Να την κάνω λοιπόν!
Θα ήταν πασίγνωστο αν απο δύο κηλιδωτά πουλιά έπερνε κάποιος λιποχρωμικό και νομίζω δεν είναι.
Το έχω καταφέρει 2 φορές! Από 4 πράσινα κηλιδωτά καναρίνια βγήκαν 2 "φαινομενικά" λιποχρωμικά καναρίνια!
Μπορείς να πάρεις καθαρό πουλί, στην τύχη, αλλά όχι λιποχρωμικό.
Υποθέτω πως και τα 2 από τύχη μου βγήκαν καθαρά, και με βεβαιότητα λέω πως δεν μπορούν να ανήκουν στην κατηγορία/ράτσα λιποχρωμικά μιας και δεν προήρθαν από λιποχρωμικούς γεννήτορες. Κι όμως το υποπτέρωμά τους είναι λευκό!
Ιδού! Ο Απόλλωνας! (ο πορτοκαλί κύριος στα δεξιά, με κανένα ίχνος μελανίνης με λευκό υποπτέρωμα, δλδ με φτερά που η βάση τους είναι λευκή)
Και η Αρετούσα κατακίτρινη με μερικές καφέ κηλίδες/μελανικά σημεία στην πλάτη αλλά με λευκό υποπτέρωμα.
Πρώτη ερώτηση: οι γονείς είναι έντονου ή χιονέ φτερώματος;
Από το ζευγάρωμα αυτών των 2 βγήκαν 4 κίτρινα μικρά
Τα 2 πρώτα
Και τα 2 της 2ης γέννας
Τα 3 μικρά "φαινομενικά" είναι κίτρινα λιποχρωμικά με λευκό υποπτέρωμα και μόνο το ένα έχει μελανικό σημείο στο μάτι (εξού και το όνομά του Πειρατής!)
Δεύτερη ερώτηση: αυτά τα μικρά είναι έντονου ή χιονέ φτερώματος;
Το πιο ιδιαίτερο απ όλα είναι το πρωτότοκο μικρό αυτού του ζευγαριού
(Η φώτο δεν είναι καθόλου καλή.. Επιφυλάσσομαι για καλύτερη.) Είναι ασπρο-πορτοκαλί και έχει πιο έντονα πορτοκαλί φτερά στα σημείο που ένα κόκκινο μωσαικό καναρίνι είναι κόκκινο. Δηλαδή η κοιλιά του, η μάσκα του, τα φτερά πτήσης είναι έντονα πορτοκαλί και όλο το υπόλοιπο σώμα είναι λευκό που ελαφρώς "πορτοκαλίζει". Κάθομαι και τον χαζεύω (όσο περνάει η πτερόροια τόσο πορτοκαλίζει όλο και πιο έντονα στην μάσκα, στην κοιλιά και στα φτερά, χωρίς καθόλου χρωστική) και κυριολεκτικά πιο παλιά τον μπέρδευα με τα μωσαικά μου, όταν ήταν πιο μικρά και δεν είχαν αποβάλλει ακόμα το πορτοκαλί χρώμα της φωλιάς. Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα... (να και η
τρίτη και βασική μου ερώτηση) Αυτό το αγοράκι μας, με αυτούς τους γονείς και με διάφορους πολύχρωμους και "ρατσάτους" προγόνους όπως πράσινα, κηλιδωτά, κίτρινα, κόκκινα μωσαικά και κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια, μπορεί να βγήκε με πτέρωμα μωσαικο; Δηλαδή μπορεί να είναι και οι 2 γονείς φορείς μωσαικού (το οποίο όμως δεν εμφανίζεται μιας και δεν είναι κυρίαρχο) και έτσι 1 στα 4 μικρά να κληρονόμησε το μωσαικό φτέρωμα;
Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει
φορέας όμως μπορεί να είναι μόνο ένα έντονο πουλί.
και οι 2 γονείς να είναι καναρίνια έντονου φτερώματος.
Ότι ρωτάω κάτι τόσο υποθετικό που μόνο ο Παντοδύναμος θα μπορέσει να μου απαντήσει;!