Αναπαραγωγή Τραυματισμένος νεοσσός 15 ημερών στο κεφάλι

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης falkonis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δεν είναι λύση η πτηνίατρος.
Μίλησα μαζί της.
Και να το πάω θα το ταϊσει και μετά μου είπε ποιος θα το ξαναταϊσει που θέλει κάθε δύο ώρες.
Μονη λύση είναι να το χαρίσω σε όποιον έχει την εμπειρία και τον χρόνο

Φίλε μου πραγματικά θα στο έπαιρνα εγώ και θα στο ξαναέδινα αλλά δεν έχω χρόνο. Εξακολουθώ να πιστεύω πως πρέπει να μείνει σε εσένα...

Πάντως το μικρό τώρα μόλις ανέβηκε στο κλαράκι και κάθεται δίπλα στην μάνα

Μπορεί να μας πει κάποιος τη διάλυση και τη θερμοκρασια ταΐσματος με σύριγγα για την τροφή exact στο νεοσό 15 ημερών;

Θεέ μου... Και πίστευα πως θα την "έβγαζε" καθαρή ο μικρούλης, αλλά μάλλον το τραύμα ήταν αρκετά σοβαρό τελικά. Γιώργο λυπάμαι πάρα πολύ για την απώλειά σου. Προσπάθησε να το ξεπεράσεις φίλε μου.

πολύ κρίμα.. Το λέω από καρδιάς, φίλε Γιώργο!☹ θα ήθελα όμως, να μου κάνεις μία χάρη σε παρακαλώ πολύ, από δω και πέρα, λίγα-λίγα βήματα..σωστά και προσεκτικά και πάντοτε παρατηρώντας!
έχουμε να κάνουμε με ζωντανά πλάσματα και αξίζουν και αυτά, από την στιγμή που τα'χουμε στο πλευρό μας,την απεριόριστη δυνατή προσοχή μας και τον σεβασμό που τους αξίζει!

πολύ κρίμα.. Το λέω από καρδιάς, φίλε Γιώργο!☹ θα ήθελα όμως, να μου κάνεις μία χάρη σε παρακαλώ πολύ, από δω και πέρα, λίγα-λίγα βήματα..σωστά και προσεκτικά και πάντοτε παρατηρώντας!
έχουμε να κάνουμε με ζωντανά πλάσματα και αξίζουν και αυτά, από την στιγμή που τα'χουμε στο πλευρό μας,την απεριόριστη δυνατή προσοχή μας και τον σεβασμό που τους αξίζει!
Δημήτρη, τι εννοείς με το παραπάνω μήνυμα; Τι πιςτευεις ότι δεν έγινε προσεκτικά ή ότι έγινε γρήγορα ή μαζικά;

Δημήτρη, τι εννοείς με το παραπάνω μήνυμα; Τι πιςτευεις ότι δεν έγινε προσεκτικά ή ότι έγινε γρήγορα ή μαζικά;
.. Πιστεύω πως έπρεπε, από την στιγμή που η κανάρα έδειξε τις προθέσεις της για 2η αναπαραγωγή, να τοποθετούνταν 2η φωλιά & νήμα στο άλλο μισό της ζευγαρώστρας όπου θα μετακόμιζε και το ζευγάρι, ενώ οι νεοσσοί να έμεναν μόνοι στο κομμάτι της 1ης φωλιάς και μόλις έβγαιναν στο κλαρί.. Να αφαιρουνταν η 1η φωλιά! Να τους έβαζε ο Γιώργος αυγό βραστό και σπόρους και.. Οι γονείς, δίχως άγχος και πίεση,θα έκαναν το καθήκον τους κι απ'το χώρισμα!
εγώ αυτό θα έκανα. και αυτό έχω κάνει αυτή τη στιγμή που ήδη βρίσκομαι στη 2η γέννα με 5 αυγά σε κάθε νέα φωλιά! Όντως ταίζουν και οι δύο γονείς από το χώρισμα μα κυρίως ο πατέρας..

Εγώ πάλι υποστηρίζω αυτό:
Να πω χρησιμοποιώντας όσο μπορώ για πρώτη φορά την πειθώ των χρόνων εμπειρίας που έχω... Να μη φεύγουν τα αρσενικά από το κλουβί με τα μικρά...
Σε καμία περίπτωση ακόμη κι αν υπάρχουν κακές ενδείξεις.
Να μένουν.. κι αν χρειαστεί.. ακόμη και με το χώρισμα, για ασφάλεια.
Δεν είναι κανόνας η επίθεση σε τέτοιο βαθμό στα μικρά ... αλλά σπάνια εξαίρεση.
Πολύ σπάνια έχω δει αρσενικούς να τρώνε τα αυγά (και πάλι λόγω υπερβολικού πυρώματος ή εξαιτίας του ανταγωνισμού μέσα στην κλούβα), αλλά ποτέ δεν έχω δει αρσενικό να επιτίθεται σε κάποιο παιδί του ή σε κάποιο νεοσσό που συγκατοικούν στο ίδιο κλουβί. Να αδιαφορεί γι αυτά και να μην τους δίνει καμία σημασία ναι, να ταίζει μόνο η μαμά και αυτός απλά να παρακολουθεί ναι, αλλά να βγάζει επιθετικότητα στα μικρά ποτέ! Μόνο όταν πια ενηλικιωθούν οι αρσενικοί νεοσσοί και μπει η άνοιξη και αρχίσει ο ανταγωνισμός της αναπαραγωγής ναι τους έχω δει να μαλώνουν για το ποιος θα είναι ο αρχηγός αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στα αρσενικά να μας αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν.. Να μην τα απομακρύνουμε αμέσως. Γιατί πλέον έχει καταντήσει προκατάληψη αυτό με τα αρσενικά! Αφήστε τα και είμαι σίγουρη πως τα θηλυκά ξέρουν να τους χειρίζονται όπως πρέπει (όπως σε όλα τα είδη φυσικά! 😛 )

Μετά το δεύτερο αυγό ο κάναρος άρχισε να επιτίθεται στην κανάρα, η οποία διέκοψε την ωοτοκία και συνέχισε μια μέρα μετά. Ευτυχώς όλα τα αυγά ήταν ένσπορα και η κανάρα μεγάλωσε μόνη της τα μωρά της. Ο ίδιος κάναρος δοκιμάστηκε και με μια άλλη κανάρα(Ornella) με την οποία αφού ζευγάρωσε άρχισε πάλι τα ίδια. Μόνο που αυτή τη φορά οι καυγάδες ξεκίνησαν πριν την έναρξη της ωοτοκίας. Αφού απομακρύνθηκε η κανάρα άρχισε να χτίζει φωλιά και μετά από 4 μέρες ξεκίνησε ωοτοκία. Μόνο ένα αυγό από τα πέντε ήταν ένσπορο και το πουλάκι μεγαλώνει μαζί με τη μαμά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αρσενικό, πέρυσι με μια άλλη κανάρα(Franca) ζευγάρωσε κανονικά και αφού έμεινε στο κλουβί καθ' όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Άσπορα αυγά και μια κανάρα που είδα και έπαθα να την συνεφέρω από το στρες... Κλείνοντας να πω ότι είχε προηγηθεί και γνωριμία και όλα τα σχετικά. Ο άλλος πάλι κόκκινος μωσαικός(Dario) στην αρχή τρυπούσε τα αυγά, απομακρύνθηκε και επανατοποθετήθηκε λίγο πριν κλαρώσουν δύο νεοσσοί, με σκοπό δεύτερη γέννα αλλά ξαναβγήκε καθώς επιτέθηκε σε ένα μικρό(Elmo) που είχε μόλις βγεί στο κλαρί καταφέρνοντάς του ακριβώς το ίδιο τραύμα στο κεφάλι όπως του @falkonis .
Πάντως ο Elmo είναι εξαιρετικός σύζυγος! Στην αρχή που η κανάρα επισκεπτόταν συχνά την φωλιά ναι είδα μερικές επιθεσούλες της πλάκας αλλά δεν έκανα τίποτα. Τα άφησα μαζί. Πλέον έχουν 5 αυγά στη φωλιά, δεν τα έχει ενοχλήσει καθόλου και ταίζει το κορίτσι του και το φροντίζει πολύ! Δε ξέρω ίσως η διαφορά ηλικίας που έχει με την γυναίκα του να τον έστρωσε! 😛 Πάντως η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει δημιουργήσει κάνενα πρόβλημα! Και είμαι σίγουρη πως αν βγουν οι νεοσσοί (αν αφήσω τα αυγά στην κανάρα) θα τους ταίσει και θα τους μεγαλώσει μια χαρά!

@falkonis λυπάμαι πολύ για την άσχημη εξέλιξη... Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά κανάρας προς το μικρό της.. Προσπάθησε να βρεις τι έφταιξε έτσι ώστε να μην επαναληφθεί γιατί είναι κρίμα να χάνεις έτσι τα μικρά.. και ήταν και πολύ όμορφος ο μικρούλης... Είναι το ίδιο που είχες βάλει αγγελία; Το άλλο μικράκι τι κάνει; Τον ταίζουν;

Είναι το ίδιο που είχες βάλει αγγελία; Το άλλο μικράκι τι κάνει; Τον ταίζουν;
Ο άλλος μικρός είναι με χώρισμα στην μισή ζευγαρώστρα και ο πατέρας το φροντίζει κανονικά.
Η μάνα έκανε το 3ο αυγό σήμερα και απολαμβάνει τις περιποιήσεις του αρσενικού. από ταίσματα έως βατέματα.
ΝΑΙ. Το χαμένο πουλάκι είναι αυτό της αγγελίας

είδες Γιώργο μου τι σου είπα;
έπρεπε, από την στιγμή που η κανάρα έδειξε τις προθέσεις της για 2η αναπαραγωγή, να τοποθετούνταν 2η φωλιά & νήμα στο άλλο μισό της ζευγαρώστρας όπου θα μετακόμιζε και το ζευγάρι, ενώ οι νεοσσοί να έμεναν μόνοι στο κομμάτι της 1ης φωλιάς και μόλις έβγαιναν στο κλαρί.. Να αφαιρουνταν η 1η φωλιά! Να τους έβαζε ο Γιώργος αυγό βραστό και σπόρους και.. Οι γονείς, δίχως άγχος και πίεση,θα έκαναν το καθήκον τους κι απ'το χώρισμα!
.. Και..
Ο άλλος μικρός είναι με χώρισμα στην μισή ζευγαρώστρα και ο πατέρας το φροντίζει κανονικά.
Η μάνα έκανε το 3ο αυγό σήμερα και απολαμβάνει τις περιποιήσεις του αρσενικού. από ταίσματα έως βατέματα.
.. Είχα δίκιο λοιπόν! Γι αυτό, από δω και πέρα, φίλε μου.. Πρέπει να παρατηρούμε λίγο πιο προσεκτικά τα πτηνά συντροφιάς μας! Δεν μιλούν, αλλά οι αντιδράσεις τους λένε πολλά! Διαβάζοντας τες λοιπόν και αυτά και εμείς θα συμβιώνουμε όμορφα.. Δίχως προβλήματα και ατυχήματα!👍
σου εύχομαι τα καλύτερα για την συνέχεια της αναπαραγωγής σουκαι βρες οπωσδήποτε χρόνο που θα πρέπει να τον αξιοποιήσεις διαβάζοντας σχετικά άρθρα(σχεδόν όλοι μας από τα άρθρα αυτά μάθαμε & προχωρήσαμεκαι μέσα από ώριμη κουβέντα),ώστε να αποκτήσεις σιγά-σιγά την γνώση που χρειάζεται για να αντιμετωπίζεις τα διάφορα θέματα, γνώση που με τον καιρό θα βαπτιστεί εμπειρία..

είχα δίκιο λοιπόν!

Όχι Δημήτρη μου δεν είχες δίκιο.

Διάβασε καλύτερα το άρθρο.

Το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η μαμά αλλά ο πατέρας.

Την πρώτη μέρα έγραψα κλάρωσε το ένα μικρό το οποίο έφαγε απλά μια δυο τσιμπιές από την μάνα όταν πήγαινε στην 2η φωλιά.

Το δεύτερο πουλάκι ήταν στην φωλιά και την επομένη μέρα το πρωί το βρήκα τραυματισμένο αλλά από τον πατέρα.

Και τραυματισμένο και στο κυνήγι και δεν το τάιζε.

Αυτό το καθεστώς το βρήκα στις 8 το πρωί.

Διάβασε το άρθρο καλύτερα.

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε και όπως έχω γράψει σε άλλα άρθρα η βοήθεια που έχω λάβει από αυτό το φόρουμ είναι τεράστια τόσο από την αρθρογραφία του, όσο και από τις ερωτήσεις-απαντήσεις όχι μόνο σε δικά μου ερωτήματα αλλά και των υπολοίπων που διαβάζω.

Το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η μαμά αλλά πατέρας.
. Γιώργο, σημασία δεν έχει ποιος από το ζευγάρι επιτέθηκε στο μικρό, αλλά ότι από την στιγμή που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για 2η αναπαραγωγή,έπρεπε τα μικρά να μείνουν στο ένα μισό της ζευγαρώστρας και το ζευγάρι στο άλλο!
έτσι θα διασφάλιζες και την σωστή συνέχεια της 2ης αναπαραγωγής και την ασφάλεια των 1ων μικρών! Όσο για την σίτηση των 1ων, είτε ο ένας είτε ο άλλος γονιός θα έκανε το καθήκον του.. Ακόμη κι από το χώρισμα!

Κι εγώ για να πω την αλήθεια θεωρώ οτι ο Γιώργος έκανε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να επιβιώσει το μικρό, με αποκορύφωμα να το φέρει νυχτιάτικα σπίτι μου, αφού είχε διανύσει τη μισή Αθήνα, μονο και μονο για να το ταΐσω και να του δείξω πως γίνεται.
Ο αρσενικός του πλήγωσε το πουλι, ενώ τάιζε και συνεχίζει να ταΐζει το άλλο, η θηλυκια του απλά το έδιωξε κι αδιαφόρησε... Τελικά που ειναι το λάθος του Γιώργου δεν ξερω... Στο οτι δεν έβαλε δεύτερη φωλιά; Ε, και; Δεν πρόλαβε να βάλει ή δεν το σκέφτηκε ή δεν το ήξερε, αλλά κι εγώ πέρυσι δεν πρόλαβα να βάλω δεύτερη φωλιά, και η γέννα των αυγων έγινε στην πρώτη και τιποτα τετοιο δε συνέβη.
Στο σημείο αυτό, θέλω να πω οτι μου φανήκαμε αρκετά αυστηροί, ίσως παραπάνω απο οτι αξίζει, στο περιστατικό. Κρίμα δεν ειναι; Είδε την κτηνωδία με τα μάτια του, προσπάθησε να την ανατρέψει, να τη διορθώσει εκ των υστέρων, είχε ενα πουλάκι μισοπεθαμένο, αδύναμο, μέσα στα αίματα, με φρικτή όψη, και όμως το έπιανε και το τάιζε, ειναι όλο πολυ βαρύ- δεν ειναι; Κι όμως ο Γιώργος ανταποκρίθηκε πέρα απο κάθε προσδοκία. Και έκανε αυτο ακριβώς που έπρεπε να γίνει. Σκεφτείτε το λίγο... Και στην τελική το πουλι δεν τα κατάφερε. Αυτό κι ήταν ακύρωση... Χρειάζεται και κάτι ακόμα;

ΜΑΓΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδω
Και 2η φωλιά έβαλα με τον φόβο μην πεταχτεί το μικρό έξω (γραφω: φαντάστηκα ότι η καναρα προστάτευε την ΝΕΑ φωλιά) και τα χώρισα και ακολούθησα τις οδηγίες που μου έδωσε ο misalouris για την αντιμετώπηση του τραύματος.
Εντάξη μην το κουράζουμε άλλο δεν έχει νόημα.
Αν για κάποιους πρέπει να φταίω οπωσδήποτε... Τότε ας θεωρήσουν οτι φταίω.
Πάμε παρακάτω ...
Εχω τον καημό μου κι όπως λέει και το άσμα:
μην μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου, εγω θα κάνω παρέα με τον πόνο μου

μην μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου, εγω θα κάνω παρέα με τον πόνο μου
το χιούμορ είναι νομίζω σε εξαιρετικά καλό επίπεδο εδώ μεσα..
Όταν συζητούν "ζωντανοί" άνθρωποι.. ανεβαίνει η ένταση και γίνεται ωραία συζήτηση.
Μιλάμε για γεγονότα.. Δεν ψάχνουμε φταίχτες αλλά πληροφορίες για να μη γίνουν ίδια λάθη στο μέλλον από όλους μας.

θεωρώ οτι ο Γιώργος έκανε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να επιβιώσει το μικρό, με αποκορύφωμα να το φέρει νυχτιάτικα σπίτι μου, αφού είχε διανύσει τη μισή Αθήνα, μονο και μονο για να το ταΐσω και να του δείξω πως γίνεται.
..όχι ένα αλλά χίλια μπράβο του αξίζουν του Γιώργου για την κίνηση του αυτή! Θεωρώ όμως πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτό! σε αυτή την παρέα μπήκαμε για να μάθουμε, να συζητάμε τόσο τα καλά όσο και τα στραβά μας! Να με διορθώσεις.. Να σε διορθώσω! Να προχωρήσουμε! Γι'αυτούς τους λόγους,Γιάννη μου, εγώ δεν μπορώ να πω το ''Ε και;''
δεν έκρινα τον Γιώργο.. Εγώ τουλάχιστον! στον ''χιλιοπαρεξηγημένο'' γραπτό λόγο.. Απλά κατέθεσα την άποψή μου, αν αυτή πέρασε ως κριτική..ζητώ συγνώμη!
Χρειάζεται και κάτι ακόμα;
.. Κατά την δική μου άποψη(όχι κριτική..σας παρακαλώ) νομίζω πως.. Ναι! Δεν θα πω τί.. Θα αφήσω για τους πιο παλιούς και έμπειρους την απάντηση αυτή, γιατί αν ξαναπω τη γνώμη μου.. Μάλλον θα κατηγορηθώ!

(.. Εγώ τουλάχιστον, μέσα από την μικρή μου χρονικά εμπειρία στην παρέα αυτή, διόρθωσα πολλά, γιατί πάντοτε σε ότι με συμβούλευαν οι φίλοι ήμουν ανοιχτός, αφήνοντας τον εγωισμό μου..στην άκρη! Δεν βλέπω όμως να κρατάει για πολύ.. Ειλικρινά..)

Back