Διατροφή Χειμερινή διατροφή καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Deukalion
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Deukalion

PB Known Member
Εγγραφή
24 Μαϊ 2015
Μηνύματα
3.964
Καλησπέρα. Ποιές διαφοροποιήσεις μπορούμε να κάνουμε στο μείγμα σπόρων κατα την διάρκεια του χειμώνα; Πόσο είναι το ενδεδειγμένο ποσοστό αμυλούχων σπόρων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;Η όποια μετάβαση τώρα στην αρχή της συντήρησης είναι ομαλή ή απότομη; Οι έξτρα σπόροι μπαίνουν ή όχι, σε ποιά συχνότητα; Ας μιλήσουμε για εξωτερική και εσωτερική εκτροφή με παράθεση παλιών θεμάτων αλλά και νέων σκέψεων. Τέλος μια παράθεση για τα λαχανικά και τα χόρτα ή ειδικά τα φύτρα και την χορήγησή τους θα ήταν χρήσιμη.
 
85 με 90 οι αμυλούχοι
Συνήθως γίνετε σταδιακά η αλλαγή μέχρι να συνηθίσουνε το καινούργιο μείγμα αν και έχει τύχει προσωπικά να τα αλλάξω σχεδόν γρήγορα χωρίς περίοδο προσαρμογής.
Για τα λαχανικά δεν ξέρω συχνότητα αν και προσωπικά 2 φορές θα δίνω σίγουρα.
Για εξωτερική εκτροφή δεν νομίζω να έχει μεγάλη απόκληση η διαφορά των αμυλούχων αν και μπορείς να βάλεις λίγο παραπάνω λιπαρούς.
Για φύτρα αν θες κινόα.
Σπόροι υγείας μια φορά την εβδομάδα.
 
Περίπου στο 80 με 85% οι αμυλουχοι
Παιδιά μιλάμε για καναρίνια έτσι;
Στις εξωτερικές εκτροφες (τέτοια έχω και εγω) στους χειμωνιατικους μήνες και στις πολύ κρύες μέρες αυξάνω καναβουρι μέχρι και 15% στο μείγμα
Οι καρδερίνες έχουν διαφορετικό σιτηρέσιο...
 
Ξέρω πως η ερώτηση που έκανα είναι σε μεγάλο βαθμό σχετική με άλλα ζητήματα. Ο καθένας μπορεί να κάνει την εξειδίκευση ανάλογα με τις συνθήκες που τον αφορούν. Εγώ μιλάω και ενδιαφέρομαι κυρίως για Αθήνα και για συνηθισμένα κλουβιά των 60 εκατοστών. Υποθέτω πως κάποιοι μπορεί να δίνουν διαφορετική σύσταση στα θηλυκά μόνο και μόνο λόγω κλούβας πτήσης. Επιπροσθέτως δεν ξέρω αν το ποσοστό των αμυλούχων σπόρων είναι αυτό που ενδιαφέρει τόσο όσο η ποικιλία σπόρων και άλλων. Κάπου είχα διαβάσει πως μέσω της ποικιλίας μπορούμε να μπερδέψουμε τα πουλιά, αντιστρόφως μέσω της αυξημένης παροχής τα εντάσσουμε σε αναπαραγωγικά πλαίσια, σημειώνοντας πως ήρθε η άνοιξη. Πως θα πετύχουμε μια χειμερινή διατροφή χωρίς να διαταράξουμε έναν εκτροφικό κύκλο;
Τα περισσότερα μείγματα έρχονται απο την βόρεια ευρώπη ή τουλάχιστον προσαρμόζονται σε αυτή την αγορά. Μια αραίωση τέτοιων μειγμάτων είναι ικανοποιητική ή πρέπει να πάμε και σε λιγότερη ποικιλία σπόρων; Όλα δηλαδή είναι θέμα ποσότητας και συχνότητας ή όχι;
Σπόροι υγείας μια φορά την εβδομάδα.
Οι σπόροι υγείας ας πούμε, είναι ποικιλία.
85 με 90 οι αμυλούχοι
Η breeder plus έχει 80% αμυλούχους, για να πάμε σε 90% θελουμε 1-1 αραίωση με ασπούρι. Σε ένα κιλό breeder προσθέτουμε ένα κιλό ασπούρι για να έχουμε δύο κιλά ολικού μείγματος 90% αμυλούχων. Μιλάμε για μείγμα 6 σπόρων.
Στις εξωτερικές εκτροφες (τέτοια έχω και εγω) στους χειμωνιατικους μήνες και στις πολύ κρύες μέρες αυξάνω καναβουρι μέχρι και 15% στο μείγμα
Στέφανε δεν λέω οτι το κάνεις αλλά τέτοιου τύπου πρόληψη δεν πρέπει να έχει προηγηθεί του κρύου;
 
Η Αθήνα δεν έχει τόσο κρύο άρα και 90% είναι καλά. Όταν μιλάμε για εξωτερική εκτροφή και μπει Δεκέμβριος με αρκετά κρύα ή όταν αυτά έρθουν αυξάνουμε τους λιπαρούς εννοείτε.
Πιστεύω όλα τα σπόρια πρέπει να παίζουν. Δεν νομίζω κάποιο πρέπει να λείπει.
Τώρα για τα έτοιμα μείγματα σαν τη breeder plus ακριβώς αυτό που θες είναι λίγο δύσκολο να το πετύχεις αλλά το πλησιάζεις όσο μπορείς.
 
Στέφανε δεν λέω οτι το κάνεις αλλά τέτοιου τύπου πρόληψη δεν πρέπει να έχει προηγηθεί του κρύου;

Πιστευω οτι πρεπει να " τσιμπαμε καναβουρι " στα πολλα κρυα και μονο, για την ακριβεια οταν η θερμοκρασια μπαινει σε μονοψηφια νουμερα.
Η Αθηνα δεν εχει "βαρια" κρυα, γιαυτο μιλαω μονο για εδω . Οσο ανεβαινουμε βορειοτερα πρεπει να αλλαζει η διατροφη.
Οπως και οταν κατεβαινουμε νοτιοτερα.
Αυτο κανω μεχρι τωρα και μου παει καλα σε γενικες γραμμες.
Προσεξτε λιγο την εκφραση, "περιοδο συντηρησης" , νομιζω κανει καλο να τα "ξεφορτωνουμε" τον χειμωνα!
Οταν ξεκινανε οι αναπαραγωγες θελοντας και μη τα κουραζουμε αλλαζωντας στο φουλ το σιτηρεσιο τους
 
Όταν μιλάμε για εξωτερική εκτροφή και μπει Δεκέμβριος με αρκετά κρύα ή όταν αυτά. Έρθουν αυξάνουμε τους λιπαρούς σπόρους.
Πιστεύω όλα τα σπόρια πρέπει να παίζουν.
..σωστά, αλλά πάντα με μέτρο.👍
έτοιμα μείγματα
.. Και μιας και οι περισσότεροι εδώ μέσα, τυποποιημένα & επωνυμα μείγματα χρησιμοποιούμε, καλό ή πρέπων θα ήταν να μην τα πειράζουμε..η οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή σίτισή των πουλιών μας..σε ανεξάρτητη θήκη. 😉
 
Στις εξωτερικές κλούβες πρέπει να παρέχουμε κάτι ιδιαίτερο τον χειμώνα; Αναφέρομαι σε κανάρες.
 
Στις εξωτερικές κλούβες πρέπει να παρέχουμε κάτι ιδιαίτερο τον χειμώνα;
Στα πολλά κρύα (όταν η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν) καλό είναι να προσθέτουμε λίγο έξτρα καναβούρι στις ταίστρες. :)
 
ρε παιδια αποψη μου ειναι πως δεν υπαρχει λογος να πειραζουμε ενα ηδη ετοιμο μιγμα... Δεν το εχω κανει ποτε και δεν ειχα κανενα απολυτως θεμα...
 
ρε παιδια αποψη μου ειναι πως δεν υπαρχει λογος να πειραζουμε ενα ηδη ετοιμο μιγμα... Δεν το εχω κανει ποτε και δεν ειχα κανενα απολυτως θεμα...
Υπάρχει και η λύση τον μεμονωμένων σπόρων και η διάθεση τους στα πουλιά σε κάποια ταΐστρα μόνοι τους.
Εγώ αυτό κάνω.Χωρίς να πειράξουμε το μείγμα.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μείγματα πλέον στην αγορά και είναι εύκολο να διαλέξουμε το κατάλληλο.
 
Για συντήρηση μείγματα δεν υπάρχουνε πολλά. Συνήθως αραιώνεται με κέχρι ή κέχρι και βρώμη. Και όταν λέμε αραιώνεται πρέπει να προστεθεί πολύ κέχρι για να φτάσουμε σε ποσοστό που θα είναι ικανό για να είναι μείγμα συντήρησης. Όταν σε ένα μείγμα το ποσοστό του κεχριού είναι 76% κέχρι και θες να το φτάσεις 86% πάνω κάτω πρέπει να βάλεις στο κιλό μείγματος πάνω κάτω 800 γρ. Κέχρι. Δεν το έχω υπολογήσει τώρα ακριβώς αλλά το λέω στο περίπου. Τα είχα βάλει κάτω κάποια στιγμή και έπρεπε να βάλεις πάρα πολύ. Οπότε πως δεν γίνεται να μην πειράξεις ένα μείγμα;Εκτός και αν πάρεις μείγμα συντήρησης που δεν υπάρχουνε πολλά.Αλλιώς ακολουθούμε τακτική όλο το χρόνο το ίδιο μείγμα σπορικών το οποίο δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος θα φανεί μετά από αρκετή εμπειρία την οποία δεν έχω αλλά θεωρώ ότι αν μπορούμε καλό είναι να αλλάζουμε ανά εποχή τα ποσοστά στο μείγμα και για αλλαγή αλλά να ξέρει και το πουλί τί περίοδο διανύουμε. Όπως επίσης πολλά μείγματα έχουνε 10% νίζερ. Δεν γίνετε στη συντήρηση να δίνεις τόσο νίζερ. Το θεωρώ υπερβολή.
 
Αν έχει κανείς 1 κιλό τροφή 76% σε κεχρί και 10% σε νίζερ, και θέλει να αραιώσει με κεχρί ώστε να την πάει στο 86%, θα πρέπει στο ένα κιλό να προσθέσει 714 γραμμάρια κεχρί, και το τελικό μίγμα θα έχει περίπου 5,8% νίζερ.
 
Ναι. Οπότε πως γίνετε να μην πειράξεις ένα μείγμα όταν θες να το κάνεις συντήρησης; Πρέπει να το αραιώσεις αν ακολουθείς αυτή τη τακτική.
Απλά εγώ το έβγαλα παραπάνω το κέχρι γιατί υποτίθεται θα προσθέσεις και λίγο καναβούρι ή περίλλα. Γιατί αν είναι 3% το καναβούρι θα εξαφανιστεί οπότε βάζεις και λίγο να υπάρχει στο μείγμα με αποτέλεσμα να πειράζοντε πάλι τα ποσοστά.
 
Αφού μιλάμε με συναρτήσεις καλο θα είναι να πούμε και για αυτή που δεν φαίνεται. Είναι ασύμφορο για κάποιον με κάτω απο 20 πουλάκια να αραιώσει σωστά σε κάθε λεπτομέρεια το μείγμα του. Ο λόγος είναι οτι για να βάλει 150 γραμμάρια απο εδώ 240 γραμμάρια απο εκεί θα πρέπει να έχει αγοράσει, αν βρεί, συκευασμένα προιόντα του ενός κιλού, με αποτέλεσμα να έχει ξοδέψει χρήμα και να έχει απόθεμα για ένα εξολοκλήρου νέο μείγμα δικής του παρασκευής.Χάνεται δηλαδή επι της ουσίας η έννοια της αραίωσης ενός μείγματος.
Ομάδα εκτροφέων μικρής κλίμακας, μπορεί να τα μαγειρέψει σωστά,ωστόσο.
 
Μα για αυτό λέω ότι με τα έτοιμα μείγματα δεν γίνεται να πετύχεις αυτό που θέλεις Δημήτρη.
 
Back
Top