Φροντίδα Συμβουλές για εξημέρωση Κοκατίλ

Στα κοκατίλ αρέσει να παίρνουν έναν υπνάκο όταν νιώθουν άνετα..
Αν όμως κάθεται συνέχεια με φουσκωμένα φτερά όλο το πρωϊνο έως το απόγευμα, τότε είναι ανησυχητικά τα πράγματα.. Η χοντρούλα μου αρέσκεται στο να κοιμάται για κανένα τέταρτο να τρώει, να φωνάζει και μετά να ξανακοιμαται λίγο..
Πόσο κοιμάται ο μικρός σου;
 
και το δικο μας αυτο κανει. Κοιμαται,ξυπναει για να φαει, κανει μια βολτα μεσα εξω στο κλουβι και ξανα υπνο. Το βραδυ κλεινουμε το φως και το σκεπαζουμε κατα τις 12,το πρωι ξυπναει κατα τις 10-11 αλλα αυτα τα ωραρια δεν ειναι παντα στανταρ.υπαρχει περιπτωση να κρυωνει; Γιατι σημερα εχει λιγο ψυχρα.η κεντρικη θερμανση δεν εχει αναψει ακομα και αναψα μια σομπα στο δωματιο.
 
Ο βραδινος υπνος είναι πολύ σημαντικός για την διάθεση του πουλιού.
Μην τον ξεσκεπάζετε τόσο αργά γιατί χάνει όλη την χαρά να χαρεί το πρωϊνό.
10-12 ώρες υπνου ειναι καλές. Βάζε τον νωρίς για υπνο πχ στις 20.00 γιατι αλλιώς τα πιάνει υπερένταση το βράδυ και την ημερα υπνηλία και νεύρα. :)
 
αγριο κοκατιλ

Το κοκατίλ μου το πήρα πριν 2 μήνες περίπου αλλα δεν προλαβαμε να εξοικιωθούμε γιατί λιγες μέρες μετά είχα ενα σοβαρό ατύχημα με εντατικές και τα ρέστα. Οπως είναι φυσικό με όλη αυτή την αναστάτωση το πουλάκι έμενε μονο συνεχώς και δεν με εβλεπε αφου μεχρι τοτε εγώ του μιλούσα και τον περιποιόμουν.Αυτή τη στιγμή ειναι παρα πολύ αγριος μολις μας βλεπει σχεδόν αναστατώνεται ακόμα και φαί που του βάζω χτυπιέται σαν τρελό.Βέβαια απ την αρχή που τον πήρα δεν ήταν καθόλου ήρεμος κατά τη γνώμη καθόλου εξημερωμένος.Αλλά καιτώρα τα πραγματα ειναι λιγό δύσκολα γιατί δεν μπορώ εύκολα να κινηθώ ουτε να τον περιποιηθώ λόγω του ατυχήματος μέχρι να γίνω καλά θα με βλέπει πολύ λιγο μόνο θα με ακούει συνεπώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα απο τα πολύ ωραία που λέει η φίλη Γιασμίν ΄Δεν θέλω να τον δώσω για υιοθεσία νομίζω ο΄τι αξίζει το κόπο να το παλέψουμε κι αυτός και γω αλλα πως δεν ξέρω😕


Ναι βρε Πάνο, αλλά για φαντάσου από τη μια στιγμή στην άλλη νέος χώρος, νέα πρόσωπα που δεν τα εμπιστεύεται και σ α να μην έφθανε και αυτό κόψιμο φτερών! Εγώ συμφωνώ με τον Ανέστη ότι πρέπει να τον βάλεις στο κλουβί του πάλι.. Και από εκεί και πέρα να ξεκινήσεις από την αρχή! Δηλαδή, το κλουβί σε μέρος που περνάς τις περισσότερες ώρες, να το πλησιάζεις και να του μιλάς ήρεμα και γλυκά, όταν καθαρίζεις το κλουβί και βάζεις τροφή οι κινήσεις σου να είναι ήρεμες και όταν θα προσαρμωστεί στον χώρο για περίπου για βδομάδα αυτό, μετά ξεκίνα να του δείνεις λιχουδιές.. Πρέπει να πάς εσύ με τον χρόνο του πουλιού και να μην αφήσεις τον ενθουσιασμό σου που θέλει να τον χαιδέψει και τα λοιπά να σε παρασείρει..
 
Λυπαμαι παρα πολυ για ο,τι συνεβει και ευχομαι να το ξεπερασεις το συντομοτερο και να εισαι παντα υγιης!

Αξιζει τον κοπο να το προσπαθησεις οπως λες. Μπορεις να εχεις το κλουβι του στο δωματιο που περνας την περισσοτερη ωρα της ημερας; Η εστω να το εχεις εκει οποτε μπορεις εκτος απο τις ωρες που ξεκουραζεσαι; Θα του κανει καλο να σε βλεπει και να συνηθιζει και παλι σιγα σιγα. :)
 
Δεν χρειάζεται αν τον δώσεις για υιοθεσία! Άσε που με άλλη μια αλλαγή θα είναι ακόμη χειρώτερα για το πουλάκι! Πάνω από όλα πρέπει να αναρώσεις, η υγεία προέχει! Όταν με το καλό γίνεις καλύτερα, τότε όλα θα πάρουν το δρόμο τους και θα μπορείς να εφαρμώσεις όσα έχεις διαβάσει. Για την ώρα μπορείς αν υπάρχει χώρος, να τον έχεις σε χώρο που περνάς τις πιο πολλές ώρες σου για να σε συνηθίσει και να του μιλάς.. Και σε εσένα θα κάνει καλή παρέα. Να του μιλάς ήρεμα και έτσι θα έχετε παρέα ο ένας τον άλλον. Καλή ανάρρωση να έχεις!
 
Σας ευχαριστώ παιδιά θα ήθελα να τον έχω κοντα μου αλλά εχω και γάτα η οποία μετά την επιστροφή μου δεν φεύγει απο δίπλα μου ουτε για φαί. Θα σας ενημερώσω για την προοδό μας... Αν υπά😱ρξει
 
Γεια σου λειλα, γνωμη μου ειναι πως η γατα ισως να φοβιζει το πουλακι. Πηγαινει κοντα στο κλουβι του; Αν ναι καλυτερα να μη γινεται αυτο. Επισης θα σου προτεινα να βαλεισ το κλουβακι καπου στο σπιτι οπου περνατε συχνα ωστε να συνηθισει τη παρουσια σας, καλυτερα θα ηταν σε μια γωνια οπου θα αισθανεται και αυτο προστατευμενο.
Ο edy μας στην αρχη ηταν το ιδιο αγριος και ειχαμε και εμεισ τρομαξει, δε μπορουσαμε καθολου να τον πλησιασουμε.Βεβαια καναμε καποιες αρκετα γρηγορες κινησεις οι οποιες μας βγηκαν σε καλο αλλα τωρα που μαθαμε καποια πραγματα παραπανω δε σου προτεινω το ιδιο. Πρεπει να εχεις πολυ υπομονη και επιμονη και θα δεις οτι ο χρονος θα σε ανταμειψει.
Οσο για αυτο που ειπες για την υιοθεσια δε πρεπει ουτε καν να το σκεφτεσαι. Δε θα λυθει κανενα προβλημα ετσι,ισα ισα που το πουλακι θα υποφερει κ αλλο με τις τοσες αλλαγες.
 
Ευχαριστώ Πάνο η γάτα δεν ασχολείτε καθόλου με τον Che (είναι λιγο χαζή) Τώρα τον έχω μαζί μου περίπου ένα 3ωρο τη μέρα η γάτα δεν τον φτάνει ουτε τον φοβίζει γιατί δεν τη βλέπει. Ο Edy μετά ποσο καιρό ηρέμησε; Εγώ δεν έχω επιχειρήσει να τον βγάλω απ το κλουβί ακόμα δεν περπατώ αλλά που κ που φωνάζει όταν όμως παω κοντά στο κλουβί του να του μιλήσω φυσάει ξέρεις τι εννοω
 
Εγώ το δικό μου κοκατίλ, όταν το είχα πάρει, για ένα μήνα δεν ασχολήθηκα μαζί του για να συνηθίσει και τον χώρο και μετά αφού ασχολήθηκα περίπου μια βδομάδα μαζί της, γίναμε αχώριστες! Όμως, ήταν αρκετά μικρή σε ηλικία και έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του πουλιού..
 
Και από εκεί και πέρα να ξεκινήσεις από την αρχή! Δηλαδή, το κλουβί σε μέρος που περνάς τις περισσότερες ώρες, να το πλησιάζεις και να του μιλάς ήρεμα και γλυκά, όταν καθαρίζεις το κλουβί και βάζεις τροφή οι κινήσεις σου να είναι ήρεμες και όταν θα προσαρμωστεί στον χώρο για περίπου για βδομάδα αυτό, μετά ξεκίνα να του λιχουδιές.. Πρέπει να πάς εσύ με τον χρόνο του πουλιού και να μην αφήσεις τον ενθουσιασμό σου που θέλει να τον χαιδέψει και τα λοιπά να σε παρασείρει..[/quote]



Eιμαι σε αυτη τη φάση τώρα το έχω στο χώρο που κάθομαι όλο το πρωί 3 μέρες τώρα, όταν πλησιάζω το κλουβί δεν χτυπιέται αλλά δεν πλησιάζει απ τη πλευρά που είμαι και βέβαια ουτε λόγος να πάρει λιχουδιά απ' το χέρι μου. Που κ που φωνάζει κιόλας. Η αλήθεια ειναι οτι δεν τον πλησιάζω συχνά δεν περπατάω ακόμα εύκολα αλλά ακουει τη φώνη μου και μα βλέπει να κάθομαι.
Το σίγουρο είναι ότι το πουλί όταν μου το έφεραν ήταν όχι απλώς άγριο κάτι παραπάνω και έμαθα ότι για να το πιάσουν απο τη κλουβα στο κατάστημα, ο καταστηματάρχης φόρεσε γάντι.. Σκέφτομαι απο βδομάδα να του αφήσω τη πορτα του κλουβιού ανοιχτή μήπως και βγεί μόνος του φτάνει να έχω κάποιον για βοήθεια. Τι ΄λέτε οι έμπειροι; Επίσης θέλω να διαβασω και το δαχτυλιδι αλλά τωρα χλωμό το βλέπω δεν θέλω να τον πιάσω βιαια
 
Καλύτερα να πλησιάσετε περισσότερο ο ένας τον άλλον και να χτίσετε τη σχέση σας και μετά να βγει από το κλουβί.. Το κλουβί είναι ο χώρος που του δείνει ασφάλεια.. Αν λοιπόν δεν σε εμπιστεύεται εσένα ακόμη, μια έξοδος από το κλουβί μάλλον θα τον τρομάξει ακόμη περισσότερο αφού θα του είναι όλα ξένα.
 
Αυτο θα κανω Γιασμιν Πριν λίγο δοκίμασα να του δώσω μαρόυλι αλλά μονο το κοίταζε δεν το πλησίασε κάθόλου (τέλεια υπογραφή Γιασμιν )
 
ειχα τον edy περιπου μια εβδομαδα και δεν πλησιαζοταν ηταν πολυ αγριος μεχρι που αποφασισα να του κοψω τα φτερα για να τον εχω ελευθερο, απο κει και μετα ολα εγιναν μονα τους.. Τον ειχα στο κλουβι αλλα ειχα βγαλει το πανω μερος του ετσι ωστε οποτε θελει να φευγει και προσπαθουσα να τον ταιζω εγω απο το χερι μου... Τελικα αυτο που βοηθησε πιο πολυ ηταν μετα απο 10 μερες περιπου που εβαζα το δαχτυλο μου κατω απο τα ποδια μου και τον επαιρνα στο χερι μου. Μην προσπαθησεις να τον πιασεις με ολο το χερι σου απο πανω δεν θα του αρεσει και θα γκαριζει να προσπαθεις να βαζεις το δαχτυλο σου κατω απο τα ποδια του και να τον σηκωνεις. Βεβαια στις αρχες δεν θα καθεται πολυ ωρα στο δαχτυλο σου αλλα με τον καιρο θα γινει... Νομιζω οτι το συμαντικο ειναι πρωτα να του κοψεις τα φτερα... Καλη τυχη
 
Το κόψιμο των φτερών μπορεί να είναι η καλύτερη λύση αλλά δεν θέλω να το κάνω τουλάχιστον τώρα, καλύτερο μου φαινεται αυτό με το δάχτυλο στο ποδαράκι του, σ΄ευχαριστω για τις συμβουλές
 
Αν και εγώ το είχα κάνει αυτό με τα φτερά λόγω άγνιας, δεν είναι η σωστή και κατάλληλη μέθοδος προσέγγισης του πουλιού.. Το θέμα είναι να δοκημάσεις με κάτι που του αρέσει..
 
Το κόψιμο των φτερών μπορεί να είναι η καλύτερη λύση αλλά δεν θέλω να το κάνω τουλάχιστον τώρα, καλύτερο μου φαινεται αυτό με το δάχτυλο στο ποδαράκι του, σ΄ευχαριστω για τις συμβουλές

Το κοψιμο των φτερων πτησης επυπηρετει αλλους λογους κυριως. Για την εξημερωση καποιες φορες βοηθαει και καποιες αλλες οχι και μπορει το μονο που εχεις πετυχει ειναι να εχεις φορτωσει το πουλι με στρες.
 
Μια καλή πρακτική για να το εκπαιδεύσεις είναι (αλλά πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή) να βάλεις το κουτάκι με την τροφή του μέσα στο κλουβί και να το κρατάς εκεί για αρκετή ώρα αφού προηγουμένως έχεις αφήσει το πουλάκι να πεινάσει λίγο. Να δεις που σε πολύ λίγη ώρα θα ανέβει στο κουτάκι που θα το κρατάς και ίσως και να στηρίζεται και σε κάποιο δάκτυλό σου για να φάει. Συγχαρητήρια, έκανες την αρχή στη φιλία σας :)
Αλλά άσε όμως πρώτα να περάσει αρκετός καιρός έχοντάς το στο κλουβί χωρίς να το ενοχλείς πολύ, απλά να το φροντίζεις και να είναι όσο γίνεται κοντά σου, να βλέπει τις δραστηριότητές σου. Όσο για τα φτερά διαφωνώ στο να τα κόβουμε, η εκπαίδευση θέλει υπομονή, δε χρειάζεται να τρομάζουν έτσι 😉
 
Δεν έχει νόημα να το αφήσουμε να πεινάσει για να έρθει σε εμάς.. Αυτό είναι ''βασανηστίριο'' και θα σε βλέπει σαν κίνητρο για τροφή και δεν θα σε πλησιάσει γιατί θα σε εμπιστεύεται.. Το κόψιμο φτερών είναι για πουλιά που έχουν ηγετικές τάσεις, δεν πετάνε με ακρίβεια στον χώρο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις στην εκπαίδευση..
 
Eυχαριστώ όλους για τις συμβουλές ειναι πάντα χρήσιμες. Εχθές που καθάριζα το κλουβί πάλι αναστατώθηκε πολύ, είναι τώρα η τέταρτη μέρα που τον έχω μαζί μου, η μόνη διαφορά που βλέπω στη συμπεριφορά είναι ότι βγάζει φωνούλες. Πάντως όσο είμαι μπροστά δεν πλησιάζει το φαγητό του, φαινεται ότι είναι σε ένταση...υποθέτω.
 
Back
Top