Διατροφή Τα μπάτζι μου δεν τρώνε αυγό ούτε μήλο

bibianaki

PB New Member
Εγγραφή
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
23
Πόλη
Καλαμάτα
Γεια σας θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση! Εχω δυο μπατζι (ζευγαρι)δοκιμασα να τους βαλω αυγο και ουτε που το πλησιασαν οπως το ιδιο εγινε και με το μηλο τι αλλο να τους δωσω εκτος απο την βασικη τροφη τους;
 
Εχω δυο μπατζι (ζευγαρι)δοκιμασα να τους βαλω αυγο και ουτε που το πλησιασαν

Οι παπαγάλοι δεν φημίζονται για την δεκτικότητά τους σε νέα τρόφιμα. Καλό είναι ότι τρόφιμο τους δίνουμε για πρώτη φορά να εξακολουθούμε να τους το έχουμε διαθέσιμο μέχρι να το δοκιμάσουν.

Εγώ σου προτείνω να βάλεις ξανά αυγό (μπορείς να τους το δώσεις με το τσόφλι διότι το τσόφλι είναι πηγή ασβεστίου) και να δεις αν θα δοκιμάσουν.

Αν δεις ότι δεν το τρώνε μπορείς να καταφύγεις και σε αυγοτροφή, στην οποία μπορείς να προσθέσεις και λίγο χυμό για να τα δελεάσεις. Όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα (τον χυμό)...ίσα ίσα να γίνει πιο μαλακό κι αφράτο. 😉

Και την αυγοτροφή δεν θα την δίνεις συνέχεια... Μια με δυο φορές την εβδομάδα και σε μικρή ποσότητα διότι είναι παχυντική τροφή.
οπως το ιδιο εγινε και με το μηλο
Όπως σου είπα και πιο πάνω συνέχισε να προσφέρεις νέες τροφές. Με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορείς να κάνεις κι αυτό... Να κάνεις μια ποικιλία με φρούτα ας πούμε και να τα βάλεις σε μια ταϊστρα. Τα χρώματα ελκύουν τους παπαγάλους και ίσως τα διάφορα χρώματα των φρούτων τα κάνει να δοκιμάσουν. Μπορείς επίσης να προσθέσεις και σποράκια...ή να πάρεις κι εσύ μια φέτα φρούτου και να την τρως μπροστά τους.
τι αλλο να τους δωσω εκτος απο την βασικη τροφη τους;
Μπορείς να δώσεις φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, αυγοτροφή, όπως και διάφορες συμπληρωματικές τροφές που με μια βολτίτσα σε κάποιο pet shop θα τις βρεις πολύ εύκολα.

Βασικό είναι και το ασβέστιο! Μπορείς να πάρεις κάποια πηγή ασβεστίου, όπως: σουπιοκόκαλο, <Link Removed>, mineral blocks, <Link Removed> κτλ.

Απαγορεύονται: αβοκάντο, σοκολάτα, οινοπνευματώδη ποτά, μαϊντανός κι ο, τιδήποτε περιέχει αλάτι και ζάχαρη.

Ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω topic:
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>

Κάνε και μια περιήγηση εδώ: <Link Removed> θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις. :)
 
Υπομονη... Εμενα εφαγε αυγοτροφη μετα απο 2 μηνες, ενω υπηρχε καθε μερα στο κλουβι...
 
Επιτέλους το δικό μου ζευγάρι των μπάτζι έφαγε σήμερα λίγο αυγό βρασμένο (περισσότερο το θηλυκό)
Δοκίμασα το κολπάκι της Mariah.
Τεμάχισα το αυγό μέχρι που έγινε ψίχουλα το έβαλα στο μπολάκι και από πάνω έριξα ελάχιστα σποράκια.
Άν στο αυγό προσθέσω και λίγο τσόφλι τεμαχισμένο και αυτό με τον ίδιο τρόπο, μήπως υπάρξει πρόβλημα κατά την κατάποση, ή την πέψη;
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω και για το μπρόκολο. Το δίνετε βρασμένο, ή ωμό?
 
Εγω το μπροκολο το δινω βρασμενο, αλλα δεν το βραζω πολυ ουτως ή αλλως, απλα το αφηνω στον ατμο για 15 λεπτα, για να μη χασει τις βιταμινες του

Αυγο δεν τρωνε τα δικα μου, αλλα νομιζω με το τσοφλι το δινουμε
 
Άρα εγώ που δεν έχω ατμομάγειρα, το βάζω για 5 λεπτά σε νερό που βράζει;
 
Ναι μεχρι 7 λεπτα νομιζω ειναι καλα, πρεπει να ειναι λιγο σκληρο, οχι να παραμαλακωσει, μετα χανει ολες τις βιταμινες, οπως ολα τα λαχανικα βεβαια
 
Μπραβο Μιλτιαδη που επιασε το κολπο. Να το κανεις καθε μερα με φρουτα και λαχανικα μεχρι να συνηθισουν την ιδεα με το μπολακι. Τα δικα μου τα τρωνε αλεσμενα στο μουλτι. Προσθετω και λιγη φρυγανια και μερικα σπορακια και ετοιμο. Το αβγο με το τσοφλι να το δινεις. Εχει ασβεστιο.Αλλα με μετρο. Ειναι παχυντικη τροφη.
Χαρηκα πολυ για την εξελιξη!
 
Βρήκα και ένα κολπάκι για να βράζω τα λαχανικά στον ατμό, χωρίς να έχω ατμομάγειρα.
Άν έχετε μία κατσαρόλα που έχει και δίχτυ όπου σε αυτή τηγανίζετε πατάτες (αντί της φριτέζας) βάλτε τα λαχανικά σας στο δίχτυ και τόσο νερό στην κατσαρόλα ώστε όταν κοχλάζει να βρίσκεται περί τα 3 εκ. κάτω από το δίχτυ. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σε λίγο θα έχετε τα λαχανικά σας βρασμένα στον ατμό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mariah
Και κάτι ακόμα, όσον αφορά το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
"Βιολογικός" καθαρισμός
Τοποθετήστε τα, πριν τα βράσετε, σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, ώστε να φύγουν, μύκητες, κάμπιες, σαλιγκάρια. Την σωστή αλατότητα του νερού την βρίσκουμε βάζοντας μέσα σε αυτό ένα φρέσκο αυγό.
Όταν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια έχουμε την σωστή δοσολογία νερού και αλατιού.
Μυρωδιές κατά το βράσιμο
Ρίξτε στο νερό που βράζει μία φέτα ψωμί, ή ένα λεμόνι, ή ένα κρεμμύδι, ή βρέξτε ένα βαμβάκι με ξύδι και τοποθετήστε το πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.
 
Σήμερα, τσιμπολογίσανε και τα τρία από κοτσάνι μπρόκολου ωμό, καθαρισμένο από την φλούδα του.
Ο μικρός ο Τιραμόλα είναι πολύ πιο δεκτικός σε νέες τροφές από ότι το ζευγάρι.
Με βάλανε και σε άλλα έξοδα σήμερα, αγόρασα ατμομάγειρα :) :D 😡
 
Εχεις κανει προοδο βλεπω!Χαλαλι τα εξοδα. Θα τον χρειαστεις και εσυ τον ατμομαγειρα για υγειινη διατροφη!
 
Μιλτιάδη, ευχαριστούμε για τις συνταγές & συμβουλές, κι'εμένα ο Αfrican Grey προτιμά ωμά: λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο, πιπεριά, σέλερι, σπανάκι, το καλαμπόκι βρασμένο 3-4 λεπτά (πετά λιγότερο). Πριν το πλύσιμο στο νερό βάζω ξύδι, μετά καλό πλύσιμο - στέγνωμα. Λάθος;
 
Πριν το πλύσιμο στο νερό βάζω ξύδι, μετά καλό πλύσιμο - στέγνωμα. Λάθος;
Δοκίμασε το μπανιάρισμα σε αλατόνερο για 15 λεπτά.
Ίσως το ξύδι επειδή είναι πολύ δυνατό, να αφήνει υπολείμματα μυρωδιάς.
 
Και επειδή ο λόγος περί μπάτζι, θα ήθελα να ρωτήσω, άν κάποιος από εσάς που έχετε τέτοια παπαγαλάκια, χρησιμοποιεί "αυτόματες" εξωτερικές ταΐστρες.
Αυτές που έχω στο ζευγάρι μου (2, η μία δίπλα στην άλλη με απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους) έχουν το μέγεθος περίπου μισής φωλιάς για μπάτζι. Είναι διάφανες, σε σχήμα παραλληλόγραμμου με καπάκι από πάνω και συρτάρι από κάτω, όπου πέφτουν τα υπολείμματα των σπόρων.
Προορίζονται από ότι μου είπε ο πετ-σοπάς που τις πήρα για καναρίνια και μάλιστα απορεί, πως τρώνε τα παπαγαλάκια μου από αυτές.
Όμως αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα και εγώ τις έχω βρει πολύ χρήσιμες.
Τις γεμίζω μέχρι την μέση, κάθε Πέμπτη και Κυριακή και απλά αδειάζω το συρτάρι καθημερινά.
Και κάτι άλλο, όσον αφορά το μείγμα των σπόρων που τους δίνω.
Επειδή είναι συσκευασμένοι σε κλειστό αεροστεγώς σακουλάκι, όταν το ανοίγω ρίχνω όλο το περιεχόμενο σε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του 1,5 λίτρου και το κλείνω με το καπάκι του.
Το "σερβίρισμα" γίνεται κατευθείαν από το μπουκάλι, έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να γεμίσω το σπίτι με σποράκια :)
 
Θα με ενδιέφερε πολύ να δώ σε φωτογραφία την ταΐστρα που προτείνεις. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και θα ήθελα να δώ κατά πόσο είναι βολικό και πρακτικό κάτι τέτοιο!
 
Ψάχνοντας είδα ότι φωτογραφία της ταΐστρας στην οποία αναφέρομαι υπάρχει ήδη στο τόπικ που άνοιξες εσύ.
Δεν στουπώνει ποτέ, έως και το τελευταίο σποράκι και είναι πάντα καθαρή, αρκεί (προσωπική μου γνώμη) να μην την γεμίζεις έως επάνω. Λίγο πάνω από την μέση είναι αρκετό.
Φυσικά πρέπει να έχεις άνοιγμα (πορτάκι-παραθυράκι) για να την "κουμπώσεις" με μιά απλή κίνηση στο οριζόντιο κάγκελο.
Αναφέρομαι στην πρώτη φωτογραφία.
Κόστος 4,50 €
Να συμπληρώσω ότι μπορεί να κρεμαστεί και εσωτερικά του κλουβιού και φυσικά μιλάμε πάντοτε για παπαγαλάκια μπάτζι.
Για άλλα με μεγαλύτερο ράμφος, ή όγκο δεν κάνει.
 
Σήμερα φάγανε και τα τρία, αυγό βρασμένο μαζί με το τσόφλι, καλά αλεσμένο στο multi, μαζί με φρυγανιά σίκαλης.
Πειράζει που έχω βράσει τα αυγά, μέρες πριν και τα έχω στην συντήρηση;
Εννοείται φυσικά ότι, πριν τους τα δώσω, τα αφήνω 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Αύριο το μενού περιλαμβάνει μπρόκολο, μαρούλι, καρότο και φρυγανιά σίκαλης, αλεσμένα στο multi ξεχωριστά το καθένα, και ανάμιξή τους στο μπολάκι.
Το σκεπτικό μου είναι, να φτιάξω κάποια ποσότητα από τα ανωτέρω, επειδή δεν έχω χρόνο καθημερινώς, και να τα βάλω σε ξεχωριστά ταπεράκια στην συντήρηση, από όπου θα τα βγάζω, θα κάνω την μίξη στο μπολάκι και θα τους τα "σερβίρω" μετά από 3 ώρες.
Θα ήθελα την γνώμη σας, άν υπάρχει πρόβλημα, που τα ανωτέρω υλικά δεν θα είναι φρέσκα της ημέρας, αλλά από την συντήρηση του ψυγείου.
 
Back
Top