Διατροφή Σε τι ποσοστό δίνετε σπόρους υγείας στα πουλιά σας;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης calvo
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

calvo

PB Member
Εγγραφή
20 Νοε 2007
Μηνύματα
151
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημερα φιλες και φιλοι. Θα ηθελα να μου πειτε σε τι ποσοστο δινετε σπορους υγειας στα πουλια σας και αν τους δινετε ολο τον χρονο. Ευχαριστώ εκ των προτερων.
 
Καλημέρα Γιάννη.
Εγώ δίνω όλο το χρόνο περίπου δυο φορές την εβδομάδα σε ξεχωριστώ δοχειάκι όπως δίνω και την αυγοτροφή.
 
  • Like
Αντιδράσεις: calvo
calvo είπε:
θα ηθελα να μου πειτε σε τι ποσοστο δινετε σπορους υγειας στα πουλια σας
Ποιους ονομάζεις "σπόρους υγείας";
 
Αυτους τους σπορους που λεει ο στεφανος. Σταυρε εσυ ξερεις και αλλους σπορους υγειας;αν ξερεις μπορεις να μου πεις σε παρακαλω
 
Δεν γνωρίζω και για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω γιατί έχει επικρατήσει ο όρος σπόροι υγείας για τους συγκεκριμένους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι σπόροι που τα θρεπτικά τους συστατικά μπορούν να θεωρηθούν ωφέλιμα όπως είναι η Περίλλα, το Αγκάθι Μαρίας, το bella di notte και άλλοι…

Στην αρχική σου ερώτηση τώρα, δίνω τους τρεις σπόρους που αναφέρεις συν το Αγκάθι Μαρίας μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστό σκεύος την περίοδο της ανάπαυσης και δύο φορές την εβδομάδα στην περίοδο της αναπαραγωγής.
 
Εγώ πάλι δε νομίζω να είναι αυτοί οι σπόροι υγείας. Οι σπόροι υγείας είναι ένα μίγμα από αγριόσπορους (δηλ. σπόρους από αγριόχορτα) και σπόρους δέντρων και φυτών του δάσους. Βοηθούν τα άγρια πουλιά να έρθουν σε κατάσταση πυρώματος και χορηγούνται κυρίως την άνοιξη με την ανάμιξη στη βασική τροφή ή και χωριστά σε μικρό κουπάκι. Αν θυμάμαι καλά η συσκευασία του κιλού έχει περίπου 3-4€.
 
Θα μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε σπόροι Νίκο. Για ποιο λόγο άραγε ονομάζονται σπόροι υγείας; Υπάρχουν ένα σωρό σπόροι που πιθανόν να μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση των πουλιών αλλά για ποιο λόγο επικεντρώνεται ο όρος είτε σε τρεις σπόρους είτε σε ένα μείγμα από αγριόσπορους, οι οποίοι μάλιστα βοηθούν τα άγρια πουλιά να έρθουν σε κατάσταση πυρώματος. Άλλο πράγμα η πρόκληση της αναπαραγωγικής επιθυμίας και άλλο πράγμα η καλή υγεία. Η καλή υγεία είναι προϋπόθεση για την κατάσταση αναπαραγωγικής επιθυμίας αλλά η πρόκληση της αναπαραγωγικής επιθυμίας δεν προϋποθέτει απαραίτητα και καλή κατάσταση υγείας.

Με απλά λόγια, σπόροι που βοηθούν στην καλή υγεία και φυσική κατάσταση των πουλιών θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι από τρεις. Επίσης σπόροι που βοηθούν στο "πύρωμα" θα έπρεπε να ονομάζονται σπόροι πυρώματος και όχι σπόροι υγείας. Μου θύμιζε κάτι σαν τις κίτρινες πράσινες σκόνες που τις ονομάζουν βιταμίνες. Σου λέει δηλαδή ο άλλος, για να τα λένε βιταμίνες, βάλε δύο κιλά. Καλό κάνει κακό δεν κάνει.

Καταλήγω λοιπόν στην εξής ερώτηση: Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται ένα μείγμα σπόρων με τον όρο Σπόροι Υγείας και τι είναι αυτό που αποκλείει κάποιους άλλους σπόρους από τον ενταχθούν σε αυτό το μείγμα και να φέρουν την τιμητική ονομασία;
 
Σταύρο οι σπόροι υγείας έχουν ως βάση σπόρους από γαϊδουράνκαθο, που είναι γνωστό για τις οφέλιμες ιδιότητες του ειδικά στις καρδερίνες. Υποτίθεται ότι και οι υπόλοιποι σπόροι της συσκευασίας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Οπότε έχοντας καλή υγεία αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ένα πουλί να φτάσει σε κατάσταση αναπαρωγής σωστά και εν πλήρη υγεία. Εγώ τους ξέρω και τους χρησιμοποιώ και ειδικά οι καρδερίνες μου τους τιμούν ιδιαιτέρως.
 
Νομιζω οτι οι σποροι υγειας ειναι καποια μειγματα σπορων καταληλα για αγριοπουλα και ονομαζονται ετσι στα πετ σοπ ομως μονο υγειας δεν ειναι λογο σκονης και αδειων σπορων. Κατα τη γνωμη μου ολοι οι καθαροι σποροι που παρεχονται με μετρο στα πουλια μας ειναι υγειας.
 
Me dika mou mialo (kai oso mikro einai), to blepo me to aksis tropo.

Parxoune sporoi pou troi to pouli, na min pethenei, afta ta sporia na po einai i kanonika trofi. Ekei exo ola ta sporia san kexri, kanarosporo, rubsen klp. tous xoriso se amyloyxoi kai elaioyxoi sporoi, kai boro na rythmiso se proteines kai se liapara pou xriasete to pouli analoga me tin dynami pou xriasete.

Olous tous sporous, pou kesroume tha kanoune kalo gia tin igia, kai exoune gini erefnes pou apotixtkane pragamatika afto, ta elega sporoi ygias
PX.
Agathi marias = Prostatebei to sikotei kai katharisei to sikotei
Chia= kanei ena gelee meza sta entera, gia na min boroune menoune kako bakteries ekei
Foniopaddy= stis erefnes exoune theratebi tin kokzidiosei
Camelina= exei poli psilo liparo Omega-3 pou katebenei to risko tou kefaliko sto pouli
Agathi= kani pio grigora olo ton metabolismo tou soma

Ala den perno ena mix apo kapion emporo pou exei menei, kai aftous mou lei einai "sporous igias".

Alexandros
 
Alexandros είπε:
Ala den perno ena mix apo kapion emporo pou exei menei, kai aftous mou lei einai "sporous igias".
Εδώ ακριβώς βρισκόταν ο προβληματισμός μου.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι σπόροι οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση των πουλιών αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι έχουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τους προηγούμενους. Είναι σίγουρο επίσης ότι οι σπόροι που προσφέρουν το κάτι παραπάνω δεν είναι μόνο 2 ή 3 ή 5 κ.λπ. Για να μπορούν να οριστούν με μια συγκεκριμένη ονομασία (σπόροι υγείας). Κάποιος μπορεί να έχει αγοράσει ένα μείγμα σπόρων ως "σπόροι υγείας" με 5 είδη και κάποιος άλλος με 30.

Νομίζω λοιπόν ότι ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, από τη στιγμή που δεν καθορίζει κάτι συγκεκριμένο και καλό θα ήταν να αναφερόμαστε στους σπόρους με την ονομασία τους ή σε μείγματα με αναφορά στα ονόματα των σπόρων από τα οποία αποτελούνται. :)
 
Μία αναφορά έχω δει σε σπόρους υγείας όπως αναφέρονται. Βρίσκεται στο site του ΠΟΚ poc.gr/Greeks/Birds/Articles/DiatrofiKanarini.pdf και από ότι αναφέρει αποτελούνται από 30 διαφορετικούς σπόρους χωρίς να λέει όμως λεπτομέρειες. Σίγουρα είναι καλό να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή των πουλιών και υποθέτω ότι κάτι τέτοιο προσφέρουν, αλλά χύμα μείγματα από πετσοπ βαπτισμένα σαν σπόροι υγείας και με θαυματουργές ιδιότητες πρέπει να αποφεύγονται γιατί πιο πιθανό είναι να βλάψουν παρά να οφελήσουν (λόγω σκόνης, παλαιότητας κλπ.) Από κει και πέρα θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του Αλέξανδρου πιο πάνω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: calvo
Μόνο και μόνο για ενημέρωση και για να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε και τι μας δίνουνε στα πετ όταν ζητάμε σπόρους υγείας, παραθέτω την παραπάνω φωτό.
 

Συνημμένα

  • sporoi-ygeias.webp
    sporoi-ygeias.webp
    146,4 KB · Προβολές: 416
Ο χαρακτηρισμος "σποροι υγειας" δοθηκε απο καποιον πτηνοπωλη ονοματος Χ. Μαραντηδης,
ειχε το καταστημα του στην οδο Ελλης στην αγορα της καλλιθεας με τον τιτλο donald
αυτος εκτος των αλλων συσκευαζε και διαφορα σπορακια και μιγματα σε μικρα κουτακια
ενα μιγμα απο αυτα το ονομασε σποροι υγειας και ετσι εμεινε.
Οι σποροι "υγειας" ειναι διαφορα σπορακια απο λαχανικα, δημητριακα, λουλουδια,ζιζανια, κλπ προερχονται απο την επεξεργασια σπορων, η μενουν στους αναμεικτηρες μιγματων (σιλο), η στους μεταφορεις σπορων (κοχλιες).
Συνηθως ειναι μικρης κοκκομετριας και περνουν απο τα κοσκκινα με την σκονη μαζι.
Για αυτους τους λογους ποτε δεν ειναι σε ιδια αναλογια στα μιγματακαι καποιες φορες οι μυλοι τους εμπλουτιζουν και με αλλα σπορακια για να γινουν πιο εμπορευσιμοι.
Ειναι φτηνοι διοτι ειναι αποδιαλεγια και δεν κανουν για αλλη χρηση εκτος για τροφη πουλιων.
Γνωριζοντας την διαδρομη τους εως το ραφι ειμαι επιφυλακτικος για την χρηση τους.
Θα τους εμπιστευομουν αν ειχαν αλλες προδιαγραφες σημανσης.

Υ/Γ Οι Ολλανδοι που τους επεξεργαζονται και τους πουλουν τους ονομαζουν aviary seeds.
 
Ο χαρακτηρισμος "σποροι υγειας"
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ευχαριστούμε. Κάποια πράγματα που δεν είχαμε ακούσει έως τώρα.
Τελικά όντως ισχύει το ότι τους προμηθεύεσαι από petshop σε ξεχωριστό μείγμα; Εγώ ποτέ δεν έχω πετύχει.
 
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ευχαριστούμε. Κάποια πράγματα που δεν είχαμε ακούσει έως τώρα.
Τελικά όντως ισχύει το ότι τους προμηθεύεσαι από petshop σε ξεχωριστό μείγμα; Εγώ ποτέ δεν έχω πετύχει.


Τι εννοεις ξεχωριστό μείγμα;
 
"σποροι υγειας"
Συνηθως ειναι μικρης κοκκομετριας και περνουν απο τα κοσκκινα με την σκονη μαζι.
Ειναι φτηνοι διοτι ειναι αποδιαλεγια και δεν κανουν για αλλη χρηση εκτος για τροφη πουλιων.
Συνεπώς θα πρέπει να μιλάμε για σπόρους "ανθυγιεινούς" για να μη γράψω "κακής υγείας";
 
Συνεπώς θα πρέπει να μιλάμε για σπόρους "ανθυγιεινούς" για να μη γράψω "κακής υγείας";


Οχι παντα, ειναι κατι σαν τα αλαντικα, που δεν γνωριζεις αλλα σου αρεσει.:)
 
Τελικά όντως ισχύει το ότι τους προμηθεύεσαι από petshop σε ξεχωριστό μείγμα;
Αν κατάλαβα καλα εννοείς αν υπαρχει συσκευασία σε πετ που να εχει μεσα μονο σπορους υγείας; Προσωπικά εχω δει πολλες φορες ναι να πουλάν σπορους υγειας. http://my-petshop.gr/my-petshop/el/basika-meigmata-kanariniwn/21-vadigran-sporoi-ygeias.html
 
Back
Top