Γενικά Το καναρίνι μου ο Lancelot

Είναι απαραίτητη η ταίστρα οικονομίας όταν μιλάμε για ένα κ μόνο καναρινι ; Εάν ήταν δύο ή περισσότερα ναι. Ή εάν θα απουσιασουμε μέρες κ θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τροφή. Δεν κρίνω, ειλικρινή απορία είναι. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να την ψιλογεμιζεις παραπάνω από την κλασική ταίστρα για να μην σκύβει περισσότερο το καναρίνι. Θα μένει περισσότερο χρόνο οι ίδιοι σπόροι εκτεθειμένοι στο περιβάλλον του. Ξαναλέω απορία είναι. Η χρησιμότητα της είναι γνωστή. Δεν μπορεί έτσι να πετάει σπόρους, εξ' ου και οικονομίας. Αλλά νομίζω ότι αφορούν περισσότερα του ενός καναρίνια ή ένα καναρίνι σε χρονική περίοδο που θα απουσιάσουμε.
 
Λοιπόν @MARY58 να σου πω την αλήθεια δεν την βάζω μόνο για οικονομία αλλά και για θέμα καθαριότητας. Πριν, με τις απλές, όλο φύσαγα να φύγουν τα κελύφη και γέμιζε ο τόπος από αυτά. Τουλάχιστον τώρα μαζεύω μόνο όσα ρίχνουν τα πουλιά, όχι ότι ρίχνω και εγώ. Έτσι βρίσκω περισσότερο χρόνο για άλλες δουλειές για την βελτίωση των συνθηκών τους. Επίσης γλιτώνω να τα αναστατώνω συνέχεια. Τα πλησιάζω, αλλά μόνο για τους μιλάω να συνηθίσουν την φωνή μου.
 
@Kostas Pyl Κώστα κ ωραία φαίνεται κ ωραία ακούγονται αυτά που λες , ειδικά για τα τσόφλια. Απλά ακόμα νομίζω ότι πρέπει να βάζεις μεγαλύτερη ποσότητα σπόρων που θα παραμείνουν πολύ καιρό. Κάθε πότε τους ανανεώνεις;
 
@MARY58 Στα θηλυκά που είναι μαζί (2) κατέβασαν μια κατά τα 3/4 γεμάτη ταΐστρα οικονομίας στο 1/4 σε 10 μέρες. Το ένα αρσενικό στο οποίο έχω βάλει ταΐστρα οικ. έχει κατέβει πολύ λίγο αλλά του είχα βάλει και stick σπόρων το οποίο το τσάκισε όποτε όσο έκανε να φάει το stick δεν έφαγε από ταΐστρα. Έφαγε λίγο λοιπόν. Γιατί όμως να πάθουν κάτι οι σπόροι. Δεν έχουν βραχεί. Είναι όπως όταν τους άνοιξα.
 
@MARY58 Στα θηλυκά που είναι μαζί (2) κατέβασαν μια κατά τα 3/4 γεμάτη ταΐστρα οικονομίας στο 1/4 σε 10 μέρες. Το ένα αρσενικό στο οποίο έχω βάλει ταΐστρα οικ. έχει κατέβει πολύ λίγο αλλά του είχα βάλει και stick σπόρων το οποίο το τσάκισε όποτε όσο έκανε να φάει το stick δεν έφαγε από ταΐστρα. Έφαγε λίγο λοιπόν. Γιατί όμως να πάθουν κάτι οι σπόροι. Δεν έχουν βραχεί. Είναι όπως όταν τους άνοιξα.
Τα στικ δεν κάνει να τα δίνουμε είναι νόστιμα γιατί είναι λιπαρά και παχυντικα και δεν παρέχουν κάτι. Τώρα η τροφή και εμένα μου φαίνεται πολλές μέρες, εγώ θα βάλω στην ταιστρα και μια φορά την εβδομάδα που κάνω τον μεγάλο καθαρισμό και τα πλένω όλα πετάω όλη την τροφή την οποία μέσα στην εβδομάδα την φρεσκαρω και την ανανεώνω. Η τροφή αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς. Τώρα εσύ λες κάνουν δέκα μέρες να την φάνε τα δύο θηλυκά άρα το ένα αρσενικό κάνει ακόμα περισσότερες, θεωρώ ότι είναι πολύ διάστημα για καλοκαίρι που οι τροφές χαλάνε εύκολα. Πάντως εμένα γενικά είναι καθαρά τα καναρίνια μου δεν αφήνουν πολλές φλούδες έξω
 
@Kostas Pyl θα σου πω ότι έχω διαβάσει. Όσο βρίσκονται εκτεθειμένοι τόσο απορροφούν υγρασία κ γίνονται μαλακοί κ άρα ανεπιθύμητοι για το πουλάκι αφού δεν μπορεί να τους ανοίξει. Γι'αυτό καλό είναι να ανανεώνονται ακόμα κ αν δεν έχουν καταναλωθεί. Θα σου πω τι κάνω εγώ χωρίς να πρεσβεύω ότι κάνω το σωστό. Κάθε τέσσερις μέρες τους ανανεώνω. Δεν τους έχει φάει όλους. Δεν με νοιάζει. Ταιζω τα αδέσποτα ξαδέλφια του.
Τώρα εάν στο κλουβί είναι δύο η περισσότερα πουλάκια ή πουλάκι που θα αφήσουμε μόνο του για κάποιες μέρες, μια χαρά.
Για τα στικ έχει δίκιο η Μένια, μπαγιάτικοι σπόροι με ζάχαρη είναι. Μην τα δίνεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@meniam θα το παρατηρήσω. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Και εμένα κάτι δεν μου πάει καλά. Πρέπει να βρω την ισορροπία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας (κατάσταση τροφής δλδ). Ακόμα πειραματίζομαι. Θα δοκιμάσω με μικρότερη ποσότητα. Πάντως τις τελευταίες 10 μέρες έχει πέσει η θερμοκρασία και έχουμε Δ-ΒΔ ανέμους. Δεν μου αρέσει και να πετάω την τροφή γιατί εδώ δεν έχουν αυτη που παίρνω και μέχρι να μου έρθει μπορεί και να αναγκαστώ να πάρω χύμα. Έχω πάντως καβάντζα ένα κιλό ακόμα. Τα στικάκια τα είχα από πρίν και τα δίνω λίγο λίγο.
 
Δεν μου αρέσει και να πετάω την τροφή γιατί εδώ δεν έχουν αυτη που παίρνω και μέχρι να μου έρθει μπορεί και να αναγκαστώ να πάρω χύμα.
Αν βρεις την ισορροπία δεν θα χρειάζεται να πετάς ούτε θα κινδινευει για αλλοίωση 😉
 
@Kostas Pyl A !! Ωραία. Αρα δουλεύει το σύστημα έστω και αν γέρνει λίγο προς τα έξω. Αλλα αφού "πιάνουν" τα χέρια σου , γιατί δεν αφαιρούσες ένα ακριανό πορτάκι ταϊστρας, να την εγκαταστήσεις μόνημα ; Χωρίς κενά και "περιπέτειες" 😉 ; Η επιλογή πάντως είναι άριστη, απο άποψη λειτουργικότητας ,καθαριότητας και οικονομίας.
 
@mgerom Μάκη δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να βάζω σε πόρτα με ελατήριο ταΐστρα τέτοιου τύπου χωρίς να καταστρέφω την πόρτα. Δλδ ουσιαστικά και το ελατήριο χαλάω αλλά και δεν μπορώ να την ξαναβάλω. Δεν ξέρω αν αυτές οι πόρτες ελατηρίου που πουλιούνται μπαίνουν με κάποιο τρόπο. Δεν με πειράζει να θα βάλω την αυθεντική αρκεί να μπορώ να την ξαναβάλω γιατί εκεί θα βάλω την άνοιξη την φωλιά αναπαραγωγής.
[automerge]1662485900[/automerge]
@meniam θα ξεκινήσω μάλλον με το scoop του εσπρέσσο. Δύο scoop και βλέπουμε ;-) ;-)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μάκη δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να βάζω σε πόρτα με ελατήριο ταΐστρα τέτοιου τύπου χωρίς να καταστρέφω την πόρτα. Δλδ ουσιαστικά και το ελατήριο χαλάω αλλά και δεν μπορώ να την ξαναβάλω.
Κάποια στιγμή αύριο θα βρώ φωτό, και θα βάλω περιγραφή με την όλη διαδικασία σε κινέζικες, που έχω κάνει.
 
Κάποια στιγμή αύριο θα βρώ φωτό, και θα βάλω περιγραφή με την όλη διαδικασία σε κινέζικες, που έχω κάνει.
Μάκη θα ήταν μεγάλη βοήθεια και θα με γλιτώσει από πολλές δοκιμές και αναζητήσεις. Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!
 
Ενα μικρό πενσάκι ή κάποιο καλό μυτοτσίμπιδο είναι αρκετό για να αφαιρεθεί το πορτάκι.
Αρχικά μετακινούμε το στέλεχος 1 του ελατηρίου έως το κενό που δείχνει το βέλος(ΕΙΚ. 1) ώστε (περνόντας απο εκεί) να αχρηστευθεί η τάση του ελατηρίου. Με το τσιμπίδι ανοίγουμε ελαφρά τις θυλιές στα σημεία 3 και σπρώχνοντας προς τα επάνω ελευθερώνεται το πορτάκι. Μια προσοχή στο σημείο 2 ώστε να ελευθερωθεί πλήρως και το ελατήριο απο εκεί.
Τοποθετούμε την βάση υποδοχής της ταίστρας (ΕΙΚ. 2) ώστε να πιάσουν τα άγκιστρα που έχει στο κάτω μέρος και εάν δεν μπορούμε με ευκολία να χρησιμοποιήσουμε τα δικά της κουμπώματα στις υποδοχές στο επάνω μέρος, στερεώνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε καλύτερα. Εγώ χρησιμοποιώ -ταιραπ- που εύκολα αντικαθιστούνται όταν χρειαστεί να αφαιρεθεί η βάση.
 

Συνημμένα

  • EIK. 3.webp
    EIK. 3.webp
    15,2 KB · Προβολές: 16
  • PIC.webp
    PIC.webp
    17,6 KB · Προβολές: 16
  • TTTT.webp
    TTTT.webp
    23 KB · Προβολές: 16
@mgerom Πρώτα από όλα ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τις κατατοπιστικές και αναλυτικές οδηγίες και εικόνες. Από ότι είδα έκανα ένα λάθος μόνο στο τέλος (πολύ σημαντικό όμως αφού κατέστρεψα το ελατήριο). Αφαίρεσα, όπως περιέγραψες Μάκη, την πόρτα αλλά θεώρησα ότι βάζοντας την βάση της ταΐστρας θα εξείχε το άκρο του ελατηρίου προς τα μέσα με κίνδυνο για τα μάτια του καναρινιού. Έτσι έκοψα τα άκρα που εξείχαν κάνοντας αδύνατη στην ουσία την επανατοποθέτησή της. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με το ελατήριο πάνω, αν και νομίζω ότι το προσπάθησα και μου ασκούσε μεγάλη πίεση στην βάση της ταΐστρας. Για αυτό τον λόγω προτιμάω τα κλουβιά 2 + 2 (2 συρόμενες + 2 ελατήρια). Χωρίς να κουράζομαι βάζω στην συρόμενη την βάση και έχω και τις 2 με ελατήρια για φωλιές, αυγοτροφή κ.λ.π. κ.λ.π.
 
Back
Top