Ασθένειες Το cockatiel μου φταρνίζονταν σαν να μην μπορούσε να αναπνεύσει

Ioannaigna

PB New Member
Εγγραφή
15 Σεπ 2017
Μηνύματα
25
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα,
Εδώ και κάποιες μέρες το θυληκό cockatiel που έχουμε φταρνίζονταν περίεργα χωρίς να βγάζει σταγονίτσες από τα ρουθούνια της όπως παλιά, σαν να βούλωσαν τα ρουθούνια της. Κάλεσα έναν γιατρό ( ένα βράδυ που δεν σταμάταγε) και μου είπε να της δώσω Medrol.
Την επόμενη μέρα ήταν λίγο καλύτερα αλλά λίγο υποτονική. Δεν φώναζε, αλλά ετρωγε και έπινε νερό. Από χθες που κάλεσα τον κ. Ακρίβο, γιατί ήταν υποτονική πολύ και μου είπε να ελέγξω αν νιώθω κάποιο αυγό (τα 3 χρόνια που την έχουμε έχει κάνει 10άδες αυγά), αν έχει σφηνώσει, δεν είδα και δεν έπιασα κάτι, η κοιλιά της φαίνεται μαλακή, και μου είπε να της δώσω αντιβίωση augmentin, σήμερα δεν τρώει και δεν κουνάει..κάθεται σε να σημείο με τα φτερά λίγο ανοιχτά σαν να θέλει να κάνει αυγό, αλλά δεν κάνει τίποτα. Ούτε κουτσουλιές, εκτός από λίγες σαν νερό.
Θα την παω αύριο το πρωί όπου βρω, μάλλον στον κ. Ακρίβο γιατί φάνηκε να γνωρίζει από πουλιά απο τις ερωτήσεις που μου έκανε. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα βγάλει το βράδυ..
Ειναι ήρεμη και την βγάζουμε απο το κλουβί και κάθεται με τις ώρες με την κόρη μου. Τώρα δεν θέλει να βγει από το κλουβί.
Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω μέχρι αύριο;
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ έχω landmark, σε το θα βοηθήσει αυτό; Δεν ειναι πολλές; Ρωτάω γιατι τις βάζω 2-3 στην ποτίστρα της.
 
σε το θα βοηθήσει αυτό;
Το υγρό ασβέστιο βοηθά σε περίπτωση που υπάρχει δυστοκία, δλδ δυσκολία στην αποβολή του αυγού, δίνοντας στο πουλί περίσσεια ασβεστίου ώστε το κέλυφος να δημιουργηθεί σωστό (κάτι που δε συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου) και να μπορεί να βγει από την αμάρα.
Ενημέρωνέ μας για τη πορεία της. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
 
Της έδωσα το βράδυ το ασβέστιο και τώρα το πρωι πρέπει να έκανε εμετό γιατί οι καθρέφτες της είχαν ζουμιά και σπόρια κολλημένα. Σαν να πήγε να φάει αλλά δεν τα χώνεψε και τα έβγαλε. Αν και ταλαιπωρημένη, πηγαίνει πέρα δώθε και καθαρίζεται…
Κουνιέται κάπως. Την πάω τώρα Μεσογείων
[automerge]1689575626[/automerge]
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές 🙏🏻
 
Την κράτησαν για θεραπεία. Σαν πρώτη εικόνα στην ακτινογραφία δεν φαίνεται αυγό αλλά κάτι μικρά σαν πετραδάκια ( ίσως από μια πέτρα που της είχα δίπλα στην τροφή- την πήρα από petshop) και βρήκαν ερεθισμένα τα ρουθούνια της. Θα την κρατήσουν για 3 ημέρες για να της κάνουν από μια ένεση κάθε μέρα για να δουν πως θα πάει ( να περιορίσουν την φλεγμονή αν κατάλαβα καλά). Δεν την είδε η κυρία Grey γιατί έρχεται αργότερα. Θα τους καλέσω αργότερα για να μου πουν νεότερα, αλλά η Κοκό ήταν χάλια, δεν μου αρέσει που την άφησα εκεί. Την ήθελα μαζί μας.
Μου είπαν επίσης για την θεραπεία της ψιττάκωση αν τα καταφέρει, ότι θα πρέπει να την κάνει για 5 εβδομάδες - δεν ξέρω αν πρέπει να αγχώνομαι αλλά της Κοκος της άρεσε να βάζει τα ρουθούνια της κάτω απο την μύτη της κόρης μου και να κοιμάται εκει.
 
Θα την κρατήσουν για 3 ημέρες για να της κάνουν από μια ένεση κάθε μέρα για να δουν πως θα πάει ( να περιορίσουν την φλεγμονή αν κατάλαβα καλά). Δεν την είδε η κυρία Grey γιατί έρχεται αργότερα.
αλλά της Κοκος της άρεσε να βάζει τα ρουθούνια της κάτω απο την μύτη της κόρης μου και να κοιμάται εκει.
Καλημερα.περαστικα της.
υπηρξε εξεταση και επισημη διαγνωση ή ο εκπαιδευομενος την εκοψε με το ματι?
Δεν σου ειπε καν για ποια παθηση,που μαλλον υποπτευεται, θα κανει ενεσεις και τι ειναι αυτες οι ενεσεις?
Δεν νομιζω οτι φταιει το κοκατιλ αν και το ξαναλεω αν εχει κατι μεταδοτικο του επιτρεποταν να ειναι τοσο κοντα στο αναπνευστικο συστημα ενος παιδιου για ισως πολυ ωρα. Ισως δεν θα επρεπε να της ειχε επιτραπει αυτο.
Αναλογα και την ηλικια του παιδιου θα ενημερωνα τον γιατρο /παιδιατρο για την πιθανοτητα εστω να εχει ψιττακωση το κατοικιδιο, την συνηθεια που περιγραψατε και αν πρεπει να γινει καποιος ελεγχος στην κορη σας. Ειτε σε πνευμονολογο αυτη η κουβεντα. Αλλα ειλικρινα ειναι απαραιτητο να υπαρχει και για το πτηνο επισημη διαγνωση μετα απο εξετασεις. Και ισως και μια δευτερη γνωμη και διαγνωση
.
[automerge]1689588059[/automerge]
και ενα εσωτερικο search για ψιττακωση .για να εχεις εικονα αλλων αναφορων απο φιλους αλλα και καποια αλλα χρησιμα πιστευω πραγματα.Κοστος για τις ενεσεις και την διαδικασια σε ενημερωσαν ή θα την ακουσεις στο τελος ανεξαρτητα αποτελεσματος της τυχον θεραπειας?

 
Την κράτησαν για θεραπεία
Είναι μια συνηθισμένη πολιτική της κυρίας Grey να κρατάει τα πουλάκια 2-3 ημέρες για νοσηλεία.
Με το αζημίωτο βέβαια...

Μου είπαν επίσης για την θεραπεία της ψιττάκωση αν τα καταφέρει, ότι θα πρέπει να την κάνει για 5 εβδομάδες -
Σε όλους τα ίδια λένε.
Για να γίνει θεραπεία μίας νόσου θα πρέπει να υπάρχει και διάγνωση.
Η διάγνωση της ψιττάκωσης,, γίνεται μέσω καλλιέργειας των ρινικών εκκριμάτων και μέσω μιας ειδικής αιματολογικής εξέτασης για την εύρεση αντισωμάτων που δρουν κατά του υπεύθυνου βακτηρίου Chlamydophila Psittaci.
Η καλλιέργεια και η αιματολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει σε κάποιο Μικροβιολογικό Εργαστήριο.
Εφόσον στείλει τα δείγματα η γιατρός σε 2-3 ημέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα.
Μόνο εάν βγει θετικό στην ψιττάκωση δίνεται φαρμακευτική αγωγή, σε καμία άλλη περίπτωση δεν κάνουμε θεραπεία.
Θα σου προτείνω να ρωτήσεις την γιατρό για το είδος, και το κόστος των εξετάσεων που πρόκειται να κάνει.
 
Με το αζημίωτο βέβαια...
Σε όλους τα ίδια λένε.
Για να γίνει θεραπεία μίας νόσου θα πρέπει να υπάρχει και διάγνωση.
Μόνο εάν βγει θετικό στην ψιττάκωση δίνεται φαρμακευτική αγωγή, σε καμία άλλη περίπτωση δεν κάνουμε θεραπεία.
Ευχαριστω @Vada 😄
 
@φιλομαθης - την εξέταση και την ακτινογραφία την έκανε η Αριάννα (αυτή με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα-στο site αναφέρει ότι είναι κτηνίατρος), αλλά μου είπε ότι θα την δει και Η γιατρός. Μορφή δηλητηρίασης κατάλαβα ότι είναι- δεν μου ανέφερε το είδος της ένεσης, αλλά ότι θα περιορίσει- εξαλείψει τα συμπτώματα της Κοκος. Κόστος έκτακτου 80 ευρώ, ακτινογραφίας 30, κάθε ημέρα νοσηλεία 35 (3 ημέρες τουλάχιστον) και ότι άλλο προκύψει. Δύσκολη καιροί αλλά δεν είχα άλλη επιλογή, θα ζοριστούμε όλοι, αρκεί να γίνει καλά. Θα ρωτήσω για λεπτομέρειες, διάγνωση και φάρμακο όταν καλέσω. Έχετε δίκιο, μέσα στην στεναχώρια μου, δεν ρώτησα τα βασικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απο την απαντηση του @Vada και το search result link που παρεθεσα θα κατανοησεις οτι υπαρχει μια ταση επαναληψιμοτητας στις διαγνωσεις ψιττακωσης στις προτασεις για θεραπεια ή και για νοσηλεια.. Αν παμε στον γιατρο συνηθως δεν μας παραπεμπει σε εξετασεις μικροβιολογικες ή απεικονιστικες βασει των οποιων εχουμε διαγνωση την οποια μας γνωστοποιουν και μας δινουν θεραπευτικο σχημα? Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι γενικοτερα υπαρχει μια εργαλειοποιηση του αγχους μας και της αγνοιας μας.
παραδειγμα αντιμετωπισης δυστοκιας(περιστατικου εν γενει) στο εξωτερικο

 
@φιλομαθης δυστυχώς είμαι στην Αθήνα και για να βρω ΣΚ απόγευμα κτηνίατρο που να γνωρίζει από πτηνά κάλεσα καμιά 10 γιατρούς. Στο τέλος ένας φίλος μου πρότεινε έναν στην Ελευσίνα, θέλω να πω ότι από την στιγμή που είναι λίγοι, εννοείται ότι μπορεί και να εκμεταλλεύονται κάποιες καταστάσεις. Δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά όταν ο άνθρωπος σου ή το κατοικίδιο σου υποφέρει και τα φακελάκι θα δώσεις και το κάτι παραπάνω θα ξοδέψεις. Μακάρι να μην τους χρειαζόμασταν και μακάρι να γίνουμε όπως ο Καναδάς κάποια στιγμή.
 
@Ioannaigna αν έχεις την ευκαιρία κ ζητήσεις δεύτερη γνώμη (ελπίζω όλα να πάνε καλά κ να μην χρειαστεί) θα σου έλεγα να κοιτάξεις με την πτηνιατρο Δουκακη στο Κτηνιατρικό κέντρο Πειραιά. Δεν είναι κοντά αλλά δεν είναι κ Ελευσίνα.
 
@Ioannaigna , μακάρι το πουλάκι να γίνει καλά, που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί.
Όσον αφορά σε ψιττάκωση και ενέσεις, η πρακτική του συγκεκριμένου ιατρείου είναι να τις προτείνει. Εσύ σαν πελάτης ρωτάς αν βγήκε κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα στις εξετάσεις που έγιναν, και τι είδους εξέταση είναι αυτή...κλινική εξέταση (βάσει συμπτωμάτων δλδ) ή εργαστηριακή. Αν είναι το δεύτερο ζητάς την εξέταση σε χαρτί και ρωτάς για την αγωγή. Αν είναι το πρώτο ή πρόκειται για προληπτική θεραπεία για την περίπτωση που το πουλί έχει υποκλινική νόσο, θα σου προτείνω να αρνηθείς και να πάρεις μια δεύτερη γνώμη από άλλον γιατρό. Αν μάλιστα στην τελευταία περίπτωση σε ανησυχεί η πιθανότητα ψιττάκωσης, αρκεί να στείλεις δείγματα στο εργαστήριο της Κομοτηνής για να διαπιστωθεί αν έχει ή όχι. Προσωπικά με όσα έχω ακούσει από άλλα μέλη του φόρουμ για τις προτεινόμενες ενέσεις, δεν θα επέτρεπα να γίνουν παρά μόνο αν διαπιστωμένα και με αποδείξεις το πουλί είχε ψιττάκωση.
Καλή Συνέχεια.
 
Καλησπέρα!
Από την στιγμή που την αφήσαμε καλώ κάθε μέρα 3-4 φορές για να μάθω νέα. Δεν ειναι πολύ εύκολη διαδικασία γιατί προφανώς τρέχουν και αυτοί. Ενώ κάθε μέρα μου λένε ότι είναι λίγο καλύτερα αλλά την ταΐζουν ακόμη αυτοί, σήμερα που κάλεσα για να την πάρω, ο κύριος που σήκωσε το τηλέφωνο μου μετέφερε ότι δεν τρώει ακόμη μόνη της και ότι δεν μπορώ να την πάρω. Ότι έχει toxicosis για αυτό και οι ενέσεις (αυτό το γνώριζα), αλλά ότι μάλλον έχει και ψιττάκωση και έχει επηρεαστεί το συκώτι, γιατί οι κουτσουλιές της είναι πράσινες. Τους είπα ότι μπορεί να μην τρώει γιατί γενικότερα 3 χρόνια της αρέσει μόνο μια συγκεκριμένη τροφή, δεν ξερω αν θα έτρωγε κάτι άλλο. Όταν ήταν καλά δεν έτρωγε άλλες που δοκίμασα να της πάρω. Δεν ξερω τι να κανω. Ενώ είχα εφησυχάσει κάπως, σήμερα έχω αγχωθεί πολύ. Αν έχει επηρεαστεί το συκώτι λογικά δεν θα γίνει καλά…δεν καταλαβαίνω..
Θα παω από εκει μετά την δουλειά γιατί θέλω να την δω την καημένη τόσες μέρες μακριά …σίγουρα θα είναι χάλια και γιατί της λείπει η κόρη μου. Έκανε σαν παλαβή όταν γύριζε σπίτι.
Επίσης πως εμφάνισε ψιττάκωση; Είδα ένα βίντεο της κυρίας Δουκάκη η οποία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα στον πρώτο χρόνο που περνούμε ενα πουλί από κάπου. Μετά αν δεν έρχεται σε επαφή με άλλα πουλιά, δεν μπορεί να το εκδηλώσει. Λάθος κατάλαβα; 3 χρόνια την έχουμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos

Υποθέτω σας ενημέρωσαν πλήρως για το πώς μπορεί να έπαθε την δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα τι πρέπει να προσέξετε/διορθώσετε ως προς το κλουβί ταιστρες ποτίστρες κλπ γιατί οι ενέσεις είναι αντιμετώπιση της τρέχουσας δηλητηρίασης όχι εμβόλιο.
Ως προς το "μάλλον" έχει ψιττακωση .. δεν θα σχολιάσω γιατί θα γίνω "μάλλον" κακος
 
@φιλομαθης πολύ καλό άρθρο ευχαριστώ. Η αλήθεια δεν μου είπαν αυτα που γράφει το άρθρο. Από ότι διάβασα πολύ πιθανό το “ το καλώδιο”, της άρεσε να μασάει το καλώδιο από το mouse, και η μπογιά από τον τοίχο όταν κυκλοφορούσε ελεύθερη. Την προσέχαμε πάντα, αλλά από ότι φαίνεται ξέφυγαν πράγματα.. :(
[automerge]1689867915[/automerge]
Μόλις την είδα. Λίγο ταλαιπωρημένη αλλά πολύ ενεργητική. Ταυτόχρονα όμως σε μια κατάσταση σοκ νομίζω. Ειναι σε ενα πλαστικό κουτί και δεν μπορεί να σκαρφαλώσει ή να κάνει όλα αυτα που κάνει στο κλουβί της. Την έβγαλα και αμέσως άνοιξε τα φτερά της να ξεπιαστεί και έσκυψε το κεφάλι να την χαϊδέψω..με κοιτούσε μες τα μάτια σαν να προσπαθούσε να θυμηθεί ποια είμαι.Απλά μου είπαν ότι δεν πολύ τρώει μόνη της. Της δίνουν την τροφή που της δίνω και εγώ. Αλλά μήπως είναι και λίγο ψυχολογικό; Ειναι σε ένα ξένο περιβάλλον μετά από 3 χρόνια μια ίδιας κατάστασης. Επίσης δεν μου έβγαλε φωνή, αλλά μου είπε μια νεαρή γιατρός ότι φωνάζει όταν ακούει άλλα πουλιά. Άρα μας αγχώνει μόνο το φαγητό….
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Ioannaigna στο κλουβι της εχει μεταλλικα δοχεια για φαγητο και νερο?
Το κλουβι απο τι υλικο ειναι ? τι μαρκα? ταλαιπωρημενο? τα παιχνιδια που του ειχες ειχαν πιστοποιηση πχ οτι ειναι ασφαλη?
Εκτος κλουβιου μπορει ενας ελευθερος παπαγαλος να μασησει και να δοκιμασει τα παντα.
μπογιες απο τα κουφωματα μπογιες και υλικο απο τα ιδια τα κουφωματα τυχον κουρτινοξυλα που μπορει πηγαινε, ξυλινα ή μεταλλικα οτι πλαστικο βρουν εκτεθειμενο, παιχνιδια παιδικα, καλωδια καθε μορφης κλπ κλπ
για δες στο σπιτι αν εχεις τετοιες φθορες στα σημεια που συχναζε..
 
Back
Top