Φυτά Το ρύζι στη διατροφή των πτηνών

Το ρύζι είναι ασφαλής σπόρος για τα πτηνά. Αγγλικές ονομασίες: Rice. Κατάγεται από την Ασία και πλέον καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το δεύτερο καλλιεργούμενο είδος μετά το σιτάρι.

Πως προσφέρουμε το ρύζι στα πτηνά​

rice-cover.jpg

Οι πληροφορίες του άρθρου αφορούν στο καστανό αναποφλοίωτο ρύζι και όχι στο λευκό. Μπορούμε να το δώσουμε στα πουλιά καλά βρασμένο, ως φύτρα ή ρυζόνερο σε περίπτωση διάρροιας. Δεν το δίνουμε ποτέ ωμό σε κανένα είδος πουλιού.

Το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι, υπερτερεί σε διατροφική αξία του λευκού που έχει υποστεί επανειλημμένες επεξεργασίες και διαθέτει φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.

Βρασμένο​

Αν αποφασίσετε να το δώσετε βραστό, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι καλά βρασμένο, χωρίς αλάτι ή οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο εκτός του νερού. Είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει και έχει αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, ενώ προσφέρεται σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

Ο λόγος που απαιτείται ο βρασμός είναι διότι δεν θέλουμε το ρύζι να αντλήσει υγρά του στομάχου και να φουσκώσει ακόμα περισσότερο μετά την κατάποση.

Ρυζόνερο​

Το ρυζόνερο χορηγείται ως μια φυσική αντιμετώπιση ελαφράς διάρροιας, που θεωρείτε πως δεν είναι σύμπτωμα ασθένειας αλλά εξ αιτίας ενός παροδικού στρες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος ή ελαφρού κρυώματος. Το ρυζόνερο δεν είναι φάρμακο. Εάν η διάρροια συνεχιστεί, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Για την παρασκευή, βράζετε 2 κουταλιές της σούπας ρύζι σε 1 φλιτζάνι νερό. Όταν δείτε πως το ρύζι μαλάκωσε αρκετά, σουρώνετε το ρύζι και αφήνετε το νερό να κρυώσει, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το προσφέρετε αντί νερού στα πουλάκια σας.

Μην αφήσετε τον βρασμό "να πιει" το νερό και να απομείνει ένα πηχτό υγρό διότι δεν θα γίνει αποδεχτό από τα πουλιά και δεν θα έχει νόημα η προσπάθεια.

Φύτρα​

Για την παρασκευή των φύτρων - βλαστωμένων σπόρων, ενημερωθείτε από το άρθρο μας:

Σχετικό περιεχόμενο​

Ασφαλείς και τοξικοί σπόροι για τα πτηνά

Πράσινα φυτά ρυζιού Ώριμα φυτά ρυζιού Στάχυα ρυζιού Σπόροι ρυζιού Αναποφλοίωτο ρύζι Επεξεργασμένο λευκό ρύζι
 
Back
Top