Αναπαραγωγή Φωλιές καρδερίνας και υλικά επίστρωσης

Η επιλογή της φωλιάς που θα προσφέρουμε στις καρδερίνες παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναπαραγωγής. Ποια είναι όμως η καταλληλότερη φωλιά για τις καρδερίνες που εκτρέφετε; Ενημερωθείτε και αποφασίστε.

Φωλιές καρδερίνας στη φύση​

Φωλιά καρδερίνας στη φύσηΣτη φύση οι καρδερίνες, κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε δέντρα με φυλλώματα, επιλέγοντας σημεία καλής επόπτευσης του περιβάλλοντος χώρου. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις καρδερίνων που έχτισαν τη φωλιά τους μέσα σε κουφάλες κορμών δέντρων. [1]

Το σχήμα είναι κυπελλοειδές, οι κατώτερες στοιβάδες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από βρύα (γνωστά για τις αντι-μικροβιακές τους ιδιότητες) και λειχήνες.

Η κατασκευή είναι σφιχτοπλεγμένη εξωτερικά με ριζίδια, πευκοβελόνες και χόρτα ενώ εσωτερικά για να είναι μαλακή, συμπληρώνεται με πρασινάδες, φτερά και τρίχες ή μάλλινες ίνες.

Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία, οδηγούμαστε στην επιλογή της κατάλληλης φωλιάς για την αναπαραγωγή της καρδερίνας σε περιβάλλον εκτροφής.

Φωλιές για καρδερίνες εκτροφής​

Σε περιβάλλον εκτροφής, στις καρδερίνες, όπως και στα καναρίνια παρέχονται δύο τύποι φωλιάς. Εσωτερικές και τις εξωτερικές φωλιές. Κάθε ένας από τους δύο αυτούς τύπους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Εσωτερικές φωλιές​

Με τις εσωτερικές φωλιές τα πουλιά αισθάνονται συνήθως μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης λόγω της περιφερειακής πρόσβασης που παρέχουν, η σίτιση των νεοσσών μπορεί να γίνει από όλες τις πλευρές και μάλιστα και από τους δύο γονείς.

Εξωτερικές φωλιές​

Οι εξωτερικές φωλιές παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στον εκτροφέα για τη διαχείριση τους. Παρόλα αυτά στερούνται των πλεονεκτημάτων των εσωτερικών φωλιών που αφορούν στην πρόσβαση των πουλιών. Επίσης, παρατηρείται ότι τα πουλιά τις προτιμούν λιγότερο σε σχέση με τις εσωτερικές.

Η ιδανική διάμετρος φωλιάς για τα μικρόσωμα υποείδη όπως η δική μας C. carduelis balcanica είναι 8 εκ. ενώ για τα πιο μεγάλα όπως η C. carduelis major, η προτεινόμενη διάμετρος είναι 10 εκ.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που θα διαλέξετε, οι φωλιές πρέπει να περιβάλλονται από φυσική ή τεχνητή κάλυψη, αφήνοντας όμως ακάλυπτη την μπροστινή και φυσικά την πάνω πλευρά, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο ώστε να νοιώθει η κλώσα περισσότερη ασφάλεια.

Σε μεγάλες κλούβες η προσθήκη μικρών κλαδιών από κωνοφόρα ή εσπεριδοειδή, ευνοεί την προσομοίωση του περιβάλλοντος με τη φύση λόγω της κάλυψης και των φυτικών αρωμάτων που εκλύονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλαδιά πεύκων και δεντρολίβανου που και διατηρούνται για πολλές μέρες αφότου κοπούν.

Υλικά επίστρωσης​

Προσφέρουμε οποιοδήποτε από τα γνωστά έτοιμα υλικά όπως λινάτσα, βαμβάκι, τρίχες ζώων ή συνδυασμό τους. Συμπληρωματικά μπορούμε να προσφέρουμε πευκοβελόνες και ποικιλία αρωματικών βοτάνων για μεγαλύτερη ποικιλία ώστε να αφήσουμε τα πουλιά να επιλέξουν το υλικό που τους εξυπηρετεί περισσότερο

Media gallery φωλιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Φυσικές φωλιές από πορτοκάλι
Φωλιές και επιλογή υλικών κατασκευής από τα πουλιά στη φύση
 
Σταύρο έχεις δίκιο, το μέγεθος με ξεγέλασε και μην μπορώντας να δεχτώ ότι αυτά τα χοντρόκλαδα (όπως φαινόντουσαν) τοποθετήθηκαν από καρδερίνες έκανα την υπόθεση για την ξένη φωλιά.

Ούτε και εγώ έχω ακούσει για καρδερίνα (με τις ιδιοτροπίες που έχει) να χρησιμοποιεί φωλιά άλλου πουλιού.
 
Κώστα, τον Απρίλιο διάβασα σε ένα forum για μια καρδερίνα που μπλέχτηκε με το νήμα. Ο εκτροφέας έγραψε μόνο ότι η καρδερίνα μπλέχτηκε, δεν έγραψε όμως σε τι νήμα μπλέχτηκε.

Φωτογραφία δεν βρήκα.
 
Παντως, η δευτερη φωλια ειναι λιγο ιδιαιτερη! Τι θελω να πω... Περαν του οτι δεν ειναι στρωμενη με βαμβακι, η κοιλοτητα της ειναι λιγο μεγαλυτερη απο την συνηθισμενη κοιλοτητα που κανει η ελληνικη καρδερινα (πολυ μικρη, ισα να χωραει τα αυγα της).

Συγκεκριμενα, η πρωτη φωλια εχει χοντρο χειλος και μικρη κοιλοτητα ενω η δευτερη εχει πιο λεπτο χειλος και πιο "ανοιχτη" κοιλοτητα. Αυτο με κανει να σκεφτομαι οτι ισως προκειται για καποιο μεγαλυτερο υποειδος απο την balkanica, ισως carduelis carduelis carduelis (το οποιο συνανταται καποιες φορες στη Β. Ελλαδα).

Αυτο το λεω με καθε επιφυλαξη λογω συγκρισης απο φωτογραφιες και μονο.

Αλεξανδρε, εμενα μου εχει μπλεχτει καρδερινα αλλα οχι με βαμβακι. Ειχα βαλει το πρασινο αντιανεμικο διχτυ για καλυψη σε κλουβι και η θηλυκια τραβαγε ινες απο αυτο. Ενα πρωι την βρηκα μπλεγμενη σταυρωτα απο το στηθος, τις φτερουγες, τα ποδια και το κεφαλι να κρεμεται... Ευτυχως την εσωσα, αλλα εκανα "αμαν" να την ξεμπλεξω! Αυτο που εφταιγε ηταν οτι το συνολικο μηκος της ινας ηταν 30 εκ. Περιπου!

Παντως, με βαμβακι μπλεξιμο ουτε μου εχει συμβει αλλα ουτε και εχω ακουσει ποτε!
 
Μηπως καθε ειδος καρδερινας κανει διαφορετικη φωλια;Εμεναδε μοιαζει με τις φωλιες των φωτο. Εκανε σα φωλιτσα δευτερη μεσα στη φωλια🙄, αλλα οχι στο κεντρο,τερμα αριστερα, εκει οπου σκεπαζοταν καλα η φωλια απο ψευτικα κλαδακια. Δηλαδη, πλαστικο καλαθακι, μεσα νημακαι μονο μια φωλιτσα τερμα αριστερα σχηματισμενη,ισα ισα ν αχωραει τα αυγα...
 
Παιδια αυτο που θελω να τονισω και εγω με την σειρα μου ειναι το εξεις"
η Καρδερινα κανει μια απο τις ποιο περιτεχνες φωλιες που κανουν τα πουλια εδω στην ελλαδα, θα μπορουσα να πω οτι συναγωνιζεται ακομα και τον σπινο αν εξερεσης το τελοιο καμουφλαζ της φωλιας του σπινου.

χρησιμοποιει σκληρα υλικα για τον σκελετο της φωλιας αλλα και μαλακα προς το τελειωμα της (γεμισμα) τα υλικα αυτα ποικιλουν απο τοπο σε τοπο π.χ αν η καρδερινα φωλιαζει σε πευκοδασος θα χρησιμοποιησει πευκοβελονες η' αν φωλιαζει σε ελαιονες θα χρησιμοποιησει στην αρχη μικρα ελαφρια κλαδακια η' χορταρακια το σιγουρο παντως ειναι οτι στο (γεμισμα) της φωλιας θα χρησημοποιησει οσο ποιο μαλακα υλικα βρει στην φυση...

Τωρα στο θεμα ποια φωλια ειναι η καταληλοτερη δεν ξερω αυτο θα το βρει μονη της.. (Βαλτε διαφορα ειδη) εγω παντως χρησημοποιω εσωτερικη φωλια ψαθινη 9 cm το προτημουν απο οτι η πλαστικια και την βαζω και εγω στην προσοψη αλλα την καμουφλαρω και απο μεσα με πλαστικα φυτα (οχι πολλα) και εχουν μεγαλη πλακα οταν ψαχνουν μεσα στις φυλλοσιες στην αρχη οταν τα βαζω.

Τωρα τα υλικα που βαζω εγω ειναι ξερες πευκοβελονες, το νημα του εμποριου (λινο) και πουπουλα (απο μαξιλαρια) τα οποια τα περνουν στο τελος για την τελευταια στρωση

φιλικα
Δημητρης
 
Να σας αναφέρω ότι οι καρδερίνες δεν χτίζουν τις φωλιές τους μόνο στα κλαδιά των δένδρων αλλά και σε κουφάλες αυτών! Πριν από χρόνια παρατηρούσα ένα ζευγάρι που είχε τη φωλιά του μέσα σε μια κουφάλα μιας γέρικης μουριάς που είχαμε στη γειτονιά μας. Επίσης ένα άλλο ζευγάρι είχε τη φωλιά του μέσα στον κορμό ενός πλάτανου!
 
Καλημέρα σε όλες & όλους. Οι καρδερίνες στη φύση χρησιμοποιούν πολύ λίγο μαλλί προβάτου,το οποίο είναι ουσιαστικά σαν ακατέργαστο βαμβάκι. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι χρήσιμο για το "δέσιμο" τής φωλιάς και λίγο για την βάση της. To υλικό που βλέπουμε σε φωτογραφίες φωλιών αγρίων & μοιάζει με βαμβάκι είναι κυρίως το υλικό που παράγεται απο τις λεύκες,την άνοιξη. Για όσους δεν το 'χουν προσέξει είναι ένα λευκό "βαμβάκι"που την άνοιξη δε μπορείς ούτε παράθυρο αυτοκινήτου ν' ανοίξεις!

Δε ξέρω τι υλικά χρησιμοποιούν ανάλογα τη περιοχή π.χ. η 2η φωτογραφία του vasilip αν ο ίδιος δε διαβεβαίωνε ότι είναι καρδερίνας, εγώ θα πίστευα ακράδαντα ότι είναι άλλου αγρίου & μάλιστα εντομοφάγου είδους. Το καλοκαίρι, 1 καρδερίνα μου που έφτιαξε φωλιά προτιμούσε ξεκάθαρα τρίχες από κατσίκα(πολλά άγρια το προτιμούν, με πρώτο το σπίνο,τουλάχιστον στη φύση) & "βαμβάκι"από λεύκα που της έβαλα εγώ.

Κάποια ποσότητα λιναριού τη χρησιμοποίησε μάλλον αναγκαστικά, για να "δέσει" τη φωλιά της. Με βαμβάκι εξάλλου γίνεται & το "τσεκάρισμα" των καρδερίνων αν είναι "πυρωμένες". Να σημειώσω τη φωλιά την έχτισε σε πανεράκι κλασικό πλαστικό(δε ξέρω αν υπάρχουν μεγέθη,τα ίδια χρησιμοποιώ για καναρίνια), παρότι στο κλουβί είχα τοποθετήσει & πορτοκάλι.

Το πανέρι μάλλον το προτίμησε γιατί ήτανε σε ποιό "πανοραμικό" σημείο. Η καρδερίνα είναι "κουτσομπόλικο" πουλί & θέλει να "κόβει κίνηση"γύρω από τη φωλιά της! Αυτό σχετίζεται μ' αυτό που επισήμανε ο Κώστας Λιακόπουλος, που το έχω δει & εγώ, καρδερίνες μπορούν να κάνουν φωλιά μέχρι & σε γλάστρα από μπαλκόνι! Αυτός βέβαια είναι & ο λόγος που τη..."πιάνει" εύκολα το ανθρώπινο μάτι, ακόμα & άπειρο.

Ως φυσική επιλογή π.χ. το φανέτο χτίζει στη φύση έτσι ώστε μπορεί να 'σαι 40 πόντους απο τη φωλιά του & να μη παίρνεις...χαμπάρι! Αντιστοίχως φανέτο που γέννησε στο κλουβί, δε μπορούσα να βρω τη φωλιά στη... Κλούβα! Τέλος, να καταθέσω & μια καθαρά προσωπική άποψη στο θέμα "βαμβάκι", χωρίς να αποτελεί "οδηγία".

Θεωρώ από τα πλέον επικίνδυνα υλικά(το κανονικό,όχι της λεύκας) το φαρμακευτικό βαμβάκι & το μαλλί προβάτου(όπως τόνισα νωρίτερα παρουσιάζουν τις ίδιες ιδιότητες). Τα καναρίνια τα μπλέκουν στα πόδια τους λόγω...χαζομάρας. Οι καρδερίνες μπορεί να τα μπλέξουν λόγω... Διαολιάς. Εδώ κολλάει το "πιασ' τ' αυγό & κούρευτο!".
 
Ένα μεγάλο μειονέκτημα της εξωτερικής φωλιάς είναι ότι δεν μπορούν οι γονείς να ταίζουν ταυτοχρονα τους νεοσσούς.

Για μένα είναι κακό.

Δεν πρόκειται ποτέ να δούμε αυτό...

[Video no longer available]
 
Και εγώ συμφωνώ ότι στις εσωτερικές ταΐζονται γρήγορα και από τους δυο γονείς, θηλυκά νιώθουν περισσότερη ασφάλεια αλλά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από εμάς.
 
Back
Top