Γενικά Υπάρχουν θηλυκιές καρδερίνες 8αρες;

.

εννοει οτι για να γινεις καπετανιος {σε ολα τα πραγματα στην ζωη}πρεπει να ξεκινησεις κανοντας κουπι{ξεκινημα απο χαμηλα προς τα επανω και οχι μπαμ και πανω}
 
.

Τι εννοείς με το κουπί και το τιμόνι;
Η έκφραση αυτή είναι στην υπογραφή του συγκεκριμένου μέλους, δεν έχει να κάνει με την φωτογραφία του πουλιού(το αναφέρω σε περίπτωση που μπερδεύτηκες):)

Πάντως πολύ ενδιαφέρον θέμα, δεν ήξερα πως υπάρχουν τόσα είδη καρδερίνας. Πάω να ψάξω τη δικιά μου να δω τι είναι:D
 
.

Εγω εχω ακουσει απο παλιους οτι το "μεγιστο" ειναι 12αρες οι λεγομενοι "μπογμαδες" παρα πολυ σπανιοι. Επισης ηταν πιο ογκοδεις απο τις συνιθισμενες καρδερινες αλλα και με καλυτερες φωνητικες ικανοτητες.
 
.

Κάθε καρδερίνα στην ουρά της έχει 12 φτερά.Αν κάθε φτερό της έχει και μία άσπρη στάμπα τότε ρίναι 12αρα. Πάντα είναι διψήφιος αριθμός και ποτέ μονοψήφιος. Όντως οι 12αρες είναι πολύ σπάνιες. Πάντως η γνώμη μου είναι να μην χαραχτηρίζουμε ένα πουλί από το αν είναι 12αρα,8αρακτλ.Αυτά στην πλειοψηφία τους είναι μύθοι των παλιών για να χαραχτηρίσουν ένα δικό τους πουλί σαν το καλύτερο.
 
.

Πάντως η γνώμη μου είναι να μην χαραχτηρίζουμε ένα πουλί από το αν είναι 12αρα,8αρακτλ.Αυτά στην πλειοψηφία τους είναι μύθοι των παλιών για να χαραχτηρίσουν ένα δικό τους πουλί σαν το καλύτερο.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ισίδωρο.
Πράγματα που οι παλιότεροι μας τα λέγανε με τη μορφή "μύθου" έχουνε πολύ πιο απλές εξηγήσεις.
Κυρίως διατροφής & γεωγραφικής κατανομής των πληθυσμών.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σπανιότητα μερικές φορές δεν παίζει σημαντικό ρόλο, ίσως στην ιεραρχία των κοπαδιών.
 
.

1. Το αρσενικά κελαειδάει το θηλυκό όχι
2. Στο αρσενικό η γατζία περνάει το ύψος του ματιού
3. Η φτερούγα του αρσενικού στο πάνω μέρος είναι μαύρη του θηλυκού καφέ
4. Ο αρσενικός έχει στο ράμφος μουστάκια
5. Η μύτη έρχεται στην ευθεία με το μέτωπο
6. Είναι μεγαλύτερο πουλί σε όγκο με πιο φανταχτερά χρώματα
7. Ράμφος - νύχια μεγαλύτερα
 
.

Οι 6αρες ειναι πιο μεγαλοσωμα πουλια και λενε οτι ηρεμουν πιο ευκολα, εκτος απο αυτα υπαρχουν και τα γυφτακια ειναι πιο μικροσωμα και σιδηροκεφαλα, εμφανισιακα δε λενε πολλα αλλα εχουν το καλυτερο ρεπερτοριο ετσι εχω ακουσει
 
.

1. Το αρσενικά κελαειδάει το θηλυκό όχι
2. Στο αρσενικό η γατζία περνάει το ύψος του ματιού
3. Η φτερούγα του αρσενικού στο πάνω μέρος είναι μαύρη του θηλυκού καφέ
4. Ο αρσενικός έχει στο ράμφος μουστάκια
5. Η μύτη έρχεται στην ευθεία με το μέτωπο
6. Είναι μεγαλύτερο πουλί σε όγκο με πιο φανταχτερά χρώματα
7. Ράμφος - νύχια μεγαλύτερα
Η καρδερίνα είναι η μόνη σπίζα που γνωρίζω ότι κελαηδάνε και τα δύο φύλλα. Το 2, 3 και 4 είναι η μόνοι σίγουροι τρόποι να ξεχωρίσουμε το φύλο. Λέλος προφανώς εννοείς ότι δεν κελαηδάει στο βαθμό που κελαηδάνε τα αρσενικά (μιας και ασχολείσαι με φωνές) αλλά διορθώνω για να μην μπερδευτεί ο φίλος αν ακούσει καμιά θηλυκιά να λέει και τη νομίζει για αρσενικό 😉
 
.

οταν λετε κελαιδανε κελαιδουν σαν τα αρσενικα η απλα κανουν καποια γυρισματα.
 
.

Στα βιβλία sites κλπ. αναφέρει απλά ότι κελαηδάνε και τα δύο φύλα. Στις δικές μου τουλάχιστον έχω δει να κελαηδάνε αρκετά δυνατά και ολοκληρωμένα. Όχι σαν τα αρσενικά αλλά πλησιάζουν. Καμία σχέση με τα καναρίνια που όσο και να κελαηδίσει το θηλυκό δεν φτάνει ούτε το 1/10 του αρσενικού.
 
.

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΜΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΛΕΥΚΕΣ, ΚΑΙ ΟΚΤΑΡΕς ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
.

Συμφωνώ με την άποψη ότι 4άρες 6άρες 8άρες δεν έχουν διαφορά κι ότι έχει να κάνει με το πουλί. Όμως θέλω να πω μερικά πράγματα για την κερασλού. Η κερασλόυ είναι η καρδερίνα που στο σβέρκο της στο τελείωμα του μάυρου έχει 2 κόκκινες τελείες. Επειδή τυχαίνει να έχω τέτοια καρδερίνα στο κελάηδημα της βγάζει ένα σπάνιο μέταλλο.Βέβαια μετά την περυσινή πτερρόροια το πουλί έχει χάσει λίγο το κέφι του αλλά τώρα τη βλέπω πάλι άρχισε να το ξαναβρίσκει. Σε καμμία περίπτωση σήμερα δεν την συγκρίνω με μία τεσσάρα που έχω. (η 4άρα σήμερα είναι σαφώς καλύτερη σε όλα)Αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένω. Η κερασλού καρδερίνα σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων είναι ο αρχηγός του κοπαδιού. Είναι το πουλι που καθοδηγεί το κοπάδι κατά τη μετανάστευση.Βέβαια δεν είναι σίγουρο αν σε κάθε κοπάδι υπάρχει μόνο μία.
 
.

Κερασούλα ακούω και κερασούλα δεν βλέπω, κάποτε κάποιος ισχυριζόταν οτι έχει μία αλλα στο σβέρκο της είχε σταχτί σημαδάκια σε σειρά και δεν με έπεισε, όποιος έχει κάποια φωτογραφία παρακαλείται να την μοιραστεί μαζί μας!
 
.

εχω και εγω μια που εχει σταχτια στο σβερκο τι θα πει αυτο οτι ειναι κερασουλα;
 
.

Παιδιά νομίζω ότι όλοι μας πέφτουμε σε μία λούμπα που διαιωνίζεται χρόνια ολόκληρα. Σίγουρα υπάρχουν καρδερίνες 2αρες-4αρες-6αρες-8αρες-12αρες. Σίγουρα υπάρχουν κερασούλες και σίγουρα υπάρχουν και σιδηροκέφαλες. Η γνώμη μου είναι ότι όλα τα πουλιά κελαηδούν.Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Συμφωνώ ακόμα και ότι σε ένα κοπάδι υπάρχει ιεραρχία. Όμως το λάθος που κάνουμε πιστέυω όλοι μας είναι να συντηρούμε μύθους παλιών πουλάδων που για να κάνουν το πουλί τους το καλύτερο του έδιναν μυθικές διαστάσεις. Έτσι κάποιος που είχε μία 4αρα πολύ καλή ήταν υποδιέστερος από κάποιον που είχε μία εξάρα και από κάποιον άλλον που είχε κερασούλα. Όλα τα πουλιά είναι του θεού. Εξάλου εμείς προσπαθούμε να αναπαράγουμε πουλιά τί να τα κάνουμε τα κερασάτα τα 12αρια κτλ. Έχω λοιπόν την άποψη ότι συντηρούμε την άποψη κάποιον που το μόνο που τους απασχολούσε ήταν το οικονομικό και τίποτα άλλο.Χίλιες φορές μία 4αρα εκτροφής παρά χιλιάδες άγριες για να έχουμε μία κερασάτη.
 
Back
Top