κορμό αφήνοντας το μικρότερο δυνατό κενό.

7.1. Εδώ είναι η μεγάλη μου ένσταση. Στο σημείο που λείπει από τη λαμαρίνα δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα γιατί αλλιώς δεν θα βγαίνει το συρτάρι.

7.2. Οπότε στην ουσία είναι άχρηστο το συρτάρι γιατί πάλι θα πρέπει να μαζεύουμε με τα χέρια ότι θα έχει πέσει εκεί ή ότι θα έχουμε βάλει εμείς από πάνω συν ότι με το τράβηγμα του συρταριού θα πέφτουν κι άλλες βρωμιές εκτός βάσης.
 

Συνημμένα

  • 6.webp
    6.webp
    5,1 KB · Προβολές: 67
  • 6.1.webp
    6.1.webp
    3,4 KB · Προβολές: 63
  • 7.webp
    7.webp
    1,1 KB · Προβολές: 71
  • 7.1.webp
    7.1.webp
    5,5 KB · Προβολές: 69
  • 7.2.webp
    7.2.webp
    5,7 KB · Προβολές: 71
8. Μία βελτίωση αυτού του μοντέλου αλλά δύσκολη στην κατασκευή της είναι να δημιουργήσουμε πηχάκια στην λαμαρίνα είτε μεταλικά είτε ξύλινα βιδωμένα. Ο καλύτερος θα ήταν να γίνει πρεσσαριστή η λαμαρίνα αλλά... Πάμε μακριά!

8.1. Με αυτό τον τρόπο παραμένει μεν το πρόβλημα του κενού αλλά καλύπτεται πιο εύκολα με κάποιο καπάκι που θα πατάει μέσα από τα πηχάκια της λαμαρίνας.

8.2. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι δεν φεύγουν διάφορα δεξιά και αριστερά με τη μετακίνηση του συρταριού χάρη στα πηχάκια. Ένας ακόμα τρόπος να διευκολυνθούμε είναι να αποφύγουμε την ύπαρξη κλαδιού πάνω από αυτό το σημείο ώστε τουλάχιστον να μην πέφτουν κουτσουλιές που κολλάνε. Τα άλλα σκουπίζονται εύκολα.

9. Ένας άλλος τρόπος που μάλλον θα κάνω εγώ είναι να μην κοπεί καθόλου η λαμαρίνα αλλά να βιδωθεί μαζί με την μελαμίνη στον κορμό. Θα μου πείτε ότι δεν θα βγαίνει η λαμαρίνα. Το ξέρω αλλά ούτως ή άλλως πάλι με τον ίδιο τρόπο θα βάζουμε και θα βγάζουμε τις εφημερίδες. Ίσα ίσα που δεν θα χρειάζεται να μπαινοβγάζουμε το συρτάρι όλη την ώρα. Απλά θα μπαίνουν εφημερίδες γύρω από τον κορμό.

Τέλος. Επειδή όμως παραείναι απλό για να μας καλύπτει σε κάθε περίπτωση σκέφτηκα να γίνει το μπροστινό πηχάκι προσθαφαιρούμενο. Οπότε ακόμα κι αν επιλέξουμε να βάλουμε κάτω άμμο αντί για εφημερίδα θα μπορούμε να σηκώσουμε το πηχάκι και με ένα σκουπάκι και φαρασάκι να την μαζέψουμε και με ένα βρεγμένο πανί να καθαρίσουμε την λαμαρίνα χωρίς να μετακινούμε τίποτα παρά μόνο ένα απλό πανάλαφρο πηχάκι!

Υ. Γ. Να τονίσω ότι θα είναι καλό να βάλουμε τουλάχιστον 5 μικρά ποδαράκια κάτω από τη βάση. Από 4 στην κάθε γωνία αν είναι τετράγωνη και ένα κάτω από τον κορμό. Έτσι το σταντ θα πάρει ύψος και θα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός του. Εναλλακτικα μπορούν να μπουν ροδάκια. Είναι σχετικά εύκολο να τα βρείτε και τα 2.

Συγνώμη αν σας κούρασα! Για οτιδήποτε απορίες, διαφωνίες και εναλλακτικές, εδώ είμαστε!
 

Συνημμένα

  • 8.webp
    8.webp
    1,6 KB · Προβολές: 64
  • 8.1.webp
    8.1.webp
    5,7 KB · Προβολές: 70
  • 8.2.webp
    8.2.webp
    6,1 KB · Προβολές: 69
  • 9.webp
    9.webp
    5,1 KB · Προβολές: 69
  • 9.1.webp
    9.1.webp
    6,2 KB · Προβολές: 78
μανο θα συμφωνησω μαζι σου στο οτι το συρταρι ισος δεν προσφερει τοσα πολλα οπωτε μπορει να παραληφθει αφου θα στρωνουμε εφημεριδες.
το συρταρι ειναι καλο για κλουβια χωρις πατο ωστε να μην αναγκαζεσαι να λυνεις το κλουβι για να αλλαξεις τις εφημεριδες με κινδυνο να σου ξεφυγει κανενα πουλι, αρα εδω δεν προσφερει και πολλα. Πιστευω απλα εφημεριδα να στρωνουμε θα ειμαστε οκ.
το ξυλο να βρουμε τωρα για τη βαση.
 
Μάνο μπράβο σου για την ανάλυση. Στην ένταση που έχεις έχω γράψει και εγώ το μειονέκτημα. Αλλά να βάλεις μια λωρίδα χαρτιού το πολύ 20χ20 δεν πιστεύω να είναι τόσο δύσκολο, στο λέω για να απλουστεύεις την κατασκευή και να γίνει πιο εύχρηστη. Η άλλη λύση που λές (να βγαίνει το πηχάκι απο μπροστά) μπορεί να γίνει βάζοντας δεξια και αριστερά απο τα πλαινά στοπ πόρτας με μπίλια. Για να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει (μειονέκτημα οτι θα πρέπει να χρησιμοποιείς σκούπα και φαράσι 😉. Για τα υλικά μπορείτε να βάλετε ή μελαμίνη μιας και δεν έχουμε σημαντικά προβλήματα υγρασίας αλλά για καλό και για κακό σιλικονη στις ραφές, ή μπορείτε να βάλετε κοντρα πλακέ (αλλά χρειάζεται κατεργασία, τρίψιμο λουστράρισμα).
 
Γρηγόρη τι να βάλεις μια λωρίδα τι να βάλεις 2 εφημερίδες. Απλά με συρτάρι είναι πιο δύσχρηστη η κατασκευή γιατί πέρα από το κενό που θα αφήνει και το βάρος που θα έχει, όταν θα πέφτουν διάφορα σπόρια στις γωνίες της βάσης όταν θα τραβάς το συρτάρι θα πέφτουν όλα έξω! Το σκουπάκι δεν το γλιτώνεις δηλαδή όπως και να 'χει. Απλά στη μια περίπτωση μαζεύεις, σκουπίζεις και τελείωσες και στην άλλη τραβάς συρτάρι, μαζεύεις εφημερίδες, σκουπίζεις συρτάρι, σκουπίζεις βάση, βάζεις πίσω συρτάρι. Άσε που αν πέσουν καμιά 10αριά κουτσουλιές στο ίδιο σημείο και πάρουν ύψος, θα τραβάς το συρτάρι και θα βρίσκουν στην κάτω πλευρά του μπροστινού πηχακιού που θα είναι και κομμένο, θα κολλάνε και θα καθαρίζονται πολύ δύσκολα. Γι' αυτό όπως είπα ανάλογα με το δεντράκι του καθενός πρέπει να μελετήσουμε και τη βάση ώστε να είναι εύχρηστη πάνω απ' όλα και μετά όμορφη και περίπλοκη. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ένα μεγάλο ταψί θα ήταν αρκετό ώστε να βάλουμε το σταντ από πάνω και να μπορούμε να το μετακινήσουμε. Γιατί αν βιδώσουμε τη βάση μετά θα είναι δύσκολο στη μεταφορά.
Τέλος για να μην το ξεχάσω κι από προσωπική εμπειρία αν έχετε χλωρό δέντρο αφήστε το να ξεραθεί λίγο. Εμένα έσκασε σήμερα σε όλες τα σημεία που ήταν κομμένο. Για να βιδωθεί καλά (και με προσοχή) θα πρέπει να σφίξουμε την κάτω πλευρά που θα βιδωθεί με ένα σύρμα πολύ σφιχτά ώστε να μην σκάσει τελείως όταν το βιδώσουμε ή πέσει το σταντ αργότερα.
 
Το κενό Μάνο είναι αμελητέο (2-3χιλ) και το βάρος ουτε κιλό 😉. Απλά ο καθένας φτιάχνει αυτό που τον βολεύει καλύτερα. Για τα κομμένα μέρη του ξύλου για να μην σκάσουν περισσότερο βάλε λίγο κερί και στο βίδωμα απο κάτω επείδη βιδώνεις σόκορο πάντα κάνουμε τρύπα πρώτα και μετά βιδώνουμε.
Φιλικά
 
Γρηγόρη εννοώ το κενό που αφήνει η λαμαρίνα με το κόψιμο λόγω του κορμού. Μπορεί να είναι και πάνω από 10 cm ανάλογα τη διάμετρο του κορμού. Για το βίδωμα το έχω υπόψη μου αυτό που λες. Σκέφτομαι μήπως βάλω και ούπατ αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα κοντράρει στο ξύλο καλά.
 
Τα ούπα είναι για άλλες δουλειές :D. Κάνε τρύπα με 3αρι τρυπάνι και βάλε βίδα 5χ70 ή 5χ80 ή 5χ100 (το δεύτερο νούμερο είναι το μήκος της βίδας). Μπορείς να κάνεις άνετα 3 τρύπες ανάλογα φυσικά την διάμετρο του ξύλου.
 
Δυστυχώς έχει σκάσει κι άλλο. Έχει ραγίσει μάλλον θα έλεγα. Ο πατέρας μου βέβαια (όντας αυθεντία στα ξύλα μιας και είναι από τους καλύτερους οργανοποιούς στην Ελλάδα) μου λέει ότι είναι φυσιολογικό να σκάσει έτσι επειδή σιγά σιγά ξεραίνεται. Έπρεπε να είχαμε βάψει την βάση πιο μπροστά και ίσως να μην έσκαγε. Ναι για τις βίδες ξέρω τα νούμερα :) Έχω πολλές όπως και πολλά τρυπάνια και θα τα κοιτάξω να δω τι μου κάνει.
 
Τώρα είπα στον πατέρα μου για τα ούπα και γέλαγε...
"Σοβαρός είσαι;" μου λέει. "Ούπα σε ξύλο;". :D
 
Δεν έχεις κι άδικο! :D Γηράσκω αεί διδασκόμενος που λένε!
Είναι που το παίζω υπεράνω και δεν τον συμβουλεύομαι για να το φτιάξω μόνος μου. :)
Καλό θα το φτιάξω νομίζω πάντως.
 
Back
Top