Φροντίδα Συγκατοίκηση budgie και κυριαρχία

Geokilkis

PB Member
Εγγραφή
23 Μαϊ 2021
Μηνύματα
472
Πόλη
Κιλκίς
Καλημέρα παιδιά.
Είχα ένα ζευγαράκι το οποίο από ότι κατάλαβα ήταν και τα δύο σε οίστρο αλλά το θηλυκό δεν άφησε ποτέ το αρσενικό να τη πλησιάσει κυριολεκτικά. Ήταν πολύ νευρικό και υποψιαζομουν πως φταίει ότι γνωρίζονταν πολύ λίγο καιρό (3 βδομάδες περίπου). Ο οίστρος όμως πέρασε και το θηλυκό έγινε πολύ επιθετικό με το αρσενικό. Αναγκαστικά τα χώρισα για την ασφάλεια τους. Ένας φίλος μου έψαχνε ένα κίτρινο θηλυκό οπότε του την έδωσα και τώρα με το άλλο αρσενικό τα πάει περίφημα..

Όμως πήγα στο petshop και πήρα έναν ακόμα αρσενικό (ενήλικο) το οποίο παραδόξως είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα και ακόμα δύο κορίτσια, νεαρά ακόμα, από τα οποία το ένα πιθανόν είναι ζευγάρι με το νέο αρσενικό.. το άλλο κορίτσι έχει έναν απίστευτο χαρακτήρα, είναι πολύ περίεργο, φιλικό, παιχνιδιάρικο και αμέσως που μπήκε στο κλουβί έτρωγε τα πάντα (φρούτα και λαχανικά) ενώ όλα τα υπόλοιπα μόνο σπόρους..
Έτσι έχω 4 τώρα και ελπίζω να γίνουν δύο ζευγαρακια..

Το νέο αρσενικό όμως πολλές φορές μέσα στην ημερα επιτίθεται στον παλιό αρσενικό, δεν τον αφήνει να πλησιάσει τα θηλυκά και βλέπω πως ο παλιός είναι απομονωμένος.

Θέλω να σας ρωτήσω αυτή η επιθετικότητα, εικάζω πως είναι για κυριαρχία, θα κρατήσει καιρό;
Πρέπει να προσέχω κάτι εκτός του να μην τον τραυματίσει;
Γενικά τι μου προτείνετε;
[automerge]1625126108[/automerge]
IMG_20210701_104332_copy_1024x704_copy_1024x704.webpIMG_20210701_104658_copy_1024x461.webpIMG_20210701_104520_copy_1024x948.webpIMG_20210701_104506_copy_1024x1206.webpIMG_20210701_104348_copy_1024x1024.webp
[automerge]1625126293[/automerge]
Ο γαλάζιος είναι ο παλιός, τα δύο σκούρο μπλέ/μωβ είναι ίσως ζευγάρι και η τυρκουάζ η παιχνιδιαρα
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καραντίνα δεν έκανα γιατί ήταν στο ίδιο χώρο και ήταν μόνα τους. Μέσα στον ίδιο μήνα δηλαδή αγοράστηκαν. Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν λάθος αλλά πήρα το ρίσκο γιατί ξέρω πόσο πολύ τα προσέχει το petshop (φίλος).
Προκαταρκτική γνωριμία δεν ξέρω καν πως γίνεται..
Sorry αλλά είμαι νέος, αν θέλεις πες μου για να το μάθω.
 
@Geokilkis
Καλημέρα.
Καλά έκανες και πήρες καινούργια πουλάκια, όμως έκανες λάθος που τα έβαλες όλα μαζί.
Ξέχασες το βασικότερο την καραντίνα.
Ειδικά αν προέρχονται από pet shop είναι απαραίτητη.
Thread 'Καραντίνα στα πτηνά' https://community.petbirds.gr/threads/Καραντίνα-στα-πτηνά.17677/.

Η γνωριμία των πουλιών θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά και σε διαφορετικά κλουβιά τα οποία θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους μετά το τέλος της καραντίνας.
Ο παλιός σου αρσενικός σίγουρα έχει σοκαριστεί.
Καλύτερα να τον βάλεις μόνο του και αργότερα παρακολουθώντας συμπεριφορές πράττεις αναλόγως.
 
εννούσα από τον παλιό αρσενικό καραντίνα. Μπορεί να φταίει η φωτογραφία, αλλά το μεσαίο πουλάκι στην τρίτη φωτογραφία ίσως έχει ακάρεα ή κάποια μόλυνση πάνω από ή στον χαλινό? Επίσης δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά ο παλιός αρσενικός είναι το παπαγαλάκι με το λιγότερο μαύρο στα φτερά του, ή είναι αυτό στην πρώτη φωτογραφία.
Η γνωριμία γίνεται σταδιάκα *αφού* τελειώσει η καραντίνα, όπως και σε όλα τα νέα ζώα που φέρνει κανείς σπίτι. Το πρώτο βήμα στην πραγματικότητα ξεκινά κατά την καραντίνα, όταν τα παλιά πουλάκια ακούν το κελάηδισμα των καινουργιων. Οι φωνές των παπαγαλων είναι πολύ συγκεκριμένες και ξεχωριστές, σε σημείο που έρευνες δείχνουν ότι αναγνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν κάτι σαν όνομα το ένα για το άλλο. Αφού συνηθίσουν τον ήχων της φωνής και αντιληφθούν ότι δεν είναι κασέτα, γιατί έχουν ουσιαστικά συζητήσεις από απόσταση, στην συν΄χεια φέρνεις τα ξεχωριστά κλουβιά στο ίδιο χώρο, αρχικά μακρία, τελικά δίπλα-δίπλα, καοιτώντας πάντα για σημάδια επιθετικής και θετικής συμπεριφοράς. Όταν (εαν) κρίνεις ότι τα έχουν βρει, τότε μπορούν να μοιραστούν κλουβί, πάλι με προσοχή.
Ο καημένος ο παλίος αρσενικός είναι σοκαρισμένος και εφόσον τα άλλα τρία πουλάκια ήταν μαζί στο ίδιο κατάστημα, είχαν ήδη έτοιμη παρέα, και εκείνος δεν ξέρει αν τον θέλουν . Είναι λίγο σαν να πηγαίνει κανείς σε καινούργιο σχολείο στην τρίτη Λυκείου.
Έχω τώρα ένα μπάτζι σε καραντίνα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα ακούς πώς αλλάζουν οι βοκαλισμοί τους καθώς γνωρίζονται. Στην αρχή οι φωνές ήταν κλητικές, μετά τσακώνονταν εξ αποστ'ασεως, τώρα φαίνεται να τα έχουν βρει κάπως. Είμαστε ακόμα στο μέσον της καραντίνας και είναι και τα δυο θηλυκά, αλλά θα δείξει.
 
Ναι ο παλιός γαλάζιος με γκρι φτερά και λίγο μαύρο. Στη πρώτη φωτογραφία είναι ο νέος αρσενικός που μας κάνει τις μαγικές..
Όχι ευτυχώς δεν έχουν ακάρεα- εμφανή τουλάχιστον, είναι νέα πούπουλα που είναι λίγο ανακατεμένα ακόμα.
Οπότε τώρα τι κάνω;
 
τα δύο σκούρο μπλέ/μωβ είναι ίσως ζευγάρι
Μπορεί να είναι και αδέλφια, εμένα έτσι μου φαίνονται.
Ρωτά τον φίλο σου από το pet shop αν ισχύει κάτι τέτοιο.
 
Όχι αυτό το ρώτησα για να μην έχω καμιά αιμομιξία σε τυχόν ζευγάρωμα, (προς το παρόν δεν επιδιώκω κάτι τέτοιο, μην παρεξηγηθω). Τα αδέρφια τα είχε χωρισμένα σε διαφορετικά κλουβακια/ 4αδες με σημειωμενα από που είναι το κάθε πουλάκι.
[automerge]1625130915[/automerge]
Τι να κάνω τώρα;
Να χωρίσω τον παλιό αρσενικό μόνο;
 
Ομορφούλης είναι! Ναι, κατάλαβα, λογικό να κάνει μαγκιές αφού είναι όντως μεγαλύτερος σωματικά. Στα ζώα έχει σημασία το μέγεθος, το βλέπουν ως σημάδι δύναμης, οπότε αν μέχρι τώρα ο γαλαζούλης (έχει όνομα?) ήταν το μόνο αρσενικό, ακόμα κι αν τον εκφόβιζε η κυρία, το οποίο επίσης είναι σύνηθες, τα θηλυκά μπάτζι συχνά είναι κάπως δύστροπα, είναι πλήγμα για την αρρενωπότητά του, όσο αστείο κι αν ακούγεται.
Δεν έχω αρκετή εμπειρία ούτε τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για να δώσω συμβουλή με αξία. Η λογική μου λέει ότι καλό θα ήταν ο γαλαζούλης να μείνει σπίτι του, εκεί που έμενε και πριν, ώστε να νοιώσει άνετα πάλι, επειδή όμως η κλουβα είναι μεγάλη και τα άλλα είναι τρία, μάλλον αναγκαστικά θα πρέπει εκείνος να πάει σε άλλο κλουβί και να κάνεις μια καραντίνα, με την ελπίδα ότι δεν έχουν/δεν κόλλησαν κάτι. Και από εκεί και πέρα κανονικά την διαδικασία γνωριμίας. Ίσως αν του έβαζες ήχους από άλλα πουλάκια για να μην αισθάνεται μόνος (με έσωσαν κυριολεκτικά με την Ίριδα), να είναι ασφαλής και να αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα της αγέλης. Πόσο καιρό έμεινε μόνος, θυμάσαι?
[automerge]1625131318[/automerge]
Σχετικα με την συγγένεια, εμένα με απασχολή η σχέση μεταξύ του ενήλικου, μεγαλόσωμου αρσενικού και του μη-τυρκουάζ θυληκού. Αφού ο κύριος είναι ενήλικος, προέρχεται από άλλη γέννα και δεν έχει σχέση με χώρισμα σε αυτήν την αναπαραγωγική περίοδο. Μήπως να έκανες μια επιβεβαίωση ποιοι είναι οι γονείς ποιού?
 
Λίγες ώρες έμεινε μόνος τελείως, και για μια μέρα που είχα τα 3 νεότερα μέλη σε διαφορετικό κλουβί, βλέπω πως χαίρεται που έχει παρέα, δεν φοβάται δηλαδή αλλά ώρες ώρες που πλησιάζει τα θηλυκά ο άλλος αγριευει και του χώνεται ή τον κυνηγάει.
Θα τον χωρίσω καλού κακού και βλέπουμε..
 
Να ρψτήσω αν γνωρίζεις κι εσύ φυσικά. Ο νέος αρσενικός ήταν στο κλουβί μόνος με τα δύο θυληκα? Γιατί μάλλον του έχει περάσει το νόημα ότι είναι το χαρέμι του. Κατανοητό, αλλά εφόσον οι κυριες δεν διαφωνούν, πρέπει να μάθει να μοιράζεται. Ίσως θα μπορούσες να του κάνεις και λίγη εκπαίδευση ξεχωριστά.
 
Έχεις πουλιά διάφορων ηλικιών κι αναπαραγωγικών διαθέσεων μαζί στο ίδιο κλουβί. Ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος για να στεγάσει 2 ζευγάρια μαζί. Αν επιχειρίσεις δε να βάλεις και φωλιά η κατάληξη μπορεί να είναι τραγική. Χώρισε καλύτερα τα 2 ζευγάρια, όπως τα θέλεις εσύ σε 2 ξεχωριστά κλουβιά. Τα θηλυκά σου φαίνονται ανώριμα, θα άφηνα την αναπαραγωγή για τον χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη. Σημείωση: τα μπάτζι δεν μπορούν να ζήσουν έξω το χειμώνα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.
 
Τη κλουβα την έφτιαξα για να μπορούν να πετάνε όσο το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες. Επειδή στο Κιλκίς πιάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα δεν θα τα αφήσω έξω.
Για φωλιά-αναπαραγωγη δεν το σκεφτόμουν καθόλου σε αυτή τη φάση γιατί αφενός τα κορίτσια είναι ακόμα μικρά και αφετέρου είμαι και εγώ άπειρος για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Από άνοιξη βλέπουμε αν και δεν είναι η προτεραιότητα μου.
Με ενδιαφέρει η καλή συνύπαρξη τους, να μην με φοβούνται με το παραμικρό και αν μπορέσουν με αργά βήματα να εξοικειωθούν με όλη την οικογένεια.

@Nausicaa πως μπορώ να τον εκπαιδεύσω; Δεν βοηθά και η κλούβα για να έχω κάποια επαφή. Κάθε πρωί κάθομαι δίπλα τους και πίνω τον καφέ μου, όσο φροντίζω για τις τροφές και καθαριότητα.
Τα δύο που έχουν παρόμοιο χρώμα είναι σίγουρα από άλλους γονείς. Όλα βασικά είναι από άλλους γονείς. Όχι απλά γέννες. Τα τρία ήταν μαζί για δύο βδομάδες περίπου. Μπορεί να την είδε πασάς αλλά σταδιακά θα δω πως λειτουργούν τα 3 μεταξύ τους και το ένα θηλυκό θα το χωρίσω.

Ο παλιός αρσενικός μπήκε σε άλλο κλουβί σε καραντίνα για να είναι προστατευμένος και βλέπουμε. Στην αρχή τρόμαξε λίγο αλλά μετά έψαχνε τα υπόλοιπα.
 
Αν η κλούβα έχει μικρό πορτάκι ξεκινάς προσφέροντας κεχρί από εκεί. επειδή είναι τρία, μπορεί να προκύψει χάος, αλλά δυστυχώς δύσκολα θα σε προσεγγίσουν αλλιώς. Στην αρχή προσφέρεις το κεχρί για να σε πλησιασουν και να μην φρικάρουν από την ανθρώπινη παρουσία. Εφόσον μάθουν να σε συνδέουν με λιχουδιά, τότε αρχίζεις να την χρησιμοποιείς ως κίνητρο για την επιθυμητή συμπεριφορά. Κάπως σαν τους σκύλους. Κάποιοι χρησιμοποιούν και κλικερ. Στους 4 μήνες που έχω την Ίριδα της έχω μάθει "βηματάκι", δλδ να κάνει ένα βημα μπροστά, "μπουκίτσα?" την ρωτάω αν θέλει άλλο και παροτρίνει ότι ένα πράγμα που κρατάω είναι τροφή και όταν κάνει αυτό που πρέπει, της λέω "καλό πουλάκι" όσο τρώει το κεχρί, για να ξέρει γενικά ότι μόλις έκανε κάτι σωστό. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα ποτέ προβλημα με υπερβολική συμπεριφορά. Η Αυγή με έχει δαγκώσει μια-δυο φορές, αλλά είτε μου άξιζε είτε πέρασε το δάχτυλο μου για φαγητό. Ίσως μπορείς να του μάθεις να "περιμένει" ή να σε ακολουθεί στην άλλη άκρη του κλουβιού?
 
Καλησπέρα σας...
Όπως είπα ο παλιός αρσενικός είναι σε καραντίνα και χώρισα τη κλούβα μου στη μέση ώστε η τριάδα να χωριστεί..
Με τον αρσενικό έβαλα το τυρκουάζ θηλυκό και το άλλο μπλε μόνο του δίπλα όμως παρατηρώ ότι ο αρσενικός αφενός τα πάει εξαιρετικά με το τυρκουάζ αφετέρου μέσα από τα κάγκελα έχουμε τρυφερές στιγμές και με τη μπλέ...
Σκέφτομαι όταν λήξει η καραντίνα να βάλω τον παλιό αρσενικό με τη μπλέ σε άλλο κλουβί και το τυρκουάζ με τον πασά σε άλλο ώστε να κατασταλάξουν σε ζευγάρια.
Από την άλλη σκέφτομαι να βάλω τον πασά και με τη μπλέ για να δω τι θα κάνουν...
Όπως καταλαβαίνετε είμαι μπερδεμένος. Εσείς τι θα κάνατε;

Σχετικά με την οικειότητα, να πω πως και με τα 3 τα πάμε εξαιρετικά, βάζω ήρεμα το χέρι μου μέσα με κεχρί και έρχονται και τρώνε με επιφύλαξη όμως..
 
Εσείς τι θα κάνατε;

Η απόφαση είναι καθαρά δικιά σου εφόσον βλέπεις ότι και οι δυο συνδυασμοί δεν δημιουργούν προβλήματα μεταξύ τους.
 
Συμφωνώ με τον @Φοίβος, δεν υπάρχει σωστή με την στενή έννοια απόφαση, αρκεί να είναι υγιή και χαρούμενα τα παπαγαλάκια - και να μην σου βγαίνει κι εσένα η παναγία να τα φροντίζεις, γιατί κι αυτό έχει σημασία. Απλώς, ειδικά στην αρχή, καλό είναι να υπάρχει μια σταθερότητα στην ζωή τους, τόσο στον χώρο όσο και στις παρέες και την τροφή, οπότε όποια απόφαση λάβεις και δεν δημιουργεί προβλήματα, κράτα την κατάσταση έτσι για αρκετό καιρό ώστε να προσαρμοστούν, και αργότερα, που γνωρίζεστε και γνωρίζονται, αρχίζεις και διάφορους πειραματισμούς.
 
Back
Top