Ασθένειες Τρώει μόνο μαλακούς σπορους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.012
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Στις 26/03 γεννήθηκε το συγκεκριμένο κοριτσάκι. 16 ημερες μετά, έμεινε με τον μπαμπά και τα 2 της αδέρφια, έως που γύρω στις 40 ημερες της ζωής τους, μετέφερα και τον πατερα σε άλλο κλουβί και τα πουλακια παρέμειναν απο ας πούμε μέσα Μαΐου μόνα τους στην ζευγαρωστρα. Μέχρι εκεί όλα καλά. Έτρωγαν Manitoba best premium, κία καμελίνα περιλα αυγό αυγοτροφη χορταρικά και όλα καλά. Τελευταία, για λίγες ημερες, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά πείτε για 5-6 ημερες, τα είχα αφήσει μονο με τη βασική τροφή, χωρίς extra σπόρους.
Την Κυριακή, παρατήρησα οτι το κοριτσάκι ήταν κακόκεφο, μισόκλεισε τα μάτια απο τις 7 το απόγευμα, πήρε κι έναν υπνάκο, και καθόταν στη σχάρα. Τη Δευτέρα την έπιασα, την κοίταξα, ποδαράκια, αμάρα, κοιλιά, ουροπήγιο και ενώ δεν υπήρχε τιποτα να παρατηρήσω, η καρινα ήταν έκδηλη στα δάχτυλα μου. Την έβαλα σε ατομικό κλουβί, μέσα στο σπίτι με σπόρους και για δύο ώρες δεν έφαγε και δεν κουτσουλησε. Ανησύχησα ακόμα περισσότερο... Την έπαιρνε συνέχεια ο ύπνος. Το πουλάκι ήταν τρομερά αδύναμο, αλλά δεν είχε δείγματα βάσει των οποίων θα μπορούσα να το πάω σε κτηνίατρο. Έχω πάει και καμία δεκαριά φορες σε τρεις πτηνιάτρους, δυο εκ των οποίων πολυ καλοί, και όλο εικασιες ήταν, για να μην πω τιποτα χειρότερο, ουδέποτε είχαμε αποτέλεσμα ή έστω μια σωστή διάγνωση. Το μεσημέρι της Δευτέρας, την ξεκίνησα αντιβίωση amoxil, και τάισμα τροφής για νεοσσούς exact, με σύριγγα στον προλοβο. Το απόγευμα της Δευτέρας έκανε και μια κουτσουλιά, αδιόρατη μεν, περισσότερο ούρα παρά κόπρανα. Συνεχίστηκε έτσι η κατάσταση και Τρίτη και Τετάρτη, με μια ελαφρά ανάκαμψη στο πουλάκι, κουνιόταν λιγάκι τουλάχιστον, κάποιες φορες και οχι συνέχεια, και την έβλεπα στην ταΐστρα, αλλά οι κουτσουλιές λίγες και αραιές, και κάτω απο την ταΐστρα δυο τρεις σποροι ασπουρι άσπαστοι, και φλούδι απο σπόρους πουθενά!
Από Τετάρτη, σκέφτηκα κι έβαλα, κία και καμελίνα, και το πουλάκι την έβγαζε εκεί. Σταμάτησα τα ταισματα. Έτρωγε μονο αυτούς τους σπόρους. Εχθές, Πέμπτη, πρόσθεσα περιλα, κι έφαγε μισή ταΐστρα στην κυριολεξία. Ειναι τωρα κανονικό πουλί, ζωηρό, δεν φουσκώνει, κινείται, πεταριζει, κάνει τσίου, κλπ. Σήμερα θα την πιάσω να δω για καρινα, και θα προσθέσω επισης και βρώμη, που μου φαίνεται μαλακός σπόρος. Βάζω και αυγοτροφή, αλλά δεν νομίζω οτι την πλησιάζει.
Το ερώτημα ειναι: αν υποθέσουμε οτι κόντευε να μας αφήσει, λόγω ασιτίας, και βλέποντας οτι δεν σπάει σπόρους όπως το ασπουρι, και αν ειναι αυτο το πρόβλημα, πως θα την μάθω να το κάνει;
Εννοειται οτι πλέον οι κουτσουλιές ειναι κανονικές.
Προβληματίστηκα, η αλήθεια σε ποιο υπό φόρουμ να βάλω το θέμα...
Αναμένοντας τις απόψεις σας...
 
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος σχετικός Γιάννη μου, έψαξα λιγάκι και βρήκα αυτό http://www.canaryadvisor.com/baby-canaries.html . Δεν απαντάει φυσικά το κύριο ερώτημά σου αλλά έχει μια πρόταση που πρώτη φορά διαβάζω, να βράζεις επί 20 λεπτά τους κανονικούς σπόρους των καναρινιών σου και αφού κρυώσουν να τους προσφέρεις μαλακούς ακόμα και στους ταΐζοντες γονείς.
Ίσως μέχρι να μάθει το καναρινάκι σου, για να μην υπολείπεται ωφέλιμων στοιχείων, μπορείς να ακολουθήσεις αυτήν την συμβουλή.
Πως και αποφάσισες όμως να δώσεις τόσο βαριά αντιβίωση; Την σταμάτησες τώρα; Προβιοτικά του έδωσες μετά και βιταμίνες; Αν έχεις μαγιά σε σκόνη για πουλιά, μπορείς να δώσεις από αυτήν.
Όλα καλά να πάνε! 🙂
 
Περιγράφεις με τα παραπάνω ένα άρρωστο πουλί.
Η καρίνα δεν δημιουργείται αναίτια, ούτε και η ασιτία. Προφανώς χρειάζεται κάποιο γιατρό που να μπορεί να το βοηθήσει.
Βέβαια διάβασα τις ενστάσεις που έχεις για τους γιατρούς και δεν μπορώ να τις αγνοήσω.
Λίγο περισσότερους σπόρους περίλλας, βρώμης ίσως chia αν τους τρώει θα βοηθήσουν την ανάκαμψη.
Θα σου έλεγα για αυγό αλλά στα άρρωστα πουλιά που δεν ξέρουμε μάλιστα τις αιτίες καλύτερα να το αποφεύγουμε.
Για τους σπόρους τώρα...
Η μίμηση στα πουλιά είναι το κυριότερο όπλο.
Αν δεν δουν... Δύσκολα υιοθετούν.
Για τους πιο σκληρούς σπόρους που δεν δοκιμάζει πάρε ένα μεγάλο μπουκάλι και στρώσε πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα μάρμαρο μια λαδόκολλα ή χαρτί φούρνου.
Βάλε μια δυο κουταλιές σπόρους και κυλώντας το μπουκάλι σταδιακά θα σπάσεις αρκετούς. Οι σπασμένοι θα γίνουν αμέσως αποδεκτοί από το πουλί, θα ακολουθήσουν οι μισο-σπασμένοι και στη συνέχεια η ολόκληροι...
 
Θα σου προτείνω να δώσεις στο μικρό την Serinus. Είναι πλήρης τροφή σε μορφή σκόνης. Σε συνδυασμό με τους σπασμένους σπόρους και τους εχτρα σπόρους που χορηγείς εσύ αν δεν είναι θέμα υγείας το καναρινάκι θα μάθει να τρώει.
 
ΑΛΛΑΞΕ ΜΕΙΓΜΑ ΣΠΟΡΩΝ πριν απ' όλα ώστε να αποκλειστεί αυτός ο λόγος που προτιμά μόνο μαλακούς.Αν και έτσι συμβαίνει συνήθως σε πουλιά με αδυναμία. Πρόσθεσε σε ξεχωριστές ταίστρες ΝΙΖΕΡ-ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ για να μπορείς να παρακολουθείς εάν πέραν της περίλλας και της καμελίνας αρχίζει να ενδιαφέρεται και για κάτι άλλο. Βρώμη μόνον αποφλοιωμένη! Και αυτή σε χωριστή ταΐστρα. Πρέπει απαραίτητα να βρείς αυγοτροφή που να την τρώει. Είτε έτοιμη, είτε ιδιοκατασκευή με ρασκ ή κους-κούς. Παρακολούθησε την αύξηση βάρους του πουλιού, στο χέρι σου κάθε 3-4 μέρες.
- Εχω την γνώμη, αν η εικόνα συνεχώς βελτιώνεται, οτι στάθηκες τυχερός στην απόφασή σου για χορήγηση αντιβίωσης.
Το γεγονός οτι η αντιβίωση "έπιασε" μη σε καθησυχάζει όμως.Αυτό το πουλάκι πρέπει να είναι σε συνεχή παρακολούθηση μέχρι να ολοκληρώσει και την αλλαγή πτερώματός του.
 
Αν θες μένουμε σχετικά κοντά. Μπορώ να σου φέρω 1 κιλό κέχρι σκέτο από ornitalia να το δοκιμάσεις μήπως το προτιμάει.
Κώστα εγώ έδωσα harrison organic που υποτίθεται είναι από τις κορυφαίες για το πουλάκι με το σπασμένο ράμφος η σκόνη που λες και μια που έχωσε το ράμφος και δεν το έφαγε. Ξαναπήγε στην ταίστρα αμέσως. Μάλιστα είχα και τον πατέρα της μέσα και αυτός μια που δοκίμασε και τίποτα.
 
Σας ευχαριστω όλους για τις απαντήσεις.
Σε πρώτη φάση, ξεκινώντας απο αύριο θα συνεχίσω την πάχυνση για λίγες ημερες, οσο να μη νιώθω την καρινα της μικρής. Ήδη σήμερα καθώς την έπιασα κατάλαβα οτι εχει παχύνει λιγάκι. Φυσικά έχω ήδη ξεκινησει να της δίνω νιζερ, κανναβούρι, βρώμη, θα πάρω και λιναροσπορο.
Θεωρω οτι η αντιβίωση μάλλον θα σταματήσει σήμερα. Νομίζω, και απο την εικόνα του πουλιου, οτι συμπεριφέρεται σαν ενα φυσιολογικό πουλακι. Γνωρίζει κανείς τη δοσολογία των ultra levure στην ποτίστρα;
Σε δυο τρεις ημερες, θα ξεκινήσω τα πρωινά να την αφήνω κανένα δίωρο με σπασμένος σπόρους να δω πως θα τα πάει, κι επειτα με μισό σπασμένος, και σας ενημερώνω.
Λαμπρο, σε ευχαριστω για την προσφορά σου, αλλά δεν θεωρω οτι το πρόβλημα ειναι στο μίγμα που τους διαθέτω.
 
Λαμπρο, σε ευχαριστω για την προσφορά σου, αλλά δεν θεωρω οτι το πρόβλημα ειναι στο μίγμα που τους διαθέτω.
Πάντως η Manitoba τα πουλάκια μου δεν τα ικανοποίησε. Δεν ξέρω τί έχει κάνει η εταιρία αλλά πολλά παράπονα έχω ακούσει από φίλους. Το κέχρι της ornitalia αν και λίγο ακριβό είναι από τα καλύτερα. Πάντως θα συμφωνήσω με τον Μάκη άλλαξε το μείγμα μήπως βρεις κάτι καλύτερο.Αν αλλάξεις γνώμη για το κέχρι ή θελήσεις και κια από ornitalia εδώ είμαι μην ντραπείς. Έχω μπόλικα :)
 
Λαμπρο, σε ευχαριστω για την προσφορά σου, αλλά δεν θεωρω οτι το πρόβλημα ειναι στο μίγμα που τους διαθέτω.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις Γιάννη, δεν εξετάζεις αν το μείγμα που αγοράζεις είναι το καλύτερο, αλλά εάν η συσκευασία που έχεις στην κατοχή σου είναι κατάλληλη για βρώση.

-Ασε που το Manitoba best premium δεν είναι απλά ένα μείγμα σπορικών,
αλλά κάτι που περιγράφεται σαν πλήρης τροφή και περιέχει ακόμα και αυγό.

Manitoba Canary Best Premium
Manitoba Canary. Πλήρης τροφή - μείγμα για καναρινιά με Chia (2%), Nectar Manitoba (Eεκχύλισμα θρεπτικών ουσιών μεγάλης βιολογικής άξιας), ιχνοστοιχεία, αυγά και βιταμίνες.
 
Πάντως και εμένα προτιμούν την κία, καμελίνα, περίλλα και βρώμη... Και όταν έχω μικρά ανανεώνω συχνά την τροφή.. Κάνω καλά ή πρέπει να αφήνω το κεχρί μέχρι να καταναλωθεί;
 
Απο την περιγραφη του ianos ας σταθούμε σε μερικά σημεία.
Τα υπόλοιπα πτηνά είναι καλά ; Συνεχίζουν την ίδια διατροφή ; Μήπως και αυτά παρουσίασαν προβληματάκια που δεν αξιοποιήθηκαν διαγνωστικά; Πχ λέει κάποιος το πόδι μου είναι πρησμένο! σε σχέση πάντα με το άλλο που δεν είναι ή όπως ήταν το ίδιο χθές.
Από το αδυνάτισμα πάντως και από το ότι δεν είχε άλλα εμφανή σημάδια ασθένειας καταλαβαίνουμε ότι το προβλημά μας αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα και κατα πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοκκίδια ή άλλα παράσιτα ή πρωτόζωα (άτυπα όπως ονομάζονται).
Η αντιβίωση μπορεί να βοήθησε λίγο μειώνοντας τον αριθμό και με το τάισμα ανέκαμψε και μπόρεσε να κυριαρχήσει απέναντι στους ανταγωνιστές.
Πολλές φορές υπάρχει μία αδηφαγία πριν από αυτές τις ασθένειες.
Μπορείς να δώσεις προληπτικά αντικοκκιδιακό ή κάποιο παρασιτοκτόνο
 
Η αντιβίωση αν είχε κοκκίδια πως θα βοήθησε;
Η αντιβίωση δεν κάνει τίποτα στα κοκκίδια... Όταν το καναρίνι έχει θέμα με κοκκίδια χρειάζεται αντικοκκιδιακό. Αν έχει μύκητες αντιμυκητιακό. Γι αυτό λέμε δεν δίνουμε αντιβίωση χωρίς κάποια γνωμάτευση, γιατί η αντιβίωση μπορεί να μην κάνει τίποτα και αντί για καλό τελικά να επιβαρύνει τον οργανισμό..
 
Η αντιβίωση αν είχε κοκκίδια πως θα βοήθησε;
η αντιβίωση δεν σκοτώνει φυσικά τα κοκκιδια όμως διατηρεί τον αριθμό των μικροβίων που σαπροφυτούν στον εντερικό σωλήνα σε χαμηλά επίπεδα για να μη γίνουν και αυτά επικίνδυνα. Τα κοκκίδια μπορεί να υπάρχουν στο έντερο σε περιορισμένο αριθμό χωρίς να νοσεί το πτηνό. Αν δείτε επι παραδείγματι ανάλυση τροφής (φύραμα) για κοτοπουλάκια ή άλλα πτηνά θα διαπιστώσετε οτι έχουν και αντικκοκιδιακό φάρμακο επειδη τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι πολύ ευαίσθητα, κατι ανάλογο ισχύει και στα υπόλοιπα πτηνα.
 
Μια εξέταση για κοκκίδια θα δώσει απάντηση γι' αυτό το "σενάριο" αλλά νομίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ. Ενα πουλάκι με κοκκιδίωση, τρώει ασταμάτητα και απ' όλα,όλη την ημέρα γεμίζοντας τσόφλια τις ταΐστρες χωρίς να παίρνει βάρος και έχοντας μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα στα έντερα (σκούρα).. Εδώ, ένα πουλάκι 2,5 μηνών, το μείγμα σπόρων που του προσφερόταν δεν το ακουμπούσε, όπως λέει ο Γιάννης και δεν είδα να μιλάει για κάποια άσχημη εικόνα της κοιλιάς.
 
Απο την περιγραφη του ianos ας σταθούμε σε μερικά σημεία.
Τα υπόλοιπα πτηνά είναι καλά ; Συνεχίζουν την ίδια διατροφή ; Μήπως και αυτά παρουσίασαν προβληματάκια που δεν αξιοποιήθηκαν διαγνωστικά; Πχ λέει κάποιος το πόδι μου είναι πρησμένο! σε σχέση πάντα με το άλλο που δεν είναι ή όπως ήταν το ίδιο χθές.
Από το αδυνάτισμα πάντως και από το ότι δεν είχε άλλα εμφανή σημάδια ασθένειας καταλαβαίνουμε ότι το προβλημά μας αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα και κατα πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοκκίδια ή άλλα παράσιτα ή πρωτόζωα (άτυπα όπως ονομάζονται).
Η αντιβίωση μπορεί να βοήθησε λίγο μειώνοντας τον αριθμό και με το τάισμα ανέκαμψε και μπόρεσε να κυριαρχήσει απέναντι στους ανταγωνιστές.
Πολλές φορές υπάρχει μία αδηφαγία πριν από αυτές τις ασθένειες.
Μπορείς να δώσεις προληπτικά αντικοκκιδιακό ή κάποιο παρασιτοκτόνο
Takoulis, ευχαριστω για την ενασχόλησή σου.
Ναι, τα υπόλοιπα πουλιά ειναι προς το παρόν υγιή, ομοίως και τα δυο αδέρφια της. Για αντικοκκιδιακό προς το παρόν δεν το σκέφτομαι. Αν χρειαστεί να δώσω, θα την πάω πρώτα σε πτηνίατρο.
Γενικά, πολυ φοβάμαι οτι και την αντιβίωση άδικα την πήρε, αλλά το σκέφτηκα ως εξης: Κι αν αύριο εχει τινάξει τα πέταλα, ενώ θα μπορούσες να την εχεις σώσει; Αυτός ήταν και ο λόγος που την τάισα.

Μια εξέταση για κοκκίδια θα δώσει απάντηση γι' αυτό το "σενάριο" αλλά νομίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εδώ. Ενα πουλάκι με κοκκιδίωση, τρώει ασταμάτητα και απ' όλα,όλη την ημέρα γεμίζοντας τσόφλια τις ταΐστρες χωρίς να παίρνει βάρος και έχοντας μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα στα έντερα (σκούρα).. Εδώ, ένα πουλάκι 2,5 μηνών, το μείγμα σπόρων που του προσφερόταν δεν το ακουμπούσε, όπως λέει ο Γιάννης και δεν είδα να μιλάει για κάποια άσχημη εικόνα της κοιλιάς.
Ίσα - ίσα, δεν είχε κανένα εμφανές σύμπτωμα, διότι είδα διεξοδικά κοιλιά, πόδια, αμάρα, στήθος, λαιμό, ουροπήγιο, εσωτερικό φτερών, και οσο μπορούσα απο το εσωτερικό του στόματος.

Λάμπρο, μετά την παρέμβαση του Μάκη στο ποστ 10, ξανασκέφτομαι την προτασή σου. Κία έχω κι εγώ απο ornitalia, αλλά ασπουρι οχι. Φυσικά, 1 kg ειναι πάρα πολύ, και θα ήμουν πολυ ευχαριστημένος και ευγνώμονας αν θα μπορούσες να μου έδινες ας πούμε 100-200gr. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για διαθεσιμότητες χρονου μέσω πμ, για Κυριακή, αν θα μπορούσες κι εσύ, διότι αύριο ειμαι απο τις 8.00 έως 22.00 κατειλημμένος. Φυσικά, θα έρθω ο ίδιος να το πάρω, δεν χρειάζεται να μετακινείσαι - αρκεί η προσφορά σου.
Σου στέλνω π. Μ.
 
Και αύριο μετά τις 10 λογικά θα μπορώ απλά στισ 18:00 έχουμε σεμινάριο με τον ελιτ και δεν ξέρω τί ώρα θα γυρίσω. Μετά τις 22:00 λογικά θα μπορώ.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον Λαμπρο, για το κεχρί που μου χάρισε.
Λαμπρο, ειναι τόσο μεγάλη η ποσότητα που πραγματικά φτάνει να τρώει το καναρινι επι έναν χρόνο. Με αλλα λογια την προίκισες την κοπέλα. Τωρα, αν της αρέσει πολύ και μου παχύνει, θα σου στείλω το λογαριασμό απο τα Γκιλι Ντάιετ!
 
Να μην ευχαριστείς Γιάννη. Όποιο παιδί να είχε θέμα θα την χάριζα. Όποτε πάω σε καταστήματα αγοράζω πράγματα σαν χαζός και μετά πάνε χαμένα. Πραγματικά από το 5 κιλο κράτησα περίπου τα 3 κιλά που είναι ήδη αρκετά.Αν την κράταγα όλη το καλοκαίρι θα βλέπαμε πεταλούδες μέσα οπότε καλύτερα να την δώσω παρά να την κρατήσω.
Ελπίζω να το τρώει το κέχρι η μικρή :)
 
Back
Top