Φροντίδα Ταξιδεύοντας με τον παπαγάλο μας

Κατά καιρούς αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε με τον παπαγάλο ή γενικά τα πτηνά μας. Ποιος όμως ο καλύτερος τρόπος για ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με τα πουλιά.

Μέσα Μεταφοράς​


Αεροπλάνο​

Στη χώρα μας όλες οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν να μεταφέρουμε στη καμπίνα επιβατών και κοντά μας κάποιο πτηνό. Μας υποχρεώνουν να τοποθετείται σε κλουβί μεταφοράς και μαζί με τις αποσκευές, κάτι που προκαλεί πάρα πολύ στρες στο πουλί και θα πρότεινα να το αποφεύγουμε.

Αν ταξιδέψουμε σε χώρα του εξωτερικού και επιτρέπεται η μεταφορά πτηνού στη καμπίνα επιβατών, θα πρέπει να φροντίσουμε να μάθουμε τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για το ταξίδι αυτό. Απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας από το γιατρό μας, ειδικές άδειες εισαγωγής και εξαγωγής από τη χώρα προορισμού, κ.λπ.

Πλοίο​

Όσες φορές ταξίδεψα έχοντας μαζί μου κάποιο πουλί, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Φροντίζω να είναι μέσα σε κλουβί ή καλάθι μεταφοράς και αποφεύγω τα πολυπληθή σημεία του πλοίου.

Αυτοκίνητο​

Ένα μέσον που το χρησιμοποιούμε πολύ και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα το χαίρονται πολύ!

Ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με τον παπαγάλο​

Για να έχουμε ένα ευχάριστο και πάνω από όλα ασφαλές ταξίδι με τον παπαγάλο μας, φροντίζουμε από πριν τα εξής:

Προμήθεια κλουβιού ή καλαθιού μεταφοράς, κατάλληλο για το μέγεθός του πουλιού. (ακολουθούν προτάσεις).

Εκπαίδευση του πουλιού ώστε να μπαίνει μέσα κλουβί μεταφοράς του. Καλό είναι πριν τη πρώτη βόλτα μας, να έχουμε κάνει μικρές δοκιμαστικές βολτούλες σε πολύ κοντινή απόστασή και επίσκεψη σε ένα φίλο μας. Έτσι θα δούμε τις αντιδράσεις του πουλιού και θα το βάλουμε στη διαδικασία να μάθει τι σημαίνει κλουβί μεταφοράς και ποια η ευχάριστη έκπληξη που του επιφυλάσσει αν μπει μέσα.

Έχουμε κοντά μας ένα σκούρο πανί σε περίπτωση που χρειαστεί να καλύψουμε το μέσο μεταφοράς (κλουβί ή καλάθι), ώστε να σταματήσουμε τυχόν κρίσεις πανικού ή φόβου.

Πιστοποιητικό υγείας από το πτηνίατρο μας που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκατειλημμένους ή και δύστροπους με τα πτηνά συνταξιδιώτες μας.

Λίστα με κέντρα υγείας και γιατρούς, τα πλησιέστερα στον τόπο προορισμού μας, ώστε να μπορέσουμε να επισκεφθούμε έγκαιρα περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κουτί πρώτων βοηθειών, με τα αναγκαία (γάζες, αντισηπτικό, σπρέι επούλωσης τραυμάτων, ενεργό άνθρακα, ηλεκτρολύτες, κλπ), που θα μας προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στο ταξίδι μας.

Δείτε: Κουτί πρώτων βοηθειών για κατοικίδια πτηνά.

Σκέυη φαγητού και νερού καθώς και κάποιο παιχνίδι (μαλακό για αποφυγή τραυματισμών).

Αν ταξιδεύουμε οδικώς​

Αν ταξιδεύουμε οδικώς, φροντίζουμε να:

Κάνουμε στάσεις για να προσφέρουμε καθαρό νερό, φρέσκα λαχανικά και μείγμα σπόρων.

Έχουμε ασφαλίσει το κλουβί μεταφοράς στο πίσω κάθισμα με ζώνη ασφαλείας.

Μειώσουμε το στρες και να κάνουμε πιο ευχάριστο το ταξίδι του πουλιού προσφέροντάς του μια θέση τέτοια που να έχει οπτική επαφή με μας και να του μιλάμε συχνά.

Τοποθετούμε το κλουβί μεταφοράς και τις πατήθρες προς την κατεύθυνση που κινείται το όχημα, ώστε να να παραμένει πάνω στις πατήθρες σταθερό χωρίς το κίνδυνο να μετατοπιστεί στις στροφές και τη μείωση ταχύτητας.

Εφοδιαζόμαστε με όλες τις απαραίτητες τροφές που θα χρειαστούν για τις μέρες που θα είμαστε μακριά από τη μόνιμη κατοικία μας.

Έχουμε ένα μεγαλύτερο κλουβί στις αποσκευές μας όπου και θα διαμείνει ο παπαγάλος μας τις ημέρες των διακοπών.

Κλουβιά μεταφοράς​


Πλαστικά διαφανή κλουβιά​

Κλουβιά υψηλής αντοχής, είτε εξ’ ολοκλήρου πλαστικά, είτε με πλαστικό σκελετό και μεταλλικά μέρη. Τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων κλουβιών είναι:
  • Σχετικά χαμηλό βάρος
  • Σταθερή θερμοκρασία (αν είναι συμπαγές πλαστικό)
  • Ευκολία καθαρισμού
  • Δυνατότητα ορατότητας του πουλιού
  • Είναι εγκεκριμένα κλουβιά για διεθνείς πτήσεις
Απαραίτητο αξεσουάρ είναι το υφασμάτινο κάλυμμά τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία ή ο ύπνος του πουλιού αν χρειαστεί.

Διαφανές κλουβί μεταφοράς πτηνών

Πλαστικά αδιαφανή κλουβιά​

Κλουβιά υψηλής αντοχής, είτε εξ’ ολοκλήρου πλαστικά, είτε με πλαστικό σκελετό και μεταλλικά μέρη. Τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων κλουβιών είναι:
  • Σταθερή θερμοκρασία (αν είναι συμπαγές πλαστικό
  • Ευκολία καθαρισμού
  • Κατάλληλο για πουλιά που στρεσάρονται βλέποντας έξω
  • Τα περισσότερα είναι εγκεκριμένα κλουβιά για διεθνείς πτήσεις
Πλαστικό αδιαφανές κλουβί

Μεταλλικά κλουβιά​

Υπάρχουν πολλές επιλογές μεταλλικών κλουβιών μεταφοράς, από στιβαρές έως πιο ελαφρές κατασκευές. Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας μπορούμε να βρούμε αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες τις δικές μας και του φτερωτού μας φίλου.

Τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κλουβιών είναι ότι υπάρχουν και οικονομικές επιλογές καθώς επίσης κάποια από αυτά είναι σχετικά ελαφριές κατασκευές.

Μεταλλικά κλουβιά

Υφασμάτινα / Δερμάτινα / Πλαστικοποιημένα κλουβιά​

Τα πιο ελαφρά και τα πιο trendy κλουβιά μεταφοράς. Διαλέγετε με βάση το γούστο σας αλλά και το επίπεδο ηρεμίας του παπαγάλου σας.

Από τα παραπάνω κλουβιά, ελάχιστες είναι επιλογές που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά και ο ιδιοκτήτης μπορεί να προμηθευτεί τα περισσότερα μόνο μέσω ξένων e-petshops. Στην ελληνική αγορά υπάρχει η δυνατότητα συνήθως λύσεων, όπως:
  • κλουβιά μεσαίου ή μικρού μεγέθους, μετατρέπονται σε κλουβιά μεταφοράς
  • κλουβιά μεταφοράς τρωκτικών και συγκεκριμένα κουνελιών
  • κλουβιά μεταφοράς τετράποδων (σκύλων ή γάτων).
Υφασμάτινα / Δερμάτινα / Πλαστικοποιημένα Κλουβιά

Επιλογή κλουβιού μεταφοράς​

Κατά την επιλογή κλουβιού μεταφοράς πρέπει να προσέξουμε:

Το μέγεθος του παπαγάλου που θα βάλουμε​

Ευτυχώς τα περισσότερα κλουβιά μεταφοράς αναφέρουν και για ποιες φυλές ενδείκνυνται.

Τη χρήση για την οποία θα το αγοράσουμε​

Θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο ως κλουβί μεταφοράς ή και για χώρο διαμονής του πουλιού μας κάποιο Σαββατοκύριακο ή για κάποιες διακοπές; Στην περίπτωση που το θέλουμε αποκλειστικά για μεταφορά, μπορεί να είναι μέτριας χωρητικότητας. Στην περίπτωση όμως που θα το χρησιμοποιήσουμε και για τυχόν διαμονή του πουλιού μας, τότε θα πρέπει:
  • να έχει σχετικά μεγαλύτερες διαστάσεις
  • να τη δυνατότητα το πουλί να βγει και να κάτσει πάνω από το κλουβί
  • να έχει τουλάχιστον 2 θέσεις για ποτίστρα και ταΐστρα
  • να είναι ευάερο και ευήλιο
  • να είναι κατασκευασμένο από υλικό που καθαρίζεται εύκολα
  • να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής κάποιων απλών παιχνιδιών

Τη συμπεριφορά του παπαγάλου μας​

Είναι σημαντικό να έχουμε παρατηρήσει την συμπεριφορά του παπαγάλου μας πριν του πάρουμε το κλουβί μεταφοράς του. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα παπαγάλο που αρέσκεται στο να μασάει τα κάγκελα του κλουβιού του δε θα ήταν σωστή επιλογή να αγοράσετε ένα υφασμάτινο ή δερμάτινο κλουβί μεταφοράς, γιατί πολύ απλά θα το καταστρέψει πολύ ευκολότερα από ένα μεταλλικό.

Τη φυσική και συναισθηματική του υγεία​

Αν έχουμε έναν παπαγάλο με δείγματα έντονου στρες όταν ταξιδεύει ή έναν παπαγάλο με προβλήματα υγείας που δεν πρέπει να στρεσαριστεί καθόλου, καλό θα ήταν το κλουβί που θα αγοράσουμε να του προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας, είτε με την επιλογή του μαλακού υλικού κατασκευής, είτε με το να μη βλέπει τα πάντα έξω και αγχώνεται.

Νοσοκομειακή μονάδα​

Αν το κλουβί πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για μικρή νοσοκομειακή μονάδα, τότε θα πρέπει να προσφέρει ευκολία στον καθαρισμό και στην πρόσβαση και άνεση στο εσωτερικό να μπει ορός ή θερμοφόρα κλπ.

Το κλίμα της περιοχής​

Αν ζούμε ή ταξιδεύουμε σε μέρη που το κλίμα είναι ζεστό θα ήταν λάθος να επιλέξουμε ένα κλουβί που δεν έχει πολύ καλό αερισμό. Αντιθέτως, αν τα μέρη που κινούμαστε είναι ψυχρά, το κλουβί μεταφοράς πρέπει να προσφέρει θαλπωρή και όσο γίνεται σταθερή θερμοκρασία.

Το μέσο με το οποίο ταξιδεύουμε​

Πιστέψτε με, είναι από τα πρώτα που πρέπει να σκεφτείτε, ειδικά αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο σε υπερατλαντικές πτήσεις. Λίγα κλουβιά πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο διεθνής νόμος πτήσεων. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο καλό θα ήταν να υπάρχει δυνατότητα στήριξής του με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Ποιος κουβαλάει το κλουβί με το πουλί​

Οι άντρες έχουν καλύτερη δυνατότητα όσον αφορά το συνολικό βάρος ή τον όγκο ενός κλουβιού. Οι γυναίκες ή τα παιδιά συνήθως μπορούν σε ελαφρύτερα βάρη. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης και τρόπο που σας εξυπηρετεί να κρατάτε το κλουβί (στο χέρι, στην πλάτη κ. Ο. Κ.).

Μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες​


από @Sissy

60682Αυτό ήταν το κλουβάκι μεταφοράς του Μάριου.

Τους χειμωνιάτικους μήνες το τυλίγω με πετσέτα. Προτιμώ διάφορα μικρά πετσετάκια ώστε να μπορώ να αφαιρώ ή να προσθέτω κάποια. Απ' έξω του "φοράω" ένα πλαστικό προστατευτικό "βρακάκι" κλουβιών που βοηθάει στο να μη μπαίνει κρύος αέρας. Όλα αυτά διατηρούν αρκετά σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κλουβιού.

Το καλοκαίρι αφήνω το πλαστικό προστατευτικό να καλύπτει την πλάτη του κλουβιού και το ένα πλαϊνό (ώστε ο Μάριος να μην είναι από παντού "εκτεθειμένος" και να αισθάνεται ασφάλεια.

Χρησιμοποιώ το προστατευτικό βρακάκι του κλουβιού και σαν ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο. Μέσα εκεί έχω πάντα:
  1. μπουκαλάκι με έξτρα καθαρό νερό
  2. μικρό ψεκαστηράκι νερού (στις μεγάλες ζέστες έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμο)
  3. ένα κομμάτι τούλι σε μέγεθος που να τυλίγει τριγύρω καλά-καλά το κλουβάκι (κάποιες φορές που στο ταξίδι κάνουμε στάσεις για φαγητό-καφέ, τον προστατεύει από σφήκες κτλ)
  4. το harness του
Θα ήθελα να επισημάνω πως συνηθίζω κατά τη διάρκεια των μεταφορών των πουλιών (μέσα στα κλουβιά) αλλά και κατά την παραμονή μας σε ξενοδοχεία, να έχω δεμένες όλες τις πόρτες με δερμάτινα κορδόνια. Ιδιαίτερα όση ώρα λείπω από το δωμάτιο, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση ν' ανοίξουν "κατά λάθος" ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο οι πόρτες.

Επίσης, έχω πάντα δεμένο και το μεταλλικό μέρος του κλουβιού με τον πλαστικό πάτο του, σε δυο σημεία (αφού του ανοίξω τρύπες με ένα καμένο-καυτό καρφί). Έτσι είμαι σίγουρη πως δεν θα ανοίξει, ακόμα κι αν πέσει το κλουβί κάτω (πχ από λάθος του προσωπικού καθαριότητος).

Άλλο ένα θέμα που εγώ θεωρώ σημαντικό και θέλω εδώ να επισημάνω (σε σχέση με τα ταξίδια και τα πουλιά), είναι πως όταν πηγαίνουμε ολιγοήμερα ταξίδια, φροντίζω να πάρω μαζί ένα μπουκάλι (1,5 λίτρο) με νερό (αυτό το νερό που πίνουν όταν είμαστε στο σπίτι) το οποίο διατηρώ εκεί που θα πάμε στο ψυγείο. Αν το διάστημα που θα λείψουμε είναι μεγαλύτερο, τους βάζω εμφιαλωμένο νερό γιατί φοβάμαι τις "αλλαγές του νερού" στα πουλιά και τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Φύλαγε τα ρούχα σου, που λένε...

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Αν φροντίσουμε να εκπαιδευτούν οι παπαγάλοι μας ώστε το ταξίδι τους μαζί μας να είναι χαρά για αυτούς, τότε σίγουρα οι διακοπές μαζί τους θα είναι πιο εύκολες και ευχάριστες. Χωρίς το άγχος ότι θα μείνουν πίσω και και θα πρέπει να τους φροντίζει κάποιος άλλος εκτός από εμάς!
 
Εξαιρετικές συμβουλές και επίκαιρο το θέμα σου Βαγγέλη! 👍

Ταξίδι Μάριου-Λήδας με το αυτοκίνητο (Αθήνα-Καλαμπάκα). Οι αγαπημένες τους κούνιες ακινητοποιημένες ώστε να μην τις στερηθούν αλλά και να μην κουράζονται.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ταξίδι για τρεις Admiral (καναρίνι), Μάριος κι εγώ).

60680

Το Μαριονάκι δεν είχε βάλει γλώσσα μέσα, σε όλο το ταξίδι (Αθήνα-Κόστα) τραγουδούσαμε. Ο Admiral μας άκουγε αδιάφορος.

Τελικά τα ταξίδια, υπήρξαν από τις καλύτερες ''στιγμές μας''. Τ' απολαμβάναμε όλοι!
 
Νομίζω είναι λίγο μικροσκοπικά :/
Κανένα λινκ; :)
Γιώργο το έχω δει από κοντά. Ό,τι πρέπει για κοκατιλ, μόνκ κτλ . Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά οι τρυπουλες είναι μεγάλες για παροτλετ.
 
Γιώργο το έχω δει από κοντά. Ό,τι πρέπει για κοκατιλ, μόνκ κτλ . Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά οι τρυπουλες είναι μεγάλες για παροτλετ.
Είχα δει παρόμοια στο ebay και μου φάνηκαν πολύ μικρά τόσο για το Σπύρο (έχει κάνει μια ουρά τεράστια) όσο και μένα (1.91μ.). Είναι σακίδια πλάτης.
 
Για λοβμπερντ
Δε νομίζω... εγώ έβλεπα κάτι τέτοιο... σάκος (σε άλλο χρώμα βέβαια) και τα περισσότερα είχαν διαστάσεις 35x24x42 που για κοκατίλ μου φαίνεται μικρό.
Τα λοβάκια δεν έχουν ουρά οπότε μια χαρά.

@takis1964 αν έχεις λινκ, βάλε, για να δούμε διαστάσεις. Και 32ε είναι πολύ καλή τιμή!
 
Ενας τυπος απο μια ομαδα τα παραγγελνει απο εξωτερικο και βαζει την ξυλινη βαση, εχει 2 μεγέθη, ενσ για μικρα κ ενα για μεγεθος ζακο! Θα σου στειλω με πμ το ονομα του και την ομάδα, απλα βλεπω οτι εχουν παρει αρκετοι απο αυτον σαν θεμα εμπιστοσυνης
 
Κατά καιρούς αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε με τον παπαγάλο ή γενικά τα πτηνά μας. Ποιος όμως ο καλύτερος τρόπος για ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με τα πουλιά.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ευχαριστούμε πολύ!
 
Back
Top