Διατροφή Χειμερινή διατροφή καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Deukalion
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Το έτοιμο μείγμα που έχω διαλέξει σαν ΣΩΣΤΟ για τις ανάγκες μου, το δουλεύω όλο τον χρόνο χωρίς παρεμβάσεις. Το κέρασμα, μεταβάλλω ανάλογα την εποχή και τις θερμιδικές ανάγκες των πουλιών. Τα πουλιά ελέγχονται κάθε μήνα στο χέρι γι' αυτό και έχω απόλυτη γνώση της πορείας τους. Εχω διαπιστώσει οτι μ' αυτό τον τρόπο πάμε μια χαρά για αναπαραγωγές απο 15 Ιανουαρίου και μετά. Τα ίδια τα πουλιά ρυθμίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την διατροφή τους. Δεν εκβιάζω ΠΛΕΟΝ καταστάσεις και βλέπω αποτελέσματα.
 
Μα για αυτό λέω ότι με τα έτοιμα μείγματα δεν γίνεται να πετύχεις αυτό που θέλεις Δημήτρη.
Είπα κατι άλλο Λάμπρο. Είπα οτι τα ποσοστά έρχονται.Αυτό αξίζει αν έχεις πολλά πουλιά, με ελάχιστο όριο για εμένα τα 30.Αλλιώς δεν συμφέρει να ασχοληθούμε με αλλαγή πάνω του ενός ποσοστού.
 
Το κέρασμα, μεταβάλλω ανάλογα την εποχή και τις θερμιδικές ανάγκες των πουλιών
Στη συντήρηση Μάκη πως γίνετε να τα κεράσουμε αμυλούχους ξέχωρα από το μείγμα που δίνουμε;Αφού οι θερμιδικές ανάγκες στη φάση που είμαστε δεν είναι αυξημένες για ποιό λόγο στη συντήρηση να είναι το ίδιο μείγμα; Τα γραμμάρια του πουλιού σε εσάς μπορεί να μην φαίνοντε γιατί πιστεύω έχετε ευρύχωρες κλούβες που πολλοί δεν έχουν.
Τα ίδια τα πουλιά ρυθμίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την διατροφή τους
Δεν αντιλέγω αλλά σε ποσοστό 99% όλα θα πάνε στο καναβούρι και στην περίλλα με το νίζερ έπειτα και στο τέλος θα μείνουνε οι αμυλούχοι. Δεν έχω πετύχει πουλί μόλις του βάλεις το μείγμα να πάει στο κεχρί πρώτο πρώτο αλλά γιαυτό λέω 99% γιατί μπορεί να υπάρχει και κανένα πουλί θαύμα :)
 
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα έτοιμα μίγματα σπόρων που διατίθενται από επώνυμες εταιρείες του εξωτερικού και για αυτό το λόγο δεν παρεμβαίνω κάνοντας τροποποιήσεις στη σύστασή τους. Επιπλέον, είμαι υπέρ του να υπάρχει ποικιλία σπόρων, εφόσον καταναλώνονται ΟΛΟΙ και όχι οι μόνο οι λιπαροί, φροντίζοντας να παρέχονται σε τέτοιες ποσότητες, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο επιλογής. Τέλος έχω καταλήξει και εγώ σε μείγμα σπόρων, που χρησιμοποιώ όλο το χρόνο, παρόλο που η επικρατούσα και τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη είναι αντίθετη.
 
Δυστυχώς είναι πιο πολύπλοκο το θέμα της διατροφής και εξαιρετικά επίφοβες αλλαγές στα ποσοστά των σπόρων.
Η υιοθέτηση μειγμάτων καταλλήλων για την κάθε εποχή είναι νομίζω η λύση των προβλημάτων μας.
Ο χειμώνας μπορεί να χαρακτηρίζεται ως "εποχή συντήρησης" δεν παύει όμως να έχει σοβαρές απαιτήσεις για αυτή τη "συντήρηση".
Δεν γνωρίζω ακριβώς τις ενεργειακές απαιτήσεις συντήρησης των πουλιών και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μπω σε διαδικασίες αραιώματος ακόμη και για τις απλές περιπτώσεις των πουλιών (αρσενικών) που τα έχω μόνα τους.
Στις περιπτώσεις των θηλυκών που βρίσκονται στις κλούβες τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα, μια και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα πουλιά που βρίσκονται στις δυο άκρες της ιεραρχίας.
Γιατί μέσα στην κλούβα υπάρχουν κυρίαρχα πουλιά που τρώνε πρώτα και τους "καλύτερους - λιπαρούς" σπόρους και τα τελευταία που θα φάνε τελευταία και όσους σπόρους έμειναν.
Επιπρόσθετα οι σπόροι πρέπει να είναι σε ποσότητες και ποικιλία που θα καλύπτουν όλα τα πουλιά και φυσικά χωρίς να υπάρχει υπεραφθονία και σπατάλη.
Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη αραιώματος του μείγματος αν δεν δω πρώτα το κάθε πουλί ξέχωρα...
Κι αυτό εκτός του ότι είναι πολύ δύσκολο προαπαιτεί γνώσεις που θα πρέπει σίγουρα να έχουμε. Για να αποφασίζουμε σωστά κι όχι στην τύχη.
Η διαβίωση σε εξωτερικούς χώρους είναι ακόμη δυσκολότερη όπως και οι δυσκολίες που απορρέουν από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Νομίζω η έρευνα, οι δοκιμές και η κατεύθυνση σε σταθερές ποικιλίες μειγμάτων σπόρων είναι η λύση είτε έχουμε ένα είτε 200 πουλιά, είτε είναι μέσα ή είτε έξω.
 
... Δεν αντιλέγω αλλά σε ποσοστό 99% όλα θα πάνε στο καναβούρι και στην περίλλα με το νίζερ έπειτα και στο τέλος θα μείνουνε οι αμυλούχοι. Δεν έχω πετύχει πουλί μόλις του βάλεις το μείγμα να πάει στο κεχρί πρώτο πρώτο αλλά γιαυτό λέω 99% γιατί μπορεί να υπάρχει και κανένα πουλί θαύμα :)

Απλούστατα δεν αγοράζεις το σωστό μείγμα 😉. Στο μείγμα που ταΐζω το ασπούρι καταναλώνεται πολύ περισσότερο απ' ότι δήποτε άλλο, όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λές, διότι το έχω βιώσει. Η εμπειρία όμως που προκύπτει απο τη στενή παρακολούθηση χρόνο με τον χρόνο, κάνει τον άνθρωπο να αναθεωρήσει. Το κέρασμα (όταν υπάρχει) είναι αυτό που κάνει την διαφορά και αυτό πράγματι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη παρακολούθηση απο τον εκτροφέα.
 
Τα περισσότερα μείγματα Γιάννη φτιάχνοντε για κλίματα με πιο ψυχρό κλίμα. Τουλάχιστον στην Αθήνα και σε εξωτερικό χώρο δεν νομίζω να έχουνε θέμα. Όταν βλέπω λιπαρούς σπόρους 20% και το έχω όλο το χρόνο στην αναπαραγωγή τί έξτρα να δώσω; Καναβούρι και περίλλα;Θα καούνε τα πουλιά.Αυτή είναι η άποψή μου.
Κι αυτό εκτός από δύσκολο προαπαιτεί γνώσεις που θα πρέπει σίγουρα να έχουμε... και να αποφασίζουμε σωστά κι όχι στην τύχη.
Συμφωνώ αλλά σαν πελάτης έχω και την απαίτηση να μην μου βάζει η εταιρία τεράστιο ποσοστό νίζερ, για το ρούψεν ούτε λόγος να γίνετε και να μου το πουλάει ακριβά. Με ίδια τιμή θα μπορούσε να βάλει καναβούρι το οποίο είναι πολύ καλύτερος σπόρος αποδεδειγμένα. Γιαυτό δεν ξέρω κατά πόσο και αυτοί τα έχουνε μελετήσει. Στην τύχη δεν νομίζω να τα φτιάχνουνε βέβαια να μην τους αδικώ αλλά κοιτάνε και το κέρδος τους.
 
Μα δεν λέω Μάκη ότι δεν το τρώνε το κέχρι.Απλά πάντα θα μείνει στο τέλος τελευταίο. Εσείς έχετε δει πουλί μόλις του βάλετε φρέσκο φαί να τσιμπήσει πρώτα το κέχρι και όχι κάποιο λιπαρό σπόρο;
 
Μα δεν λέω Μάκη ότι δεν το τρώνε το κέχρι.Απλά πάντα θα μείνει στο τέλος τελευταίο. Εσείς έχετε δει πουλί μόλις του βάλετε φρέσκο φαί να τσιμπήσει πρώτα το κέχρι και όχι κάποιο λιπαρό σπόρο;

Σε αυτό έχεις δίκιο. Απλά ένα μείγμα με μικρότερο ποσοστό λιπαρών σπόρων δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής στα πουλιά, τα οποία από την πείνα τους θα φάνε το κεχρί πιο γρήγορα. Γι' αυτό παίζει ρόλο η προσφερόμενη ποσότητα σπόρων και η συχνότητα ανανέωσής τους.
 
Τα δικά μου τα έχω μόνιμα στο μπαλκόνι χρόνια τώρα. Εφαρμόζω κι εγώ το ''πλάνο'' με σταθερό και σχετικά ελαφρύ μείγμα όλο το χρόνο και προσφέρω ξεχωριστά συγκεκριμένους σπόρους ανάλογα την περίοδο.
Δεν έχει πάει κάτι στραβά μέχρι τώρα και πιστεύω πως έτσι αντιλαμβάνονται τις εναλλαγές των εποχών ακόμα καλύτερα.

Πιστεύω πάντως πως έχουμε αρχίσει και γινόμαστε υπερβολικοί (κι εγώ πέρασα από αυτή τη φάση) σε σχέση με τα ποσοστά των σπόρων κτλ και επί της ουσίας δεν καταλήγουμε και κάπου. Και είναι απόλυτα λογικό καθώς σχεδόν τίποτα από όσα περιλαμβάνονται στις εκάστοτε διαφωνίες δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τα πουλάκια μας.
Θέλω να πω δηλαδή ότι θεωρητικά όντως υπάρχει σωστό/λάθος/λιγότερο σωστό κτλ, ωστόσο η επίδραση αυτών των παραμέτρων δεν μπορεί να καταγραφεί στατιστικά και να γίνει αντιληπτή ούτε καν σε σχετικά μεγάλες εκτροφές, πόσο μάλλον σε μικρότερες. Με λίγα λόγια, πιστεύω πως αν ακολουθούμε τις 2-3 βασικές κατευθύνσεις για την τροποποίηση του σιτηρεσίου στις 3 βασικές περιόδους είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να έχουμε πρόβλημα επειδή ξέρω γω το νίζερ θα είναι 10% και όχι 5% κτλ... Είναι πολύ πιο σημαντικό ας πούμε το να είναι οι σπόροι καθαροί κι ας μην είναι στην ιδανική αναλογία.
 
Είναι πολύ πιο σημαντικό ας πούμε το να είναι οι σπόροι καθαροί κι ας μην είναι στην ιδανική αναλογία.
Αυτό ξαναπές το. Εταιρίες μειγμάτων δεν αναγράφουνε πέραν της ημερομηνίας λήξης την ημερομηνία σοδειάς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο. Όπως γνώμη μου είναι άλλη διατροφική αξία έχει ένας φρέσκος σπόρος από έναν μπαγιάτικο.
Τώρα για τα υπόλοιπα όταν φθάνει η περίοδος αναπαραγωγής βλέπουμε πολλούς να διαμαρτύροντε για παχιά πουλιά και άσπορα αυγά. Για σκέψου λίγο γιατί γίνεται και αυτό. Γιατί τα ταίζαμε με λάθος μείγματα όλη τη χρονιά και κοιτάμε να τους κάνουμε δίαιτα την τελευταία στιγμή μπας και προλάβουμε την αναπαραγωγή. Πως να κάνεις δίαιτα τότε όταν θα το ταίζεις και καθημερινά με αυγό. Η πρωτείνη ναι μεν είναι ζωτικής σημασίας αλλά όταν τους την παρέχουμε όλο το χρόνο με το ίδιο ποσοστό με μόνη αλλαγή την συχνότητα χορήγησης του αυγού δεν πιστεύω ότι κάνουμε καλό.Αυτό πιστεύω εγώ που δεν έχω εμπειρία άλλων μελών.
Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι έχω ένα μείγμα με 20% λιπαρούς σπόρους όλο το χρόνο και στην αναπαραγωγή και στην πτερρόροια δίνω κάργα αυγοτροφή δίνω και έξτρα σπόρους. Δίνω και καμιά πολυβιταμίνη και μετά από όλα αυτά είναι που λογικά παίρνεις τα νεφρά και τα συκώτια του πουλιού στο χέρι.
 
Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι έχω ένα μείγμα με 20% λιπαρούς σπόρους όλο το χρόνο και στην αναπαραγωγή και στην πτερρόροια δίνω κάργα αυγοτροφή δίνω και έξτρα σπόρους. Δίνω και καμιά πολυβιταμίνη και μετά από όλα αυτά είναι που λογικά παίρνεις τα νεφρά και τα συκώτια του πουλιού στο χέρι.

Μα γι'αυτό λέω ότι δεν πρόκειται να βγει άκρη ποτέ γιατί υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες γνωστοί και άγνωστοι που παίζουν ρόλο κι εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα ποσοστά των σπόρων. Ό,τι μείγμα και να δώσουμε, κάποια πουλάκια θα παχύνουν, κάποια όχι άλλα θα κάνουν άσπορα κτλ. Οι συζητήσεις αυτές για μένα είναι καθαρά θεωρητικές (δε λέω λάθος).

Όσο για τις πρωτεϊνες, προφανώς και δε χρειάζονται στο ίδιο ποσοστό όλο το χρόνο γι'αυτό και είπα πως έχω επιλέξει ένα ελαφρύ μείγμα και οτιδήποτε άλλο θελήσω το δίνω ξεχωριστά. Οπότε μια χαρά κάνω παιχνίδι μόνο με το αυγό.
Αυτό δε σημαίνει πως αν κάποιος κάνει κάτι άλλο δεν μπορεί να είναι σωστό.

Μέχρι στιγμής κάθε χρόνο παίρνω υγιέστατα πουλάκια στο χέρι και όχι νεφρά και συκώτια.
 
Πατρίκιε δυστηχώς τα νεφρά και τα συκώτια φαίνοντε μετά από χρόνια. Δεν γίνεται τόσο γρήγορα η ζημιά αλλά σε βάθος χρόνο. Και ειδικά τα νεφρά δεν επανέρχοντε.
 
Πατρίκιε δυστηχώς τα νεφρά και τα συκώτια φαίνοντε μετά από χρόνια. Δεν γίνεται τόσο γρήγορα η ζημιά αλλά σε βάθος χρόνο. Και ειδικά τα νεφρά δεν επανέρχοντε.

Δε νομίζω πως με τη διαχείριση που περιγράφω εγώ βλάπτονται νεφρά και συκώτια, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν τους δίνω τίποτε χημικό. Μόνο πρασινάδες και αυγό στην αναπαραγωγή και το ίδιο αλλά πιο αραιά στην πτερόρροια. Και στη συντήρηση σκέτο μείγμα.

Ας υποθέσουμε όμως για χάριν της συζήτησης πως έχεις δίκιο σε θεωρητικό επίπεδο. Ακόμα και έτσι, ποιος έχει ερευνήσει και που έχει καταγραφεί ποια είναι η πιθανότητα να προσβληθούν νεφρά και συκώτι μετά από χρόνια κιόλας; Πόσοι πηγαίνουν τα πουλάκια που χάνουν για νεκροτομή ή έστω καταλαβαίνουν με 100% βεβαιότητα από τι νόσησαν;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν αρκεί μια σωστή θεωρητικά παρατήρηση για να αλλάξει ριζικά τον τρόπο εκτροφής κάποιου. Αξίζει δηλαδή το ρίσκο ή και τη διαδικασία για κάποιον να παίρνει ξεχωριστούς σπόρους για να φτιάχνει ιδανικές αναλογίες σε σχέση με τον κίνδυνο κάποιος απ'όλους τους χύμα ξεχωριστούς σπόρους που παίρνει να είναι χαλασμένος, σκονισμένος κτλ; Εγώ πιστεύω πως όχι. Εκτός αν μπορεί ο καθένας σε όποια πόλη κι αν βρίσκεται να μπορεί να παίρνει συσκευασμένους ξεχωριστούς σπόρους σε όσο μικρή ποσότητα θέλει. Τότε ναι, συμφωνώ ότι μπορεί να αναζητά και τις τέλειες αναλογίες.

Τεσπα, αυτό που εξ αρχής ήθελα να πω είναι ότι εφόσον κάποιος δίνει καθαρούς σπόρους, καθαρό νερό και εφαρμόζει τους βασικούς κανόνες υγιεινής, εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία των πουλιών του. Όλα τα άλλα (το ξαναλέω χωρίς να είναι λάθος), απλά προσδίδουν το κάτι παραπάνω που είναι μεν καλό αλλά όχι αναγκαίο.

Είναι όπως και στους ανθρώπους. Π.χ Το ιπποφαές, το γκότζι μπέρι και το τσάι από τσουκνίδα και γαϊδουράγκανθο κάνουν καλό. Ωστόσο αν με ρωτήσει κάποιος τι πρέπει να κάνει για να έχει μια σωστή διατροφή θα του πω πρώτα άλλα βασικότερα. Όχι ότι αν δεν πιει τσουκνίδα θα του χαλάσει το συκώτι!
 
Το πουλί μπορεί να τρώει αυτά που θέλει και να κανονίζει ανάλογα τις ανάγκες του το σιτηρέσιό του. Όμως δεν είναι σαν τους ανθρώπους. Και εμένα μου αρέσουνε τα σουβλάκια αλλά πόσες μέρες θα φας σερί;Θα το γυρίσεις και στο λαδερό και στα ζυμαρικά. Το πουλί δεν θα πει ποτέ όχι στην περίλλα ή το νίζερ. Όσο και να τους βάλεις θα το ψάχνουνε. Όσο καλό και να είναι το κέχρι τα λιπαρά σποράκια θα είναι πρώτα στις προτιμήσεις τους. Το αν τους κάνει κακό η υπερκατανάλωσή τους δεν νομίζω να το καταλαβαίνουνε τα πουλιά.
 
Εγώ εδώ και 2 χρόνια αυτήν χρησιμοποιώ όλον το χρόνο, αν και σκέφτομαι ότι μάλλον για την περίοδο ανάπαυσης θα πρέπει να την αντικαταστήσω με κάτι πιο απλό.
 
Δεν ξέρω βρε Φώτη και έχω μπερδευτεί. Σε θέμα του @Dimitris.P υπάρχουν ενδιαφέρουσα συσκευασίες όχι των 20 κιλών, αλλα δεν θέλω καθόλου το ρουσπεν και δεν έχω ψάξει σοβαρα.
 
έχω επιλέξει ένα ελαφρύ μείγμα
Αν επιτρέπεται ποιό μείγμα δίνεις;
αν και σκέφτομαι ότι μάλλον για την περίοδο ανάπαυσης θα πρέπει να την αντικαταστήσω με κάτι πιο απλό.
Τώρα Γιάννη σε λίγο θα πιάσουνε τα κρύα που στην ουσία θα σημάνουν και όχι ακριβώς περίοδο ανάπαυσης. Πάντως αν θες έχω μπόλικο κέχρι να αραιώσεις το μείγμα σου αν θες.
Με τη vadigran breeder plus που λέγαμε να πάρουμε και να την μοιράσουμε τί γίνετε;Λέτε να κάνουμε καμιά κίνηση σιγά σιγά;
 
Back
Top