Ασθένειες Φουσκωμένο μπάτζι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ckdodis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@ckdodis Δεν σας κρύβω ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, οι άνθρωποι όμως στην Κομοτηνή μπορεί να βοηθήσουν. Θα σας καθοδηγήσουν για δείγματα και αν έχετε φμπ, μπορείτε να τους στείλετε εικόνες και βίντεο, ώστε να έχουν μια στοιχειώδη εικόνα.
 
Δυστυχώς το πουλάκι δεν τα κατάφερε.

Ήμουν καθ οδόν για Πρέβεζα, όπου και βρίσκεται το πιο κοντινό πτηνίατρειο.

Αγία η διαδικασία της καραντίνας όπως αποδείχθηκε. Μετά από συζήτηση στο τηλέφωνο με τον πτηνιατρο και μετά από αναφορά όσων συνέβησαν, ήταν σχεδόν κατηγορηματικός, ότι δεν οφείλεται στο σκεύασμα η απώλεια μου. Το πουλάκι κάτι είχε από το πετ σοπ όπου και το αγόρασα.

σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξανά δώσω κανένα συμπλήρωμα - προληπτικό σκεύασμα σε κανένα από τα φιλαράκια μου εάν δεν υπάρχει ανάγκη.

εύχομαι να μην συμβαίνει σε κανέναν μας και ποτέ να αρρωστήσει πουλάκι.

σας ευχαριστώ όλους και όλες για τις συμβουλές σας.
 
σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξανά δώσω κανένα συμπλήρωμα - προληπτικό σκεύασμα σε κανένα από τα φιλαράκια μου εάν δεν υπάρχει ανάγκη.

Ειδικά σε πουλάκια που προέρχονται από pet shops, θα πρέπει να γίνεται αποπαρασιτωση.
Και γενικά προληπτικές αποπαρασιτωσεις γίνονται σε σκύλους,γάτες κτλ.
Δεν είναι κάτι άγνωστο δηλαδή.
 
Το πουλάκι κάθονταν στο πάτωμα.
Είναι ακόμα φουσκωμένο
Όπως καταλαβαίνεις ένα πουλί σε μια τέτοια κατάσταση αν δεν πάμε έγκαιρα σε έναν κτηνίατρο δύσκολα τα καταφέρνει. Ελπίζω να μην σου ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
 
Να τολμήσω ένα σχόλιο: Γενικά όταν επιλέγουμε κάποιο ζωάκι, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιο είναι το πιο ζωηρό, και επίσης το παρατηρούμε πολύ καλά, τα πτηνά στα μάτια, ράμφος, πόδια και αν μπορούμε ψηλαφούμε και την καρίνα τους ή την κοιτάζουμε φυσώντας τα πούπουλα, μαζί με κοιλιά και αμάρα. Το συγκεκριμένο παπαγαλάκι είχε πολύ μεγάλο ράμφος.
Όχι ότι κακώς το πήρες, και μακάρι να μπορούσες να το βοηθήσεις περισσότερο, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν είχες χρόνο.
Τέλος, λυπάμαι για την απώλειά σου, χαίρομαι για την προνοητικότητά σου να το κρατήσεις σε καραντίνα, και πραγματικά σε συγχαίρω που αποφάσισες να αναζητήσεις κτηνίατρο στα 100χλμ, εφόσον δεν είχες στην περιοχή σου. Αν είχα παπαγαλάκι μπάτζι προς υιοθεσία, ειλικρινά θα σου το χάριζα χωρίς δεύτερη σκέψη.
 
@ianos Καλοδεχούμενο κάθε σχόλιο. Ένα στοιχείο που μου ξέφυγε ήτανε το ράμφος το οποίο και παρατήρησα καλύτερα τις επόμενες ημέρες, είχα κάνει και σχετική ερώτηση εδώ στο foroum.

Στην κλούβα του pet shop φαίνονταν δραστήριο, με ωραία κορμοστασία, ζωηρά μάτια, περιποιημένο πτέρωμα. Είχα ελέγξει την αμάρα της, στο κατάστημα και φαινόταν καθαρή. Όταν το έφερα στο σπίτι και καθώς το έβαζα στο κλουβάκι είχα την ευκαιρία και ψηλάφισα και την καρίνα της η οποία μου φάνηκε φυσιολογική σε σχέση με τα άλλα παπαγαλάκια που έχω και ευτυχώς μέχρι τώρα είναι γεμάτα υγεία.

Όλες τις μέρες που την είχα ανταποκρίνονταν σε εκπαίδευση, χάδια, κεράσματα μέχρι και την εντολή 'έλα' είχε αρχίσει να μαθαίνει. Κι ακόμα τις τελευταίες ώρες δέχονταν μόνο από το χέρι μου φαγητό. Δηλαδή είχαμε θεωρώ πολύ καλή σχέση.

Από εχθές διαβάζω διάφορα για τις ασθένειες που σχετίζονται με το ράμφος κλπ. Μένω στην Ηγουμενίτσα και θα πήγαινα στην Πρέβεζα στον γιατρό. Ήτανε πραγματικά πολύ γρήγορη η εξέλιξη ενώ δεν είχε δείξει κανένα σημάδι τις προηγούμενες ημέρες. Έτρωγε, έπινε έπαιζε κλπ.

Πραγματικά στεναχωριέμαι για το πουλάκι που έχασα, σαφώς θα γίνω ακόμα ποιο προσεκτικός με τα πουλάκια που ήδη έχω κι αυτά που θα υιοθετήσω στο μέλλον .

Τέλος κλείνω με ένα παράπονο - ερώτημα προς τον εαυτό μου, προσέχω όσο μπορώ καθριότητες κλουβιών, σκεύη κλπ, ακόμα και σκευάσματα για πρόληψη ( το οποίο δεν ξέρω κατά ποσό συνετέλεσε στον χαμό του πουλακίου ) και έχω φίλο εδώ στην πόλη μου που έχει 12 χρόνια ένα ρικ νεκ παρατημένο στην αποθήκη του μαγαζιού του ( αποθήκη χαρτικών ειδών ), μονίμως με κομμένα φτερά, σε ένα κλουβί ανοιχτού τύπου που ακουμπάει στο δάπεδο, κιβώτια πάνε και έρχονται, σκόνες κλπ, το παπαγαλάκι δεν έχει καν τα στοιχειώδη, όπως παιχνίδια, καθαριότητα κλπ, δεν έχει φάει ποτέ του τίποτα άλλο εκτός από σπόρια και νερό και παρ΄ ολα αυτά είναι 12 χρονών και είναι υγιέστατο και ζει με άθλιες συνθήκες. Όσες φορές του το έχω τονίσει μου λέει: 'εάν στα 12 του χρόνια, του αλλάξω συνθήκες διαβίωσης τότε θα πάθει κάτι, έμαθε έτσι και ας το αφήσω έτσι'.
Καταλήγοντας, κάνω ότι καλύτερο μπορώ για αυτά και πάλι έχω απώλειες.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες που μοιράζεστε μαζί μου γνώσεις και εμπειρίες.

υ.γ.: Συγνώμη για το 'σεντόνι' που παρέθεσα.
 
Πράγματι, μερικές ασθένειες στα πτηνά δεν δίνουν συμπτώματα (ή εκείνα κρύβουν την αδυναμία τους) μέχρι να είναι πολύ αργά.
Τέλος κλείνω με ένα παράπονο - ερώτημα προς τον εαυτό μου, προσέχω όσο μπορώ καθριότητες κλουβιών, σκεύη κλπ
Με τι τρόπους καθαρίζεις τα κλουβιά;
 
@ianos έχω καταλήξει σε διάλειμμα χλωρίνης 10% και καυτό νερό σε συνδυασμό με σφουγγάρι πιάτων, την κίτρινη πλευρά του, καυτό νερό άφθονο κάτω από το ντους και στέγνωμα με το πιστολάκι μαλλιών για πιο γρήγορα. Τα σκεύη πατιθρες κλπ με το κλασικό υγρό πιάτων και καυτό νερό. Πάντα καλό στέγνωμα και ξεβγαλαμα.
 
Κοίτα, όταν κάνει κανείς συχνή καθαριότητα κλουβιών, χρησιμοποιεί πιο ήπια μέσα, όπως -τρεχούμενο νερό, άντε και λίγο ξίδι, ακόμα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων από τα πολύ ήπια τύπου AVA.
Τα υπόλοιπα μέσα που χρησιμοποιείς, χλωρίνη, συνήθη απορρυπαντικά πιάτων, είναι πολύ δραστικά και δεν θεωρούνται απαραίτητα, Υπολείμματα δε αυτών, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, ίσως και στον θάνατο. Αυτά λοιπόν χρησιμοποιούνται σε γενικές καθαριότητες κλουβιών που γίνονται σποραδικά λίγες φορές τον χρόνο.
 
Back
Top