Γενικά Χιονε ή εντονο το κοκκινο λιποχρωμικο καναρινι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Καλημερα! Θελω την γνωμη οσων ασχολουνται με βαψιμο κοκκινων καναρινιων σχετικα με μια απορια που εχω. Παρατηρω τους απογονους των ζευγαριων του 15 και ενω στα χιονε πουλια το αποτελεσμα ειναι ξεκαθαρο, βλεπω σε καποια εντονα οτι ενω ολο τους το σωμα ειναι βαμμενο εντονο, στην περιοχη της αμαρας κυριως φαινονται καποιες χιονε αποληξεις.Αυτα τα πουλια σε ποια κατηγορια συγκαταλεγονται σε εντονα η χιονε;
 
και ενω στα χιονε πουλια το αποτελεσμα ειναι ξεκαθαρο, βλεπω σε καποια εντονα οτι ενω ολο τους το σωμα ειναι βαμμενο εντονο, στην περιοχη της αμαρας κυριως φαινονται καποιες χιονε αποληξεις.Αυτα τα πουλια σε ποια κατηγορια συγκαταλεγονται σε εντονα η χιονε;
Μέχρι να μας ανεβάσεις για δούμε τις απαραίτητες φωτογραφίες... ώστε να μπορέσουμε με σιγουριά να σου απαντήσουμε ίσως καλό θα ήταν να δούμε μερικά πράγματα σχετικά με το φτέρωμα των πουλιών.
Τόσο ως προς το πάγωμα των frost - xιονέ πτηνών μια και αυτά για αρχή είναι ευκολότερα να τα αναγνωρίσουμε.. όσο και στα έντονα - intensive πουλιά.

Το πάγωμα (frost) αυτό πάνω στα πουλιά που στα κόκκινα είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο, οφείλεται κυρίως στις άσπρες απολήξεις στις άκρες των φτερών σε αντίθεση με το έντονο χρώμα μέχρι στις άκρες των φτερών των έντονων καναρινιών...

φροστ.webp
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το παγωμένο - frost φτέρωμα κίτρινου και κόκκινου καναρινιού με το χαρακτηριστικό άσπρο τελείωμα.
Αυτό το άσπρο σημείο των φτερών, αλλοιώνει την γενική εικόνα των πτηνών δημιουργώντας το κόκκινο ή κίτρινο χιονέ λιποχρωμικό καναρίνι.
107-144j.webp
Αντίθετα στα εντόνου - intensive, φτερώματος πουλιά παρουσιάζεται το "χρώμα" μέχρι την άκρη του φτερώματος των πουλιών δημιουργώντας αντίστοιχα το κόκκινο ή κίτρινο έντονο λιποχρωμικό καναρίνι.

έντονο.webp
Το έντονο - intensive φτέρωμα κίτρινου και κόκκινου καναρινιού είναι κάπως έτσι και η εικόνα των πουλιών όπως η παρακάτω...
Δυστυχώς το καναρίνι της φωτογραφίας βρίσκεται στα τελευταία στάδια της πτερόρροιας και πιθανόν τα λευκά σημάδια πάνω του να μπερδεύουν κάπως την εικόνα του. Στην πραγματικότητα όμως είναι τα νέα φτερά του.

018-136e.webp

Θελω την γνωμη οσων ασχολουνται με βαψιμο κοκκινων καναρινιων
βλεπω σε καποια εντονα οτι ενω ολο τους το σωμα ειναι βαμμενο εντονο, στην περιοχη της αμαρας κυριως φαινονται καποιες χιονε αποληξεις.
Για να πω λοιπόν τη γνώμη μου σχετικά με την απορία σου... Θα έλεγα πως με τις διασταυρώσεις των πιο πάνω πουλιών σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται πουλιά που αδόκιμα θα τα χαρακτηρίζαμε ως ενδιάμεσα ...
Πουλιά δηλαδή που δεν μπορούμε να τα βάλουμε στην κατηγορία χιονέ.. αλλά σίγουρα ούτε και στα έντονα.
Περισσότερα @kostasb στην πορεία της συζήτησης.

Υπάρχουν μάλιστα και σχετικά πολύ καλά θέματα στα οποία μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των φτερών των πουλιών και πιθανόν να καταλάβουμε περισσότερο πως επηρεάζει η ποιότητα και η σκληρότητα των φτερών των προς ζευγάρωμα πουλιών το τελικό γενετικό αποτέλεσμα.
  1. https://community.petbirds.gr/threads/Διάκριση-του-τύπου-πτερώματος-καναρινιών.17714/
  2. https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
 
Γιαννη σε ευχαριστω πολυ για την διευκρινηση σου. Σκεφτηκα το θεμα "φωτογραφια" που ανεφερες αλλα θα ηταν ασκοπο καθως ειναι πολυ δυσδιακριτα αυτα τα χιονε σημεια και δεν εχω μηχανη με καλη αναλυση αρα δεν θα φαινονται. Συμφωνα με αυτα που περιγραφεις ενδεχομενως αυτα τα πουλια να ανηκουν στην κατηγορια των ενδιαμεσων. Ομως το ερωτημα που προκυπτει πλεον και που ηταν ο κυριος λογος που ανοιξα το θεμα ειναι το τι γινεται με αυτου του ειδους τα πουλια στην περιοδο της αναπαραγωγης. Δηλαδη τι συντροφο επιλεγουμε να τους βαλουμε για αναπαραγωγη.
 
Δηλαδη τι συντροφο επιλεγουμε να τους βαλουμε για αναπαραγωγη.
Εξαρτάται από τον εκτροφικό στόχο σου...
Θέλεις να φτιάξεις χιονέ και έντονα πουλιά ή κάτι "ενδιάμεσο";
 
Ο στοχος ειναι χιονε και εντονα οπως λες αρα αυτα τα αφηνουμε εκτος αναπαραγωγικων πλανων; (Μεσα στην εβδομαδα θα ανεβασω και φωτο απο τα συγκεκριμενα μολις αγορασω νεο κινητο για να εχεις και μια εικονα για το τι ακριβως συζηταμε.)
 
Ο στοχος ειναι χιονε και εντονα οπως λες αρα αυτα τα αφηνουμε εκτος αναπαραγωγικων πλανων; (Μεσα στην εβδομαδα θα ανεβασω και φωτο απο τα συγκεκριμενα μολις αγορασω νεο κινητο για να εχεις και μια εικονα για το τι ακριβως συζηταμε.)
Θα περιμένουμε. Για να μάθουμε...
 
Λοιπον, μιας και καταφερα πιστευω να αποτυπωσω το σημειο που σας ελεγα θα ηθελα εκ νεου τα σχολια σας για το σε ποια κατηγορια συγκαταλεγεται αυτο το πουλι.
 

Συνημμένα

  • 1508039_10208250534647926_3387318832598545217_n.webp
    1508039_10208250534647926_3387318832598545217_n.webp
    29,2 KB · Προβολές: 338
Το μπροστά πουλί είναι έντονο και το πίσω, που δεν φαίνεται ολόκληρο, χιονέ.
Έτσι μου φαίνονται κι εμένα, αν και το πίσω δε φαίνεται καλά πρέπει να ναι χιονέ-frost. Το μπροστά είναι εντόνου-intensive πτερώματος όσο για το σημείο με τον κύκλο που σε προβληματίζει είναι πολύ μικρό. Δε νομίζω να σου δημιουργήσει πρόβλημα!
 
Είναι ένα ετεροζυγωτό εντόνου.
Σε ποιο από τα δύο πουλιά αναφέρεστε; Στο μπροστά ή στο πίσω; :)
1508039_10208250534647926_3387318832598545217_n-jpg.36096
 
Μα στο έντονο φυσικά. Το εμπρός. Δεν κατάλαβα την απορεία; Δεν το γράφω ;
 
Δεν κατάλαβα την απορεία; Δεν το γράφω ;
Με τόσες πληροφορίες για τα χρώματος και την γενετική, χρειάζομαι σαφέστερες απαντήσεις, μασημένη τροφή όπως λέτε! 😛 Τώρα το τι είναι το ετεροζυγωτό έντονο στα καναρίνια να το ρωτήσω; Εγώ ετεροζυγωτά ξέρω τα δίδυμα σε δύο διαφορετικούς αμνιακούς σάκους... 🙄
 
Τώρα το τι είναι το ετεροζυγωτό έντονο στα καναρίνια να το ρωτήσω;
Τα αντίγραφα του γονιδίου ή γονιδίων, που ελέγχουν τον τύπο φτερώματος σε αυτό το πουλί και πήρε απο τους γεννήτορές του, είναι διαφορετικά. Με το "εντόνου" να επικρατεί του "χιονέ".
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πρόγονοι ήταν ο ένας εντόνου και ο άλλος χιονέ.
Ομοζυγωτία έχουμε σε υπολειπόμενες μεταλλάξεις.
 
Τα αντίγραφα του γονιδίου ή γονιδίων, που ελέγχουν τον τύπο φτερώματος σε αυτό το πουλί και πήρε απο τους γεννήτορές του, είναι διαφορετικά. Με το "εντόνου" να επικρατεί του "χιονέ".
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πρόγονοι ήταν ο ένας εντόνου και ο άλλος χιονέ.
Ομοζυγωτία έχουμε σε υπολειπόμενες μεταλλάξεις.
Δεν το κατάλαβα... 😳:D
 
Δεν το κατάλαβα...
Βρε Αλίκη, εγώ και εσύ έχουμε απο δύο κλώνια στα επίμαχα σημεία.Αυτό, για τον καθένα μας συμβολίζεται με Χχ ή χχ (όπου Χ:κάποια συνέπεια και όπου χ:κάποια άλλη). Έστω οτι το Χ είναι επικρατές του χ, που σημαίνει οτι αφενός δεν το αφήνει να εκφραστεί και αφετέρου βλέπουμε μόνο το Χ. Όταν αναπαραχθούμε τί θα γίνει; Για κάθε κλώνι που θα μου δίνεις,θα σου δίνω και εγώ. Εστω διασταύρωση Χχ vs Xχ . Θα βγούν απόγονοι με Χχ 50%, ΧΧ 25%, χχ 25%.
Ομοζυγωτία λέμε τα ΧΧ και χχ γιατί τα κλώνια είναι ίδια ενω ετεροζυγωτία τα Χχ γιατί είναι διαφορετικά.
Κατάλαβες; Αν και τα είπα χειροτερα.
Ο Λουίτζι τί είναι και ως προς το χιονέ και ως προς το λοφίο;
Όταν λέει ετεροζυγωτο εντόνου χαρακτηρίζει μόνο το σημείο που ελέγχει το φτέρωμα,όχι όλο το γονιδίωμα.
 
Μάκη, ποια ειναι η κληρονομικότητα στα κόκκινα λιποχρωμικα;
Αυτοσωμική; Φυλετική;
Η σχέση των γονιδίων; Επικρατές - Υπολειπόμενο ή άλλη;
Ρωτώ διότι αν το εντονο ειναι αυτοσωμικά επικρατές, τότε θεωρητικά σε ετεροζυγο άτομο θα έπρεπε να εκφράζεται μόνο αυτό στο φαινότυπο.
Υπάρχουν και σχέσεις :
Ατελώς επικρατή γονίδια, οποτε εκφράζεται το ενδιάμεσο σαν εξωτερική εμφάνιση,
συνεπικρατή που δίνει και τους δύο φαινοτυπους ταυτόχρονα.
 
Back
Top