Διατροφή Τι σπόρους μπορούμε να δώσουμε ως φύτρα στα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης PRO
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
ο καθενας διαβαζει και εχει ελευθερια να αποφασισει. Ξερεις καποια πραγματα δεν μενουν αιωνια τα ιδια απαραιτητα.

σημερα το πρωι μη αποδεχομενος το ψωμι που μου εχουνε μαθει οι φουρνοι της Αθήνας να τρωω εφτιαξα για ακομη μια φορα δικο μου και ειναι φρεσκοτατο ακομα. Παω να "μασησω" λιγο. Δεν μιλαω αλλο, ενταξει
 
Και εσύ το αγαπάς το σπιτικό ψωμί ε; Εγώ και να μην πεινάω 1 φετάρα θα την φάω. Sorry αν ξεφευγω λίγο απ' το θέμα.
 
Κι επειδή αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ότι γράφεται και αναφέρεται καθαρά σε μεθόδους διατροφής των φτερωτών μας φίλων, διαβάστε αυτό.
ΥΓ Είναι αποσπάσματα από ένα εκτενέστατο άρθρο της σελίδας http://www.geocities.com/carduelis_2003/ (Geocities closed in 2009)

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Κατά την περίοδο της βλάστησης, τα θρεπτικά συστατικά τα οποία εμπεριέχονται στο σπέρμα, ενεργοποιούνται, αυξάνοντας σημαντικά την θρεπτική αξία του ιδίου του σπέρματος. Ήδη μετά τις πρώτες 24 ώρες βλάστησης, το άμυλο μετατρέπεται σε υδρογονάνθρακες (σάκχαρα), ικανά να χρησιμοποιηθούν άμεσα και να αφομοιωθούν, τα λιπαρά δημιουργούν τις στερόλες, πρόδρομοι της βιταμίνας D, τα μεταλλικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα από τον οργανισμό και συγχρόνως αυξάνουν σε ποσότητα (αυξάνεται το σίδηρο, διπλασιάζεται ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο και χαλκός), διπλασιάζεται το περιεχόμενο σε καροτίνη και ριβοφλαβείνη, η βιταμίνη Β2 αυξάνεται και 400%, οι βιταμίνες Β5 καιΒ6 διπλασιάζονται, το περιεχόμενο σε βιταμίνη C ( σχεδόν ανύπαρκτη στα σπέρματα) αυξάνεται αισθητά μέχρι να ξεπεράσει τα εσπεριδοειδή, η βιταμίνη Ε διπλασιάζεται ενώ δημιουργείται και Β12 που φυσιολογικά δεν υπάρχει στις φυτικές τροφές. Αισθητή αύξηση παρουσιάζουν και οι πρωτεΐνες (πάνω από 20%) οι οποίες διασπώνται σε αμινοξέα, και αφομοιώνονται γρηγορότερα από τον οργανισμό.
ΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΩΜΕΝΑ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ
Ένα μόνο σπέρμα το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ένα φυτό περιέχει μια τεράστια ζωτική ενέργεια. Αυτή η δυναμική ενέργεια με την διεργασία της βλάστησης ελευθερώνεται και μετατρέπεται σε πραγματική ενέργεια. Η κατανάλωση βλασταρωμένων σπόρων επιτρέπει στα πτηνά την λήψη μιας τεράστιας ποσότητας ενέργειας διαθέσιμη άμεσα, σε υδρογονάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες και ένζυμα.
Βλαστάρια ναι ή όχι;
Τα προτερήματα που προέρχονται από την χρήση των βλασταρωμένων σπόρων στην εκτροφή είναι ολοφάνερα: το βλαστάρι παρουσιάζει μια τεράστια θρεπτική δύναμη και θεωρείται ότι είναι στην αιχμαλωσία το καλλίτερο υποκατάστατο των σπόρων, για τους νεοσσούς, με τους οποίους τρέφονται στη φύση. Ο έλεγχος της γκούσας των νεοσσών στην αιχμαλωσία, γεμάτη με βλαστάρια ταϊσμένα από τη μάνα, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με ότι συμβαίνει στη φύση: από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, οι μικρές καρδερίνες στη φύση έχουν την γκούσα γεμάτη με μικρά σποράκια, τα οποία αφομοιώνονται εύκολα και είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.
ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι σπόροι που προορίζονται για μούσκεμα, όπως είπαμε, επιλέγονται ανάμεσα σ' αυτούς που μπορούν να βγάλουν το ριζίδιο μέσα σε 24-36 ώρες.Ανάμεσα σ' αυτούς το νίζερ είναι χωρίς αμφιβολία ο σπόρος πρώτης επιλογής για τα φυτοφάγα πτηνά με μικρό - μεσαίο ράμφος, συμπληρωμένο από τον μικρό μαύρο ηλιόσπορο και το ραδίκι. Για τα πουλιά με μεγάλο ράμφος μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους σπόρους, όπως στάρι, ηλιόσπορο ριγωτό και λανάρι άσπρο. Όποιοι και αν είναι οι σπόροι και όποιο τρόπο στεγνώματος και αν επιλέξετε, καλό θα είναι να μην παραμένουν οι σπόροι πάνω από 6 ώρες στη διάθεση των πουλιών, εξ αιτίας της τάσης που έχουν όλα τα προϊόντα, όταν βραχούν, να δημιουργούν μούχλα στην επιφάνειά τους.
 
ανδρεα πολυ σωστα τα γραφει και δεν καταλαβαινω που ειναι το αντιθετο που βλεπεις σε οτι εγω κανω. Δεν τα αφηνω στο βλαστωμα πανω απο 46 ωρες, συμφωνω οτι χρειαζονται τουλαχιστον 24 ωρες(καποια λιγο παραπανω), πουθενα δεν γραφει οτι μετα τις 24 χνουν την αξια τους, νιζερ σαφως πρεπει να δινουμε, οπως επισης και σιταρι που ειναι πλουσιο διατροφικα και παρα το μεγεθος του, τα δικα μου πουλια τουλαχιστον ηδη το τρωνε και το χουν ξαναφαει μια χαρα. Αν ανησυχεις για το μεγεθος του φυτρου, ο καθενας διαβαζει, κρινει και θα το αφησει να μεγαλωσει οσο θεωρει απο αυτα που διαβαζει, σωστο

βεβαια αυτο που θα επρεπε καποιον να προβληματισει ειναι αν καποιοι σποροι νιζερ του μιγματος της τροφης που δινει και κανονικα στα πουλια του δεν μπορει να βλαστησει. Αν συμβαινει φυσικα αυτο,τοτε εχουμε προβλημα ποιοτητας σπορων. Δεν υπαρχουν ξεχωρες ποικιλιες σπορων για φυτρωμα.υπαρχουν μονο πολυκαιρισμενες και μη 😉
 
Όταν ξεκινήσαμε την ενασχόληση μας με τα πτηνά εγώ και αρκετοί άλλοι φίλοι, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε διαδικτυακά και όχι μόνο αξιολογότατους ανθρώπους του χώρου.
Οι συμβουλές τους και οι εμπειρίες τους μας είναι ακόμα και σήμερα χρήσιμες.
Με την πάροδο των χρόνων και την εφαρμογή των λεγομένων τους στην εκτροφή μας βγήκαμε κερδισμένοι.
Οι περισσότεροι είχαμε ένα προσόν. Μυαλά σφουγγάρια και αυτιά ορθάνοιχτα.
Προσωπικά δηλώνω ότι έχω πάρα πολλά ακόμα να μάθω.
Αυτά που ξέρω όμως και τα έχω διασταυρώσει, φιλτράρει, εφαρμόσει, δεν υπάρχει περίπτωση να τα διαφοροποιήσω!
Δεν υπάρχει περίπτωση επίσης να ακολουθήσω την τακτική του "ναι μεν αλλά, γιατί όχι κι έτσι".
Ακόμα όπως φαίνεται και από τον όγκο των μηνυμάτων μου σε σχέση με τα χρόνια εγγραφής μου δεν μου αρέσει να γράφω για να γράφω.
Για να μην κλείσει αυτό το χρήσιμο post δεν προχωρώ σε κανενός είδους αντιπαράθεση και απλά παραμένω στο off topic.
 
Απο το περιβλημα σαν χνουδι που εβγαλε ο σπορος νιζερ κατα την βλαστηση να υποθεσω πως "χαλασε"; Το ρωταω γιατι ενω εχω βαλει κιαλλους σπορους στις ιδιες ακριβως συνθηκες, μονο αυτος το παρουσιασε.
 

Συνημμένα

  • N.webp
    N.webp
    54,6 KB · Προβολές: 208
οδυσσεα ισως σε διαφωτισουν καλυτερα καποια παιδια που ηδη εχουν χρησιμοποιησει φυτρα νιζερ . Εγω εχω δοκιμασει με αλλους σπορους μεχρι στιγμης. Θα βαλω τωρα και λιγο νιζερ ωστε αν να διαπιστωσω και γω αν το χνουδι ειναι μηκυτας (οπως φοβαμαι) ή καποιο χνουδι που το ριζιδιο βγαζει(δεν το νομιζω).
 
Διαβασα (jk21)το αρθρο σου για τα φυτρα τωρα ειχα λιγο χρονο παραπανω.
Το μονο φυτρο που εδινα στα καναρινια που και που ηταν φυτρο φακες το οποιο βλαστουσε με τον κλασσικο τροπο σε βαμβακι. Μετα αφου γινοταν τα βλασταρια τα εκοβα τα επλενα και τα εδινα στα πουλια
1)Αναφερεις για διαφορους σπορους οτι βλαστανουν. Τους βλαστους τους ψαλιδιζεις ή δινεις ολο το φυτρο μαζι με τα σπορια;
2)Και εγω πολυ φοβαμαι οτι αυτο που βλεπω στη φοτογραφια του Οδυσσεα οτι ειναι μυκητας αν και δε ξερω αν ετσι γινεται το νιζερ οταν βλαστανει. Πως ειμαστε σιγουροι οτι τα διαφορα βλασταρια δεν ειναι γεματα μυκητες αφου μεχρι να βλαστισουν μπαινοβγαινουν οι σποροι στο νερο;
 
ΘΟΔΩΡΗ μολις το φυτρο μετα το ριζιδιο πεταξει βλασταρακι ισα ισα τοτε ειναι ετοιμο να το προσφερεις. Δεν χρειζεται να βλαστησει παρα πολυ.η διαδικασια να μην ξεπερναει τις 60 ωρες. Τα περισσοτερα σπορια στις 30-40 ειναι πανετοιμα. Αν τηρεις τα συχνα πλυσιματα και στραγγισματα δεν νομιζω να εχεις μηκυτα. Προσεχε να στραγγιζεις καλα καθε φορα. Και στην αρχη πριν το μουλιασμα καλο πλυσιμο 😉
 
παραθετω φωτο απο φυτρα αμαρανθου και νιζερ που εβαλα τελευταια. Διακρινεται το αρκετα μικρο μεγεθος του αμαρανθου που βολευει στο να προστεθει και με αναμειξη στην αυγοτροφη (ιδεα που εκλεψα απο καλο φιλο:) 😉 . Μεχρι τωρα τα μεγαλυτερα τα προσφερα ξεχωρα με εξισου καλα αποτελεσματα.σε προηγουμενο ποστ εχω αναφερει με σχετικα λινκ την θρεπτικη αξια τοσο του αμαρανθου οσο και του σπορου κινοα. Το νιζερ βεβαια ειναι μια ακομη γνωστη σταθερη αξια! Ο σπορος που χρησιμοποιησα (νιζερ) ειναι απο αυτον που προσθετω στο μιγμα ξηρων σπορων που φτιαχνω.

*οδυσσεα υποθετω τα συμπερασματα σου για το χνουδι θα τα εχεις βγαλει ηδη. Ελπιζω να μην τον χρησιμοποιησες. Αργησα λιγο :) ηλπιζα καποιος που θα χει ηδη φτιαξει φυτρα απο τον σπορο, αφου ειναι απο τους παραδοσιακους,θα σου ειχε απαντησει.
 

Συνημμένα

  • 1 002.webp
    1 002.webp
    69,2 KB · Προβολές: 176
Δημητρη σε ευχαριστω. Ναι τους αμφιβολους βλαστωμενους νιζερ τους πεταξα. Εβαλα εκ νεου και τα εδωσα στα πουλια αρκετα νωριτερα. Μολις πεταξαν 1-2 mm βλασταρι. Την προηγουμενη φορα ειχαν χαλασει ισως λογω της εκτανους παραμονης τους στο "sprouter"
 
ενας ακομα σπορος ή καλυτερα μικρο οσπριο που φυτρωνει ευκολοτατα (το εχω δοκιμασει αλλα τωρα εμαθα για την αξια του-σπευδω να ξαναβαλω😛) ειναι η γνωστη μας ροβιτσα ή αλλιως (αυτο ηταν το αγνωστο:) Mung beans

250px-Sa_green_gram.jpg



με ελαχιστα λιπαρα 1.2 % ,υψηλη πρωτεινη 23.8 % ,62.6 υδατανθρακες ειναι οτι πρεπει για την πτερροροια που ειναι προ των πυλων!


διαβαστε εδω

Mung bean - Wikipedia, the free encyclopedia

Google Μετάφραση

Mung Bean Sprouts: Nutritional Value and Benefits - Associated Content
 
πολυ ενδιαφερον και χρησιμο αρθρακι

Sprouting For Healthier Birds http://www.landofvos.com/articles/sprouts.html
 
Back
Top