Αναπαραγωγή Το ζευγάρι των cockatiel μου γέννησε ενα αυγό. Εχω απορίες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης stellakp
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

stellakp

PB New Member
Εγγραφή
9 Μαρ 2009
Μηνύματα
15
Πόλη
Αθήνα
Εκτός των αλλων μου παιδιών (ενός γιού και ενός κανίς), είμαι και μαμά 2 cockatiel (του Jeffery και της Zoobie) και ενός καναρινιού του Pepito. Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα γιατί η Zoobie, που τη νομίζαμε, αγόρι (είναι άγρια, ενώ ο Jeffery ήμερος και εξοικιωμένος μαζί μας) έκανε 1 αυγό. Περιμένω ότι τις επόμενες ημέρες θα γεννήσει και άλλα αυγά. Η απορία μου είναι ότι ποτέ δεν τα έχουμε δει να ερωτοτροπούν. Γι' αυτό φοβάμαι ότι δεν θα βγουν πουλάκια. Επειδή δεν είχα βάλει φωλιά στο κλουβί τους γέννησε το αυγό στο πάτωμα του κλουβιού και την βρήκα να το κλωσσάει το πρωί. Της έβαλα τη φωλιά (τη μεγάλη με την στρογγυλή τρύπα που μπαίνει εξωτερικά στη θέση της τροφής), έβαλα μέσα και τις ειδικές κλωστές και με κουταλάκι έβαλα προσεκτικά το αυγό στη φωλιά. Αυτή πήγε αμέσως μέσα, τακτοποίησε το νήμα και κάθησε να κλωσσήσει. Βγαίνει που και που να φάει, αλλά ο Jeffrey έχει μπει κι αυτός μερικές φορές μέσα όταν βγαίνει εκείνη ή κάθεται απ' έξω, χώνει το κεφάλι του μέσα και τραβάει μερικές κλωστές και τις πετάει κάτω. Επειδή σχεδόν όλη την ημέρα το κλουβί τους το αφήνω ανοιχτό και κάνουν βόλτες στο σπίτι, τις τελευταίες ημέρες είχα παρατηρήσει ότι έξυνε τον τοίχο ή ότι έτρωγε με μανία το κόκκαλο σουπιάς. Έχω απορίες. Μήπως μπορεί κάποιος να μου τις λύσει: Θα βγουν πουλάκια και αν ναι μετά από πόσες μέρες; Πρέπει ο Jeffery να μπαίνει στη φωλιά ή να τον βγάζω κάποιες ώρες έξω από το κλουβί να μην την ενοχλεί; Μήπως της λείπει ασβέστιο; Χρειάζεται ιδιαίτερη τροφή εκτός από τις σταγόνες που βάζω στο νερό; Ζητάω πολλά; Συγγνώμη που ρωτάω πολλά αλλά είμαι πρωτάρα και φοβάμαι. Και στα δικά σας.😕
 
Καλησπέρα,
Τις επώμενες ημέρες λογικά θα πρέπει να σου γεννήσει άλλα 3-4 αυγουλάκια. Γεννούν ανά δύο ημέρες και το ότι τρώει από το σουπιοκόκαλο το κάνει γιατί χρειάζεται ασβέστιο για το κέλυφος των αυγών. Η επώαση των αυγών γίνετε σε 19-20 ημέρες και για να ελέγξεις τα αυγά αν είναι γόνιμα θα πρέπει να τα κοιτάξεις σε δυνατό φως ή με ειδικό φακο.

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγάλοι-Κοκατίλ-cockatiel-nymphicus-hollandicus.1431/

Οι πιο έμπειροι θα σου πουν περισσότερα.
 
Δεν χρειαζεται να αγχωνεσαι. Το οτι μπηκε αμεσως στην φωλια ειναι θετικο. Θα περιμενεις καποιες μερουλες οπως σου ειπε και ο Βαγγελης και θα δεις σε λιγο καιρο τα αποτελεσματα. Μιας και δεν ξερεις και πολλα καλο θα ηταν να τα αφησεις να κανουν μονα τους την δουλεια τους. Δεν χρειαζεται να δεις αν ειναι γονιμα τα αβγα, μιας και ο καιρος θα δειξει.

Οσο για τον αρσενικο μην τον απομακρυνεις, δεν χρειαζεται

Προσεξε λιγακι την διατροφη τους. Δινε τους αβγο, μαρουλι, μηλο και γενικα οτι αλλο νομιζεις οτι τρωνε.

Καλη επιτυχια. Περιμενουμε νεα. Οτι αλλο χρειαστεις μην διστασεις. Θα σε βοηθησουμε οσο μπορουμε
 
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις πληροφορίες. Ελπίζω να μην αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα. Αν χρειαστώ κάτι θα ζητήσω τη βοήθειά σας πάλι.
 
Νημα δεν χρειαζεται μια και τα κοκατιλ δεν φτιαχνουν φωλια. Οταν λες οτι τους εβαλες εξωτερικη φωλια αυτη με την στρογγυλη τρυπα εννοεις φανταζομαι τις κλειστες τις ξυλινες για παπαγαλους.

Αν δεν κανει αλλα αυγα το πιθανοτερο ειναι οτι η θηλυκια θελει να γεννησει και δεν ειχε επαφες με τον αρσενικο.

Αν λοιπον δεν κανει αλλο αυγο και δεις οτι το αυγο που εκανε ειναι ασπορο τοτε φαιρεσε την φωλια κανε την καταλληλη προετοιμασια και ξαναβαλε τους φωλια.

H προετοιμασια που πρεπει να κανεις ειναι η εξης:

2 φορες την εβδομαδα δινε σβιχτο βρασμενο αυγο
1 η 2 φορες την εβδομαδα δινε καποιο φρουτο η λαχανικο
πχ μηλο μπανανα μαρουλι λαχανο καροτο κλπ

Να χεις σε καθημερινη βαση στο κλουβι τους σουπιοκοκαλο και γκριτ με τρυμμενα οστρακα.Χωρηγησε τους και πολυβιταμινες και θα σε οκ. Οταν θα τους βαλεις φωλια αν εχουν πολυ μακρια νυχια κοψε τα λιγο ωστε ο αρσενικος κατα την διαρκεια της επαφης να μην εχει δυσκολια στο στερεωμα.

Επισης καλο θα ταν να κοψεις και λιγο τα φτερα της αμαρας (με πολυ προσοχη μην κοψεις τα ''κατευθυντηρια'' φτερα του αρσενικου) ωστε ο αρσενικος να μπορει να στοχευσει ευκολα.

Αυτα κανε που σε περιπτωση δεν κανει αλλο αυγο.Αν συνεχισει και κανει κι αλλα αυγα τοτε δινε της σουπιοκοκαλο και γκριτ και μια φορα την εβδομαδα αυγο σφιχτο βρασμενο.Ωοσκοπηση κανε οπωσδηποτε στις 10 μερες μετα το τελευταιο αυγο ωστε σε περιπτωση που ειναι ασπορα να μην ταλαιπωρειται αδικα. 😉
 
Φώτη, σε ευχαριστώ πολύ για τις τόσο κατατοπιστικές πληροφορίες. Έχει κάνει ήδη 3 αυγά (το τελευταίο 2 ημέρες πριν). Επειδή τα προηγούμενα τα έκανε μέρα παρα μέρα, νομίζω ότι δεν θα κάνει άλλα. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και θα τα ξαναπούμε.
 
Χαιρομαι για τα κοκατιλακια σου, αξια. Μολις και το τελευταιο κλεισει 10 μερες εκκολαψης κανε ωοσκοπηση να δεις αν ειναι γονιμοποιημενα τα αυγα.Αν δεν ειναι αφαιρεσε τα τα αυγα κανε την προετοιμασια και ξαναπροσπαθησε.Αν εστω και ενα ειναι γονιμοποιημενα αστα οπως ειναι.
 
οταν περασει καμια βδομαδα παρε εναν φακο και βαλε ενα ενα τα αυγα πανω του για να δεις αν εχουν εμβρια. Αν εχουν αστα οπως ειναι. Αν δεν εχουν πεταξε τα. την φολια δεν χριαζετε να την αφαιρεσεις απλα θα σε σιμβουλευα να μην βαζεις κλοστες μεσα απλα ριξε λιγο πριονιδι κα αστην οπως ειναι σε λιγες μερες θα εχουν ξαναγεννησει καινουρια αυγα(σε περιπτωση που αυτα που εχει τορα δεν ειναι γονιμοποιημενα) το αρσενικο δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να το απομακρινεις γιατι πρωτον το αρσενικο κλοσαει τα αυγα εξισου με το θηλικο και πολες φορες χριαζετε να την ταιζει στο στωμα οσο αυτη κλοσαει, εγω καποτε ειχα ενα αρσενικο που οταν πεθανε η θηλικια του κλοσισε μονο του τα αυγα και μετα μεγαλωσε μονος και τα μικρα. τωρα σχετικα με το κοψημο τον φτερων πιστεβω οτι ειναι εντελως περιτο και μου φαινεται και πολυ αστιο οτι παιζει καποιο ρολοστην αναπαραγογικη διαδικασια... Ξεχασα να σου πω οτι εγω τις φολιες των κοκατιλ μου τισ κατασκεωαζω ο ιδιος. Ειναι πολυ χρισιμο να ειναι βαθιες για να βαζεις μεγαλη ποσοτιτα απο χωμα και απο πανω λιγο πριονιδι, το χωμα πρεπει να ειναι λιγο μουσκεμενο και το πριονιδι απο πανω στεγνο ετσι η φολια στο εσωτερικο της διατιρει την απαρετιτη υγρασια περιπου 75 τα εκατο που ειναι η ιδανικη για να μην αφυδατωθουν τα αυγα εγω ετσι ειχα πολυ καλη επιτυχια και σχεδον εβγεναν κοκατιλακια απο καθε αυγο και δεν ειχα σχεδον καθολου κλουβια αυγα. καλη επιτυχια
 
Back
Top