Φροντίδα Υγραντήρας στο χώρο εκτροφής

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mgerom

Canaries Expert
Εγγραφή
16 Απρ 2006
Μηνύματα
8.640
Πόλη
Αθήνα
Γιώργο καλημέρα. Ηθελα να σε παρακαλέσω να γράψεις δυο λόγια (τις εντυπώσεις σου) για τον υγραντήρα που χρησιμοποιείς. Αν καλύπτει και πόσα τετραγωνικά,την απόδωσή του και ότι άλλο βρήσκεις χρήσιμο.
 
Μάκη καλημέρα. Τον υγραντήρα τον πήρα από την anats, Σωσιγένους 17, 11632 Αθήνα, τηλ.: 2107625077. Ο κωδικός του είναι 021-09-005, (από το τιμολόγιο αγοράς). 35,70 €, με τα έξοδα αποστολής με courier.

Χωρητικότητα 4 lt νερού, διάρκεια λειτουργείας 4-6 ώρες, αυτόματο σβήσιμο με το τελείωμα του νερού στην δεξαμενή του. Ή δυνατότητά του είναι για 25-40 τ. Μ. Στον δικό μου χώρο, 20τ. Μ., ανεβάζει την υγρασία από 25% σε 50%, σε 2 ώρες!

Έχω βάλει πρίζα με χρονοδιακόπτη, (3€), και ανάβει το πρωί 05.00 -07.00 π. Μ., και 19.00 - 21.00 μ. Μ. Έτσι έχω σταθερά σχεδόν σχετική υγρασία στο χώρο από 45% έως 55%, συνεχώς. Όταν δε ανάβω το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20 οC, έχω παρατηρήσει ότι ανεβαίνει και η υγρασία σπό 25% στο 42% σε διάστημα 2 ωρών.

Πιστεύω να σε βοήθησα,
Γιώργος Κουκουμέλης.
 
Έχω αγοράσει ακριβώς τον ίδιο υγραντήρα τον οποίο χρησιμοποιώ σε χώρο με εμβαδόν περίπου 15 τ. Μ. Τα χαρακτηριστικά καλύπτονται πλήρως από το Γιώργο στο μήνυμά του.

Χρησιμοποιώ τη συσκευή επίσης με πρίζα - χρονοδιακόπτη, ο οποίος τη θέτει σε λειτουργία κάθε 12 ώρες για μιάμιση ώρα την κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό η υγρασία στο χώρο κυμαίνεται μεταξύ του 45 – 60% περίπου.

Το μόνο μειονέκτημα που διακρίνω, είναι η έλλειψη κάποιου διακόπτη για την αυτόματη ρύθμιση της υγρασίας στο χώρο. Η χρήση πρίζας με χρονοδιακόπτη δίνει κατά κάποιο τρόπο λύση στο πρόβλημα, παρόλα αυτά χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση τις πρώτες ημέρες μέχρι να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, το οποίο όμως και πάλι δεν μπορεί να είναι πλήρως αξιόπιστο αφού μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις που οφείλονται στην καθημερινή διακύμανση της φυσικής υγρασίας.
 
Eχω την εντυπωση οτι μπορει με ερευνα αγορας να βρεθει υγρομετρο ηλεκτρονικης μορφης που με diff να καθοριζονται τα ορια υγρασιας που θελουμε και παρεμβολικα να ειναι σαν διακοπτης στην λειτουργια του υγραντηρα, αν θελουμε και με την ταυτοχρονη χρηση του χρονοδιακοπτη.
 
Αντώνη, νομίζω όμως οτι μ' αυτόν τον τρόπο, θα χρειαζόταν και συνεχείς αναπλήρωση του δοχείου νερού για να έχει ουσιαστικό νόημα ο αυτοματισμός, τι λές;
 
Φιλε Μακη, πιστευω οτι η ταυτοχρονη λειτουργια αν θελεις και του χρονοδιακοπτη που σε αυτην, την περιπτωση δεν θεωρω αναγκαια, νομιζω οτι δεν θα δημιουργει επιπλεον προβληματα σε σχεση με την αναπληρωση υδατος.

Θα υπαρξουν περιπτωσεις που η λειτουργια, του υγραντηρα δεν θα ειναι συνεχης γιατι θα εχουν ορισθει τα ορια και εφ οσον υπαρχουν τα αποτελεσματα που θελουμε, η λειτουργια
του θα εξαρταται απο αυτα.

Στην περιπτωση της χρησιμοποιησης του χρονοδιακοπτη μόνο, ο υγραντηρας θα δουλευει συνεχεια τις ωρες που εχουμε ορισει στον χρονοδιακοπτη.

Νομιζω οτι οι αρχικες παρατηρησεις και ρυθμισεις θα φερουν το επιθυμητο αποτελεσμα.
 
Σιγουρα η προσθηκη του αυτοματισμου δε σημαινει οτι θα ξεχναμε να βαζουμε νερο αλλα σιγουρα θα καθυστερει αρκετα το χρονο που αυτο θα τελειωνει για τους λογους που ο Αντωνης αναφερει.λογω ειδικοτητας (ηλεκτρονικος εκπαιδευτικος) δεσμευομαι να φερω στο φορουμ κατι πιο συγκεκριμενο σε λιγες μερες.
 
Επανερχομαι αν τηρησω την υποσχεση μου. Στην παρακατω ιστοσελιδα της national semiconductors μπορειτε να δειτε κυκλωμα μετρησης της υγρασιας.

Εκει που αναφερει sensor einai o αισθητηρας και η εξοδος του του κυκλωματος ειναι απο 0-10 volt ταση την οποια θα οδηγησουμε στη συνεχεια στην μια απο τις δυο εισοδους αναλογικου συγκριτη(με τελεστικο ενισχυτη για τους γνωριζοντες) ενω στην αλλη θα δωσουμε την ταση αναφορας που θα αντιστοιχει στην επιθυμητη υγρασια.

Η εξοδος του συγκριτη θα ειναι μια ταση η οποια οταν θα υπαρχει (υγρασια μεγαλυτερη απο την κανονικη) θα απενεργοποιει μεσω ρελε την τροφ οδοτηση του υγραντηρα. Εννοειται οτι η ολη κατασκευη μπορει να γινει απο καποιον εχοντα την σχετικη γνωση.

Κατεβαστε το αρχειο.
 

Συνημμένα

Είμαι από τους πρώτους που χρησιμοποιώ τον συγκεκριμμένο υγραντήρα, στο χώρο μου, με χρονοδιακόπτη, και πρόσφατα αγόρασα και χρησιμοποιώ και δεύτερο γιατί λόγω ζέστης, πέφτει σχεδόν κατακόρυφα μετά το τέλος της λειτουργίας του, η υγρασία.

Είναι μεγάλο πρόβλημα να γεμίζεις κάθε μέρα τα δοχεία τους με νερό, ειδικότερα όταν το νερό που έχω στην περιοχή μου είναι γεμάτο νιτρικά, νιτρώδη, λάσπη;, κλπ. Αναγκάζομαι καθημερινά να καθαρίζω το δημιουργηθέν ίζημα, και πιστέψτε με είναι πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να καταντά πρώτα εκνευριστικό και κατά δευτερον κουραστική η ενδελεχής καθαριότητά τους.

Μπορεί λοιπόν να γίνει μιά ιδιοκατασκευή με χρήση:ΤΤο σχέδιο του κυκλώματος που αναφέρεται στο προηγούμενο post.
  1. Τη μονάδα που περιέχει τα ηλεκτρόδια του συγκεκριμμένου υγραντήρα για την ατμοποίηση.
  2. Κατασκευασμένου δοχείου με - γαλβανισμένη λαμαρίνα - ή άλλο υλικό, που να περιέχει θέση για την τοποθέτηση την παραπάνω ηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ατμού, φλοτέρ πλήρωσης του νερού στο δοχείο, μόνιμη παροχή νερού κατά συνέπεια, και του κυκλώματος με το υγρασιόμετρο και τα ρελέ;
Αν η απάντησή του είναι, πολύ πιθανόν, καταφατική μπορεί να το κατασκευάσει ή να δημιουργήσει ένα manual, με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μέρη και το μαγαζί που μπορεί να τα προμηθευτούμε, για να προχωρήσουμε στην κατασκευή του;

Επι πληρωμή η πατέντα, αρκεί να μας προϋπολογήσει το κόστος.

Ευχαριστώ.
 
Back
Top