Γενικά Φανέτα, λούγαρα, σκαρθιά, φλώροι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tassos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

tassos

PB Member
Εγγραφή
6 Απρ 2008
Μηνύματα
215
Πόλη
Ρόδος
Γειά σας παιδιά! Μια ερώτηση:Υπάρχουν φανέτα, φλώροι, λούγαρα κτλ εκτροφής; Και αν ναι, που μπορώ να βρώ; Σε μεγάλα οργανωμένα πετ-σοπ?
 
Υπάρχουν όλα αυτά που ανέφερες. Στη Θεσσαλονίκη έχω δει σε μεγάλο pet shop μόνο φλώρους, καρδερίνες και πύρρουλες. Από φίλο που έχει κατάστημα έμαθα ότι τέλος αυτής της εβδομάδας φτάνουν οι πρώτες καρδερίνες εισαγωγής. Ακόμη είναι νωρίς πάντως για αγορές.
 
Αν και δεν καταλαβαίνω ακόμη το επίπεδο εμπειρίας των εκτροφέων αυτού του forum (όντας πολύ νέο μέλος) θα συνιστούσα γι όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με ευρωπαϊκά ιθαγενή, να ξεκινήσουν κάνοντας κάθε βήμα σωστά. Το πρώτο είναι να έρθετε σε επαφή με αντίστοιχους εκτροφείς συλλόγων (υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι και πολλοί περισσότεροι εκτροφείς) που θα σας δώσουν πουλιά με δακτυλίδι κλειστού τύπου και δικό τους αριθμό εκτροφέα. Σε καρδερίνες, σκαρθιά και φανέτα το δακτυλίδι πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι 2,5mm και ποτέ μεγαλύτερης διαμέτρου.
Τότε μόνο ξέρεις ότι θα πουλιά που παίρνεις έχουν ουσιαστικά ονοματεπώνυμο - μόνο έτσι ξεκινάς.
gv
 
Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα pet shop (υπογραμμίζω το συγκεκριμένα) που διαθέτουν ευρωπαϊκά ιθαγενή εισαγωγής - δεν γνωρίζει όμως κανείς απ' αυτούς το pedigree των πουλιών που θα σου πουλήσει. Εάν σου πει ότι το ξέρει σε κοροϊδεύει!
 
Σε καρδερίνες, σκαρθιά και φανέτα το δακτυλίδι πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι 2,5mm και ποτέ μεγαλύτερης διαμέτρου.
Τότε μόνο ξέρεις ότι θα πουλιά που παίρνεις έχουν ουσιαστικά ονοματεπώνυμο - μόνο έτσι ξεκινάς.
gv


Καλός ήρθες εδώ στο forum Γιώργος.

Συγγνώμη, αλλα στις Καρδερίνες, ανάλογα με τις κανόνες τις COM, επιτρέπεται δαχτυλίδια μέχρι διάμετρο 2,8 mm.
Για τα αλλα πράγματα, σύμφωνο μαζί σου.
 
Γειά σου Αλέξανδρε,
Για μεταλλάξεις ανοιχτών χρωμάτων (που δίνουν όγκο στα πουλιά) και για υβρίδια επιτρέπεται έως και 2,75mm - και αυτό είναι καλό γιατί δεν αμφισβητείται ότι το πουλί είναι προϊόν εκτροφής. Δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για της καρδερίνες Balcanica που είναι ιδιαίτερα μικρόσωμες, και - ακόμη πιό σημαντικό - μειώνονται δραστικά τα ποσοστά απάτης, που είναι πολύ διαδεδομένα στο χώρο μας, με καρδερίνες αιχμαλωσίας στις οποίες έχει περαστεί μεγαλύτερης διαμέτρου δακτυλίδι με τη βοήθεια γλυκερίνης ή βαζελίνης.
Το 2,5 λοιπόν είναι αυτό που πρέπει να φορά, αλλά επίσης μας βοηθά περισσότερο να καταλάβουμε ότι κάτι πάει σταβά.
Με εκτίμηση,
gv
 
Για μεταλλάξεις ανοιχτών χρωμάτων (που δίνουν όγκο στα πουλιά)
Γιώργο, καλησπέρα.
Εννοείς ότι οι πιο ανοιχτόχρωμες μεταλλάξεις είναι & πιο μεγαλόσωμες;
ή ότι απαιτείται άλλο σιτηρέσιο για αυτά τα πουλιά που αναγκαστικά τους δίνει όγκο;
 
Χάρη καλησπέρα,
οι ανοιχτόχρωμες μεταλλάξεις καρδερίνας, ιδίως οι Αχάτες είναι ελαφρά μεγαλύτερες σε διαστάσεις σώματος απ' ότι τα αρχαίγονα πουλιά. Η διατροφή δεν δημιουργεί μεγαλύτερο μυϊκό ιστό, αλλά προσθέτει λίπος εάν δεν προσέξεις την ισορροπία μεταξύ των σπόρων ενός μείγματος. Εμείς για παράδειγμα εάν ζητήσουμε τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μείγματος από Βέλγιο το οποίο για κάποιο λόγο δεν είναι ισόρροπο, ο διαιτολόγος της εταιρείας θα μας αντιπροτείνει κάτι άλλο για να μπορέσει να είναι και πλήρης στα συστατικά που προσφέρει, αλλά και να μην δημιουργεί πρόβλημα με την υπερσυγκέντρωση λιπαρών σπόρων, ή σπόρων με υψηλή θερμιδική αξία.
 
Η πιο πολλές μεταλλαγμένες καρδερίνες έχουνε τα γονίδια από την Καρδερίνα Major. Για αυτό η πιο πολλές μεταλλαγμένες ( Αχάτες, Καφέ, pastel, isabel, λουτινο ) είναι "μεγαλοσοματες" Καρδερίνες. Όχι μονο η ανοικτόχρωμες.

,Η Καρδερίνα Major έτσι και αλλιώς φοράει δαχτυλίδια 2,8 mm. Στην Ελλάδα υπάρχουνε μονο 2,7 mm. Και με τα χρονια λόγο που zefgaronoume πάντα τα πουλια που είναι λίγο πιο μεγάλο, έχουνε γίνει γενικά η καρδερίνες λίγο πιο μεγάλο σε εμφάνιση. Για αυτό έλεγε η COM στις Καρδερίνες επιτρέπονται δαχτυλίδια μέχρι 2,8 mm.
Αυτό έχει ένα άλλο συν. Αφού μπορούνε να φοράνε δαχτυλίδια μέχρι 2,7 mm πάρχει περιπτώσει να βάλω τα δαχτυλίδια στα πουλια μου την έκτη μέρα. Και ως ξέρουμε από την 6- 7 ξεκινήσουνε τα μικρά να τραβάνε τα πόδια κάτω από το σώμα τους, και έτσι δεν είναι τόσο επικίνδυνο να πετάνε η γονείς τα μικρά έξω.
 
Φίλε, όπως και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχουν απατεώνες και έντιμοι το ίδιο ισχύει και με τα πτηνά συντροφιάς Η μόνη λύση και σίγουρη λύση είναι να επισκεφθείς το εκτροφείο από όπου θα αγοράσεις τα πουλιά την αναπαραγωγική σαιζόν. Μπορείς για π.χ. Να έρθεις στο δικό μου στα Γιάννενα όποτε θέλεις. Μπορείς και εσύ να ασχοληθείς με τα ελληνικά ιθαγενή αρκεί να μπορείς να καλύψεις κάποιες προϋποθέσεις. Χώρο, αγάπη για τα πουλιά, και κάποιον να σου πει τα βασικά βήματα σωστά. Δεν σου προτείνω να πιάσεις πουλιά απο την φύση άν και η ιστορία αυτή χωράει πολύ συζήτηση. Πάντως πρόσεξε γιατί υπάρχουν κάποιοι που μαζεύουν φωλιές και τα πουλάνε για πουλιά απο γονείς που ζευγάρωσαν στο κλουβί και άλλα πολλά κόλπα.
Φιλικά
Νίκος Νιανιόπουλος
ΑΛ 114
 
Αλέξανδρε, συμφωνώ βέβαια με αυτά που λες, ωστόσο, προτιμώ να χρησιμοποιώ δακτυλίδι διαμέτρου 2,5mm, παρά τα όποια προβλήματα με την δεκτικότητα της μητέρας. Για παράδειγμα σου αναφέρω ότι φέτος έχασα και τα 4 μικρά μιας γέννας, επειδή η μητέρα πετούσε τα δακτυλίδια (μαζί με τους νεοσσούς) εκτός φωλιάς, έως ότου αρνήθηκε να τα ξαναταϊσει...
 
Back
Top