Αναπαραγωγή Τι να κάνω όταν βγουν τα μικρά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης esam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

esam

PB New Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2018
Μηνύματα
127
Πόλη
Πειραιάς
Γεια σας. Έχω ένα ζευγάρι τιμπράντο. Έχουν ζευγαρώσει και είναι εδώ και 12 μέρες το θηλυκό και κλωσάει. 2 αυγά είναι με πουλάκια και 2 άσπορα. Αυτές τις μέρες τους είδα να μαλώνουν και το θηλυκό κυνηγούσε το αρσενικό. Άλλα δεν έδωσα σημασία γιατί είχα δει να την ταΐζει.
Σήμερα το πρωί άκουσα φωνές και πήγα στο κλουβί. Είδα το θηλυκό να τρώει από την ταΐστρα και τον αρσενικό στο πάτο του κλουβιού να τρέμει και ίσα ίσα να τιτιβίζει. Τον πήρα στα χέρια μου και είδα ότι είχε κάτι σαν εμετό στο ράμφος του. Δεν έχασα χρόνο τον έβαλα σε μικρο κλουβάκι και έτρεξα στο πετ-σοπ της γειτονιάς μου που εκεί ένας από τους ιδιοκτήτες γνωρίζει πολλά από καναρίνια. Όταν έφτασα εκεί και χωρίς να προλάβουμε καν να τον σηκώσει μου είπε ότι έχει πάθει εγκεφαλικό και ότι είναι θέμα ωρών να πεθάνει. Σε λίγα λεπτά άφησε την τελευταία του ανάσα. Έτσι ξαφνικά. Το αγαπούσα πολύ αυτό το καναρίνι. Είμαι πολύ στεναχωρημένος όταν πήγαινα κοντά του και του έλεγα μπέμπη έκανε σαν τρελός. Φώναζε και πήγαινε πάνω κάτω στο κλουβί. Έχω σκάσει και εγώ και τα παιδιά μου.
Τι μπορεί να έγινε; Τι κάνω από εδώ και πέρα όταν βγουν τα μικρά;
Στο πετ-σοπ μου είπε ότι συμβαίνουν αυτά στα καναρίνια γιατί είναι ευαίσθητα.
Και να αφήσω το θηλυκό να τα βγάλει πέρα. Δεν έχω πολλές γνώσεις και όποια απάντηση σας για το τι πρέπει να κάνω θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Ευχαριστώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι κάνω από εδώ και πέρα όταν βγουν τα μικρά;
Η μητέρα από μόνη της είναι ικανή να μεγαλώσει όλα τα μικρά χωρίς παραπάνω προβλήματα.
Εσύ φροντίζεις να υπάρχει συνεχή τροφοδοσία... Να βάλεις αυγό και αυγοτροφή... και όλα θα πάνε καλά.
Πότε περιμένεις να βγουν τα μικρά;
είπε ότι έχει πάθει εγκεφαλικό και ότι είναι θέμα ωρών να πεθάνει. Σε λίγα λεπτά άφησε την τελευταία του ανάσα. Έτσι ξαφνικά.
Το ξαφνικά είναι σπάνιο.. συνήθως υπάρχει αιτία.
Εύχομαι να μην επηρεάσει αυτή η αιτία (αν ασφαλώς υπάρχει τα μικρά και τη μητέρα τους)
 
Ήταν σε καλή κατάσταση έτρωγε και τον είχα δει να ταΐζει και το θηλυκό. Και εκείνος που το είδε στο πετ-σοπ δεν είδε κάτι παράξενο. Τα μικρά τα περιμένω αύριο και μεθαύριο φυσιολογικά. Δεν τους είχα βάλει όμως ψεύτικα και είναι από την αρχή στη φωλιά. Δεν θα βγουν δηλαδή την ίδια μέρα. Ευχαριστώ για την άμεση συμβουλή σου. Ξέχασα να πω ότι μου έδωσαν μια σκόνη να βάλω στο κλουβί προληπτικά όταν γεννηθούν τα μικρά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν τους είχα βάλει όμως ψεύτικα και είναι από την αρχή στη φωλιά. Δεν θα βγουν δηλαδή την ίδια μέρα.
Όπως και να χει.. Το ίδιο αποτέλεσμα θα υπάρξει.
Τώρα δηλαδή που θα μεγαλώσουν μόνο με τη μητέρα τους.
Ξέχασα να πω ότι μου έδωσαν μια σκόνη να βάλω στο κλουβί προληπτικά όταν γεννηθούν τα μικρά.
Θα μιλήσουμε γι αυτή όταν με το καλό βγουν τα μικρά.
Μείνε εδώ να μας ενημερώνεις.. και να βοηθάμε όσο γίνεται.
 
esam, πες μας οπωσδήποτε τι ειναι αυτη η σκόνη που σου έδωσαν για να βάζεις όταν τα μικρά γεννηθούν, και που σου είπαν να τη βάζεις.
Λυπαμαι για την απωλειά σου.
 
Γεια σας ευχαριστώ. Πονάμε οικογενειακώς για το πουλάκι. Τέλος πάντων. Σήμερα βγήκε το πρώτο και η θηλυκιά έχει βγει μια φορά από τη φωλιά και έφαγε. Δεν την είδα να ταΐζει. Το μικρο κουνιετε πάντως είναι δηλ. ζωντανό.
Η σκόνη που μου δώσανε λέγεται (pinex powder) και είναι σε ασπροκόκκινη πλαστική συσκευασία. Έχει άσπρο χρώμα και έχει οδηγίες. Εταιρία tafarm. Στο πετ-σοπ μου είπε να βάλω μόλις γεννηθούν στο πάτο του κλουβιού και εξωτερικά στη φωλιά μια φορά. Οι οδηγίες λένε άλλα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν την είδα να ταΐζει.
Θα το κάνει όταν πρέπει.
Συνήθως περιμένει αρκετές ώρες μέχρι να βγουν και τα υπόλοιπα.
Ούτως ή άλλως το πρώτο τάισμα προέρχεται από τη χωνεμένη τροφή και όχι από το συνήθη τρόπο από τον πρόβολο
Η σκόνη που μου δώσανε λέγεται (pinex powder)
Είναι σκόνη για τις κόκκινες ψείρες..
Έχεις ψείρες;
Αν όχι.. καλύτερα να αναστείλεις κάμποσο τη χρήση της
Στο πετ-σοπ μου είπε να βάλω μόλις γεννηθούν στο πάτο του κλουβιού και εξωτερικά στη φωλιά μια φορά.
Εγώ δε θα έβαζα.
 
Νομίζω ότι η καναρα έχει μελαγχολήσει. Μπορεί να είναι η ιδέα μου αλλά παρατηρήσαμε όταν βγήκε από την φωλιά τιτίβιζε και πήγαινε από κλαράκι σε κλαράκι πολύ γρήγορα. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Το κλουβί είναι πεντακάθαρο. Ούτε ο μακαρίτης ξυνόταν ούτε τίποτε. Και η καναρα δεν έκανε κάτι παράξενο όταν βγήκε, εκτός από το γρήγορο πέταγμα στα κλαράκια.
Έδωσα 3 ευρώ για την σκόνη αλλά αν δεν χρειάζεται δεν βάζω. Προληπτικά μου είπαν.
 
Νομίζω ότι η καναρα έχει μελαγχολήσει.
Ελάτε τώρα... ας μην μεταφράζουμε τις συμπεριφορές των πουλιών με τα δικά μας πρώτυπα.
Το ένστικτο είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Θα δεις πως θα μεγαλώσει όλα τα μικρά της μόνη της...
Εσύ φρόντισε να έχεις πλούσια διατροφή... αυγό και αυγοτροφή... Πλούσιο μείγμα σπόρων και καθαρό νεράκι.
 
Σήμερα το πρωί άκουσα φωνές και πήγα στο κλουβί. Είδα το θηλυκό να τρώει από την ταΐστρα και τον αρσενικό στο πάτο του κλουβιού να τρέμει και ίσα ίσα να τιτιβίζει. Τον πήρα στα χέρια μου και είδα ότι είχε κάτι σαν εμετό στο ράμφος του.
Οταν διαβασα μεχρι εδω απ τις περιγραφες σου νομιζα πως το αρσενικο ειχε μολις βατεψει το θηλυκο και ηθελε να την ταισει... Δεν περιμενα αυτη την αναπαντεχη εξελιξη... λυπαμαι πολυ!

Τι μπορεί να έγινε;
Αυτο δυστυχως κανεις δεν μπορει να το ξερει...

Τι κάνω από εδώ και πέρα όταν βγουν τα μικρά;
Καθε μερα φρεσκο καλα βρασεμνο σφιχτ οαυγο, ετοιμη αυγοτροφη μονιμα στο κλουβι (ιδανικα πατε όπως η CEDE), και καθημερινα συμπληρωνεις σπορακια και φρεσκο νερακι.

Και να αφήσω το θηλυκό να τα βγάλει πέρα.
Και εγω πιστευω πως το ενστικτο της για αναπαραγωγη ειναι πιο εντονο.. Παρολο το στρες που εχει βιωσει οσο να πεις.. Εσυ προσπαθησε να την ενοχλεις οσο γινεται λιγοτερο και να τη παρατηρεις απο μακρια. Και εννοειται μην αλλαξεις κατι μεσα στο κλουβι ή μην το μετακινησεις. Τουλαχιστον σκεψου πως θα εχεις 2 παιδακια απ το πολυαγαπημενο σας καναρινι!

Η σκόνη που μου δώσανε λέγεται (pinex powder) και είναι σε ασπροκόκκινη πλαστική συσκευασία. Έχει άσπρο χρώμα και έχει οδηγίες. Εταιρία tafarm. Στο πετ-σοπ μου είπε να βάλω μόλις γεννηθούν στο πάτο του κλουβιού και εξωτερικά στη φωλιά μια φορά. Οι οδηγίες λένε άλλα.
Καθε χρονο σε ολες τις φωλιες οταν δινω φωλια για να την φτιαξει η καναρα, ψεκαζα ολες τις τσοχες με Pinex. Και μετα τη φωλια με το νημα και τα ψευτικα αυγα. Απλα αποφευγω να ψεκασω αυγα ή μικρα. Οποτε στη θεση τωρα ναι θα μπορουσες να ριξεις λιγακι στο πατωμα. Αλλα διακριτικα χωρις να ενοχληθει η καναρα και χωρις να λερωθουν φαγητο ή νερο. Ειναι οντως προληπτικο φαρμακο κατα των ψειρων. Καλυτερα να προσεχουμ για να εχουμε παρα να περιμενουμε να μας επισκεφθουν οι ψειρες. Ασε που αυτο το φαρμακο ειναι παρα πολυ αθωο και δεν ενδυκνειται οταν εχει μολυνθει το κοπαδι απο ψειρες.
 
Σήμερα βγήκε και το άλλο. Έβγαλα τα άλλα δυο που ήταν άσπορα από τη φωλιά. Έβαλα αυγοτροφή, αυγό σφιχτό, καινούρια σπόρια και βγήκε η κανάρα να φάει. Γύρισε πίσω τάισε, φαίνονται όλα εντάξει. Φοβόμουν ότι δεν θα τα ταΐζει, γιατί δεν την είδα εχτές να το κάνει και γύρναγε γρήγορα από κλαρί σε κλαρί και σφύριζε. Άλλα σήμερα τάισε. Σκόνη δεν θα ρίξω φοβάμαι τώρα που είναι τα μικρά στη φωλιά. Ευχαριστώ πολύ.
 
Έβγαλα τα άλλα δυο που ήταν άσπορα από τη φωλιά
Καλυτερα να βαλεις 2 ψευτικα για να στηριζονται τα μικρα.

Έβαλα αυγοτροφή, αυγό σφιχτό, καινούρια σπόρια και βγήκε η κανάρα να φάει. Γύρισε πίσω τάισε, φαίνονται όλα εντάξει. Φοβόμουν ότι δεν θα τα ταΐζει, γιατί δεν την είδα εχτές να το κάνει και γύρναγε γρήγορα από κλαρί σε κλαρί και σφύριζε. Άλλα σήμερα τάισε.
Ολα φαινεται να κυλουν φυσιολογικα! Μπραβο! Το πρωτο 24ωρο η μαμα δεν ταιζει γιατι τα,ωρα ειναι χορτατα. Μετα αρχιζει να τα ταιζει αλλα η τροφη που δινει ειναι τοσο λιγη και τοσο συχνα που τις πρωτες μερες μπορει να μας φαινονται αταιστα.

Σκόνη δεν θα ρίξω φοβάμαι τώρα που είναι τα μικρά στη φωλιά. Ευχαριστώ πολύ.
Δεν σου ειπα να ριξεις πανω στα μικρα αλλα στον πατο του κλουβιου. Αλλα εσυ ξερεις καλυτερα. :)
 
Όλα εντάξει τα ταΐζει. Και κάθεται και μέσα. Είχε δίκιο ο κύριος πιο πάνω που λέει να μην μπερδεύουμε τα καναρίνια με τα δικά μας αισθήματα. Φαίνεται ότι έψαξε για λίγο το αρσενικό και αφού δεν πήρε απάντηση στις φωνές της, τον ξέχασε. Όλα καλά πάνε. Την σκόνη φοβάμαι να την βάλω. Αφού πάνε όλα καλά δεν τα πειράζω. Ευχαριστώ για την συμπαράσταση και τις συμβουλές.
 
Εφόσον δεν έχεις ψείρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη βάλεις
Πάντως η σκόνη για ψείρες δεν βλάπτει τα μικρά, θα μπορούσες να ρίξεις και προληπτικά.
Όχι πάνω στα μικρά...
Να βάλει προληπτικά στις 12-14 μέρες που θα κάνει αλλαγή στην τσόχα της φωλιάς.
 
Back
Top