Αναπαραγωγή Φωλιές καρδερίνας και υλικά επίστρωσης

Η επιλογή της φωλιάς που θα προσφέρουμε στις καρδερίνες παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναπαραγωγής. Ποια είναι όμως η καταλληλότερη φωλιά για τις καρδερίνες που εκτρέφετε; Ενημερωθείτε και αποφασίστε.

Φωλιές καρδερίνας στη φύση​

Φωλιά καρδερίνας στη φύσηΣτη φύση οι καρδερίνες, κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε δέντρα με φυλλώματα, επιλέγοντας σημεία καλής επόπτευσης του περιβάλλοντος χώρου. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις καρδερίνων που έχτισαν τη φωλιά τους μέσα σε κουφάλες κορμών δέντρων. [1]

Το σχήμα είναι κυπελλοειδές, οι κατώτερες στοιβάδες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από βρύα (γνωστά για τις αντι-μικροβιακές τους ιδιότητες) και λειχήνες.

Η κατασκευή είναι σφιχτοπλεγμένη εξωτερικά με ριζίδια, πευκοβελόνες και χόρτα ενώ εσωτερικά για να είναι μαλακή, συμπληρώνεται με πρασινάδες, φτερά και τρίχες ή μάλλινες ίνες.

Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία, οδηγούμαστε στην επιλογή της κατάλληλης φωλιάς για την αναπαραγωγή της καρδερίνας σε περιβάλλον εκτροφής.

Φωλιές για καρδερίνες εκτροφής​

Σε περιβάλλον εκτροφής, στις καρδερίνες, όπως και στα καναρίνια παρέχονται δύο τύποι φωλιάς. Εσωτερικές και τις εξωτερικές φωλιές. Κάθε ένας από τους δύο αυτούς τύπους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Εσωτερικές φωλιές​

Με τις εσωτερικές φωλιές τα πουλιά αισθάνονται συνήθως μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης λόγω της περιφερειακής πρόσβασης που παρέχουν, η σίτιση των νεοσσών μπορεί να γίνει από όλες τις πλευρές και μάλιστα και από τους δύο γονείς.

Εξωτερικές φωλιές​

Οι εξωτερικές φωλιές παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στον εκτροφέα για τη διαχείριση τους. Παρόλα αυτά στερούνται των πλεονεκτημάτων των εσωτερικών φωλιών που αφορούν στην πρόσβαση των πουλιών. Επίσης, παρατηρείται ότι τα πουλιά τις προτιμούν λιγότερο σε σχέση με τις εσωτερικές.

Η ιδανική διάμετρος φωλιάς για τα μικρόσωμα υποείδη όπως η δική μας C. carduelis balcanica είναι 8 εκ. ενώ για τα πιο μεγάλα όπως η C. carduelis major, η προτεινόμενη διάμετρος είναι 10 εκ.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που θα διαλέξετε, οι φωλιές πρέπει να περιβάλλονται από φυσική ή τεχνητή κάλυψη, αφήνοντας όμως ακάλυπτη την μπροστινή και φυσικά την πάνω πλευρά, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο ώστε να νοιώθει η κλώσα περισσότερη ασφάλεια.

Σε μεγάλες κλούβες η προσθήκη μικρών κλαδιών από κωνοφόρα ή εσπεριδοειδή, ευνοεί την προσομοίωση του περιβάλλοντος με τη φύση λόγω της κάλυψης και των φυτικών αρωμάτων που εκλύονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλαδιά πεύκων και δεντρολίβανου που και διατηρούνται για πολλές μέρες αφότου κοπούν.

Υλικά επίστρωσης​

Προσφέρουμε οποιοδήποτε από τα γνωστά έτοιμα υλικά όπως λινάτσα, βαμβάκι, τρίχες ζώων ή συνδυασμό τους. Συμπληρωματικά μπορούμε να προσφέρουμε πευκοβελόνες και ποικιλία αρωματικών βοτάνων για μεγαλύτερη ποικιλία ώστε να αφήσουμε τα πουλιά να επιλέξουν το υλικό που τους εξυπηρετεί περισσότερο

Media gallery φωλιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Φυσικές φωλιές από πορτοκάλι
Φωλιές και επιλογή υλικών κατασκευής από τα πουλιά στη φύση
 
Εσείς τι είδους φωλιές και υλικά επίστρωσης δίνετε στις καρδερίνες για την αναπαραγωγή τους; Ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας στο θέμα αυτό, όσοι ασχολείστε με την αναπαραγωγή της;

Υπάρχει κάποιο είδος φωλιάς που προτιμούν ιδιαίτερα; Τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές; Τι είδους βάση για το χτίσιμο της φωλιάς, πλαστικό κύπελλο ή καλαθάκι από καλάμι - βούρλο; Ποια διάμετρος ενδείκνυται; Ποιο υλικό φωλιάς δείχνουν να προτιμούν περισσότερο;
 
Ακουγονται διαφορα για τις προτιμησεις της καρδερινας. Εμενα προτιμησε εσωτερικη φωλια πλαστικη, καλυμμενη με πλαστικα κλαδακια και για νημα με τα πολλά κατέληξε σε νημα για αγρια (στην αρχη εβαζε κλαδακια, φυλλα, οτι εβρισκε).

Μάλλον ομως ολα ειναι στο πουλι, ατιμα θηλυκα! :D
 
Εμενα προτιμουν την στιμμενη φλουδα απο πορτοκαλι (αντι λεμονοκουπα λεω πορτοκαλοκουπα) τους αρεσει μυριζει και πορτοκαλι.
 
Υπάρχει κάποιο είδος φωλιάς που προτιμούν ιδιαίτερα; Τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές;
Αυτο δεν ειναι τοσο τραγικο ως διλημα μιας και οι καρδερινες δειχνουν να κανουν φωλια και στους 2 τυπους. Πρεπει να προσεχθει οτι την εσωτερικη φωλια την τοποθετουμε παντα στην προσοψη του κλουβιου και οχι στο βαθος. Για καποιον περιεργο λογο (δεν εχω καταλαβει γιατι, μονο εικασιες κανω), προτιμουνε ΜΟΝΟ τις εσωτερικες στην προσοψη απο τις εσωτερικες στο βαθος! Και παντα τις καλυπτουμε απο την πισω μερια με κλαδακια (δεν χρειαζεται να καλυφθουν εξ'ολοκληρου).

Τι είδους βάση για το χτίσιμο της φωλιάς, πλαστικό κύπελλο ή καλαθάκι από καλάμι - βούρλο;
Κι εδω δεν υπαρχει διλημα!

Ποια διάμετρος ενδείκνυται;
Εδω ειναι ενα θεμα! Για τις μικροσωμες προτιμηστε φωλιες 9 cm, ειδαλλως θα χρησιμοποιησουν πολυ μα παρα πολυ νημα για να "παστωσουν" τη φωλια και να την μικρυνουν, κατι που μπορει να φερει εμποδια στην αναπαραγωγη! Για τις major καλες ειναι οι 9 cm αλλα και 10cm καλυτερες.

Ποιο υλικό φωλιάς δείχνουν να προτιμούν περισσότερο;
Κυριως λινατσα και λιγο χορταρι (αποξηραμενο, πωλειται ετοιμο). Αλλα το σημαντικοτερο ειναι το βαμβακι! Τρελλαινονται για αυτο! Ειτε θα προσπαθησουν να χτισουν φωλια με οσο περισσοτερο απο αυτο ειτε θα στρωσουν τα τελειωματα με το βαμβακι! Εγω τους δινω ετοιμο μιγμα λινατσα-βαμβακι του εμποριου και φροντιζω να τους δινω και βαμβακι φαρμακευτικο για συμπληρωμα.
 
CostasL είπε:
την τοποθετουμε παντα στην προσοψη του κλουβιου και οχι στο βαθος. Για καποιον περιεργο λογο (δεν εχω καταλαβει γιατι, μονο εικασιες κανω), προτιμουνε ΜΟΝΟ τις εσωτερικες στην προσοψη απο τις εσωτερικες στο βαθος!
Κάτι αντίστοιχο είχα υπόψιν μου και εγώ. Φαντάζομαι ότι από αυτή τη θέση εποπτεύουν τον περιβάλλοντα χώρο καλύτερα.

Και παντα τις καλυπτουμε απο την πισω μερια με κλαδακια (δεν χρειαζεται να καλυφθουν εξ'ολοκληρου).
Πίσω εννοείς την πρόσοψη στο σημείο που εφάπτεται με τη φωλιά, σωστά;

Κυριως λινατσα και λιγο χορταρι (αποξηραμενο, πωλειται ετοιμο). Αλλα το σημαντικοτερο ειναι το βαμβακι! Τρελλαινονται για αυτο!
Τελικά είναι μύθος μάλλον ότι το βαμβάκι μπλέκεται στα πόδια τους και τους δυσκολεύει στο χτίσιμο…
 
Όταν οι καρδερίνες βρίσκονται στη φύση, προτιμούν να χτίζουν τις φωλιές τους σε σχετικά ψηλά κλαδιά, σε μοναχικά δέντρα γεμάτα φυλλωσιά και πάντα στα λεπτά εξωτερικά κλαδιά των δέντρων, προκειμένου να έχουν ευρύ οπτικό πεδίο για να εποπτέουν καλύτερα την περιοχή. Ισως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα πουλιά σε αιχμαλωσία. Στην φύση βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο έχουν την δυνατότητα να βρούν βαμβάκι για να στρώσουν στη φωλιά τους.
 
Στην φύση βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο έχουν την δυνατότητα να βρούν βαμβάκι για να στρώσουν στη φωλιά τους.

Έχουν… Συλλέγουν ίσως κάποια απομεινάρια από τη συλλογή βαμβακιού που βρίσκονται πάνω στους βάτους στην περίμετρο των χωραφιών, όπως επίσης και τρίχες ζώων (προβάτων, κατσικιών) από τα ίδια σημεία.
 
Πισω, εννοω στο σημειο που ενωνεται η φωλια με την προσοψη! Και για ευκολια τα κλαδια τα τοποθετω απο την εξω μερια.

Δεν ξερω για την εποπτευση σε αυτο το σημειο. Εχω και καποιες αλλες σκεψεις...

Στη Φυση, συλλεγουν κατα κορον μαλλι απο προβατα, "μουστακια" απο ανθη φυτων (ραδικια, ζωχοι κλπ.). Για αυτο μαλλον το προτιμουν.

Ποτε δεν ειχα κρουσμα με μπλεξιμο στα ποδια τους! Ποτε!
 
Πολύ σωστή επισήμανση! Δεν το είχα σκεφτεί! Είχα υπόψην μόνο το φυσικό περιβάλλον μέσα στην πόλη και δεν πέρασε από το μυαλό μου, η υπέροχη φύση της επαρχίας. Είναι αλήθεια, μετά από μια σύντομη μελέτη επί του θέματος, οτι η καρποφορία του βαμβακιού συμπίπτει με την περίοδο που η καρδερίνα χτίζει την φωλιά της στην φύση. 🙂

Ποιές άλλες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας κ. Λιακόπουλε; Θα τις μοιραστείτε μαζί μας;
 
Όταν χρησιμοποιείτε ποτίστρες νερού της κοινές ανοικτού τύπου και υλικό που περιέχει βαμβάκι να κοιτάτε συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας την ποτίστρα στο μέρος που πίνουν νερό γιατί κάποιες τοποθετούν το βαμβάκι στην ποτίστρα με αποτέλεσμα το φράξιμο της. Ούτε και εγώ είχα μπλέξιμο ποδιού καρδερίνας από βαμβάκι, αυτό που μου έχει συμβεί είναι τρίχα κατσίκας να έχει καταπιεί την μισή και η άλλη να είναι έξω από το στόμα της.
 
Ποιές άλλες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας κ. Λιακόπουλε; Θα τις μοιραστείτε μαζί μας;

Βεβαιως Georgina! Αν και το "κυριος Λιακοπουλος" δεν μου αρεσει γιατι με μεγαλωνει... Κι εγω ειμαι ακομα παιδι... 😀

Απλα, στη Φυση οι καρδερινες κανουν συνηθως φωλιες πολυ κοντα σε σπιτια ανθρωπων ή ακομα και σε γλαστρες στις αυλες τους. Αυτο το κανουν γιατι ειτε θελουν να προστατεψουν τη φωλια τους απο αρπακτικα πουλια (που δεν πλησιαζουν κοντα σε σπιτια) ή απλα ακολουθουν την τακτικη "η καλυτερη κρυψωνα ειναι κατω απο τη μυτη των ανθρωπων"! Αυτο ισως να ακολουθουν και οταν κανουν φωλια στο κλουβι!
 
Εχω μια φωλια καρδερινας.. Που την βρηκα οταν ανεβηκα Γιαννενα. Ειναι σχεδον εξ ολοκληρου φτιαγμενη απο μαλλι προβατου.. Και κατι εξωτερικα που μοιαζει με βρυα. Εκεινο που μου εκανε εντυπωση ειναι το μεγεθος της. Ειναι.. Μικρουλα.Αν δεν ειχα μαρτυρες που να μου πουνε οτι ναι ειναι φωλια απο καρδερινες... Και μαλιστα εβγαλε και 3 μικρα.. Δεν θα το πιστευα. Η συγκεκριμενη φωλια ειχε φτιαχτει σε μια ροδια διπλα στο σπιτι. Ο αερας μαλλον ομως την πεταξε κατω..
 
εμενα προτιμουν την στιμμενη φλουδα απο πορτοκαλι{αντι λεμονοκουπα λεω πορτοκαλοκουπα} τους αρεσει μυριζει και πορτοκαλι
Ακομα καλυτερα ειναι να κοβουμαι ενα πορτοκαλι στη μεση, να βγαλουμε το εσωτερικο περιεχομενο που τρωγεται και να το γεμισουμε με αμμο(οχι θαλασσης). Το αφηνουμε 2-3 μερες, βγαζουμε την αμμο και τοποθετουμε το πορτοκαλι σε μια φωλια. Δοκιμαστε το αν εχετε χωρο να βαλετε περισσοτερες φωλιες για να δειτε οτι η καρδερινα θα διαλεξει αυτην με το πορτοκαλι.
 
Όσες φωλιές έχω δει στην Τήνο, είναι φτιαγμένες περισσότερο από υλικό που μοιάζει με βαμβάκι και μαλλί παρά με τα χοντρά κλαδιά όπως στη φωτογραφία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν τα κλαδιά (λίγα δέντρα), στο είδος της καρδερίνας που ζει εδώ ή στο ότι η φωλιά της φωτογραφίας δεν είναι καρδερίνας αλλά χρησιμοποιήθηκε σαν βάση η φωλιά άλλου πουλιού (πολύ χοντρά κλαδιά, η φωλιά δεν είναι στην άκρη του κλαδιού αλλά στη βάση του, η φωλιά δεν είναι καλυμμένη κάτω από κάποιο κλαδί).

Τι λέτε και εσείς;
 
kristhegreek είπε:
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η φωλιά της φωτογραφίας δεν είναι καρδερίνας αλλά χρησιμοποιήθηκε σαν βάση η φωλιά άλλου πουλιού
Χρήστο, αν δεν κάνω λάθος η καρδερίνα στη φύση όχι απλά δεν χρησιμοποιεί φωλιά άλλου πουλιού, αλλά δεν γεννά καν στην ίδια τη δική της για δεύτερη φορά.

(πολύ χοντρά κλαδιά
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο χοντρά τα κλαδιά από τα οποία είναι φτιαγμένη. Είναι βελόνες πεύκων και διαφόρων άλλων κωνοφόρων δέντρων, απλώς δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο δίπλα για να μπορέσει να γίνει αντιληπτή η κλίμακα. Μπορείς να καταλάβεις στο περίπου όμως κοιτάζοντας τα αβγά. Στη φωτογραφία φαίνονται σαν αβγά από κοτόπουλο. :)
 
Αυτή είναι μια φωλιά (φωτο 1) που την είχε φτιάξει μια καρδερίνα πριν από χρόνια σε ένα πεύκο που έχω στο εξοχικό. Την έκανε από πευκοβελόνες και από πλαστικά κομματάκια μάλλον από πλαστικό τσουβάλι. Έκανε τα αυγά, μεγάλωσε τα μικρά της έφυγαν από εκεί και δεν ξαναχρησιμοποίησε την φωλιά ούτε η ιδία ούτε κάποια άλλη καρδερίνα από τις πάρα πολλές που έχει η περιοχή.

Δείτε που έχει κάνει την φωλιά (φωτο 2).
 

Συνημμένα

  • folia-karderinas.webp
    folia-karderinas.webp
    34,3 KB · Προβολές: 1.715
  • folia-karderinas2.webp
    folia-karderinas2.webp
    48,6 KB · Προβολές: 1.738
Τελικά είναι μύθος μάλλον ότι το βαμβάκι μπλέκεται στα πόδια τους και τους δυσκολεύει στο χτίσιμο…
Αυτή τη φωτογραφία μου την έστειλε ένας φίλος από τη Γαλλία. Το πουλάκι κρεμόταν στη πρόσοψη, ευτυχώς σώθηκε.
Σταύρο, φαίνεται ότι ΔΕΝ είναι μύθος να μπλέξιμο τα πόδια.
 

Συνημμένα

  • Nistmaterial-Fuss.webp
    Nistmaterial-Fuss.webp
    8,1 KB · Προβολές: 854
Απλα, στη Φυση οι καρδερινες κανουν συνηθως φωλιες πολυ κοντα σε σπιτια ανθρωπων ή ακομα και σε γλαστρες στις αυλες τους. Αυτο το κανουν γιατι ειτε θελουν να προστατεψουν τη φωλια τους απο αρπακτικα πουλια (που δεν πλησιαζουν κοντα σε σπιτια) ή απλα ακολουθουν την τακτικη "η καλυτερη κρυψωνα ειναι κατω απο τη μυτη των ανθρωπων"! Αυτο ισως να ακολουθουν και οταν κανουν φωλια στο κλουβι!
δεν ξερω τι εχουν κατα νου οταν χτιζουν τη φωλια γυρω απο σπιτια και μαλιστα χαμηλααλλα εκεινο που ξερω ειναι οτι η φωλια εχει οπτικη επαφη μονο με την εισοδο του σπιτιου και πιστευω οτι το κανουν για να μας ελεγχουν αλλα συναμα εχουν και τη σιγουρια απο τα υπολοιπα ζωα μενοντας κοντα μας
 
Αυτή τη φωτογραφία μου την έστειλε ένας φίλος από τη Γαλλία.
Αλεξανδρε, αυτο ειναι red siskin και οχι καρδερινα.

Σταύρο, φαίνεται ότι ΔΕΝ είναι μύθος να μπλέξιμο τα πόδια.
Υπαρχει καταγεγραμμενη περιπτωση μπλεξιματος σε ποδια καρδερινας;
 
Back
Top