Φροντίδα Σχετικά με την απολύμανση που θέλω να κάνω

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Θα κάνω εδω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την απολύμανση που ξεκινάω να κάνω.
Επειδή θα βγάλω έξω τα πιτσιρίκια, πέρασα όλο το σημείο που συχνάζουν (πάτωμα, μπαλκονόπορτα, τζάμια, ντουλάπα) με χλωρίνη, σαπουναδα, ξεβγαλμα και στέγνωμα με ρολό κουζίνας.

1) Έχω κι ένα χειροποίητο ξύλινο δέντρο με σχοινί γύρω από τον κορμό του και κρεμαστά στολίδια (το χα φτιάξει για τον κοκατιλακο μου)
Να το περάσω κι αυτό με χλωρίνη ή να το ψεκασω με σπρέι dettol;

2)Στα μέσα της εβδομάδας κάποιες φορές καθαρίζω τις πατηθρες και τις σχάρες των 2 κλουβιων ( που δεν αφαιρούνται) με μαντηλάκια αντιβακτεριαλ. Είναι κακό για τα πτηνά;

3) Έχω ενα σπρέι baby planet λέγεται, που λέει οτι απολυμαίνει εως και 99% βακτήρια και ιους χωρίς χλωρίνη. Είναι ασφαλες για τα βρέφη και το περιβάλλον. Είναι όμως ασφαλές και για τα πτηνά;

4) Μέχρι τώρα για την απολύμανση των αξεσουάρ, αφού τα έπλενα με απορρυπαντικό πιάτων ή χεριών μετά τα έβαζα σε πολύ ζεστό νερό με ξύδι και κάποιες φορές και οινόπνευμα. Να συνεχίσω έτσι ή να τα απολυμαίνω πρώτα με χλωρίνη και μετά καλό πλύσιμο και ξεβγαλμα;

Σε ένα άρθρο είδα ότι η χλωρίνη και το οινόπνευμα είναι τοξικά. Δηλαδή δεν πρέπει να τα χρησιμοποιώ για απολύμανση -καθαριοτητα;
 
Γενικά μπορείς να βάλεις ό,τι θες για απολύμανση, αρκεί να μπορείς να το ξεβγάλεις μετά (και το προϊόν και την οσμή του). Άρα και χλωρίνη μπορείς να βάλεις, και οινόπνευμα, και dettol, και baby planet. Ακόμα και teza μπορείς να βάλεις -όχι για απολύμανση, αλλά σου λέω τώρα... Μου το είχε προτείνει μια φορά ο Ακρίβος (πτηνίατρος), και είχα ψεκάσει το προστατευτικό του κλουβιού, αλλά έκανε πάνω από βδομάδα να ξεμυρίσει.

Τώρα από το ξύλο είσαι σίγουρη ότι αφαιρούνται πλήρως όλα αυτά; Εγώ δεν είμαι. Ακόμα και το σαπούνι πιάτων δυσκολεύομαι να το ξεβγάλω από τις ξύλινες πατήθρες. Δηλαδή το ξεβγάζω και πάλι βλέπω λίγο αφρό.

Τέλος, ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά υπάρχουν στην αγορά απολυμαντικά για κτηνιατρική χρήση όπως το F10SC. Από αντιπαρασιτικά το Ardap της Quiko κ.α.
[automerge]1671355557[/automerge]
2)Στα μέσα της εβδομάδας κάποιες φορές καθαρίζω τις πατηθρες και τις σχάρες των 2 κλουβιων ( που δεν αφαιρούνται) με μαντηλάκια αντιβακτεριαλ. Είναι κακό για τα πτηνά;
Τα μαντηλάκια αυτά αφήνουν ίνες/χνούδια. Είναι δύσκολο να τα δεις εσύ, αλλά πολύ εύκολο για τα πουλιά.

4) Μέχρι τώρα για την απολύμανση των αξεσουάρ, αφού τα έπλενα με απορρυπαντικό πιάτων ή χεριών μετά τα έβαζα σε πολύ ζεστό νερό με ξύδι και κάποιες φορές και οινόπνευμα. Να συνεχίσω έτσι ή να τα απολυμαίνω πρώτα με χλωρίνη και μετά καλό πλύσιμο και ξεβγαλμα;
Ε όχι και χλωρίνη στα σκεύη που τρωγοπίνουν!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για την απολύμανση των αξεσουάρ ήπιο υγρό πιάτων, πολύ καλό ξέβγαλμα, στέγνωμα κ μια χαρά. Για τις πατήθρες το ίδιο, απλά εγώ έχω ρεζέρβες κ τις αφήνω τις φρεσκοπλυμμενες μια εβδομάδα πριν τις χρησιμοποιήσω.
Οινόπνευμα, μαντηλάκια μην τα χρησιμοποιείς.
 
@mpalitsas Το F10SC το έχω παραγγείλει ηδη (για άλλο ιο 🙄😞)

Δεν έχω τίποτα ξύλινο μέσα στα κλουβιά.

Το δεντράκι το ψεκασα με το baby Planet. Συνήθως δεν το προτιμούν. Τη βγάζουν κυρίως πάνω απο τα κλουβιά ή στο πάτωμα.
Δυστυχώς τελικά τα πλαστικά σκεύη και πατηθρες αφου πρωτα τα μουλιασα σε νερό με χλωρίνη, μετά τα έπλυνα με σαπούνι και τα ξεβγαλα με καυτό νερό. Ελπίζω να μην έχουν πρόβλημα τα μικρά. Να μείνω δηλαδή στο σαπουνισμα, ξεβγαλμα και μουλιασμα σε καυτό νερό με ξύδι που έκανα ως τώρα;

Σχεδόν τελείωσα με την απολύμανση. Μόνο το μονό κλουβί της καναρας, μου έμεινε.
[automerge]1671359147[/automerge]
Εσείς κάθε πότε κάνετε
1)καθαριότητα σε
α) Σχάρες - αξεσουάρ
β) ποτίστρες - ταΐστρες
γ) γενική

2) Γενική απολύμανση (προληπτικά) ;

Εγώ ποτίστρες πλένω με υγρό πιάτων κάθε μέρα.
Ταΐστρες πλένω κάθε μήνα και όποτε δω κάποια να χει κουτσουλια.
Σχάρες καθαρίζω 2 φορές τη βδομάδα.
Στο κλουβί που αφαιρείται η σχάρα, τη βγάζω και την πλένω. Με τα κλουβιά που δεν αφαιρείται η σχάρα δεν ξέρω τι να κάνω με το μεσοβδομαδιατικο πρόχειρο καθαρισμό (πρόχειρο λόγω χρόνου). Μέχρι πρότινος, αφαιρούσα τις κουτσουλιές απο τη σχάρα και τις πατηθρες με αντιβακτεριαλ. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο κακό το αντιβακτηριακό μαντηλάκι.😊🙄

Γενική καθαριότητα (πλύσιμο) κάνω κάθε ΣΚ.

Απολύμανση το πρώτο ΣΚ κάθε μήνα (εκτός απο τώρα που έχω ψειροακαρεα και κάνω κάθε εβδομάδα, δλδ 3 φορές ως τώρα)
 
Τελευταία επεξεργασία:
@AthinaJR Τι να σου πω... Εγώ δε θα έβαζα χλωρίνη στα σκεύη. Βασικά δε βάζω χλωρίνη σε οτιδήποτε χρησιμοποιεί το πουλί, αν και τη συστήνουν πολλοί. Όσον αφορά την απολύμανση του κλουβιού, αυτό που προσωπικά κάνω (αλλά θέλει μπαλκόνι για να το κάνεις) είναι το εξής: Μια φορά το μήνα αδειάζω βραστό νερό σε μια σκάφη και βυθίζω την κάθε όψη του κλουβιού για 3-4 λεπτά. Και καθώς βράζει το νερό στην κατσαρόλα, πετάω και τις πατήθρες μέσα για 3-4 λεπτά.
[automerge]1671359680[/automerge]
Τώρα είδα τα υπόλοιπα που ρώτησες και είναι μια ωραία ιδέα για ένα νέο thread.
 
Τελευταία επεξεργασία:
τώρα που έχω ψειροακαρεα
Σίγουρα είναι καλός ο καθαρισμός με ή χωρίς χλωρίνη, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν φτάνει.
Η γνώμη μου είναι ότι για να καταπολεμήσουμε τις ψείρες, και τα ακάρεα χρειάζονται ειδικά αντιπαρασιτικά.
Η ψείρα δεν εξαφανίζεται με απλά απολυμαντικά.
 
Και το βραστό νερό τα στέλνει στα θυμαράκια.
Δεν ξέρω τι παίζει για τα συγκεκριμένα ακάρεα και ψείρες που μας ενδιάφερουν -ούτε καν γνωρίζω πως ονομάζονται στα αγγλικά για να το ψάξω- αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι 3-4 λεπτά σε καυτό νερό είναι αρκετά.

Ιδού μερικά ψιλοάσχετα - ψιλοσχετικά δεδομένα που θα σας πείσουν:
  • Σύμφωνα με το CDC αρκεί 1 λεπτό βράσιμο του νερού για να σκοτωθεί κάθε παθογόνο (ιοί/βακτήρια/παράσιτα) που πιθανόν περιέχει, και να γίνει ασφαλές για πόση.
  • Σύμφωνα με την εικόνα παρακάτω, οι κοριοί στα κρεβάτια (οκ δεν είναι το ίδιο, but stay with me...) γίνονται ψόφιοι κοριοί στους 45 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Με αύξηση ακόμη ενός βαθμού της θερμοκρασίας χρειάζεται ο μισός χρόνος! Το βραστό νερό μόλις το χύσετε σε μια σκάφη/λεκάνη θα είναι στους 75-80 βαθμούς.....

bed-bug-heat-eradication-chart.jpg
 
@Vada Ναι το γνωρίζω και εδώ και 3 βδομάδες τα ψεκάζω όλα (πτηνα, κλουβια, αξεσουαρ και περιβάλλοντα χώρο) με 2 σπρέι για ψείρες (repeli και beaphar). Και σκέφτομαι να πάρω και το elector.
Απο το τεστ που έκανα χθες βράδυ είδα ότι έχω ακόμα ψείρες. Τα μωρά μου όμως απο χθες δεν τα έχω δει να ξυνονται. Αυτό μου δίνει ελπίδες ότι είμαι σε καλό δρόμο και θα απαλλαχθουμε σύντομα απο αυτές.
[automerge]1671372346[/automerge]
@mpalitsas
Δεν μπορώ να πω ότι τα βράζω κιόλας. Ρίχνω μπόλικο καυτό νερό στα κλουβιά για ξεβγαλμα (ντουζιέρα) και τα σκεύη τα μουλιαζω σε καυτο (όχι βραστό) νερό με ξύδι ή χλωρίνη.
Τα στάδια καθαρισμού:
-Πλύσιμο καλό,
-μούλιασμα σε καυτό νερο με ξύδι ή χλωρίνη,
-καλό ξεβγαλμα (ή πλύσιμο-ξεβγαλμμα στην περίπτωση χλωρίνης),
-και στέγνωμα- ψεκασμα με ειδικό σπρει, πιστεύω να αρκούν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ήπια καθαριστικά και καλό ξεβγαλμα.
Χλωρινη μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι σε κλασσικό πρόγραμμα καθαριότητας.
Το οινόπνευμα είναι τοξικό κατά την κατάποση όχι στην κλασσική χρήση.
 
@Tony Forpus κι εγώ για το οινόπνευμα έχω ακούσει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό αρκεί να στεγνωσουμε τις επιφάνειες καλά πριν έρθουν σε επαφή τα καναρίνια.

Τα ακάρεα και οι ψείρες αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις;
 
@AthinaJR

Όχι,για αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα αντίστοιχα σκευάσματα.
Εξαιρετική περίπτωση είναι να θες να απολύμανσης πχ το κλουβί μετά από ασθένεια ή να θες να χρησιμοποιήσεις κλουβί που ζούσε άλλο πτηνό πριν.
Το οινόπνευμα ως υλικό δεν συμφέρει για καθαρισμό και δεν είναι αυτή και η χρήση για την οποία προορίζεται.
 
Back
Top